Znásilnenie, potrat a zopár ignorovaných faktov

Znásilnenie, potrat a zopár ignorovaných faktov

Bratislava 6. októbra (HSP/BB/Foto: AZ)

 

Neobmedzený výklad zdravia ženy na úkor života druhého človeka

Vidieť človeka v tomto 12. týždňovom nenarodenom dieťati nie je vecou náboženstva

Argument tehotenstiev po znásilnení alebo inceste bol odjakživa jedným z hlavných frontov vojny potratových hnutí proti zákonu, ktorý kedysi nedovoľoval zabiť nenarodené dieťa. Nebolo tomu inak ani v slávnom súdnom procese “Roe vs. Wade” v roku 1973, v ktorom kvôli emočnému nátlaku na súd obhajca presvedčil Jane Roe, aby klamala, že bola znásilnená. Najvyšší súd týmto procesom zrušil akékoľvek protipotratové obmedzenia v prvom trimestri tehotenstva – t.j. do 12. týždňa.

Reklama

Prípad Doe vs Bolton”, ktorý prebiehal súbežne s Roe vs. Wade, definoval zdravie matky takto: “všetky faktory – fyzické, emocionálne, psychologické, rodinné a vek matky – ktoré sú relevantné pre celkový zdravotný stav pacienta”. Takto sa stal potrat legálny a nemôže byť zakázaný ani v 7., 8., alebo dokonca 9. mesiaci (tzv. potrat čiastočným pôrodom), ak sa prehlásia tieto dôvody. 

Podľa výskumu inštitútu Alana Guttmachera sú znásilnenie a “zdravotné indikácie matky” len veľmi malým percentom v prípadoch potratov.

Reklama

1% žien uvádza znásilnenie alebo incest

3% matka má zdravotné problémy (fyzické alebo mentálne)

3% dieťa môže mať zdravotné problémy

 

Ako dôvody u všetkých ostatných potratov ženy uvádzajú:

Reklama

21% “nepripravenosť prevziať zodpovednosť”

21% “nemôžem si dieťa momentálne dovoliť”

16% “dieťa by veľmi zmenilo môj život”

12% “mám problém vo vzťahu a nechcem podstúpiť riziko single rodiča”

11% nedostatočná zrelosť, resp. “som príliš mladá na dieťa”

Reklama

8% “už mám toľko detí, koľko som si vysnívala a nechcem ich mať viac”

1% manžel alebo partner chce potrat

1% nechce, aby ostatní vedeli, že s niekým mala sex, alebo že je tehotná

menej než 0,5% prípadov – rodičia matky chcú potrat

3% iné

 

Znásilnenie ako trójsky kôň potratovej kultúry 

Znásilnenie sa stalo trójskym koňom, ktorý zrútil múr absolútneho zákazu potratov.  Podľa Spoločnosti pre ochranu nenarodených detí (Society for protection of unborn children), ktorú založil lekár Alex Bourne, je tehotenstvo po znásilnení extrémne zriedkavým prípadom. Žena je totiž plodná len 3-7 dní počas svojho cyklu a extrémna fyzická a psychická trauma sťažuje počatie aj počas tohto obdobia.

Skúsenosti poukazujú takmer výlučne na smútok žien, ktoré podstúpili potrat. Opačným prípadom sú tie, ktorým porodené dieťa zo znásilnenia vnieslo do života radosť

Okrem toho, v USA vyšla publikácia s názvom “Obete a víťazi”, ktorá hovorí práve o prípadoch tehotenstiev po znásilnení. Hovorí tiež o prieskume 200 žien, ktoré otehotneli po znásilnení alebo inceste a odhaľuje šokujúcu pravdu: Väčšina takýchto žien sa nechce zbaviť dieťaťa potratom. Ten pre nich predstavuje len ďalšie násilie a v prípade, že ho niektorá podstúpi, neskôr sa sama stotožňuje s násilníkom, pričom jej obeťou sa stalo dieťa. V knihe sa tiež objavujú svedectvá 20 žien, ktoré si prešli tehotenstvom po znásilnení a inceste. Hovoria o bolesti zo sexuálneho násilia, o smútku z traumy po potrate, iné o radosti z toho, že sa rozhodli dieťa porodiť. Paradoxne, pôrod dieťaťa im pomohol zmieriť sa s bolesťou zo znásilnenia: “Keď sa mi narodila dcéra, bola to láska na prvý pohľad… Viem, že som sa rozhodla správne, keď som jej dovolila narodiť sa”, hovorí Nancy Cole. Iným prípadom je Patricia Ryan: “Dôsledky potratu sa v mojom živote objavili v oveľa väčšej miere, než dôsledky samotného znásilnenia.”  Myslím, že obete znásilnenia s dôsledkom tehotenstva sú diskriminované, lebo ľudia si myslia, že si blázon, ak si chceš nechať dieťa od človeka, ktorý ťa znásilnil.”, hovorí Sharon Bailey. “Potrat nepomôže vyriešiť problém znásilnenia. Naopak, je pôvodcom len ďalšej traumy u obete, ktorá je v smútku a berie jej jedinú vec na svete, ktorá by túto bolesť mohla liečiť”, Helene Evans. “Nikdy som neoľutovala, že som sa rozhodla dieťa si nechať.”, Mary Murray. “Prešla som si znásilnením a po tom, čo som vychovala syna – “plod znásilnenia”, sa cítim osobne dotknutá vždy, keď počujem, že potrat musí ostať legálny, lebo tu máme prípady znásilnení. Pretože, tí, čo chcú potraty za každú cenu, len zneužívajú osudy znásilnených žien. A na náš názor sa v skutočnosti nikto nepýta”, Kathleen DeZeeuw.

Väčšina žien, ktoré podstúpili potrat, prehlásila, že potrat ich traumu len zhoršil. V mnohých prípadoch obeť znásilnenia sa nerozhodovala “slobodne”, ale pociťovala silné tlaky okolia, ktoré ju naň nútili ísť. 43% žien-obetí znásilnenia, ktoré potratili, tvrdia, že boli pod tlakom rodiny a zdravotných pracovníkov, alebo dokonca pod tlakom rodiny samotného násilníka.

Reklama

Okrem iného, štúdie, ktoré skúmajú rizikové faktory pre neskoršie psychické problémy po potrate, odhalili, že potrat po znásilnení zvyšuje pravdepodobnosť ťažkého post-abortívneho syndrómu – depresie, pocitov viny, nízke sebavedomie, odpor a neznášanlivosť voči všetkým mužom.  

 

Obete incestu sú často k potratu nútené, aby kryli agresora

Denise, ktorá bola ako 15-ročná znásilnená vlastným otcom a prinútená ísť na potrat, hovorí: “Zradil a znásilnil ma vlastný otec. A druhýkrát ma zradil a znásilnil potratový lekár.”

Ukazuje sa, že obete incestu vidia tehotenstvo ako únikovú cestu z incestného vzťahu. Obeť hľadí na tehotenstvo s nádejou, že bude mať dieťa, s ktorým si vytvorí láskyplný vzťah, ktorý bude úplne opačný ako ten, ktorý mala s otcom. No zatiaľčo dieťa je nádejou uzdravenia pre obeť, stáva problémom pre samotného agresora. Je tiež hrozbou pre “patologické tajomstvo”, ktorým by rodina zakrývala toto zneužitie a následne chránila násilníka. Kvôli tejto dvojitej hrozbe je obeť často donútená k neželanému potratu. Okrem toho, že jej je odopretá radosť z dieťaťa, utajuje sa delikt.

Reklama

 

Logika pro-choice sa javí ako výlučné pro-abortion

Podľa pro-choice by z vedeckého hľadiska ľudia počatí zo znásilnenia nemali existovať. Z hľadiska legálneho to značí, že títo ľudia nemajú mať rovnaké právo na život ako my ostatní. Z psychologického hľadiska zasa by sa títo ľudia mali hanbiť, že vôbec žijú – ak žijú.

mk

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali