Experti hľadajú odpoveď na otázku, či sme pred novou krízou

Experti hľadajú odpoveď na otázku, či sme pred novou krízou

New York/Viedeň 27. marca (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Kamran Jebreili, File)

 

Nervozita na burzách po výrazných výkyvoch ich hlavných indexov v januári a vo februári je silná. Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse. Po finančnej kríze a európskej dlhovej kríze nové dôvody na nepokoj vyvolá pokles ceny ropy na svetovom trhu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Experti sa nevedia dohodnúť, či bude nasledovať krach, alebo či sme ho prekonali už v prvých dvoch mesiacoch tohto roka.

Reklama

Jestvujú dôvody, prečo sa odpovede na otázku rôznia. Faktom je, že na rozdiel od bubliny na svetovom trhu, aká sa vytvorila v roku 2000, sme veľmi ďaleko. Trh je len mierne nad dlhodobým priemerom. Ak však sklame vývoj konjunktúry (a jej vyhliadky nie sú veľmi ružové), môže byť cena za to veľmi vysoká.

V Schoellerbanke vládne optimizmus. Akcionári napriek trom krízam (finančnej kríze 2008, dlhovej kríze eurozóny po roku 2010 a súčasnom prudkom poklese ceny ropy) zostali v pluse. Na akciách amerického burzového indexu S&P 500 zarábali medziročne 4,2 %. Hodnota ich akcií z indexu Eurostoxx 600 rástla medziročne o 0,18 %. Ak navyše dividendy investovali znovu do amerických akcií, zarábali medziročne 6,43 % a 3,9 % na európskych.

Reklama

Ekonómka Nora Wassermannová z Credit Suisse svoj optimizmus drží na uzde. Poukazuje na chabý rast zisku európskych a amerických firiem. Rast na domácom trhu eurozóny a v Spojených štátoch dosahujú silný, ale oba hospodárske celky majú problémy s obchodnými partnermi v rozvojovom svete, predovšetkým s Čínou, Ruskom a v Brazílii. Švajčiarska veľkobanka hodnotí vyhliadky akcií ako neutrálne, pričom pokladá za perspektívnejšie podiely firiem z eurozóny, Švajčiarska, Austrálie a Kanady než americké.

Credit Suisse pred pár týždňami v štúdii Global Investments Returns Yearbook 2016 uviedla, že investori musia myslieť na to, že po siedmich tučných rokoch zrejme príde desať rokov biednych.

Expert Gerd Gwiss zo spoločnosti FTC Capital varuje investorov, aby sa nespoliehali len na jednu kartu, dlhodobý rast akciových indexov. Kto sa v roku 1997 spoliehal na trvalý vzostup technologických akcií na americkom burzovom indexe Nasdaq, po ich štvornásobnom raste v prvých piatich rokoch prišiel obrovský prepad po prasknutí bubliny Dotcom. Táto stratégia im nepriniesla ani percento zisku. Gwiss potvrdil svoje názory faktami z rokov 2004 až 2009 a rokov 1999 až 2009. Ak sa odhliadne od vyplatených dividend, Dow Jones, hlavný index americkej akciovej burzy, sa na prelome storočí prepadol, o 30 %.

Gwiss radí investorom, aby sa radšej venovali kombinovanej stratégii, ktorá pozostáva z rastúcich a klesajúcich kurzov akciových indexov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali