Vojna na Ukrajine, 5. deň: Krajiny posielajú Ukrajine zbrane. Ku Kyjevu smeruje ruský vojenský konvoj dlhý 27 kilometrov

Vojna na Ukrajine, 5. deň: Krajiny posielajú Ukrajine zbrane. Ku Kyjevu smeruje ruský vojenský konvoj dlhý 27 kilometrov

Kyjev 28. februára 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/TASR/Foto:TASR/AP-Marienko Andrew, Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP, Andreea Alexandru, Ivan Sekretarev, Ina Fassbender, Emilio Morenatti/Telegram/Twitter)

 

Na území Ukrajiny pokračuje vojna, ktorá je katastrofou a ohrozením pre celý európsky kontinent. Rusko útočí na svojho suseda Ukrajinu. Prehľad o tom, čo sa aktuálne deje u našich východných susedov Vám aj dnes prinášame online

Na satelitnej snímke severný koniec konvoja ruských vozidiel, ktorý sa nachádza juhovýchodne od Ivankiva počas piateho dňa ruskej invázie na Ukrajine

20:58- Nórsko v pondelok oznámilo, že pošle zbrane na Ukrajinu. Pridalo sa tak k ďalším európskym krajinám, ktoré k tomuto kroku pristúpili v reakcii na ruskú inváziu. S odvolaním sa na vládu v Osle o tom informovala agentúra Reuters.

Reklama

Nórsko daruje 2000 protitankových zbraní typu M72, uviedla vláda vo vyhlásení.

“Nórsko má prísnu politiku týkajúcu sa vývozu vojenského materiálu, ale Ukrajina v súčasnosti čelí mimoriadnym okolnostiam,” zdôvodnil nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

Reklama

 

20:50- Satelitné snímky urobené v pondelok súkromnou americkou spoločnosťou Maxar Technologies ukázali, že ruské pozemné sily sa aj naďalej presúvajú zo severu bližšie k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev. Ide o obrovský vojenský konvoj, ktorý má dĺžku až 27 kilometrov. TASR informácie prevzala od agentúr AP a Reuters.

Spoločnosť Maxar uviedla, že konvoj severovýchodne od Kyjeva obsahuje doslova stovky obrnených vozidiel, tankov, transportérov a vozidiel logistickej podpory. Tento konvoj sa v pondelok nachádzal zhruba 25 kilometrov od hlavného mesta Ukrajiny.

Americká firma sleduje prostredníctvom súkromných družíc pohyby ruskej vojenskej techniky už celé týždne. Spoločnosť zaznamenala prvé presuny ruskej vojenskej techniky smerom k Ukrajine ešte začiatkom novembra.

 

Reklama

20:00- Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün v pondelok na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia (VZ) OSN v New Yorku povedal, že z novej studenej vojny medzi USA a Ruskom sa “nedá získať nič”. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

“Studená vojna sa dávno skončila. Mentalitu založenú na konfrontácii blokov je potrebné opustiť,” povedal. “Začatím novej studenej vojny sa nedá získať nič, každý však môže stratiť,” dodal.

VZ OSN v pondelok v New Yorku otvorilo svoje mimoriadne zasadnutie, na ktorom má hlasovať o rezolúcii odsudzujúcej ruskú inváziu na Ukrajinu.

 

19:30- Po leteckom údere na mesto Brovary pri Kyjeve je na mieste šesť ranených, uviedol tamojší starosta. Útok najskôr zasiahol radarové centrum, píše Unian.

Reklama

 

19:15:- Fínsko prijalo “historické” rozhodnutie a pošle zbrane Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii. V pondelok to oznámila fínska vláda. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Fínsko pošle Ukrajine 1500 raketometov, 2500 útočných pušiek, 150.000 kusov munície a 70.000 potravinových vojenských balíkov, uviedol fínsky minister obrany Antti Kaikkonen.

 

19:00- Aktuálna situácia pri Kyjeve:

Mapa zachytávajúca aktuálnu situácia pri Kyjeve

 

18:30-  Britský minister dopravy Grant Shapps nariadil v pondelok všetkým prístavom v Spojenom kráľovstve, aby ruským plavidlám nepovolili zakotviť v nich. Spojené kráľovstvo týmto opatrením reaguje na ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

“Z dôvodu konania (ruského prezidenta Vladimira) Putina na Ukrajine dávam jasne najavo, že tieto plavidlá tu nie sú vítané,” napísal Shapps v pondelok na Twitteri. Vláda podľa jeho slov čoskoro prijme príslušnú legislatívu.

 

18:15- Stály predstaviteľ Poľska pri EÚ Andrzej Sadoš v pondelok pre agentúru PAP uviedol, že podpísanie žiadosti zo strany Ukrajiny o členstvo v Európskej únii “je historickým dňom, na ktorý Poliaci, Ukrajinci a Európa dlho čakajú, a že Varšava plne podporuje tento krok.

Reklama

 

18:00- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok požiadal o prijatie Ukrajiny za členskú krajinu Európskej únie. Urobil tak v piaty deň ruskej invázie na Ukrajinu. 

 

17:58-  Pondelňajšie mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou na ukrajinsko-bieloruských hraniciach sa skončili. Delegácie oboch strán sa vrátia do svojich hlavných miest na ďalšie konzultácie pred tým, ako sa uskutoční druhé kolo rokovaní. TASR o tom informuje na základe správ televízie Sky News a AFP.

 

Reklama

17:40-  Ruská invázia na Ukrajinu sa stáva čoraz neľútostnejšou, vyhlásil v pondelok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v súvislosti so správami o útokoch na obytné oblasti. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

“Ruská vojenská kampaň sa stáva čoraz neľútostnejšou a ukrajinské ozbrojené sily sa bránia s odvahou,” povedal novinárom Borrell.

Invázia Ruska na Ukrajinu si podľa šéfa diplomacie EÚ vyžiadala už “veľa civilných obetí” a prílev ľudí, ktorí utekajú pred vojnou, sa podľa neho zvyšuje.

 

17:21-  Valné zhromaždenie (VZ) OSN v pondelok začalo svoje mimoriadne zasadnutie, na ktorom má hlasovať o rezolúcii odsudzujúcej ruskú inváziu na Ukrajinu.

Reklama

 

17:00- Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v pondelok počas telefonátu so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, že podmienkou na skočenie bojov na Ukrajine je uznanie ruskej zvrchovanosti nad polostrovom Krym a demilitarizácia Ukrajiny. 

 

16:30- Ministri obrany Európskej únie (EÚ) potvrdili jednotnú pozíciu a záujem aktívne konať na podporu Ukrajiny. Po ich pondelkovom rokovaní o tom informoval minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Témami stretnutia bola aj informácia od viacerých členských štátov o dodávkach vybavenia pre Ukrajinu či boj proti ruskej vojnovej propagande.

 

15:59- Maďarská vláda v pondelok rozhodla, že nepovolí transport smrtonosných zbraní cez územie Maďarska, oznámil minister zahraničných vecí Péter Szijjártó prostredníctvom videozáznamu zverejneného na Facebooku.

Šéf maďarskej diplomacie po prílete do Kosova uviedol, že vypukla vojna, ktorú Maďari nechceli a ani nechcú. “Chceme mier v celom regióne,” zdôraznil.

Reklama

 

15:35- Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zrušil svoju cestu do švajčiarskej Ženevy, kde sa mal v utorok zúčastniť na Konferencii o odzbrojovaní, ktorú organizuje Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC). Oznámila to v pondelok ruská misia pri OSN v Ženeve. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Lavrov, ktorý mal na konferencii v utorok osobne vystúpiť, svoju cestu zrušil pre “bezprecedentný zákaz týkajúci sa jeho letu vo vzdušnom priestore viacerých členských krajín Európskej únie, ktoré zaviedli protiruské sankcie”, uviedla na sociálnej sieti Twitter ruská misia pri OSN v Ženeve.

 

Na snímke Vojenské vozidlo horí po bojoch 27. februára 2022 v Charkove. V popredí mŕtvy vojak

 

15:30- Japonsko plánuje uvaliť sankcie na Bielorusko, spojenca Ruska, oznámil v pondelok japonský premiér Fumio Kišida. TASR túto správu prevzala od agentúry DPA.

Sankcie sú zamerané na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a ďalších vládnych predstaviteľov, spresnil Kišida.

Reklama

Japonsko tiež podľa premiéra obmedzí export do Bieloruska za jeho “jasné zapojenie sa do agresie” voči Ukrajine.

 

15:04- Ruský minister obrany Sergej Šojgu v pondelok informoval prezidenta Vladimira Putina, že v súlade s jeho rozkazom z nedele boli riadiace stanovištia všetkých ruských jadrových síl posilnené o ďalší personál a sú v “osobitnom režime bojovej povinnosti”. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Ministerstvo obrany uviedlo, že špeciálny režim výkonu služby sa vzťahuje na všetky zložky jadrových síl – raketové vojská strategického určenia s pozemnými medzikontinentálnymi balistickými raketami; Severnú a Tichomorskú flotilu, ktoré sú vybavené medzikontinentálnymi balistickými raketami odpaľovanými z ponoriek, a letectvo s flotilou strategických bombardérov schopných niesť jadrové zbrane.

Sergej Šojgu
Na snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu

 

15:00-  Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis v pondelok oznámil, že jeho krajina prijala sankcie voči Rusku. Opatrenia sú podľa neho rovnaké, ako sankcie zo strany Európskej únie. TASR o tom informovala na základe informácií od AFP a Reuters.

 

Reklama

14:45- Vatikán je pripravený “pomôcť” Ukrajine v dialógu s Ruskom. Oznámil to v pondelok vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin v rozhovore pre talianske médiá.

Parolin vyjadril presvedčenie, že napriek “vojne, ktorú rozpútalo Rusko proti Ukrajine”, vždy existuje “priestor na rokovanie”. Dialóg pritom označil za jediný “rozumný a konštruktívny” spôsob urovnania nezhôd, píše agentúra Reuters.

 

14:30- Rusko uzatvorilo svoj vzdušný priestor pre 36 krajín.

Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) v pondelok oznámila, že zatvára vzdušný priestor pre letecké spoločnosti z 36 krajín. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Tento krok je odvetou za zákaz letov ruských leteckých spoločností a strojov zo strany “európskych štátov”.

 

14:28- Čína vyzýva Rusko a Ukrajinu, aby problém medzi sebou vyriešili rokovaním.

Reklama

 

14:27- Bulharský predseda vlády Kiril Petkov v pondelok oznámil, že odvolá ministra obrany Stefana Janeva za jeho zdržanlivý postoj k situácii na Ukrajine. Janev odmietol vojenskú inváziu označiť ako vojnu, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

 

14:22- Predstavitelia ruskej opozície a kritici Kremľa Michail Chodorkovskij, Dmitrij Gudkov a Sergej Gurijev založili ruský “protivojnový výbor”, ktorého cieľom je zjednotiť odporcov agresie Ruska voči Ukrajine.

Zakladatelia výboru uvádzajú, že sa cítia byť “morálne zodpovední” za to, že nedokázali zabrániť vojne. Dodávajú však tiež, že “priami účastníci invázie – generáli, ktorí vypracovali plán a politické vedenie Ruska – by sa mali nazývať vojnovými zločincami”.

 

14:13- Na ukrajinsko-slovenských hraniciach je situácia s utečencami už nekontrolovateľná, preto veľkú časť davu utečencov presmerujú k ukrajinsko-maďarským hraniciam, kde ich Maďarsko prijíma, oznámil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó

Reklama

 

14:00- Ruský prezident Vladimir Putin pracuje na ekonomickej reakcii na sankcie uvalené na Rusko Západom po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu. Uviedol to v pondelok v Kremli jeho hovorca Dmitrij Peskov. Dodal, že sankcie zavedené proti samotnému Putinovi sú zbytočné.

 

13:56- USA oznámili, že pozastavujú činnosť svojho veľvyslanectva v bieloruskom Minsku a zároveň povoľujú odchod iného ako nevyhnutného personálu z amerického veľvyslanectva v Moskve

“Tieto kroky sme podnikli z dôvodu bezpečnostných problémov vyplývajúcich z nevyprovokovaného a neodôvodneného útoku ruských vojenských síl na Ukrajinu,” uviedol vo vyhlásení minister zahraničných vecí USA Antony Blinken.

Reklama
Antony Blinken
Na snímke šéf americkej diplomacie Antony Blinken

 

13:55 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vyslovila v pondelok za rozšírenie Európskej únie o Ukrajinu.

“Ukrajina je Európa. A mala by byť aj v Európskej únii. Súhlasím s výzvou (ukrajinského) prezidenta Volodymyra Zelenského, aby EÚ spravila rozhodný krok smerom k členstvu Ukrajiny v EÚ. Je načase,” uviedla Čaputová.

 

13:53- EÚ rozširuje humanitárnu pomoc v prospech utečencov z Ukrajiny; pomáha 20 krajín

Pomôcť chcú: Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Lotyšsko, Litva , Malta, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko a Taliansko. Spolu ponúkajú osem miliónov položiek základnej lekárskej starostlivosti a podpory civilnej ochrany.

 

13:49- Komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová v pondelok pricestovala do Rumunska, aby zhodnotila situáciu s ukrajinskými utečencami priamo na mieste a zistila, aké potreby má Rumunsko z hľadiska poskytovania pomoci a koordinácie zo strany Európskej komisie, pokiaľ ide o poskytovanie ochrany tým, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine.

V utorok komisárka Johanssonová s rovnakým cieľom zavíta na Slovensko, kde sa stretne s premiérom Eduardom Hegerom, ministrom vnútra Romanom Mikulcom, ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivanom Korčokom a ministrom obrany Jaroslavom Naďom.

 

13:33- Ruské rakety zabili v Charkove desiatky ľudí, tvrdí ukrajinské ministerstvo vnútra

Pri ostreľovaní ukrajinského Charkova ruskou armádou zahynuli v pondelok desiatky ľudí a stovky utrpeli zranenia, uviedlo ministerstvo.

“Na Charkov práve vystrelili grady (rakety). Desiaty mŕtvych a stovky zranených,” napísal na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

 

13:22- Popredné kanadské telekomunikačné spoločnosti oznámili, že zo svojej ponuky kanálov odstraňujú ruskú televíziu Russia Today (RT). TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Reklama

Medzi telekomunikačné spoločnosti, ktoré televízny kanál RT vyradili zo svojej ponuky, patria firmy Bell, Rogers, Telus a Shaw Communications.

 

13:15- Grécko pozastavilo vydávanie a obnovovanie povolení na pobyt bohatým Rusom investujúcim v Grécku “až do odvolania”, uviedlo v pondelok tamojšie ministerstvo pre migráciu. TASR informáciu prevzala od agentúry Reuters.

 

13:10- Predseda Európskej rady  Charles Michel v pondelok uviedol, že medzi 27 členskými štátmi EÚ existujú nezhody týkajúce sa rozšírenia eurobloku.

Dodal, že Ukrajina bude musieť predložiť oficiálnu žiadosť o pristúpenie a následne budú musieť členské štáty prísť s jednomyseľným stanoviskom.

“V rámci EÚ existujú rôzne názory a citlivosť na rozširovanie,” dodal Michel podľa agentúry AFP.

 

13:06- Nigérijská vláda vyzvala v pondelok ukrajinskú pohraničnú stráž, aby s jej občanmi zaobchádzala rovnako ako s ostatnými utečencami unikajúcimi pred vojnou. Reagovala tak na množiace sa správy o rasovej diskriminácii Afričanov na ukrajinských hraniciach. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

“Objavili sa poľutovaniahodné správy o ukrajinských policajtoch a bezpečnostnom personáli, ktorí odmietli povoliť Nigérijčanom nastúpiť do autobusov a vlakov smerujúcich na ukrajinsko-poľskú hranicu,” uviedol poradca nigérijskej prezidentskej kancelárie Garba Shehnu.

rumunsko ukrajina
Dieťa sedí v autobuse počas úteku z Ukrajiny v rumunskom meste Siret pri hranici s Ukrajinou v pondelok 28. februára 2022

13:00- Z Ukrajiny už od začiatku ruskej invázie utieklo viac ako 500.000 ľudí. V pondelok to na Twitteri uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Shabia Mantoová zase priblížila, že asi 281.000 ukrajinských utečencov prišlo do Poľska, ďalších 84.500 do Maďarska, 36.400 do Moldavska, vyše 32.500 do Rumunska a približne 30.000 na Slovensko.

 

12:45- Európska únia plánuje Ukrajincom utekajúcim pred vojnou zaistiť právo na to, aby sa mohli po obdobie do troch rokov usídliť a pracovať v členských krajinách EÚ. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostavených predstaviteľov EÚ a Francúzska.

Do krajín EÚ dosiaľ utieklo pred vojnou z Ukrajiny najmenej 300.000 ľudí a potrebné je, aby sa euroblok pripravil na milióny ďalších utečencov. Reuters pripomína, že spomedzi 27 členských štátov EÚ má pozemné hranice s Ukrajinou Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko.

Reklama

 

12:10- Prinajmenšom 250.000 Ukrajincov je momentálne na poľských hraniciach. Väčšinu z nich predstavujú ženy a deti. Povedal to v pondelok vedúci kancelárie poľského premiéra Michal Dworczyk v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMF FM.

Hovorca uviedol, že rady na hraniciach sú “obrovské”. Predchádzajúce odhady hovorili, že útočisko v Poľsku hľadá približne 200.000 ľudí. “Momentálne sú na hraniciach takmer výlučne ženy a deti, keďže všetci muži vo veku 18 to 60 rokov od vyhlásenia všeobecnej brannej povinnosti nemôžu svoju krajinu opustiť,” povedal Dworczyk.

rumunsko ukrajina
Utečenci z Ukrajiny sa snažia ohriať v rumunskom meste Siret pri hranici s Ukrajinou v pondelok 28. februára 2022

11:52- Peking v pondelok vyzval na deeskaláciu a zdržanlivosť v súvislosti s ukrajinskou krízou v čase, keď sa zástupcovia Kyjeva a Moskvy stretli na rokovaniach v Bielorusku. Informovala o tom agentúra AFP.

“Čína venuje veľkú pozornosť zmenám v situácii na Ukrajine a podporuje všetky snahy o deeskaláciu situácie a jej politické vyriešenie,” uviedol v pondelok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin počas pravidelného tlačového brífingu.

V reakcii na uvalenie sankcií voči Moskve zo strany západných krajín Wang uviedol, že Čína nepodporuje používanie takýchto opatrení.

 

11:30- V blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice sa v pondelok začali rokovania zástupcov Ruska a Ukrajiny, ktorá deklarovala, že bude žiadať “okamžité prímerie a stiahnutie jednotiek z územia Ukrajiny”. Začiatok rozhovorov pre agentúru Reuters potvrdil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Rokovanie sa koná v Bielorusku neďaleko ukrajinskej hranice, na brehu rieky Pripiať.

 

11:05- Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruského útoku najmenej 102 civilistov vrátane siedmich detí. Uviedla to v pondelok vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová s tým, že ďalších viac ako 300 civilistov utrpelo zranenia. Tieto čísla sa líšia od tvrdení ukrajinského prezidenta.

“Väčšina z týchto civilistov bola zabitá výbušnými zbraňami so širokou oblasťou dopadu, leteckými útokmi, ako aj ostreľovaním z ťažkého delostrelectva a salvových raketometov,” povedala Bacheletová na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) v Ženeve. Zároveň vyjadrila obavu, že “skutočné čísla” sú pravdepodobne “oveľa vyššie.”

 

11:00- Aktuálna situácia okolo Chersenu:

 

Reklama

10:45- Zelenskyj zároveň uviedol, že doteraz bolo na Ukrajine zabitých 4500 ruských vojakov. Ruské ostreľovanie podľa neho zabilo 16 detí, ďalších 45 bolo podľa neho zranených. Tieto čísla nebolo možné bezprostredne overiť.

 

10:30-  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v najnovšom videu vyhlásil, že žiada Európsku úniu o okamžité pristúpenie podľa nového osobitného postupu. 

 

10:00- Lotyšský parlament v pondelok na svojom mimoriadnom zasadnutí schválil zmeny zákona o národnej bezpečnosti, ktoré občanom krajiny umožnia bojovať na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Naši občania, ktorí chcú podporiť Ukrajinu a dobrovoľne tam slúžiť na obranu nezávislosti Ukrajiny a našej spoločnej bezpečnosti, musia mať možnosť tak urobiť,” povedal Juris Rančanis, predseda parlamentného výboru pre obranu, vnútorné veci a prevenciu korupcie, ktorá zákon vypracovala.

 

09:30-  Čečenský politik Achmed Zakajev, ktorý je exilovým vodcom neuznanej Čečenskej republiky Ičkerija, oznámil, že Čečenci žijúci v Európe sú pripravení podieľať sa na obrane Ukrajiny pred ruskou inváziou.

 

09:15- Ruská armáda v pondelok uviedla, že získala vzdušnú prevahu nad ukrajinským územím. Zároveň obvinila ukrajinskú armádu, že civilistov využíva ako ľudské štíty, pričom zdôraznila, že obyčajní ľudia môžu “slobodne” opustiť Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministerstva obrany.

Všetci civilisti v meste môžu slobodne opustiť ukrajinskú metropolu po diaľnici Kyjev-Vasyľkiv. Tento smer je otvorený a bezpečný,” povedal v televíznom vystúpení hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov.

“Ruské letectvo získalo vzdušnú prevahu nad celým územím Ukrajiny,” dodal a obvinil ukrajinské sily, že využívajú civilistov ako ľudské štíty.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl predtým uviedol, že postup ruských vojsk na Ukrajine sa spomalil.

“Ruskí okupanti znížili tempo (svojej) ofenzívy, ale stále sa v niektorých oblastiach snažia dosiahnuť úspech,” uviedla ukrajinská armáda, ktorú citovala AFP.

Ozbrojené sily Ukrajiny zároveň obvinili Rusko z raketového útoku na obytné domy v mestách Černihiv a Žytomyr na severe krajiny.

“Zároveň zlyhali všetky pokusy ruských útočníkov dosiahnuť cieľ (svojej) vojenskej operácie… Nepriateľ je demoralizovaný a znáša ťažké straty,” tvrdí armáda.

 

08:55- Ukrajinská armáda na svojom Twitteri zverejnila, kam majú Ukrajinci na jednotlivé autá ruských okupantov hádzať Molotovove koktaily.

 

08:42- Ukrajinská armáda na svojom twitteri zdieľala mapu, ktorá označuje všetky európske krajiny, ktoré Ukrajine pomohli dodávkami vojenského materiálu.

 

08:30- Nový brífing ruského ministerstva obrany o špeciálnej operácii na Donbase z rána 28. februára: Výzva obyvateľom Kyjeva. Všetci civilisti v meste môžu slobodne opustiť hlavné mesto Ukrajiny po diaľnici Kyjev-Vasiľkov. Táto cesta je otvorená a bezpečná.

Od začiatku pôsobenia Ozbrojených síl RF bolo zasiahnutých 1114 objektov vojenskej infraštruktúry Ukrajiny. Z toho 31 kontrolných bodov a komunikačné centrum Ozbrojených síl Ukrajiny. Zničených bolo 314 tankov a iných bojových obrnených vozidiel, 57 viacnásobných odpaľovacích raketových systémov, 121 diel a mínometov, 274 jednotiek špeciálnych vojenských vozidiel.

Ruské sily plne strážia a kontrolujú oblasť okolo Záporožskej jadrovej elektrárne. Personál JE naďalej pracuje na údržbe zariadení a kontrole rádioaktívnej situácie v normálnom režime. Rádioaktívne pozadie je normálne.

 

08:20- Aktuálna situácia na severe Ukrajiny:

 

07:50- Všeobecná mobilizácia v Doneckej ľudovej republike je pozastavená, vyhlásil šéf DĽR Denis Pušilin.

Reklama

 

07:40-Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo fotografiu miesta, kde budú prebiehať ukrajinsko-ruské rokovania.

 

07:20-  Dnes ráno by sa mohlo uskutočniť rokovanie medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou na bieloruskej hranici, pôvodne dohodnuté na nedeľný večer. S odkazom na svoje zdroje to napísala ruská agentúra TASS. Zhodnú informáciu publikoval s odkazom na svoje zdroje v Kyjeve aj ukrajinský server RBK Ukrajina.

07:05- V Kyjeve o 8. hodine ráno miestneho času skončil zákaz vychádzania, ktorý platil od sobotného večera. Otvorili sa obchody s potravinami a opäť začala jazdiť hromadná doprava. Platí to aj pre metro, spoje sú však menej časté, uvádza The Kyiv Independent. Ukrajinské hlavné mesto však svojich občanov nabáda, aby vychádzali von len v najnutnejších prípadoch. Boje môžu prebiehať aj cez deň.

 

06:40-  Americká spoločnosť Google v súvislosti s vpádom ruskej armády na Ukrajinu zablokovala tamojším používateľom vo svojej službe Google Maps dve funkcie, ktoré poskytujú informácie v reálnom čase. TASR získala túto informáciu z webovej stránky televízie CNN.

Prvá deaktivovaná funkcia zobrazovala hustotu premávky a bola využívaná na monitorovanie konfliktu z diaľky. Google však poznamenal, že v režime navigácie je stále dostupná.

Druhá dočasne zablokovaná funkcia s názvom Live Busyness zobrazovala vyťaženosť konkrétneho miesta v rôznych časoch. Spoločnosť Google uviedla, že tieto opatrenia prijala po konzultácii s miestnymi predstaviteľmi v záujme bezpečnosti obyvateľov Ukrajiny.

 

06:30- Ruskí vojaci sa v noci na dnešok znova mali pokúsiť prelomiť obranu Kyjeva, všetky ich pokusy ale údajne zlyhali. Podľa agentúry Unian to uviedla ukrajinská armáda. Situáciu má vraj pod kontrolou.

06:00- Brazílsky krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro v nedeľu vyhlásil, že jeho krajina zostane v otázke vpádu ruskej armády na Ukrajinu “neutrálna”. Informovali o tom agentúra AFP a televízia CNN.

 

05:00- V Kyjeve a Charkove sú podľa vyhlásenia ukrajinských úradov počuť výbuchy a streľba.

 

02:10- OSN nemôže zabezpečiť prílet ruskej delegácie na čele s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom do Ženevy na zasadnutie Rady pre ľudské práva a výboru pre odzbrojovanie.

Oznámila to hovorkyňa ruskej diplomacie Mária Zacharovová. ️K tejto situácii došlo kvôli tomu, že európske krajiny uzavreli vzdušný priestor pre ruské lietadlá.

“Krajiny nedávajú súhlas s letom, ale máme otázku k OSN a generálnemu tajomníkovi: oni majú povinnosť zabezpečiť, aby delegácia dorazila, a to obzvlášť v tak krízový okamih, do centrály OSN v Ženeve,” oznámila Zacharovová.

 

01:50- Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vyslovila za vstup Ukrajiny do EÚ. Povedala to v nedeľu v rozhovore pre spravodajskú televíziu Euronews.

S Ukrajinou prebiehajú procesy, ako napríklad integrácia ukrajinského trhu do jednotného trhu EÚ. Veľmi úzko spolupracujeme napríklad v otázke energetickej siete,” povedala šéfka EK.

Ďalej konštatovala, že EÚ úzko spolupracuje s Ukrajinou v toľkých oblastiach, že postupom času k nej už vlastne patrí.

Reklama

“Sú jedným z nás a chceme, aby boli súčasťou (Európskej únie),” uviedla von der Leyenová.

 

00:30- Ruský národný letecký dopravca Aeroflot od pondelka dočasne pozastavil svoje lety z Moskvy a Petrohradu do viacerých európskych destinácií, vrátane letov prevádzkovaných spoločnosťou Rossiya Airlines. Urobil tak z dôvodu uzavretia vzdušného priestoru viacerými európskymi krajinami pre ruské lietadlá. Aeroflot to oznámil v nedeľu večer na svojej webovej stránke.

Predbežne do 26. marca sú pozastavené lety do Ľubľany, Bukurešti, Rigy a Prahy. Do 23. mája Aeroflot nelieta do Londýna a Dublinu, do 24. mája do Sofie a do 25. mája do Varšavy. Do 4. marca sú zrušené lety do Kišiňova.

Cestujúcim, ktorí chcú napriek tomu cestovať do/z hlavného mesta Spojeného kráľovstva alebo Írska, môže byť v závislosti od dostupnosti ponúknutý let iných spoločností s tranzitom v Európe, píše Aeroflot.

 

23:50- Britský premiér Boris Johnson v nedeľu povedal, že rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť do stavu pohotovosti ruské jadrové zbrane má odpútať pozornosť od toho, čo sa na Ukrajine naozaj deje. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

“Sú to nevinní ľudia, ktorí čelia úplne nevyprovokovanej agresii. V skutočnosti sa deje to, že sa bránia, možno účinnejšie a s väčším odporom, ako Kremeľ očakával,” povedal Johnson.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil v nedeľu armáde, aby uviedla tzv. odstrašujúce, teda jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti. Johnson toto rozhodnutie označil za “odvádzanie pozornosti” o skutočného diania na Ukrajine.

 

Aktualizácia stavu obetí- Ruská armáda v nedeľu, na štvrtý deň svojej invázie na Ukrajine, priznala, že medzi jej vojakmi sú aj “zabití a ranení”. Armáda však nespresnila, koľko Rusov pri útokoch zahynulo. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

“Ruskí vojaci prejavujú odvahu a hrdinstvo, keď plnia bojové úlohy v špeciálnej vojenskej operácii. Žiaľ, medzi našimi spolubojovníkmi sú aj zabití a ranení,” vyhlásil v ruskej štátnej televízii hovorca armády Igor Konašenkov.

Igor Konašenkov
Na snímke hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov

Bolo to prvýkrát od začiatku invázie Ruska na Ukrajine, čo Moskva prehovorila o strate svojich mužov. Inváziu spustil ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok nadránom.

Konašenkov v televízii tiež povedal, že ruská armáda vráti ukrajinských vojnových zajatcov, “ktorí sa vzdajú”, ich rodinám.

Boje na Ukrajine si vyžiadali do štvrtka desiatky životov civilistov, donútili státisíce ľudí ujsť zo svojich domovov.

Ukrajina oznámila, že súhlasila s vyslaním delegácie na stretnutie s ruskými predstaviteľmi, ktoré sa má konať na ukrajinsko-bieloruskej hranici neďaleko rieky Pripiať, a to “bez predbežných podmienok”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:38

Elon Musk predpovedal koniec dolára, ak sa USA nevysporiadajú so svojím štátnym dlhom.

„Musíme niečo urobiť s naším štátnym dlhom, inak bude dolár bezcenný,“ napísal na svojej sociálnej sieti X.

Počas Bidenovho prezidentovania vzrástol štátny dlh USA na 34,4 bilióna dolárov. Ako predpovedá MMF, v roku 2024 prekročí hranicu 123 % HDP krajiny.

20:12

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série “zlomyseľných” kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska.

20:04

Jemenskí húsíjski povstalci v piatok pohrozili eskaláciou svojich útokov na lode smerujúce do izraelských prístavov ako odvetu za prípadnú izraelskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. V Rafahu našlo útočisko pred bojmi v iných častiach tejto enklávy vyše milióna Palestínčanov.

19:57

Ceny ropy v piatok klesli a za celý týždeň smerujú k najvýraznejšiemu poklesu za posledné tri mesiace. Náladu na trhoch ovplyvnil najmä horší než očakávaný vývoj na americkom pracovnom trhu za apríl. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 19.03 h SELČ 83,25 USD (77,49 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 42 centov (0,50 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 78,46 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 49 centov (0,62 %).

19:34

Rusko prostredníctvom svojho veľvyslanectva v Berlíne poprelo zapojenie do vlaňajšieho kybernetického útoku na koaličnú Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD).

19:23

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď). Zúčastní sa na ňom približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov. V piatok to oznámilo české ministerstvo obrany.

18:54

Estónsky politik Kristo Enn Vaga prešiel za necelý týždeň na bicykli 1700-kilometrovú trasu z Tallinnu do Kyjeva. Jeho cieľom bolo vyzbierať finančné prostriedky na pomoc ukrajinskej armáde.

18:37

Rusko bude reagovať “zničujúcim odvetným úderom” v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

18:10

Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny. Oznámil to v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý ich označil za “nové ruské územia”.

17:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron sa vyslovil proti Macronovej myšlienke vyslať na Ukrajinu jednotky NATO.

„Vyslanie vojsk NATO na Ukrajinu by bolo nebezpečnou eskaláciou, nie je to potrebné,“ povedal Cameron, ktorý je dnes na návšteve Kyjeva.

17:46

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali