Bič na extrémistov, alebo len ďalší krok k totalite?

Bič na extrémistov, alebo len ďalší krok k totalite?

Bratislava 22. októbra 2016 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Národná rada Slovenskej republiky v týchto dňoch rokuje o zmenách v Trestnom zákone a Trestnom poriadku, ktoré predložila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Podľa Žitňanskej sa navrhované zmeny v Trestnom zákone majú stať bičom na takzvaných extrémistov.

 

Reklama
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská (Most-Híd). Bude sa aj takáto karikatúra považovať za extrémistickú?
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská (Most-Híd). Bude sa aj takáto karikatúra považovať za extrémistickú?

 

Nejedná sa však iba o totalitný nástroj slúžiaci na prenasledovanie názorových a politických oponentov? Aké zmeny v Trestnom poriadku a Trestnom zákone navrhuje ministerka Žitňanská?

Reklama

 

Po prvé – Pri procesoch s tzv. „extrémistami“ by sa mal využívať špecializovaný súd

Táto zmena znamená, že ľudí, ktorí budú označení za extrémistov, by už nesúdil bežný súd, ale špecializovaný trestný súd. Pani ministerke Žitňanskej sa totižto zdá, že bežné okresné súdy sú voči údajným extrémistom málo prísne, preto vehementne presadzuje túto zmenu. Ministerka Žitňanská sa tiež dlhodobo pohoršuje nad nízkym počtom extrémistických činov zaznamenaných na Slovensku. Krajské riaditeľstvá policajného zboru by teda mali mať povinnosť v pravidelných intervaloch nahlasovať počty začatých trestných stíhaní pre trestné činy extrémizmu. Má to byť akási motivácia pre krajských policajných šéfov, aby ich podriadení viac vyhľadávali trestné činy extrémizmu. A možno dostanú policajti aj presné číslo, koľko „extrémistov“ je nutné v určitom období posadiť za mreže, aby bola pani ministerka spokojná. Inak podobne sa aj sovietskym komisárom v 50-tych rokoch zdalo, že v Československu je málo politických procesov, a tak sa musel počet vykonštruovaných politických procesov rapídne navýšiť.

 

Po druhé – Vytvoria sa noví „odborníci“ na extrémizmus

Reklama

Ministerka Žitňanská presadzuje vytvorenie novej siete platených „odborníkov na extrémizmus“, ktorí budú slúžiť ako znalci pri súdnych procesoch. Akých odborníkov na extrémizmus si ministerstvo vytvorí, môžeme už dnes smelo tipovať. Dá sa predpokladať, že z kaviarenských povaľačov a liberálnych internetových blogerov sa razom stanú „znalci na extrémizmus“. Títo platení znalci budú pri súde určovať kto je extrémista a čo je extrémistický materiál.

 

Po tretie – Väznenie ľudí za držbu „extrémistických materiálov“

Najvážnejší zásah do slobody občanov prinášajú novinky v absurdne koncipovanom trestnom čine „prechovávania extrémistických materiálov“. V zmenenom Trestnom zákone sa má ustúpiť od dikcie, podľa ktorej bolo možné považovať daný materiál za extrémistický iba vtedy, ak orgány činné v trestnom konaní dokázali jeho spojitosť s podnecovaním k nenávisti. Po novom by sa už neprihliadalo na to, či daný materiál slúži napríklad na muzeálne, zberateľské, či študijné účely, alebo ste takýto materiál mali iba roky odložený doma v polici. Jednoducho držba extrémistického materiálu by mala byť po novom trestná za každých okolností. Uvediem konkrétnu situáciu: Niekto vás udá, že máte doma extrémistickú knihu, policajné komando vám urobí v byte raziu a v knižnici vám nájdu „problémovú literatúru“. Liberálne zmýšľajúci „odborník“ na extrémizmus označí tieto zhabané knihy za extrémistický materiál, no a ste jednou nohou v base. Opäť sa ponúka príklad z obdobia komunistickej totality, v ktorej sa vlastníctvo „protištátnych“ kníh a časopisov trestalo väzením. Zdá sa, že v totalite „demokratickej“ to bude rovnaké. Totižto do väzenia sa môžete dostať iba na základe toho, že nejaký novodobý cenzor označí knihu vo vašej knižnici za extrémistickú. Diktatúra ako vyšitá. Môžeme skonštatovať, že ak bude prijatý tento takzvaný „bič na extrémistov“, tak prinesie iba väčšie prehĺbenie názorovej totality, ktorá je v dnešnej dobe tak evidentná.

RNDr. Martin Šuvada, PhD.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali