Greyerz: Dolár bude jedného dňa veľmi slabou menou. Rusko, Čína a India pochopili, čo sa deje

Greyerz: Dolár bude jedného dňa veľmi slabou menou. Rusko, Čína a India pochopili, čo sa deje

Svet 3. decembra 2014 (HSP/Foto:TASR)

 

Tlač peňazí verzus zásoby zlata

Zakladateľ správcovskej spoločnosti GoldSwitzerland tvrdí, že centrálne banky neodhaľujú akým množstvom zlata disponujú, preto je podľa neho pravdepodobné, že disponujú oveľa menším množstvom, ako oficiálne uvádzajú.

Reklama
Ilustračné foto

Papierové peniaze, ktoré tlačia krajiny Západu v obrovskom množstve, nie sú podporené zlatými rezervami. Na druhej strane krajiny východu zhromažďujú zlaté rezervy v predpoklade zvýšenia cien zlata, uviedol tiež pre agentúru Sputnik Egon von Greyerz, zakladateľ a jeden z riadiacich pracovníkov správcovskej spoločnosti GoldSwitzerland.

Podľa jeho slov je aktuálne možné vidieť, ako zo západu na východ smeruje nakúpené zlato. Greyerz tvrdí, že medzi najväčších výkupcov zlata patrí nateraz Čína.

Reklama

 

Nastane boom v cene zlata?

„V budúcnosti bude určite podstatne vysoká,“ uviedol Greyerz odhadujúc ceny zlata v budúcnosti. „A múdre krajiny sveta, ktorými sú Rusko, Čína a India, to pochopili. Zhromažďujú zlato a nakupujú ďalšie. Neustále viac ho nakupuje Rusko, pochopili, čo sa deje,“ zverejnil Sputnik vyjadrenie zakladateľa správcovskej spoločnosti.

Spojené štáty, v ktorých má mnoho krajín Európy uložené zlato, nekryjú papierové peniaze vlastnými rezervami zlata, čím sa peniaze znehodnocujú, avšak podľa Greyerza kupujú volebné hlasy. „A predstierate, že sú to vaše skutočné peniaze,“ dodal.

Zatiaľ čo vlády ničia hodnotu peňazí ich hromadnou tlačou, zlato je podľa Greyerza dôležitou investíciou, ktorá pomáha chrániť proti znehodnocovaniu peňazí. Podľa neho to ruská vláda, ako aj Čína a India vidia. Západ má však, bohužiaľ, iný názor, zdôraznil.

Reklama

„Dolár bude jedného dňa veľmi slabou menou,“ uviedol na záver pre Sputnik Greyerz.

 

Krajiny chcú svoje zlato späť

Rezervy zlata nechcú mať len krajiny na východ od Slovenska, ale návrat vlastných zlatých rezerv požadujú aj niektoré krajiny Európy.

Vo Švajčiarsku sa túto nedeľu (30.11.) uskutočnilo referendum, ktorého cieľom bolo, aby švajčiarska Národná banka udržiavala 20 percent aktív vo forme zlata. Zároveň organizátori referenda požadovali, aby sa rezervy krajiny presunuli zo Spojených štátov do Švajčiarska a zamedzilo sa ďalšiemu predaju zlatých rezerv. Referendum však bolo zamietnuté. Dôvodom podľa organizátorov bola mediálna kampaň švajčiarskej Národnej banky.

Reklama

Návrat zlatých rezerv zo Spojených štátov požaduje aj Francúzsko. Líderka pravicovej strany Národný Front Marine Le Penová vyzýva centrálne banky, aby vrátili zlaté rezervy krajiny. Podľa Russia Today Le Penová v otvorenom liste, ktorý adresovala riaditeľovi franúczskej banky Banque de France, Christianovi Noyerovi, okrem iného požadovala kontrolu 2 435 ton zásob zlata.

Žiadosť týkajúcu sa návratu zlatých rezerv z USA predostrelo v priebehu minulého roka aj Nemecko. Avšak Berlín od pôvodnej požiadavky upustil, píše Russia Today.

Úspešnou krajinou je podľa niektorých Holandsko. To si nedávno zo Spojených štátov v tichosti doviezlo 122 ton zlata v hodnote 5 miliardy dolárov (približne 4 miliardy eur).

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

Včera 20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Včera 19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Včera 18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

Včera 18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
Včera 18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

Včera 18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

Včera 17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

Včera 16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

Včera 16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

Včera 15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali