Nemci menia postoj k utečencom – nakupujú alarmy a bezpečnostné zámky

Nemci menia postoj k utečencom – nakupujú alarmy a bezpečnostné zámky

Nemecko 25. novembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Kerstin Joensson)

 

V Nemecku sa niečo zlomilo

Od začiatku novembra prišlo do Nemecka približne 180 000 utečencov. Ich súčasný počet sa už vyrovnal doteraz rekordným hodnotám z októbra. Celkovo sa už v Nemecku doteraz zaregistrovalo viac ako 900 000 migrantov. Český portál Denik.cz odvolávajúc sa na nemeckú políciu zároveň upozorňuje, že sa nenapĺňajú predpoklady, že v chladnom období roka sa množstvo prichádzajúcich utečencov zníži.

Reklama
Migranti čakajú v rade na teplé oblečenie v zasneženom záchytnom utečeneckom tábore v Hangingu, na rakúsko - nemeckej hranici
Migranti čakajú v rade na teplé oblečenie v zasneženom záchytnom utečeneckom tábore v Hangingu, na rakúsko – nemeckej hranici

Ako však reagujú Nemci na stotisíce migrantov, ktorí prišli do Nemecka z Ázie a Afriky? Alexander Sokolov, ktorý od júla cestoval dvakrát mesačne do oblasti Frankfurtu nad Mohanom, pre Denik.cz uviedol, že „spoločnosť sa stále viac rozdeľuje na tých, ktorí sa boja následkov migračnej vlny, a na časť naivne veriacich, že je ľuďom z migračnej vlny potrebné predovšetkým pomôcť.“

Ľudia sa podľa jeho slov migrantov obávajú. Príkladom je situácia z obchodu, kedy po vstupe troch migrantov predavač varoval ostatných zamestnancov pred možnými zlodejmi. Sokolov zároveň uviedol, že Nemci boli najprv tolerantní, ale aktuálne sú nervózni a naštvaní. Migrantov totiž vnímajú ako potenciálnu hrozbu. „Západní Nemci sú veľmi tolerantní, ale teraz si migrantov viac všímajú, sú pred nimi na pozore,“ dodal.

Reklama

Podľa Sokolova sa v Nemecku “niečo” zmenilo, pretože keď idú vo Weilburgu po ulici migranti, Nemci sú ostražitejší. Miestni ľudia sú sklamaní, pretože pribúdajú drobné krádeže. Boli ochotní pomôcť, ale teraz cítia, že prichádzajú najmä ekonomickí migranti. Zároveň sa cítia Merkelovou a ďalšími nemeckými politikmi podvedení, že dopustili vznik takejto situácie.

V súvislosti s ekonomickými migrantmi portál Týden.cz zverejnil informáciu, že v Afganistane rozkvitá obchod s nepravými listami, v ktorých sa Talibam príjemcom vyhráža smrťou. Afganci, ktorí smerujú do Európy, teda tajne dúfajú, že im tieto dokumenty uľahčia získať azyl. Že ide o skutočne lukratívne kšeft je aj fakt, že za výhražný list sa v prepočte platí až takmer 1 110 eur.

Nemecký Spolkový úrad pre migráciu uvádza, že o výhražných listoch vie. Avšak nevedú sa o nich žiadne štatistiky. Hovorkyňa úradu Susanne Eikemeierová oznámila, že nejde o úradné dokumenty, a tak sa im prisudzuje menšia váha. Listy sa údajne posudzujú v celkovom kontexte dôveryhodnosti žiadateľa o azyl, píše menovaný portál.

 

Zlatí migranti

Reklama

V súvislosti s migračnou vlnou však môžu byť spokojní predajcovia, ktorí zarábajú na predaji roliet, bezpečných zámkov a bezpečnostných alarmov.

Zároveň je veľmi výhodné ubytovať migrantov. V Nemecku môže totiž majiteľ domu získať od nemeckej vlády približne od 120 000 do 180 000 eur ročne – stačí ich len ubytovať a poskytnúť im stravu.

Podľa Sokolova to teda znamená, že nielen pašeráci, ale aj predajcovia bezpečnostnej techniky, právnici, majitelia ubytovní vedia, čo to znamená, ak sa povie zlatí migranti.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali