NATO sťahuje vojenskú techniku k ruským hraniciam

NATO sťahuje vojenskú techniku k ruským hraniciam

Washington 21. decembra 2014 (HSP/Foto:TASR)

 

V tomto roku sa začalo „veľké sťahovanie národov“. Vlastne sa sťahuje iba jeden národ, presnejšie jeho vojenská technika. Američania rapídne zvyšujú počet ťažkej techniky v Európe a posúvajú ju stále bližšie k ruským hraniciam.

Najväčší pohyb nastal v troch pobaltských republikách a v Poľsku. Tieto štáty vítajú iniciatívu USA a prízvukujú, že sa musia postarať o vlastnú bezpečnosť. Správajú sa tak, akoby sa zajtra ruské tanky mali objaviť v EÚ… Američania neskrývajú svoje plány vybudovať nové vojenské základne v Gruzínsku, Moldavsku a dokonca aj na Ukrajine. Postupne budujú vojenské základne blízko ruských hraníc. Vytvárajú svojráznu smrtiacu slučku…

Reklama
Ilustračné foto

Niektorí politici, analytici a média si v ostatnom čase všimli premiestňovanie americkej ťažkej vojenskej techniky v pobaltských republikách. Je to však iba špička ľadovca: americká vojenská technika sa počas celého tohto roka pomaly približovala k ruským hraniciam. Takisto sa zvyšoval aj jej počet v EÚ.

V posledný januárový deň sa na americkú vojenskú základňu v Bavorsku dostavili najnovšie americké tanky. Podľa vyhlásenia amerických vojenských príslušníkov 29 ťažkých tankov Abrams najnovšej modifikácie sa použije na výcvik tankistov v Európe. Pri znižovaní stavov vojsk USA v Európe bola na jar minulého roka rozpustená posledná tanková brigáda a všetky tanky boli prepravené do USA. O menej ako rok však najnovšia generácia Abramsov priplávala do Európy späť. Na základni USA Black Barraks v Grafenwöhru školia vojakov z celej Európy už dávno. Američania to posunuli ďalej: prečo by sa na americkej základni nemohli školiť aj americkí vojaci? A sú už tam… A o pár týždňov v centre Kyjeva vybuchol Majdan, ozbrojený štátny prevrat…

Reklama

Posledný aprílový týždeň americká fregata USS Taylor (FFG 50) sa opäť objavila v Čiernom mori a Pentagón oznámil presunutie asi 600 vojakov do Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska a vyhlásil rozsiahle cvičenia. USA zdôraznili, že cieľom vstupu lode do Čierneho mora je podpora mieru a stability v regióne. „Americké námorníctvo stále operuje s loďami v Čiernom mori v súlade s Konvenciou z Montreux a podmienkami medzinárodného práva,“ uviedlo americké námorníctvo vo svojom vyhlásení. Hneď na to nová ukrajinská vláda vyhlásená na centrálnom námestí Kyjevu pohrozila „separatistom“ na juhovýchode Ukrajiny, že tam urobí „poriadok“. A už o pár dní, 2. mája, po útoku fašistov v Odese zaživa upálili takmer 50 ľudí…

Začiatkom leta, 3. júna, americký prezident Barack Obama počas návštevy Poľska vo Varšave oznámil, že Spojené štáty posilnia svoju vojenskú prítomnosť v Európe. V rámci prehodnocovania svojich vojenských aktivít v reakcii na „nové bezpečnostné výzvy“ pošlú na kontinent viac vojakov, vojenskú techniku a zariadenia. Obama to uviedol po svojom stretnutí s poľským prezidentom Bronislaw Komorowským. Hneď na to ukrajinská armáda začala masívny útok na juhovýchode krajiny – začala svoju „protiteroristickú operáciu“.

Na konci augusta generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen povedal, že aliancia plánuje zriadiť nové základne vo východnej Európe. Podľa zámerov Severoartlantickej aliancie, cieľom tejto akcie je posilniť vojska NATO na východe Európy v dôsledku ukrajinských udalosti. A Kyjev na tieto vyhlásenia reagoval najtvrdšími útokmi na „separatistov“. Vtedy ukrajinská armáda obsadila takmer polovicu územia Doneckej a Luhanskej oblasti.

Prvý októbrový deň agentúra Reuters oznámila, že americká armáda do dvoch týždňov rozmiestni stovky svojich vojakov a tanky na území pobaltských krajín a Poľska v snahe uistiť spojencov o podpore NATO počas ukrajinskej krízy. Americká brigáda Ironhorse skutočne o 2 týždne dorazila na miesto určenia. Podľa amerických ozbrojených síl bol to prvý prípad prepravy vojenskej techniky do Európy od konca studenej vojny koncom 80. rokov. Odhadom 700 vojakov a 20 tankov nahradí prítomných výsadkárov, ktorí dorazili v prvotnej reakcii na marcové pričlenenie ukrajinského polostrova Krym k Rusku. Ako povedal kapitán John Farmer, „účelom je názorná demonštrácia záväzkov voči našim spojencom, keďže neexistuje nič lepšie ako tank, ak chcete naozaj dosiahnuť efekt…“ Americká ťažká technika brigády Ironhorse dorazila do lotyšského mesta Ventspils a estónskeho mesta Tapa. Lode vyložili v pobaltských prístavoch okolo 700 vojakov, tanky M1A1 Abrams, obrnené vozidlá Bradley a bojové obrnené vozidla Stryker. Brigáda sa rozmiestnila vo vzdialenosti iba 150 km od starobylého ruského mesta Pskov…

Pred 10 dňami blízko železničnej stanice Dalbe v Lotyšsku svedkovia videli vlak, ktorý prepravoval americkú vojenskú techniku – okrem iného aj 40 ťažkých bojových vozidiel. /viď video/ Ako informoval zástupca Ozbrojených síl Lotyšska, na videu, ktoré sa dostalo na internet, bol vlak, ktorý viezol americkú vojenskú techniku z lotyšského mesta Adazi a Estónska do Litvy.

Reklama

USA plánujú rozmiestniť v krajinách NATO a vo Východnej Európe v roku 2015 asi ďalších 150 tankov a obrnených vozidiel, vyhlásil generálporučík Ben Hodges. Podotkol taktiež, že zhruba 50 kusov obrnenej techniky bolo už rozmiestnených, ostatných 100 tankov M1 Abrams a bojových strojov pechoty Bradley „dopravia na pozície“ v Nemecku a v iných krajinách EÚ. „Chystáme sa posúdiť varianty rozmiestnenia techniky – niekde v Pobaltských štátoch, Poľsku, Rumunsku, Bulharsku a možno aj inde,“ dodal Hodges.

eu

Krátke video si môžete pozrieť tu:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali