Arcibiskup Chaput bránil kňazov proti kritike pápeža

Arcibiskup Chaput bránil kňazov proti kritike pápeža

Washington 14. novembra 2017 (HSP/KAP/KNA/Foto:TASR/AP-Andrew Medichini)

 

Arcibiskup Filadelfie Charles Chaput bránil kňazov pred príliš tvrdou kritikou pápeža. Na stretnutí organizácie filipínskych duchovných v USA arcibiskup Chaput podľa správ médií zo štvrtka povedal, že mnohí kňazi sú iritovaní, alebo sa cítia zranení istými slovami pápeža Františka:

Na snímke pápež František

„Tvrdí doktori práva a krutí spovední otcovia“ nie sú normou v USA, ako povedal arcibiskup. Dodal, že pápež pravdepodobne vychádza z vlastných pastoračných skúseností v Latinskej Amerike. Tie sú „veľmi odlišné od reality v Spojených štátoch severoamerických“.

Reklama

Arcibiskup Chaput využil príhovor aj na potvrdenie svojho výkladu pápežskej exhortácie „Amoris laetitia“ o manželstve a rodine. Ppovedal, že pretrvávajúce kontroverzie okolo výkladu zakrývajú „mnoho dobrého v tomto dokumente“. Chaput, z konzervatívneho krídla Biskupskej konferencie USA, sa vyhol priamej kritike opatrného otvárania sa voči rozvedeným a znovu zosobášeným katolíkom. Pripomenul však, že v jeho arcidiecéze sa pripustenie rozvedených k prijímaniu akceptuje, iba ak sa páry zaviažu k zdržanlivosti a zdôraznil: „Sexualita mimo platného manželstva nemôže byť nikdy morálne legitímna a je to Cirkev, ktorá určuje, čo je platné sviatostné manželstvo.“

Katolícka cirkev nemá pristupovať k homosexuálom ako k vyhnancom, ako povedal arcibiskup ďalej. Napriek tomu nemožno jednoducho ich chyby potvrdiť. Biblia má veľmi jasný postoj k „správnym a nesprávnym sexuálnym vzťahom“, ako dodal.

Reklama

 

Kritický list člena vatikánskej Teologickej komisie pápežovi

Diskusia o „Amoris laetitia“ v USA sa teraz nanovo roznietila. Spôsobil to list bývalého poverenca BK USA pre otázky náuky, známeho kapucína Toma Weinandyho, člena vatikánskej teologickej komisie a nositeľa pápežovej ceny Pro Ecclesia et Pontifice. Ten poslal pápežovi list a v ňom ho obvinil, že sa postaral o „chronické zmätenie, spochybňuje náuku, menuje biskupov, ktorí pohoršujú veriacich a presadzujú pochybné náuky a pastoračnú prax“.  Naviac naznačuje kňazom, ktorí s týmto všetkým nesúhlasia, aby sa hlasne nevyjadrovali, pretože „budú odsunutí na okraj, alebo ich stretne ešte niečo horšie,“ ak sa ozvú. Podľa o. Weinandyho veriaci kvôli Františkovi „strácajú dôveru ku svojmu najvyššiemu pastierovi“.

Známy kapucín Weinandy sa rozhodol napísať pápežovi po dlhom rozmýšľaní a modlitbe koncom júla. Krátku odpoveď od zástupcu štátneho sekretára dostal až v polovici októbra. Mons. Giovanni Angelo Becciu mu oznámil, že jeho list odovzdali Františkovi. Kapucín preto oboznámil s obsahom listu média, na čo ho v ten istý deň biskupi vyzvali, aby sa vzdal funkcie poradcu komisie pre vieroučné otázky.

Weinandy pápežovi tiež napísal, že jeho pontifikát „ospravedlňuje tých a dodáva sebavedomie tým, ktorí zastávajú škodlivé teologické a pastoračné názory, aby vyšli na svetlo a vyjavili svoju predtým skrývanú temnotu“, s ktorou sa Cirkev bude musieť jedného dňa vysporiadať. „S vedomím tejto temnoty sa bude musieť Cirkev pokorne obnoviť, a takto ďalej rásť vo svätosti,“ napísal kapucín.

Reklama

Vzhľadom na funkcie o. Weinandyho, ktorý bol o. i. v r. 2005 až 2013 výkonným vedúcim Sekretariátu pre náuku a pastoračnú prax KB USA, nemožno ho len tak prehliadnuť.

Americkí biskupi sa od listu dištancujú a naliehali na Weinandyho, aby odstúpil.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali