Košickí aktivisti odpovedali na slová Rašiho, ktorý sa ich snažil spojiť s členmi Kotlebovej strany

Košickí aktivisti odpovedali na slová Rašiho, ktorý sa ich snažil spojiť s členmi Kotlebovej strany

Košice 13. decembra 2016 (HSP/Foto: TASR – František Iván, Facebook)

 

V pondelok, 12. decembra, sa uskutočnilo verejné rokovanie zastupiteľstva mesta Košice, na ktorom sa objavili sympatizanti a propagačné materiály politickej strany Ľudová strana – Naše Slovensko (ĽS NS). Aktivisti tvrdia, že košický primátor Richard Raši sa ich úmyselne snažil spojiť s členmi ĽS NS. Tí voči tomu protestujú a odmietajú spojitosť:  „Rešpektujeme právo jednotlivca na názor, ale zároveň nesúhlasíme s priživovaním sa rôznych indivíduí na téme parkovanie, ktorej sme obetovali roky svojho úsilia,“ uviedli vo svojom stanovisku aktivisti iniciatívy – Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť a Košice: Nechcem platiť EEI za parkovanie pred blokom.

Zasadnutie mestského zastupiteľstva v Košiciach 12. decembra 2016. Na snímke s transparentom na poslaneckých laviciach stoja vpravo aktivista z iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť Henrich Burdiga, vľavo poslanec a predseda petičného výboru Igor Petrovčík
Zasadnutie mestského zastupiteľstva v Košiciach 12. decembra 2016. Na snímke s transparentom na poslaneckých laviciach stoja vpravo aktivista z iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť Henrich Burdiga, vľavo poslanec a predseda petičného výboru Igor Petrovčík

Aktivisti bojujúci za zmenu koncepcie parkovania, ktorí predkladali petíciu, sa teda verejne dištancujú od sympatizantov ĽS NS a zároveň odmietajú akékoľvek myšlienky a ideológie vedúce k šíreniu nenávisti, propagácie rasizmu, fašizmu, šírenie xenofóbie a všetky snahy vedúce k popieraniu ľudských práv.

Reklama

„Medializované snahy o prepojenie košických aktivistov a tejto skupiny občanov vnímame ako kontinuitu účelovej snahy o našu diskreditáciu, ktorá je živená a podporovaná aj zo strany vedenia nášho mesta,“ uvádzajú aktivisti.

„Je potrebné si uvedomiť, že aktivisti vo vzťahu k organizácii a priebehu zastupiteľstva nemajú a nikdy nemali žiadne právomoci. Zvolávateľom a organizátorom zodpovedným za verejné rokovanie Mestského zastupiteľstva je primátor mesta Košice. Ten neváhal povolať stovky policajtov na kontroly, kde sa odoberali bannery, pitné vody a jablká na desiatu, kým na druhej strane na všetkých stolíkoch boli umiestnené propagačné materiály vedúce k propagácii tejto strany. Primátor ako predsedajúci neurobil proti tomu nič,“ vysvetlil Ladislav Lörinc.

Reklama

Aktivisti tiež vysvetlili, že hneď po vstupe proaktívne požiadali štátnu políciu o odstránenie daných propagačných materiálov s tým, že sa nejedná o politický míting. Štátna polícia odmietla čokoľvek urobiť. Následne požiadali Mestskú políciu a náčelníka Mestskej polície pána Palčíka, aby zasiahol a dal príkaz na odstránenie týchto propagačných materiálov. Ten podľa ich slov pokrčil plecami a nespravil nič.

Na snímke aktivista Karol Labaš pri rozhovore s náčelníkom MsP Palčíkom, v ktorom ho žiada o odstránenie politických materiálov
Na snímke aktivista Karol Labaš pri rozhovore s náčelníkom MsP Palčíkom, v ktorom ho žiada o odstránenie politických materiálov

„Máme teda za to, že práve takýto laxný prístup mesta má za príčinu šírenie týchto nebezpečných myšlienok a ideológií. Ak to nevadí mestu Košice a jeho predstaviteľom, je to ich vizitka. Rovnako ak niekto šíri tieto myšlienky, hovorí to o jeho osobe, nie o iných, ktorí prišli na rokovanie,“ dodal Lörinc.

Podľa aktivistov je zároveň choré a nebezpečné stotožňovať toto správanie s ľuďmi, ktorí sa viacnásobne verejne dištancovali od akýchkoľvek foriem násilia a nenávisti. Je nebezpečné ľudí škatulkovať a na boj proti inému názoru sa neštítiť šíriť klamstvo, diskreditáciu a propagandu.

Na snímke aktivista Karol Labaš pri rozhovore s náčelníkom MsP Palčíkom, v ktorom ho žiadal o odstránenie politických materiálov.
Na snímke aktivista Karol Labaš pri rozhovore s náčelníkom MsP Palčíkom, v ktorom ho žiadal o odstránenie politických materiálov.

„Máme za to, že prítomnosť “hnedých” sa náramne hodila vedeniu mesta Košice, aby sa opäť účelovo pokúsilo odpútať pozornosť ľudí i médií od prioritnej problematiky nezvládnutého zavádzania parkovacej koncepcie v meste Košice na iné (v kontexte programu zastupiteľstva nepodstatné) kauzy,“ vysvetlili tiež aktivisti a dodali: „rovnako máme za to, že práve arogancia moci je príčinou toho, že sa nám tu rozvíja hnedá epidémia a násilie na majetku. Bezmocnosť obyčajných ľudí, ktorí spolu s nami bojovali všetkými demokratickými prostriedkami proti oligarchii a “ich” biznisu, vedie k frustrácii, ktorú si ľudia filtrujú rôznymi spôsobmi.“

Aktivisti tiež pripomenuli primátorov predvolebný program, vďaka ktorému, bol zvolený do funkcie primátora mesta Košice. Citujeme: „Činnosť Magistrátu mesta Košice otvoríme dialógu s neziskovými organizáciami a mestskými aktivistami, ktorí dostanú možnosť vyjadrovať sa v dostatočnom časovom predstihu k pripraveným návrhom a opatreniam. Mesto Košice sa tak stane dôstojným partnerom pre tých, ktorí chcú aktívne a angažovane prevziať občiansky diel zodpovednosti za riadenie a fungovanie mesta.“

Reklama
Zasadnutie mestského zastupiteľstva v Košiciach 12. decembra 2016
Zasadnutie mestského zastupiteľstva v Košiciach 12. decembra 2016

V závere svojej vyhlásenia vyzvali ľudí, aby pri nasledujúcich voľbách pamätali na aktuálne udalosti: „Premeňme našu prácu v niečo pozitívne do budúcnosti. Neuverme rýchlo kvaseným hrdinom a pozorne počúvajme, čo vychádza z úst jednotlivcov. Lebo slová predchádzajú skutky a skutky určujú našu budúcnosť. Košice potrebujú skutky, pokoru, reálne riešenia a službu občanom tohto krásneho mesta.“

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali