Plénum siahne na druhý plat funkcionárom na viacerých stoličkách

Plénum siahne na druhý plat funkcionárom na viacerých stoličkách

Bratislava 1. februára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Nové pravidlá majú začať platiť pre zákonodarcov, ktorí vykonávajú aj inú funkciu vo verejnej správe, až od ďalšieho funkčného obdobia

Poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí zvládajú popri práci v snemovni aj post starostu, primátora či predsedu samosprávneho kraja, by mali v budúcnosti dostávať v plnej výške iba poslanecký plat. Za výkon v každej ďalšej funkcii majú dostávať najviac minimálnu mzdu. Takúto zmenu im prinesie novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR, o ktorej sa bude definitívne hlasovať na pokračujúcej 46. schôdzi NR SR.

Reklama
Ilustračné foto

Nové pravidlá majú začať platiť pre zákonodarcov, ktorí vykonávajú aj inú funkciu vo verejnej správe, až od ďalšieho funkčného obdobia, teda od nasledujúcich parlamentných volieb na jar 2016. Zmena pravidiel sa má vzťahovať aj na poslancov zastupiteľstiev samosprávnych krajov, ktorí sú zároveň starostami alebo primátormi. Tí by mali poberať v plnej výške plat starostu alebo primátora a odmenu za výkon funkcie poslanca najviac do výšky minimálnej mzdy. Táto zmena nadobudne účinnosť po voľbách starostov obcí a primátorov miest, teda o štyri roky. Úprava pravidiel sa nedotkne poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev, vrátane poslancov zastupiteľstiev mestských častí Bratislavy, ako aj mesta Košice, ktorí za to zväčša nepoberajú žiadne peniaze.

Na rad sa dostane aj novela zákona o investičnej pomoci z dielne ministerstva hospodárstva, ktorá má zrýchliť proces schvaľovania investičnej pomoci. Majú sa skrátiť lehoty konania o schválení jej poskytnutia, čo ministerstvo odôvodňuje zvýšením konkurencieschopnosti Slovenska.

Reklama

 

Poplatky u lekárov

Plénum definitívne rozhodne aj o novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti zavádzajúcej nové pravidlá pre poplatky u lekárov. Právna norma z dielne ministerstva zdravotníctva (MZ) má svojich kritikov aj v radoch vládnej strany. Napríklad Anton Martvoň (Smer-SD) povedal, že novela je z právneho hľadiska zlá. V návrhu sa totiž podľa neho píše, že MZ určí maximálnu výšku poplatku, jeho konkrétnu výšku však zadá samosprávny kraj. “Bude vážny problém, ak to VÚC, teda krajské zastupiteľstvo, neschváli. Oni predsa nemajú povinnosť niečo schvaľovať. Čo ak sa nedohodnú? Potom bude problém. Aký cenník bude platiť? Dnes je to na pleciach MZ a je to riešené elegantne,” upozornil Martvoň s tým, že nie z politického, ale z právneho hľadiska zrejme nebude môcť za takúto vládnu novelu hlasovať, ak nedôjde k zmenám cez pozmeňujúce návrhy. Vo výboroch, v ktorých má Smer-SD väčšinu, sa to zatiaľ neupravilo.

Martvoň tiež upozornil, že štatisticky je v každom krajskom parlamente asi tretina lekárov. “Oni si určite nebudú chcieť poplatky znižovať. Takto je to navrhnuté zle,” odkázal. Riešenie vidí v tom, aby cenník neschvaľoval VÚC, ale lekár samosprávneho kraja. Pavlovi Hrušovskému (KDH) sa zase nepáči, že cenníky u lekárov budú v každom kraji iné. Štátny tajomník MZ Mário Mikloši oponoval, že aj dnes je to v jednotlivých krajoch rôzne. “My chceme eliminovať neprípustné poplatky a dať poplatky do určitého štandardu. Dnes je to od buka do buka,” povedal. MZ si totiž od právnej normy sľubuje zavedenie jednoznačných pravidiel. Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne.

 

Reklama

Otvorenie druhého piliera

V druhom týždni schôdze príde na rad aj konečné hlasovanie o otvorení druhého piliera na tri mesiace. Novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení sa prerokúva v skrátenom režime a počíta s otvorením druhého piliera od 15. marca do 15. júna tohto roka.

Zo 79-bodového programu musia poslanci otvoriť ešte 60 bodov, väčšina z nich sú opozičné návrhy zákonov. Medzi nimi je ústavná ochrana druhého dôchodkového piliera vrátane zvýšenia príspevku do druhého piliera z dnešných štyroch na minimálne šesť percent. Presadzujú to Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), Július Brocka (KDH), Jozef Mihál (SaS), Martin Chren (nezaradený) a Erika Jurinová (OĽaNO). Poslanci tiež rozhodnú o trojici nových členov Rady RTVS a o tom, či súhlasia s opätovným vznikom poslaneckého klubu SaS, keďže liberáli získali dvoch poslancov a majú už potrebných osem. Smer-SD, ktorý má v parlamente väčšinu, je zatiaľ proti.

ru

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali