Čínsky veľvyslanec na Slovensku Lin Lin o medzinárodnej politike, studenej vojne i “hre s nulovým súčtom”

Čínsky veľvyslanec na Slovensku Lin Lin o medzinárodnej politike, studenej vojne i “hre s nulovým súčtom”

Slovensko 3. novembra 2016 (HSP/Foto: HSP)

 

Veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky v Slovenskej republike Lin Lin v druhej časti rozhovoru pre Hlavné správy odpovedal aj na nasledujúcu otázku: “Ak by sýrska vláda požiadala o pomoc aj Čínu, zapojila by sa vaša krajina do riešenia tohto konfliktu?” Zaujímala nás aj problematika Juhočínskeho mora, odlúčenie sa Filipín od USA či projekt Hodvábna cesta. 

 

Reklama
Na snímke veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky Lin Lin
Na snímke veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky Lin Lin

 

Aký je postoj Číny ku konfliktu v Sýrii? Ak by sýrska vláda požiadala o pomoc aj Čínu, zapojila by sa vaša krajina do riešenia tohto konfliktu?

Reklama

Čínska strana otvorene vyjadruje svoje znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou v Sýrii, ale verí, že každá strana má dodrživať vlastný smer politického riešenia a že všetky krajiny majú dodrživať princíp, že Sýrčania samostatne rozhodnú o svojej buducnosti. Ďalej by mali podporovať BR OSN a OSN, aby riešeli sýrsky problém po štyroch paralelných dráhach, ktoré sú zastavenie vojny, politické rokovania, humanitárna pomoc a spoločné úsilie proti terorizmu. Dúfame, že zúčastnené strany, a najmä krajiny, ktoré majú vplyv na sýrsky problém, sa budú snažiť o svetový mier a dajú na prvé miesto bezpečnosť Sýrčanov, zanechajú geopolitické úvahy, zachovajú jednotu, súdržnosť a konsenzus, a že budú naďalej neoblomne podporovať politické riešenie sýrskeho problému a napokon, že zohrajú konštruktívnu úlohu v zachovávaní mieru, rozvoja a stability v tomto regióne.

 

Zverejnili ste, že arbitrážny tribunál v otázke Juhočínskeho mora nie je legitímny. Podniká Čína určité kroky voči prehodnoteniu rozhodnutia arbitrážneho tribunálu?

Dňa 12. júla 2016 vydal Arbitrážny tribunál, ktorý bol dočasne zriadený na jednostrannú žiadosť Filipín, svoje rozhodnutie v otázke Juhočínskeho mora. Čínska vláda a ministerstvo zahraničných vecí bezodkladne vydali Vyhlásenie vlády Čínskej ľudovej republiky k teritoriálnej suverenite a morským právam a záujmom v Juhočínskom mori a Vyhlásenie Ministerstva zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky k rozhodnutiu Arbitrážneho tribunálu v otázke Juhočínskeho mora, ktoré jednostranne iniciovali Filipíny. Tieto vyhlásenia znova potvrdili územnú zvrchovanosť a morské práva a záujmy Číny v Juhočínskom mori, zdôraznili, že toto rozhodnutie je neplatné a nemá záväznú moc a objasnili pevné stanovisko, že Čína toto rozhodnutie neakceptuje a neuznáva.

 

Reklama

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte prekvapivo oznámil kompletný rozchod s USA. K vyhláseniu prezidenta došlo počas štátnej návštevy Číny, čím Duterte ukázal aj smerovanie svojej krajiny. Čo podľa predstaviteľov Číny rozhodlo, že filipínsky prezident oznámil radikálne odlúčenie sa od USA?

Prezidenta Rodriga Duterta zvolili Filipínci, preto verím, že bude o zahraničnej politike rozhodovať samostatne a na základe záujmov Filipín a ich ľuďu. Čínska strana rešpektuje zahraničnú politiku, o ktorej rozhodnú ako suverénny štát a na základe dôležitých záujmov svojej krajiny a svojho ľudu. Myslíme si, že v súčasných medzinárodných vzťahoch nemá priestor myšlienka studenej vojny a postoj „hry s nulovým súčtom.“ Čína vždy rozvíjala svoje vzťahy s inými krajinami v duchu otvorenosti, tolerancie a vzájomného osohu. Dúfame, že zúčastené krajiny budú tiež rozvíjať štandardné priateľské vzťahy na základe skutočnej rovnosti a vzájomného rešpektu, aby sa takéto vzťahy stali pozitívnou energiou udržiavania regionálnej a svetovej stability a rozvoja.

 

Priblížte našim čitateľom projekt “Hodvábna cesta”. V čom spočívajú jeho výhody? Bude prínosom aj pre Slovensko?

Hodvábna cesta spájala v staroveku civilizácie v Ázii, Európe a Afrike obchodne aj kultúrne, zohrávala dôležitú úlohu v pokroku ľudskej civilizácie a podporovala prosperitu a rozvoj v krajinách pozdĺž tejto cesty. V roku 2013 prezident Čínskej ľudovej republiky navrhnol veľkú iniciatívu spoločne vybudovať Ekonomické pásmo Hodvábnej cesty a Námornú Hodvábnu cestu 21. storočia, na ktorú reagovali krajiny podĺž plánovaného pásu veľmi pozitívne. „Jedno pásmo, jedna cesta“ prechádza cez ázijský, európsky a africký kontinent. Na jednom konci tohto pásma leží hospodársky okruh východnej Ázie, na druhom je vyspelá európska ekonomická zóna, a medzi nimi sa nachádzajú krajiny, ktoré majú veľký potenciál. Budovanie “Jedného pásma, jednej cesty” prispeje k prepojeniu infraštruktúry medzi Áziou a Európou a znižovaniu nákladov na dopravu, aby krajiny Európskej únie získali výhody v medzinárodnom obchode.

Reklama

Podľa štatistiky vďaka znižovaniu nákladov na dopravu medzinárodný obchod Belgicka, Holandska a Slovenska bude rásť približne o 10 percent. Okrem toho boli z iniciatívy Číny založené aj Ázjská investičná banka pre infraštruktúru (AIIB)a Fond Hodvábnej cesty, ktoré poskytujú finančnú podporu pre krajiny podĺž tejto cesty, aby ďalej budovali “Jedno pásmo, jednu cestu”. Zakladajúci členov AIIB zahrnujú 18 európskych krajín vrátane Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka, Talianska a Poľska.

Slovensko je dôležitou budovateľskou krajinou „Jedného pásma, jednej cesty“. V novembri 2015 čínska vláda a slovenská vláda spoločne podpísali memorandum o porozumení o spoločnom pokroku v budovaní “Jedného pásma, jednej cesty”, kde obe krajiny preukázali, že poznajú prelínajúce sa oblasti svojich „rozvojových zón“ a príslušné stratégie ich rozvoja, ďalej že tieto sú založené na tradičnom priateľstve a pragmatickej spolupráci a že uskutočnia želanie oboch strán, teda mierový rozvoj a spoločnú prosperitu. Verím, že budovanie “Jedného pásmo, jednej cesty” prinesie hmatateľné výhody ľudom Číny aj Slovenska.

 

Čínsky veľvyslanec Lin Lin v prvej časti rozhovoru objasnil postoj Číny k prezidentovi Andrejovi Kiskovi i premiérovi Robertovi Ficovi. Vysvetlil tiež stanovisko jeho krajiny k nedávnej návšteve dalajlámu. Veľvyslanec odpovedal aj na otázku týkajúcu sa korupcie, ktorá sa v Číne trestá aj smrťou (viac TU).

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali