Pápež vzal z Lesbosu do Ríma 12 moslimských utečencov zo Sýrie

Pápež vzal z Lesbosu do Ríma 12 moslimských utečencov zo Sýrie

Mytilini 16. apríla AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alessandra Tarantino)

 

Pápež František pricestoval dnes na krátku návštevu ostrova Lesbos, kde sa poďakoval gréckemu ľudu, za to že poskytol útočisko utečencom, a následne sa v miestnom záchytnom tábore stretol s migrantmi. Informovala o tom agentúra AP

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Lietadlo s pápežom pristálo na Lesbose dnes krátko po 10.00 h, teda o približne 20 minút skôr, ako bolo plánované. Okrem gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa privítali pápeža na ploche letiska v meste Mytilini aj ekumenický patriarcha Bartolomej I. a arcibiskup aténsky Ieronymos II.

Reklama

Počas krátkeho stretnutia na letisku sa pápež Tsiprasovi poďakoval za “veľkodušnosť”, ktorú grécky ľud preukázal, keď napriek vlastným ekonomickým problémom prijal cudzincov, pričom európske štáty vyzval na také riešenie utečeneckej krízy, ktoré bude v súlade s európskym a medzinárodným právom, uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu.

Grécky premiér Františkovi povedal, že je hrdý na to, ako Grécko zareagovalo na utečeneckú krízu v čase, keď jeho partneri – dokonca v mene kresťanskej Európy – “stavajú ploty a bránia bezbranným ľuďom viesť lepší život”.

Reklama

Pápež František potom v sprievode ekumenického patriarchu Bartolomeja I. a aténskeho arcibiskupa Ieronyma II. navštívil najväčší záchytný tábor na Lesbose, kde ho privítalo približne 250 utečencov, ktorí tam v súčasnosti žijú.

Grécka televízia ERT uviedla, že pápež ešte pred svojou návštevou na Lesbose ponúkol, že na spiatočnej ceste zoberie so sebou do Vatikánu desať migrantov – osem Sýrčanov a dvoch Afgancov -, čo však vatikánsky hovorca Federico Lombardi odmietol komentovať.

 

Pápež František odkázal migrantom: Nestrácajte nádej

Pápež František, ekumenický patriarcha Bartolomej I. a aténsky arcibiskup Ieronymos II. podpísali dnes na gréckom ostrove Lesbos vyhlásenie vyzývajúce na solidaritu s utečencami.

Európa podľa nich stojí pred jednou z najväčších humanitárnych kríz od konca druhej svetovej vojny. Svet  nemôže ignorovať “kolosálnu humanitárnu krízu, ktorá vznikla v dôsledku šírenia násilia a ozbrojených konfliktov, prenasledovania a vyháňania náboženských a etnických menšín a rodín z ich domovov”.

Reklama

Traja cirkevní predstavitelia v deklarácii podľa agentúry DPA pripomínajú, že bezpočet ľudí je prenasledovaných kvôli svojmu vierovyznaniu alebo ako etnické menšiny a ich dôstojnosť a základné práva sú porušované.

“Vyzývame všetkých politických vodcov, aby všetkými prostriedkami zabezpečili, že každý jednotlivec a všetky skupiny vrátane kresťanov zostanú vo svojej vlasti a budú môcť žiť v mieri a bezpečí,” píše sa v spoločnej deklarácii.

Pápež František sa dnes v zbernom tábore Moria na Lesbose, jednom z tzv. hotspotov podporovaných Európskou úniou, kde sa oddeľujú osoby s právom na azyl od tých, ktorí budú repatriovaní, stretol s asi 250 z celkového počtu 3000 utečencov, pričom ocenil ich odvahu. “Toto je posolstvo, ktoré vám chcem dnes oznámiť: Nestrácajte nádej,” povedal pápež.

“Dnes som chcel byť s vami. Chcem vám povedať, že nie ste sami,” uviedol ďalej vo svojom príhovore. “Prišli sme upriamiť pozornosť sveta na túto závažnú humanitárnu krízu a naliehať na jej vyriešenie,” dodal, narážajúc na prítomnosť patriarchu Bartolomeja I. a arcibiskupa Ieronyma II.

Arcibiskup Ieronymos II. označil utečeneckú krízu  za “úpadok ľudskosti a solidarity” v Európe. Návšteva pápeža v Grécku má podľa neho ústrednú úlohu, pretože “svetu ukazujeme tragédiu utečeneckej krízy”.

Reklama

Patriarcha Bartolomej I. vo svojom prejave utečencom a migrantom povedal: “Kto sa vás bojí, sa vám nikdy nepozrel do očí, nikdy nevidel vaše deti.”

Na stretnutí s obyvateľmi ostrova v jeho hlavnom meste Mytilini sa pápež František poďakoval všetkým obyvateľom Grécka za ich ústretovosť v čase utečeneckej krízy: “Obdivujem grécky ľud, ktorého srdcia a dvere zostali otvorené aj napriek jeho vlastným problémom”.

Obavy, ktoré vzbudzuje príchod utečencov v Grécku i v celej Európe sú podľa pápeža pochopiteľné a legitímne, netreba však zabúdať, že migranti nie sú čísla v štatistikách, ale ľudia s tvárami, menami a osudmi.

“Európa je domovom ľudských práv a ten, kto vkročí na európsku pôdu, by to mal cítiť, mal by rešpektovať tieto práva a bojovať za ne,” konštatoval pápež.

Zároveň vyzval politikov, aby konali: predovšetkým treba nastoliť mier tam, kde vojna priniesla smrť a skazu. Na to treba rozhodné úsilie, ktoré zamedzí obchodu so zbraňami a ich pašovaniu. To si zasa vyžaduje spoluprácu národov a medzinárodných organizácií.

 

Pápež František odletel dnes z gréckeho ostrova Lesbos aj so skupinou 12 moslimských utečencov zo Sýrie, ktorých vzal so sebou do Ríma. Tri rodiny nastúpili do lietadla spoločne s pápežom, oznámila agentúra DPA.

“Pápež chcel urobiť toho uvítacie gesto voči utečencom a vzal do svojho lietadla smerujúceho do Ríma tri rodiny utečencov, celkovo 12 ľudí vrátane šiestich detí,” uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu.

Dve rodiny pochádzajú zo sýrskeho Damasku a tretia z provincie Dajr az-Zaur, ktorú ovládajú extrémisti z Islamského štátu (IS). Počas občianskej prišli o svoje domovy, ktoré boli zničené v dôsledku bombardovania. V utečeneckých táboroch na Lesbose našli útočisko ešte pred 20. marcom, keď vstúpila do platnosti dohoda medzi EÚ a Tureckom o vyhosťovaní nelegálnych migrantov.

O usídlenie skupiny Sýrčanov v Taliansku sa postará katolícka komunita Sant’Egidio a Vatikán ich bude dlhodobo podporovať.

Reklama

Pápež vlani apeloval na katolícke farnosti v Európe, aby sa každá z nich postarala o jednu rodinu utečencov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali