Online: Národný pochod za život – Workshopy

Online: Národný pochod za život – Workshopy

Košice 22. septembra (HSP/Foto:NPZ)

 

Slovensko, aké ho chceme – workshop europoslankyne Anny Záborskej a poslanca Richarda Vašečku

Na snímke Anna Záborská s poslancom Richardom Vašečkom

Úcta k ľudskému životu je v prvom rade politika. Presvedčená je o tom europoslankyňa, MUDr. Anna Záborská. S poslancom NRSR Mgr. Richardom Vašečkom sa zaoberajú otázkou, ako prezentovať ochranu ľudského života a ľudskú dôstojnosť v politike. V otázke „ako“ sa prirodzene vynára i zamyslenie „prečo“ prezentovať ochranu života? „Pretože tak nám to prikazuje zjavená pravda a prirodzený zákon. Ak má fungovať solidarita a spravodlivosť, treba chrániť život,“ hovorí MUDr. Záborská, ktorá sa angažovala pri novele Ústavy SR ako jediná žena v predsedníctve.

Reklama

Pro-life je zo strany verejnosti často označovaná ako netolerantná skupina. Z publika zaznel apel na politikov obhajujúcich kultúru života, aby sa pokúsili zmeniť pohľad ľudí na ochranu života. Europoslankyňa Záborská však zdôrazňuje, že je potrebné rozlišovať toleranciu a rešpekt. „Nemôžeme byť tolerantní k zlu, môžeme len rešpektovať človeka so svojimi názormi.“ Poslanec Vašečka dodáva, že nebojujeme proti človeku, ktorý má iný názor, ale proti zlu. A to je potrebné rozlíšiť.

 

Reklama

Rok 2013 je prelomový

Redaktor časopisu týždeň Martin Hanus nás svojím postojom za ochranu života presvedčil, že existujú novinári, ktorí uznávajú pravé hodnoty života a informujú o tom verejnosť. „Namiesto tehotenstiev by sme mali ukončiť niečo iné, napr. zákon, ktorý to povoľuje.“ hovorí Martin Hanus.

Na snímke Martin Hanus

V roku 2007 Ústavný súd povedal, že zákon, ktorý umožňuje usmrcovanie detí na požiadanie, je v súlade s Ústavou SR. Týždeň napísal ostrý komentár, že to tak nie je. Život pred narodením je hoden ochrany. Úmyslom autorov zákona bolo chrániť ľudský život už od samotného počatia. „Musíme si uvedomiť, že rok 2013 je prelomový aj vďaka Pochodu za život. A netýka sa len kresťanov, ale aj ateistov.“

 

Po-Potratový syndróm

Reklama

Poobede sa v rámci workshopov Národného pochodu za život konala aj prednáška na tému popotratový syndróm pod vedením psychologičky a psychoterapeutky Ivi Mocákovej. V sále Katolíckeho kruhu sa na jej dvoch prezentáciách zišla vyše stovka záujemcov.

Na snímke Iva Mocáková

Cieľom bolo upozorniť na prejavy popotratového syndrómu u žien a poukázať na to, že sa objavuje aj u mužov a lekárov, ktorí potraty vykonávali. Vyzdvihla potrebu byť žene oporou v týchto situáciách, nesúdiť ju a snažiť sa pomôcť jej vyrovnať sa so svojou stratou. Doktorka Mocáková vyzdvihla paradoxy oboch postojových prúdov k potratom, pro-choice aj pro-life. Kým skupine pro-life vyčítala odsudzovanie ženy, ktorá potrat podstúpila, jej označenie za vrahyňu, hriešnicu, čo ju poznačuje a prehlbuje jej smútok a tieseň, zároveň ju núti uzavierať sa pred svetom. Podľa nej riešenie neponúka ani pro-choice iniciatíva, ktorá sa ženu v jej smútku snaží presvedčiť, že nestratila nič iba využila svoje právo, a tak ju privádzajú k zmätku, lebo často vo svojom vnútri cíti opačné emócie. Prednáška sa ukončila kolom otázok a ponukou odbornej pomoci pre záujemcov.

 

Projekt zachráňme životy

V rámci workshopov Národného pochodu za život sa prezentovali v uliciach Košíc aj organizácie venujúce sa matkám v ťažkej životnej situácii. V priestoroch jedálne na Uršulínskej ulici sa mohli záujemcovia dozvedieť o Fóre života a jej podsekcii, Poradni Alexis.

Reklama
Prednáška na tému Projekt zachráňme životy

Fórum života pomáha ženám a matkám, ktoré sa ocitli v ťažkej životnej situácii, neplánovane otehotneli alebo sa rozhodli priviesť na svet dieťa bez podpory okolia. Ženám ponúkajú materiálnu, finančnú, lekársku a právnu pomoc, ponúkajú odborné poradenstvo aj podporu.

Poradňa Alexis sa špeciálne zameriava na ženy bojujúce s popotratovým syndrómom a vyrovnávajúcim sa s nechceným tehotenstvom. Účastníkom bolo predstavené fungovanie organizácie aj možnosť zapojenia záujemcov do podpory žien zahrnuté do programu Fóra života ich adopciou alebo materiálnou podporou.

 

Vychovávať k pravde – wokrkshop Marek Iskra

Na snímke Marek Iskra

Kedysi si chcel založiť rodinu, dnes ich má niekoľko. Reč je o kňazovi Marekovi Iskrovi, riaditeľovi diecézneho pastoračného centra pre rodinu v Banskej Bystrici. Medzi rodinami sa pohybuje a pracuje s nimi denno denne. Vo svojej prednáške s témou Omyly a ciele gender ideológie vysvetlil, prečo je tradičný model rodiny ako jediný prijateľný tak z teologického, ako i z biologického hľadiska. Priezvisko ho dokonale vystihuje. Rozprával pútavo, rozhodne, presvedčený o svojich názoroch. Iskry v očiach isto zbadali aj návštevníci prednášky. Preto ich prišlo veľké množstvo, niektorým už dokonca nezvýšili stoličky. „Teším sa, že máme malé kapacity,“ zažartoval hneď v úvode otec Marek.

Marek Iskra zdôraznil potrebu výchovy smerom k čnosti čistoty. Tá musí začínať úctou. Tak k sebe, ako i k druhým. A práve taká výchova má začať už v predškolskom veku. V dnešnej dobe, keď médiá podsúvajú názor, že človek má právo vybrať si, čím chce byť, je potrebné uvedomiť si základnú pravdu. Ak nie z teologického, tak aspoň z biologického hľadiska. „Iné pohlavie než muž a žena v rámci biológie nenájde opodstatnenie,“ hovorí otec Marek.

 

Nebojte sa adopcie. Ako vytvoriť dieťaťu náhradnú rodinu

V priestoroch Premonštráckeho gymnázia sa konal aj workshop o adopcii o náhradných rodinách. Viedla ho Mgr. Veronika Prokopová, psychologička z inštitútu rodiny, dlhé roky pracujúca ako sociálna poradkyňa pre rodiny, v čase 13:00 a 15:00.

Workshop o adopcii o náhradných rodinách

Vysvetlila rozdiely medzi náhradnou rodinou, profesionálnou rodinou a adopciou, teda osvojením. V spolupráci s poslucháčmi vytvorila schému podmienok kvôli, ktorým sa najčastejšie deti ocitnú v detských domovoch, uviedla rôzne príklady z praxe a so svojou kolegyňou premietli aj zopár videí z náhradných rodín. Zdôraznili dôležitú potrebu rodiny, vzťahov a hlavne rodičov pre opustené deti a ponúkli možnosť dobrovoľníctva v centrách Dorka. Svedectvá mladých, ktorí ponúkajú svoj čas deťom, pri akciách a hrách ukázali potrebu dobrovoľníctva.

Reklama

 

Nosenie detí v šatkách

S praktickými skúsenosťami o nosení detí v šatkách sa podelila Bc. Lucia Novotná. S témou workshopu sa predstavila po prvýkrát a to v budove Premonštráckeho gymnázia v dvoch termínoch o 13:00 a 15:00.

Domácu atmosféru pomáhali vytvárať aj jej deti. Praktickú ukážku nosenia detí v šatkách predviedla so svojou najmladšou dcérou. Postrehy mamičiek dopĺňali voľnú diskusiu, nechýbali ani oteckovia, ktorí si nosenie detí týmto netypickým spôsobom mohli vyskúšať.

Ľudí si získala svojím príjemným vystupovaním a jednoduchým vyjadrovaním.

Reklama

 

Plienky – látkové vs. jednorázové

Mariana Kahancová, mamička 2 detí , ktorá má skúsenosti s látkovými a jednorázovými plienkami, formou diskusie s asi 15 mladými mamičkami a pármi, viedla praktický workshop Plienky – látkové vs. jednorázové. Workshop sa konal na Kováčskej ulici v dvoch termínoch o 13:00 a 15:00.

Na snímke Mariana Kahancová

Podľa jej slov trend dnešných mamičiek je taký, že sa vracajú späť k tradičným látkovým. Chemické prostriedky použité v jednorázových, zlá priedušnosť či mnoho iných faktorov ovplyvňujú aj budúci zdravotný stav detičiek. Medzi výhody látkových, ktoré aj odporúča, patrí ich trvácnosť a pri zarátaní nákladov za pracie prostriedky sú stále lacnejšie. Vyvrátila staré fámy o klasickej „socialistickej“ štvorcovej plienke a nutnosti žehlenia. Na ukážku priniesla rôzne tvary, vzory či viariácie zapínania. Hodina a pol ubehla v dobrej domácej atmosfére ako voda a účastníci odchádzali obohatení o nové a kvalitné informácie, ktoré použijú pri ďalších ratolestiach.

 

Reklama

Prichod vlaku s účastníkmi pochodu

Príchod vlaku s účastníkmi pochodu za život do Košíc sprevádzali pozitívne emócie, ktoré zaplnili celú vlakovú stanicu aj priestor pred ňou. Od obeda sa tu zhromažďovali dobrovoľníci, ktorí vytvárali atmosféru radostného očakávania pútnikov z celého Slovenska. Ich snaha sa neminula účinku, keďže príchod vlaku, hoci s hodinovým meškaním, sprevádzala o to väčšie radosť a entuziazmus. Všade bolo cítiť atmosféru prijatia. Spev a tanec nadšených dobrovoľníkov strhol so sebou aj mnohých okoloidúcich, ktorí sa pridali a nechali sa pohltiť atmosférou.

Príchod vlaku s účastníkmi Národného pochodu za život

 O 14.15 h, keď cestujúci špeciálneho vlaku z Bratislavy do Košíc dorazili do cieľa, vlaková stanica už bola plná dobrovoľníkov aj nadšencov Pochodu za život. „Veľmi sa mi páčil program vo vlaku a páči sa mi tu“, konštatovala len 5-ročná cestujúca z Trenčína. Vlak priviezol celé rodiny a všetky vekové kategórie. 87-ročná účastníčka, ktorá prišla z Podkriváňa, odhodlaná pochodovať za seniorov, ktorým nie je boj za život tiež ľahostajný. Na stanici vítali cestujúcich organizátori s tričkami pochodu a praktickými informáciami, no v prvom rade s dobrou náladou.

Myšlienka pochodu silno rezonuje v každom jednotlivcovi jedinečným spôsobom. Mladú Bratislavčanku priviedla do Košíc príležitosť vyjadriť svoj názor. „Otázka, ktorej sa pochod venuje, je kontroverzná. Je to príležitosť povedať, že toto je báza, z ktorej vychádzame, že najvyššia spoločenská hodnota je život a od nej sa všetko odvíja. Prišli sme sa tešiť z toho, že sme tu a povzbudiť všetkých, ktorí sú v ťažkých situáciách. Taktiež dať signál politikom, že chceme pracovať pre život.“   

 

Príprava na pochod

Reklama

V uliciach Košíc dnešným dňom štartuje prvý deň podujatia s názvom Národný pochod za život. Od 13.00 h prebieha v centre mesta spolu 28 workshopov, prednášok a diskusií zameraných na ochranu života a ľudskej dôstojnosti.

Dobrovoľníci očakávajú príchod účastníkov pochodu
Dobrovoľníci očakávajú príchod účastníkov pochodu

Medzi prednášajúcimi budú aj europoslankyňa, MUDr. Anna Záborská, ktorá rozoberie tému presadzovania ochrany ľudského života a dôstojnosti v politike. Riaditeľka Centra pre bioetickú reformu Ing. Jana Ray-Tutková sa bude venovať dôležitosti odhaľovania pravdy o kultúre a smrti. O možnostiach angažovanosti za ochranu života informuje účastníkov predsedníčka Fóra života, RNDr. Marcela Dobešová. Vlastné worskhopy budú viesť aj MUDr. Eva Grey z VŠZP sv. Alžbety, ThLic. Marek Iskra z Centra pre rodinu z Bratislavy, lekári z rôznych odborov medicíny, pro-life aktivisti, vedci, právnici, novinári, zástupcovia neziskových organizácií, rodičia a ďalší. Vstup pre verejnosť na workshopy je voľný.

Stovky účastníkov z celého Slovenska využili možnosť prísť do Košíc vlakom Národného pochodu za život, ktorý pristál na vlakovej stanici o 14:15 hod.

Sobotňajší program vyvrcholí o 16.00 h v Infinity aréne Life celebration večerom. Okrem duchovnej zložky pozostávajúcej zo sv. omší, ružencov a svedectiev, budú súčasťou večera aj koncerty gospelových kapiel.

Hlavnou myšlienkou všetkých podujatí je príprava na nedeľňajší pochod ulicami Košíc s cieľom bojovať za život od počatia po prirodzenú smrť.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali