České rodiny pomáhajú tehotným ženám núteným k potratu

České rodiny pomáhajú tehotným ženám núteným k potratu

Česká republika 28. októbra 2014 (HSP/Foto:TASR)

 

“Adopcia tehotnej ženy“

V Českej republike začala bez mediálneho boomu fungovať nezištná pomoc určená tehotným ženám, ktoré ich okolie núti k potratu. Iniciatíva nesie názov „Nesúdime, pomáhame“. Informáciu dnes zverejnil český portál iDnes.cz.

Reklama
Ilustračné foto

Organizátorom iniciatívy je Hnutie pre život, ktoré vytvára most medzi tehotným ženami v núdzi a rodinami, ktoré ponúkajú materiálnu pomoc, alebo aj ubytovanie či stráženie detí.

Iniciatíva vznikla začiatkom tohto roka. Jej cieľom je takzvaná adopcia ženy, ktorú okolie tlačí k potratu, avšak samotné ženy potrat podstúpiť nechcú, ale nad ním váhajú. Hlavným cieľom iniciatívy je preto umožniť ženám, aby o svojom dieťati nerozhodovali pod nátlakom.

Reklama

O pomoc žiadajú najmä ženy, ktoré majú v krátkom časovom horizonte podstúpiť druhú interrupciu a psychicky to nezvládajú, alebo čakajú tretie dieťa. Oni si ho želajú, avšak manžel navrhuje, aby to zvážili, pretože finančná situácia rodiny je zložitá, a preto by žena mala nastúpiť do práce.

Na základe pravidiel dobrovoľníckej pomoci môžu ženám pomáhať len rodiny, v ktorých sú obaja partneri. Obaja musia s pomocou súhlasiť a podieľať sa na nej. „Otec rodiny prináša mužský pohľad, pretože situácia nie je nikdy čiernobiela,“ uviedla pre portál iDnes.cz Radka Válková, ktorá je jednou z organizátoriek iniciatívy Nesúdime, pomáhame.

 

Zodpovednosť mužov za počaté dieťa

Hnutie pre život prevádzkuje aj poradňu Aqua Vitae, ktorú založilo v roku 2006. Poradňa pomáha ženám v zložitej životnej situácii spojenej najmä s tehotenstvom, pôrodom a starostlivosťou o práve narodené dieťa.

Reklama

„Pri terapiách sa ukázalo, že ženám, u ktorých totálne zlyhalo okolia, často chýba niekto blízky, kto by im bol schopný prakticky pomôcť, a preto nemajú ďalej odvahu pokračovať v tehotenstve,” uviedla Válková.

“Ku vzniku iniciatívy Nesúdime, pomáhame nás priviedol zvlášť súčasný alibizmus, kedy muži odmietajú niesť zodpovednosť za počatie dieťaťa, neposkytujú žene potrebnú podporu a prenášajú na ňu všetku ťažobu rozhodnutia,” dodala Válková.

 

Hnutie pre život

Hnutie pre život, ktoré stojí za dobrovoľnícku iniciatívou, uskutočňuje aktivity týkajúce sa ochrany života od počatia po prirodzenú smrť. Vystupuje proti potratom a všetkým iniciatívam, pri ktorých hrozí násilné usmrtenie počatého dieťaťa. Proti umelým potratom usporadúva každoročne v centre hlavného mesta národný Pochod za život. Hnutia vystupuje aj proti adopcii detí homosexuálnymi pármi alebo uvedeniu potratovej tabletky na český trh.

Reklama

 

Fórum života a poradňa Alexis

Na Slovensku sa ochranou života zaoberá organizácia Fórum života. Poslaním neziskovej organizácie je ochrana ľudského života do počatia po prirodzenú smrť.

Hlavný cieľ napĺňa organizácia v troch oblastiach – prevencia, advokácia a konkrétna pomoc. Členovia Fóra života poskytujú informácie o dôstojnosti človeka od počatia po smrť, o prenatálnom vývine dieťaťa, práve na život od počatia, ale aj realite umelého potratu či prirodzených metódach plánovania rodičovstva. Organizácia sa tiež snaží presadzovať a podporovať legislatívu, ktorá rešpektuje ľudskú dôstojnosť od počatia po prirodzenú smrť. Fórum života svojou činnosťou zároveň pomáha aj konkrétnym ženám a ich deťom v ťažkej životnej situácii, ako a chorým, slabým a núdznym.

Fórum života, rovnako ako české Hnutie pre život, vystupuje proti adopcii detí homosexuálnymi pármi, uvedeniu potratovej tabletky na slovenský trh, ale aj proti tendenciám gender ideológie.

Tehotným ženám pomáha aj poradňa Alexis. Pomoc je poskytovaná najmä ženám, ktoré uvažujú o umelom potrate. Poradenstvo sa poskytuje aj ženám, ktoré trápi neporozumenie otca, rodinné a vzťahové problém vzniknuté po zistení tehotenstva. Alexis pomáha tiež tým, ktoré prekonali umelý alebo spontánny potrat. Poradenstvo je poskytované aj rodinným príslušníkom.

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali