Bratislavou kráčali tisíce odporcov islamizácie a prisťahovalectva

Bratislavou kráčali tisíce odporcov islamizácie a prisťahovalectva

Bratislava 22. júna 2015 (HSP/Foto: HSP – Marek Valovič/TASR – Pavel Neubauer)

 

Ulicami Bratislavy sa ozýva “Slovensko Slovákom!”

Prostredníctvom sociálnej siete Facebook potvrdilo svoju účasť na dnešnej demonštrácii viac ako trinásťtisíc účastníkov. Slováci sa tak rozhodli protestovať proti kvótam, ktoré chce členským krajinám určiť Brusel. No vyjadrujú aj svoj nesúhlas s islamizáciou Slovenska.

Reklama

Odhady počtu účastníkov sa líšia. Organizátori uvádzajú 10.000, väčšina médií sa zhoduje na 5-tich tisícoch, denník Sme píše iba o 2 tisíckach protestujúcich. V dave bola väčšina bežných, na prekvapenie bolo vidieť aj starších ľudí. V žiadnom prípade nemožno povedať, že by demonštráciu tvorili iba príslušníci extrémnej pravice, aj keď bolo vidieť i vlajky SHO, Pospolitosti a Kotlebovej strany.

bl1
Odporcovia islamizácie na demonštrácii v Bratislave

 

Reklama

Dav sprevádza polícia. Postupne prešiel od hlavnej vlakovej stanice až na Štefánikovu ulicu, kde ich zastavila polícia a skandovali heslá ako “Vlastizrada!”. Dokonca vykrikovali hanlivé heslá na margo europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej. Demonštranti v rukách držia aj transparenty, ktorými sa hlásia k hnutiu Vzdor.

Zástancovia prijímania imigrantov zorganizovali protiakciu na Hodžovom námestí. Polícia ich však nepustila k zhromaždeniu. Bolo však počuť ich krik. Zišlo sa ich na proteste asi 20 prevažne mladých ľudí, ktorí držali plagáty s preškrtnutými hákovými krížmi. Skupinku viedol Róbert Mihály a protestu sa zúčastnil aj Michal Havran a líder skupiny Para Lasky.

Demonštrácia za prijatie islamistov a prisťahovalcov na Hodžovom námestí
Demonštrácia za prijatie islamistov a prisťahovalcov na Hodžovom námestí

Na Námestí SNP sa medzi rečníkmi, ktorí vystúpili na pódiu, objavil aj predseda Banskobystrického kraja, Marián Kotleba. Najprv všetkým zaželal “pekný biely deň”, za čo si vyslúžil veľký potlesk. Počas príhovoru označil poslancov v parlamente za zradcov a pripomenul účastníkom protestu, že za kvóty hlasovali aj slovenskí europoslanci. “Obesiť, obesiť,” skandoval dav.

Za prílev utečencov do Európy môžu podľa rečníkov najmä USA, pretože bombardujú Sýriu a Líbyu, kritizovali však aj Izrael, vládu, Roberta Fica, kapitalizmus, či vysokú nezamestnanosť.

Reklama
Na snímke župan Banskobystrického kraja počas prejavu
Na snímke župan Banskobystrického kraja počas prejavu

Ďalšou výraznou osobnosťou na protestnej akcii je bývalý mestský policajt Marián Mišun. Ten mal v minulosti problémy pretože spálil vlajku Európskej únie. Tentokrát dav vlajku roztrhal.

Marián Kotleba nakoniec vyzval prítomných, aby sa premiestnili pred Úrad vlády, pričom poznamenal, že ho Robert Fico neprijal ako banskobystrického župana, a tak by si chcel úrad vlády pozrieť takýmto spôsobom.

Pred Úrad vlády sa začalo presúvať podľa vyjadrení organizátorov asi 3 až 5-tisíc ľudí.

Kotleba pred úradom vlády rozspustil zhromaždenie.

bl5
Odporcovia islamizácie na demonštrácii v Bratislave

Kým do 17.00 h zadržala polícia v súvislosti s dnešnými protestnými zhromaždeniami v Bratislave desať osôb, po tomto čase sa počet zadržaných výrazne zvýšil.

Reklama

Polícia zasahovala najskôr proti skupine približne 300 osôb, ktorí na nádvorí Bratislavského hradu narušili priebeh cyklistických pretekov, dopúšťali sa výtržností a nápadania druhých. “Polícia okamžite zakročila a skupinu výtržníkov začala vytláčať, pričom zadržala celkom 25 osôb,” informovala Kurucová.

Ďalších 25 ľudí polícia zadržala na Staromestskej ulici, kde mali páchatelia poškodiť šesť služobných policajných vozidiel. “Krátko pred 18.00 h tam došlo aj k útoku na policajta, ktorého hodená dlažobná kocka zasiahla do stehna,” uviedla Kurucová.

K útoku na policajtov prišlo aj počas pochodu demonštrantov proti islamizácii Európy. Dvaja policajti boli zasiahnutí slzným plynom. “Z podozrenia z útoku na verejného činiteľa predviedli na policajné oddelenie 28-ročného Bratislavčana.

Na snímke fotografi a kameramani snímajú dav
Na snímke fotografi a kameramani snímajú dav

Dnešné protestné zhromaždenia v Bratislave si vyžiadali operatívne opatrenia Dopravného podniku Bratislava (DPB). Týkajú sa obchádzkových trás i náhradných spojov.

Ako TASR informovala Zuzana Vachová z DPB, od 15.35 h nepremáva električková doprava na Obchodnú ulicu, Nám. SNP a Kapucínsku ulicu. “Všetky električky premávajú odklonovou trasou cez Nábrežie arm. gen. L. Svobodu a následne cez Jesenského ulicu na Špitálsku,” ozrejmila Vachová.

Oznámila tiež, že medzi 14.15 a 15.55 h mali trolejbusy a autobusy na trase z Hlavnej stanice, cez Štefánikovu ulicu až po Hodžovo námestie, v súvislosti s pochodom a prítomnosťou davu účastníkov protestného zhromaždenia, približne 20-minútové meškanie. “Od 16.00 h už všetky autobusy aj trolejbusy premávajú bez meškaní,” uviedla Vachová.

V tejto súvislosti doplnila, že DPB zabezpečil náhradnú autobusovú dopravu na trase z Patrónky do centra mesta, z Kramárov na Kolibu, a tiež z Koliby do centra mesta, aby čiastočne vykryl meškania a výpadky spojov.

Dopravnú situáciu v meste DPB spolu s políciou naďalej monitoruje.

bl4
Odporcovia islamizácie na demonštrácii v Bratislave
bl3
Odporcovia islamizácie na demonštrácii v Bratislave
bl2
Odporcovia islamizácie na demonštrácii v Bratislave
Odporcovia islamizácie na demonštrácii v Bratislave
Odporcovia islamizácie na demonštrácii v Bratislave
mms_20150620_161124
Odporcovia islamizácie na demonštrácii v Bratislave
mms_20150620_161144
Odporcovia islamizácie na demonštrácii v Bratislave
Odporcovia na demonštrácii  v Bratislave
Odporcovia na demonštrácii v Bratislave
mms_20150620_161159
Odporcovia islamizácie na demonštrácii v Bratislave

 

 

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali