Belgicko po 10 rokoch od legalizácie eutanázie: pacienti pod tlakom, počet usmrtených päťnásobne stúpol

Belgicko po 10 rokoch od legalizácie eutanázie: pacienti pod tlakom, počet usmrtených päťnásobne stúpol
Ilustračné foto

Brusel 13. decembra (HSP/tempi.it/Foto:TASR)

 

Prísne podmienky uvoľnené praxou

Aktivisti za legalizáciu eutanázie stále sľubujú, že by sa vykonávala len za prísnych podmienok a pod prísnou kontrolou. Skutočnosť je však iná, dokazuje to Belgicko, ktoré čelí tento rok smutnej desaťročnici od uzákonenia eutanázie v roku 2002. Správa Európskeho bioetického inštitútu ukazuje, ako sa počet prípadov takýchto usmrtení päťnásobne zvýšil a  nejasné pravidlá pokračujú.

Reklama

Od 28. mája 2002, kedy sa v Belgicku legalizovala eutanázia, počet osôb zabitých týmto spôsobom vzrástol exponenciálne. Spočiatku veľmi striktné a prísne pravidlá, kedy a kto môže okúsiť „sladkú smrť“, sa mimoriadne zvoľnili a kritériá rozšírili. Orgán, ktorý má dohliadať, aby sa zákon nezneužíval, prehlásil, že je v tomto „bezmocný“ a že „eutanázia sa postupne stala bežným a prirodzeným faktom“, ku ktorému sú však často pacienti dotláčaní „zvonku“. Takéto sú výsledky podrobnej štúdie Európskeho bioetického inštitútu (EIB) o eutanázii v Belgicku.   

 

Reklama
...oficiálny počet prípadov eutanázie v rokoch 2003-2011

Päťkrát viac

Počet úmrtí následkom eutanázie podľa oficiálneho čísel vzrástol z 235 v roku 2003 na 1133 v roku 2011 a celkovo ich bolo 5513 od septembra 2002 do decembra 2011. Aby sa predchádzalo zneužívaniu akéhokoľvek druhu, Belgicko si vytvorilo autorizovanú komisiu, ktorá mala, a posteriori, verifikovať či pri pacientoch boli rešpektované všetky kritériá. Tá istá komisia však priznala, že „nie je schopná s istotou prehlásiť, že všetky hlásené prípady korešpondujú s reálnym počtom mŕtvych.“ Je to závažný fakt, nakoľko dôvod k legalizácii eutanázii bol práve ten, aby sa predišlo manipuláciám a „nelegálnym“ úmrtiam.

Komisia tiež dodala, „boli sme si vedomí toho, že náš vplyv je obmedzený. Všetko závisí od vôle lekárov rešpektovať alebo nerešpektovať zákon.“ Správa EIB si kladie otázku: „ako je vôbec možné tieto postupy kontrolovať, ak všetko stojí len na prehlásení lekára? Nie je naivné očakávať, že lekár udá sám seba, že porušil zákon?“

 

Zbytočný zákon

Reklama

Napriek tomu, že podľa zákona smú eutanáziu podstúpiť len osoby v konečnom štádiu choroby, ktorá by s istotou v krátkej dobe končila smrťou, v 8% prípadov táto podmienka splnená nebola. S pribúdajúcimi rokmi sa v praxi pravidlá, kedy osoba môže podstúpiť eutanáziu, mimoriadne uvoľnili, a pritom zákon sa vôbec nezmenil. Podľa zákona napríklad pacient musí o ňu požiadať písomnou formou. Kontrolná komisia zistila, že v období medzi rokmi 2002 a 2003 malo z 235 žiadateľov len 14 ľudí písomnú žiadosť! V niektorých prípadoch dokonca komisia okomentovala túto nemiestnu prax lekárov tým, že „naliehavosť a dramatickosť situácie by mohli ospravedlniť to, že chýba tento dôležitý dokument.“

 

Utrpenie – len subjektívne

Belgický zákon bližšie hovorí, že o eutanáziu možno požiadať len pri neliečiteľnej chorobe, spôsobujúcej neznesiteľné a neutíšiteľné bolesti, a ktorá vedie k smrti vo veľmi blízkom čase. Avšak v rokoch 2008 a 2009, kedy počet prípadov stúpol na 1536, komisia uznala za vhodné uskutočňovať eutanáziu aj u tých, ktorí trpia artrózou. Úplne protirečiac zákonu komisia smelo rozhodla, že neznesiteľnosť bolesti je „subjektívna a závisí od osobnosti pacienta, od jeho ideí a hodnôt.“ Čo sa týka možnosti tíšiť bolesť liekmi, vyjadrila sa, že „pacient má právo odmietnuť terapie, ktoré zmierňujú bolesť, a aj paliatívnu starostlivosť.“ Po čase zasa, aj keď nie vo väčšine, komisia rozhodla, že aj choroby, ako napríklad demencia v prvých štádiách, ktoré by (!)„v budúcnosti mohli priniesť neznesiteľné utrpenie“, môžu byť zahrnuté v skupine patológií, na ktorých sa uzniesli predtým.

 

Reklama

Transplantácia orgánov

Belgický zákon tiež hovorí, že lieky, ktorými má dôjsť k úmrtiu pacientov, môže lekáreň dodávať len priamo lekárovi do rúk. Ak ku eutanázii nedôjde, musí sám tieto lieky vrátiť. Komisia však priznala, že nedokázala za uplynulé obdobie nijakým spôsobom toto nariadenie kontrolovať. Každopádne, nikdy žiaden tento liek nebol lekárni vrátený, čo by znamenalo, že nik zo žiadateľov si tento krok v poslednej chvíli nerozmyslel. 100% „úspešnosť“ tohto kroku v tak vážnej existenčnej situácii je mimoriadne podozrivá.  Zákon ďalej hovorí, že pacient nikdy nesmie pociťovať akýkoľvek nátlak zo strany lekára. V skutočnosti však, spolu s formulárom, kde má pacient prehlásiť, že chce podstúpiť eutanáziu, dostáva ďalší formulár, kde má podpísať, že poskytne svoje orgány na darcovské účely. Správa EIB si kladie otázku „naozaj sa rešpektuje zákon, keď sa v kľúčovom momente, o jeho rozhodnutí pre alebo proti eutanázii žiada od neho podpis pre darovanie jeho orgánov? Nenavrhujeme mu tým nepriamo, že jeho orgány by boli užitočnejšie v inom tele než v tom jeho?“ Komisia tento fakt úplne ignoruje.

 

Komisia v „prospech“ smrti

Niet sa čo čudovať, že komisia odviedla svoju prácu nedbalo. Zo zákona by ju malo tvoriť 16 členov navrhnutých senátom a zvolených Radou ministrov. Musia byť expertmi z oblasti práva, medicíny a sociálnej sféry, aby reprezentovali celú spoločnosť „pluralitným spôsobom“. Ohromujúce preto je, že až sedem členov zo 16 patrí do organizácie „Spoločnosť pre právo na dôstojnú smrť“, ktorá propaguje eutanáziu a snaží sa aj pomocou finančných prostriedkov tlačiť na verejnosť, aby sa napokon uvoľnili hranice už teraz príliš kontroverzného zákona.

 

Nelegálna eutanázia

Zo všetkých týchto dôvodov, spolu s rafinovanou zmenou slovníka, kde „paliatívna starostlivosť zahŕňa dnes už aj eutanáziu“ a so snahou eliminovať z verejného života akúkoľvek diskusiu ohľadom zákona o eutanázii, sa v Belgicku po desiatich rokoch od uzákonenia „sladkej smrti“ eutanázia „stala postupne bežným, normálnym skutkom, na ktorý majú pacienti právo. Napriek porušovaniu a postupnému upúšťaniu od prísnych podmienok pre dosiahnutie eutanázie komisia neudelila žiadne sankcie a tento proces živí tiež „aktívne mlčanie“ politikov. Na záver správa Európskeho bioetického inštitútu žiada, „aby sa stopol proces vykonania eutanázie, akonáhle sa nedodržujú postupy, ktoré vymedzil zákon z 28. mája 2002, na základe čoho činia eutanáziu nelegálnou. Alarmujúce je, že sa nevyvodila žiadna trestnoprávna zodpovednosť lekárov, ktorí v daných prípadoch porušili zákon. A predsa tak, ako sa kladie dôraz na naplnenie skutkovej podstaty trestných činov v trestnom zákone, mal by sa prísne rešpektovať aj zákon určujúci podmienky povoľujúce eutanáziu.“

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali