Vedci na Nitrianskom hrade objavili románsky palác a sústavu starých opevnení

Vedci na Nitrianskom hrade objavili románsky palác a sústavu starých opevnení

Nitra 13. júna (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Vedci sa chcú pri výskume dostať do ešte hlbších vrstiev, kde očakávajú objav veľkomoravského opevnenia

Archeologické výskumy na Nitrianskom hrade priniesli viaceré nové objavy. Vedci momentálne skúmajú podzemie biskupského paláca i priestor pred vstupom do hradu. Podľa slov riaditeľa Archeologického ústavu (AÚ) SAV v Nitre Mateja Ruttkaya majú oba výskumy zaujímavé výsledky. Jedným z nich je aj objavenie zvyškov románskej stavby v podzemí hradu. „V pivniciach sa nám podarilo objaviť stopy paláca, ktorý tam pôvodne stál v 11. až 12. storočí. To je stavba, o ktorej sme predpokladali, že by tu niekde mohla byť, ale doteraz sme ju nenašli. Takže nás veľmi potešilo, že sa tieto architektúry podarilo nájsť. Som rád, že biskupský úrad sa rozhodlo výsledky výskumu ukázať aj verejnosti, takže tieto objavy budú neskôr aj prezentované,“ povedal Ruttkay.

Reklama
Vedci momentálne skúmajú podzemie biskupského paláca i priestor pred vstupom do hradu

V závere minulého roka sa začalo s výskumom aj na parkovisku pred Nitrianskym hradom, v miestach kde má vyrásť nová kaviareň. Podľa Ruttkaya ide o pomerne rozsiahly výskum, ktorý už rovnako prináša svoje výsledky. „Našli sme tu veľmi dobre zachovanú románsku kamennú mohutnú hradbu, ktorá bude neskôr na tomto mieste aj prezentovaná. A teraz sa postupne archeologicky dostávame k tým hlbším situáciám, kde sme predpokladali, a už aj našli včasnouhorský val. Je to rozsiahla sústava drevených komôr, z ktorých tieto valy na začiatku 11. storočia pozostávali,“ vysvetlil Ruttkay.

Ako pripomenul, vedci sa chcú pri výskume dostať do ešte hlbších vrstiev, kde očakávajú objav veľkomoravského opevnenia. Jeho časť bola nájdená už dávnejšie a dnes je sprístupnená v hradných kazematách. „A práve toto už objavené opevnenie smeruje na juh, práve do priestoru, v ktorom sa momentálne robí výskum. Ak teda budeme mať trošku šťastia, tak v tých spodných vrstvách by sme mohli nájsť aj pozostatky práve opevnenia z čias Veľkej Moravy,“ hovorí Ruttkay. Podľa jeho slov bude výskum pokračovať počas celého leta a vedci očakávajú, že by mohol priniesť aj iné zaujímavé objavy. „Ak všetko dobre pôjde, mohli by sme nájsť aj ďalšie časti veľkomoravského osídlenia a možno aj pohrebiska. Výskum je okrem toho v tesnej blízkosti morového stĺpu, pri ktorom boli v minulosti nájdené tie najvýznamnejšie hroby z prelomu 8. a 9. storočia, to znamená, ešte z pred veľkomoravskej doby. Uvidíme, čo ďalšie výskumné práce prinesú,“ povedal Ruttaky.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:50

Izrael sťahuje ťažkú techniku pozdĺž hranice s južným pásmom Gazy.

Médiá informujú o prípravách na inváziu do Rafahu.

06:44

Španielska oscarová herečka Penélope Cruzová má 50 rokov.

06:43

V dôsledku záplav spôsobených prívalovými lejakmi prišlo v Keni od marca o život najmenej 76 ľudí. Kenská vláda, ktorá o tom v sobotu informovala, upozornila obyvateľov, “aby sa pripravili na ešte výdatnejšie zrážky”.

06:42

Súd v Moskve vzal v sobotu na dva mesiace do väzby ruského novinára Konstantina Gabova, ktorý je obvinený z extrémizmu za to, že pomáhal vytvárať videá pre kanál Navaľnyj LIVE vysielajúci na strímovacej platforme YouTube.

06:42

Tisíce demonštrantov sa v sobotu vydali do ulíc Jeruzalema, aby žiadali dohodu o oslobodení rukojemníkov zadržiavaných od 7. októbra 2023 v palestínskom Pásme Gazy.

06:41

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený “otvoriť diskusiu” o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

06:40

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bude v pondelok a utorok rokovať v Saudskej Arábii o možnostiach na dosiahnutie prímeria v palestínskom Pásme Gazy a o snahách, ktoré môžu pomôcť zabrániť väčšiemu regionálnemu konfliktu.

06:39

Jemenskí povstalci – húsíovia – tvrdia, že zostrelili ďalšie z bezpilotných lietadiel americkej armády – MQ-9 Reaper.

06:35

Dvaja ľudia utrpeli ľahšie zranenia po tom, čo regionálny vlak blízko nemeckého mesta Stuttgart začal dymiť a bol nútený núdzovo zastaviť.

Včera 20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

Včera 20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Včera 19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Včera 18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

Včera 18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali