10 mýtov o Číne, ktoré sú ďaleko od pravdy

10 mýtov o Číne, ktoré sú ďaleko od pravdy

Peking 21. novembra 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Ng Han Guan)

 

Cestovateľka a učiteľka kung-fu Maria Pipenková sa pre portál Bright Side pokúsila vyvrátiť všetky známe klišé, ktoré nám prídu na um, keď sa spomenie Čína. 

Ilustračné foto

1 . Číňanom chýba slušné správanie – Ide o náš západný názor na etiketu. Veľká väčšina Číňanov má príkladné správanie. Majú svoj vlastný súbor zvykov, spôsobov, ktoré nám často chýbajú. Im sa napríklad zdá veľmi hrubé fúkanie nosa do vreckoviek alebo, prípady, keď necháte svojho partnera alebo priateľa zaplatiť v reštaurácii. Zdvorilý Číňan si toto nedovolí.

Reklama

2. Krutí Číňania jedia mačky a psy – “Nejdem sa s nikým hádať o tom, prečo sa u nás považuje jesť kravy alebo ošípané za lepšie. Jednoducho citujem jedného z mojich čínskych študentov: “Ako by som mohol jesť psa? Sú to naši priatelia! Áno, niekedy jedia v Číne psy, ale počet ľudí, ktorí to robí, je mimoriadne malý,” hovorí Pipenková.

3. Všetci Číňania sú vzrastom nízki – Táto charakteristika je v podstate pravdivá. Súvisí to s ich stravou v minulosti, ale v posledných 20 rokoch sa ich životná úroveň zlepšila a odráža sa to aj na pomaly sa zvyšujúcej priemernej výške.

Reklama

4. Čínsky tovar je nekvalitný – Samozrejme, veľa lacných čínskych výrobkov je nekvalitných, ale ak sa pozriete na etikety na takmer všetkých známych značkách, uvidíte, že na nich sú vytlačené nápisy – vyrobené v Číne. Kvalitu takmer stále definuje objednávateľ, nie výrobca.

5. Čína je lacná krajina – Medzi veľkými mestami a provinciami je obrovský rozdiel v nákladoch. V centrálnej Číne si môžete prenajať veľký apartmán za 200 dolárov, ale v Šanghaji budete mať problém nájsť aj ten malý za 500 dolárov. Jediná vec, ktorá je tu naozaj lacnejšia ako na západe, je jedlo.

6. Číňania jedia len ryžu – Ľudia, čínska kuchyňa je jednou z najrozmanitejších na svete – dokonca aj pestrá škála zeleniny či korenín je oveľa väčšia ako u nás, nehovoriac o spôsoboch varenia. Čínska kuchyňa je nekonečný zoznam možností v závislosti od sezóny a regiónu.

7. Veľmi tvrdé tresty za drogové zločiny – Väčšina cudzincov je rozhorčená a na rozdiel od iných bodov môjho zoznamu je to pravda. Čína je drsná k drogám, tresty sa pohybujú od dlhého väzenia až po trest smrti. Nie je to však rozmar, ale nutnosť. Na prelome 20. storočia asi tretina čínskeho obyvateľstva bola závislou od ópia, takže nie je prekvapením, že čínska vláda urobí všetko, aby zabránila tomu, aby sa to zopakovalo.

8. Všetci Číňania sú kung-fu majstri – “Správne, a všetci Američania milujú hamburgery,” reaguje Pipenková. Kung fu je skutočne súčasťou čínskej kultúry: žiadny film alebo televízna relácia sa nezaobíde bez bojov kung-fu. Počet fanúšikov tohto športu je oveľa väčší ako na západe, ale väčšina z nich zostáva na pomerne nízkej úrovni. Môžeme to porovnať s basketbalom v USA.

Reklama

9. Politika jedného dieťaťa – “Väčšina mojich čínskych priateľov má súrodenca, a niektorí aj dvoch,” hovorí cestovateľka. Pravidlo jedného dieťaťa platí najmä vo veľkých mestách a čínski vládni predstavitelia od neho pomaly upúšťajú. Rodičia istý druh pokuty, keď zaregistrujú druhé (alebo tretie) dieťa, ale vo veľmi veľa prípadoch to urobia radi.

10. Číňania sú si veľmi podobní – Malajzijčan a singapúrsky Číňan sú naozaj odlišní, rovnako ako severný a južný kontinentálny Číňan. “Je to všetko o tom, ako pozorovať svoje okolie – rýchlo si všimnete ich rôznorodosť.”

 

“Ja osobne zbožňujem všetko čínske a vždy ma zarmúti, ako môže zlý prvý dojem viesť k nedorozumeniu. Takže som sa rozhodla zhromaždiť všetky stereotypy a pokúsiť sa ich prelomiť”, uzatvára svoje rozprávanie Pipenková.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali