Francúzska vláda chce zablokovať webové stránky prolife organizácií. Arcibiskup: “Ste posadnutí, mali by ste blokovať teroristické web-stránky!”

Francúzska vláda chce zablokovať webové stránky prolife organizácií. Arcibiskup: “Ste posadnutí, mali by ste blokovať teroristické web-stránky!”

Paríž 1. decembra 2016 (HSP/Foto: TASR/AP)

 

Keď sa legalizovali umelé potraty, argumentovalo sa pôvodne tým, že ide o zákon, ktorý by sa využíval iba výnimočne a to v prípadoch ohrozenia života a zdravia matky, alebo v prípadoch znásilnenia. Odvtedy ubehla určitá doba a prakticky v celej Európe (až na malé výnimky) je umelý potrat dostupný na požiadanie na prianie matky  i z úplne banálnych dôvodov. Zabíjanie nenarodených detí sa zbanalizovalo natoľko, že veľká časť európskej spoločnosti považuje potrat za niečo úplne normálne a bežné. Ešte ďalej v tomto zachádzajú vo Francúzsku, kde pripravili návrh zákona podľa ktorého musí človek nadobudnúť dojem, že umelý potrat je dokonca niečo žiaduce a prospešné.

Ilustračné foto: Na snímke žena drží maketu 10.týždňového nenarodeného dieťaťa
Ilustračné foto: Na snímke žena drží maketu 10.týždňového nenarodeného dieťaťa

Dnes sa vo francúzskom parlamente prejednáva zákon, ktorý pripravila ľavicová vláda a ktorého uplatnenie by znamenalo prakticky kriminalizovať a zrušiť všetky pro-life internetové stránky, pod zámienkou boja proti šíreniu falošných informácií a marenia práva na potrat. Zákon by mal 8 decembra ešte schváliť senát.

Reklama

Vláde sú třňom oku najmä pro-life organizácie, ktoré poskytujú ženám, ktoré sa ocitli v tiesnivej situácii kvôli nečakanému tehotenstvu alebo tlaku okolia, poradenstvo vrátane informovania o možných zdravotných a psychických následkoch potratu, povzbudenie a pomoc pre ženy, ktoré sa rozhodli si dieťatko nechať.

Proti návrhu zákona však teraz na miestne pomery nezvyčajne ostro vystúpila katolícka Cirkev. Predseda konferencie biskupov aricbiskup Marseiile, Georges Pontier adresoval otvorený  list prezidentovi Hollandovi, v ktorom obviňuje návrh zákon z porušenia demokracie a slobody. “Tento návrh zákona ohrozuje základy našich slobôd a najmä slobodu prejavu“, píše aribiskup.

Reklama

Ako prvý sa však ozval už 25. novembra kardinál Adré Vingt-Trois, arcibiskup parížsky, ktorý obvinil vládu z “posadnutosti, ktorá vedie vládu k tomu, aby zaradila potraty do oblasti intervencie, namiesto radikálnych teroristických webových stránok“. V prípade, že návrh zákona bude prijatý, budú môcť byť zo zločinu obvinení všetci, ktorí údajne šíria „neobjektívne informácie”.

Marseillský arcibiskup sa pýta prezidenta: “Sebamenšie povzbudenie ženy, aby si dieťa nechala, môže byť bez nadsázky charakterizované ako „nadmerný psychický a morálny tlak?“

K tomu arcibiskup dodáva: “Čo je ešte vážnejšie, je to, že (návrh) zasahuje do slobody svedomia. To sa mi zdá veľmi vážne porušenie princípov demokracie.“

Proti zákonu sa postavila aj časť politického spektra. Jean-Frédric Poisson, poslanec za Yvelines, považuje argument boja proti šíreniu dezinformácií za zámienku socialistov k „umlčaniu združení, ktoré sú považované za ideologických protivníkov.“ A pokračuje “text nemá za žiadny iný cieľ než umožniť zatvorenie internetových stránok, ktoré nezdieľajú vládny názor na potraty.“

Túto hypotézu potvrdzuje debata v rámci výboru pre sociálne záležitosti, kedy Phillipe Vigier, poslanec za UDI  otvorene priznal.“ Zatvorenie stránok je dobrá myšlienka, pretože je veľmi ťažké kontrolovať komunikáciu na internete.“

Reklama

Gregor Puppnick, profesor, právnik a riaditeľ Európskeho centra pre právo a spravodlivosť  uvádza, že okamžitým účinkom návrhu zákona bude autocenzúra dotknutých webových stránok. K tomu dodáva, že pro –potratové organizácie ako je Spoločnosť pre plánované rodičovstvo „sú veľmi mobilizované“ a „pár mesiacov pred ukončením prezidentského mandátu dáva vládna moc týmto militantným skupinám do ruky prostriedok, ktorým budú obťažovať všetky subjekty považované za pro-life.“

Katarína Hanzlíková

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali