Na festivale Ľudia z rodu Rómov budú aj diskusie o postavení žien v komunite

Na festivale Ľudia z rodu Rómov budú aj diskusie o postavení žien v komunite

Banská Bystrica 12. augusta (TASR) – Aj s konkrétnymi prípadmi neľahkého postavenia žien v rómskej komunite sa môžu oboznámiť návštevníci 12. ročníka podujatia Ľudia z rodu Rómov, ktoré sa uskutoční v dňoch 15. až 17. augusta vo Zvolene a Banskej Bystrici. So ženami – Rómkami, ktoré sa neboja hovoriť o svojom postavení v minorite, sa môžu ľudia porozprávať v rámci Živej knižnice, ktorá otvorí svoje brány v piatok, 16. augusta na Námestí SNP v B. Bystrici.

"Po prvý raz budú o svojom postavení v spoločnosti hovoriť aj dvaja Rómovia – gayovia," povedala TASR štatutárna zástupkyňa Občianskeho združenia Quo Vadis Ingrid Kosová. Živá knižnica s desiatimi "knihami" – ženami a mužmi, odhalí zákulisie partnerského života u Rómov, o ktorom sa stále malo hovorí.

Na podujatí sa však nebude len diskutovať, ale organizátori poskladali program do zaujímavej mozaiky divadelného, výtvarného, hudobného, tanečného, ale aj ďalších foriem umenia. "Našim cieľom je spájanie rómskej a nerómskej kultúry. Majorite chceme predstaviť predovšetkým mladých rómskych umelcov a zároveň ukázať, že spolunažívanie dvoch komunít je nielen možné, ale prináša aj obojstranne osožné a obohacujúce ovocie," uviedla hovorkyňa podujatia Eva Koperová.

Pokiaľ sa festival doteraz konal len v B. Bystrici, tento rok ho organizátori prinesú aj do Zvolena. Hneď v prvý deň sa na Zvolenskom zámku uskutoční vernisáž výstavy fotografií, videoartov a výtvarnej inštalácie Nie je čoho sa…smiať. Výstavy s mimoriadne silným emočným nábojom a zároveň prekvapením pre jej návštevníkov. "Výstava sa venuje životu. Pripomína to, čo sme zabudli, upozorňuje na to, o čom nevieme a snáď privedie k zamysleniu nad životom a časom smrti," poodhalila o výstave jej kurátorka Viera Duždová z Českej republiky.

Reklama

Zvolenský zámok bude aj dejiskom módnej prehliadky, ktorá je výsledkom tvorivej spolupráce banskobystrickej neziskovej organizácie Animus Apertus vytvárajúcej pracovné príležitosti pre rómske ženy vychované v detských domovoch, s výtvarníčkami – návrhárkami z VŠVU v Bratislave. Podujatie moderujú český herec David Tišer a slovenský moderátor Ján Gordulič.

Zlatým klincom prvého dňa bude nesporne predstavenie prvej rómskej porevolučnej divadelnej skupiny Ara Art z Českej republiky. Hra Guli daj, čo znamená v preklade Sladká mama, je autorskou hrou, obdobou Poludnice zo zbierky Kytice Karla Jaromíra Erbena, avšak je inšpirovaná najmä samotným životom, súčasnosťou a napríklad aj protirómskymi pogromami v Čechách. "Legendu sme preniesli do súčasnosti, do nášho storočia. Snažili sme sa tak reagovať na to, aké sú spoločenské nálady a udalosti tak v Čechách ako aj na Slovensku. Svoje predstavenie adresujeme rómskemu i nerómskemu publiku," povedal režisér divadelného súboru Ara Art David Tišer, herec, ktorý si mal príležitosť zahrať aj na doskách českého Národného divadla a bol nominovaný na Cenu Alfréda Radoka.

Reklama

V piatok a sobotu, 16. a 17. augusta, sa už podujatie presúva do Banskej Bystrice. Námestie SNP najprv v piatok ožije tanečným workshopom, nasledovať bude už spomínaná Živá knižnica.

Večer bude plný žánrovo pestrej, tradičnej i modernej hudby. Vystúpia Sendreiovci & Kokavakere Lavutára a hosť Anička Oláhová, Tomáš Oláh, Ján Čonka, Drahoslav Bango a jeho hostia, Kmeťoband, Le Čhávendar a hosť Pavlína Matiová (ČR).

"Ako režisérka mám vždy najväčší rešpekt zo záverečného koncertu v klube Ministry. No a osobne sa veľmi teším na Sendreiovcov, Aničku Oláhovú a Pavlínu Matiovú," uviedla režisérka podujatia Ľudia z rodu Rómov Viera Dubačová. V klube sa tiež predstavia špičková rómska kapela z Rumunska – Zurralia Orchestra, Stefano z Maďarska, Andreas Csonka – víťaz Megasztár, slovenská kapela Quatro Band a speváčka Ciwanna.

Organizátorom a spoluorganizátormi podujatia sú Kultúrne Združenie Rómov Slovenska v spolupráci s Mestom Banská Bystrica, Mestom Zvolen, Quo Vadis, o.z., Komunitným centrom Spolu Detva, Alianciou rómskych organizácii a Animus Apertus n. o.

Festival sa koná pod záštitou splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka a predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR vydáva k správe zvukový záznam

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali