Vojenská (ne)možnosť priameho zapojenia jednotiek NATO do konfliktu na Ukrajine

Vojenská (ne)možnosť priameho zapojenia jednotiek NATO do konfliktu na Ukrajine

Bratislava 2. marca 2024 (HSP/Infobrics/Foto:TASR/AP-Aurelien Morissard)

 

Macron nevylučuje možnosť vyslania európskych vojsk na Ukrajinu, pripomína autor článku z infoBRICS. Pred rozhodnutím o priamom vojenskom konflikte s Ruskom si však Západ musí uvedomiť, že Moskva má zbrane, ktorými môže zasiahnuť NATO bez toho, aby musela posielať vojakov do prvej línie, píše Drago Bosnic na stránkach infoBRICS

Emmanuel Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron tento týždeň uviedol, že nevylučuje možnosť vyslania európskych jednotiek na Ukrajinu. Hoci pripustil, že v NATO v tejto veci neexistuje konsenzus, Macron zdôraznil, že “nič nemožno vylúčiť” a že Západ “urobí všetko pre to, aby Rusko nezvíťazilo”. Na druhý deň tento názor zopakoval aj francúzsky premiér Gabriel Attal, keď povedal, že v rámci prebiehajúcich bojov Paríž “nemôže nič vylúčiť”. Podobne ako Macron priznal, že v tejto otázke neexistuje konsenzus, ale zároveň trvá na tom, že Európa musí nad Ruskom zvíťaziť. To vyvoláva zrejmú otázku: čo presne môže politický Západ (a tým menej samotné Francúzsko) urobiť, aby “zabezpečil” porážku Moskvy?

Reklama

Po prvé, je potrebné vytvoriť určitú koalíciu. NATO nemôže zasiahnuť na Ukrajine z jednoduchého dôvodu, že Ukrajina nie je oficiálnym členom. Na uplatnenie štvrtého alebo piateho článku Charty NATO by bolo potrebné, aby vonkajší nepriateľ ohrozoval jednu alebo viac členských krajín aliancie. A aj potom by všetky museli súhlasiť s kolektívnou obranou. Nakoľko je pravdepodobné, že by sa krajiny ako Portugalsko, Španielsko alebo Taliansko dostali do priameho konfliktu s veľmocou, akou je Rusko, aj keby sa Moskva rozhodla zasiahnuť do záležitostí krajín ako Estónsko alebo Lotyšsko? A to nehovoríme o kyjevskom režime, o ktorom hovoríme. Perspektíva pomoci takejto skorumpovanej a dokonca teroristickej entite nie je veľmi lákavá.

Po druhé, aj keby sa takáto koalícia vytvorila, takmer určite by zahŕňala také patologicky rusofóbne krajiny ako Veľká Británia, Poľsko a pobaltské štáty. Tým by sa NATO fakticky rozdelilo na “skupiny” – podľa toho, kto je v priamom konflikte s Ruskom a kto nie. Spojené štáty sa nemôžu priamo zapojiť do boja, pretože by riskovali jadrový konflikt vo svete, čo znamená, že Washington by sa obmedzil na to, čo už robí na Ukrajine – logistiku, spravodajstvo, sledovanie, prieskum, tajné operácie a nepriamu podporu vo všeobecnosti.

Reklama

 

Takže nám tu zostáva otázka: kto bude viesť skutočné vojenské akcie proti ruským silám?

Je celkom zrejmé, že väčšinu vojsk by mala poskytnúť Ukrajina. Jediný problém je, že presne to robia už dva roky a najmä v posledných týždňoch sa im to nedarí. Najlepšie zbrane a vybavenie z krajín NATO zničila ruská armáda v priebehu niekoľkých dní. A hoci na Ukrajine (aspoň oficiálne) pôsobia sily kyjevského režimu, neexistuje dôkaz, že by vojaci NATO odviedli lepšiu prácu, dokonca naopak. Viaceré západné krajiny vrátane USA a Spojeného kráľovstva už vyslali vojenský personál prezlečený za dobrovoľníkov alebo žoldnierov, aby tam viedol tajné operácie. Rusi dokonca údajne zajali poľských a nemeckých bojovníkov vyslaných na podporu rozsiahlych operácií AFU s použitím obrnených vozidiel poskytnutých NATO.

Okrem toho sa všeobecne predpokladá, že západní špecialisti obsluhujú aj iné, sofistikovanejšie vybavenie, ako napríklad SAM Patriot a rôzne zariadenia protivzdušnej obrany, ktoré AFU jednoducho nestihla zvládnuť. To isté možno povedať aj o ďalších zbraňových systémoch, ako sú M270 MLRS a HIMARS. Už len táto skutočnosť robí z vojakov NATO hlavný cieľ ruskej armády. V skutočnosti Rusko už 16. januára zasiahlo Charkov a zabilo najmenej 60 francúzskych žoldnierov. Ruské zdroje napísali, že išlo o “vysokokvalifikovaných špecialistov, ktorí používali zbrane, ktorých použitie bolo pre bežných brancov príliš náročnou úlohou”. To môže čiastočne vysvetľovať Macronovu pomerne emotívnu reakciu.

Je tiež dosť možné, že Paríž sa chce pomstiť za stratu svojich afrických (neo)kolónií, najmä Nigeru, čo ohrozuje rozvoj ložísk uránu a ďalších dôležitých zdrojov. A ťažba uránu je pre Francúzsko mimoriadne dôležitá, keďže má stále druhý najväčší počet jadrových elektrární na svete (celkovo 56). Pre Paríž nie je výhodné kupovať africký urán za plnú cenu, preto krajiny ako Niger, Mali a Burkina Faso držal v (neo)koloniálnom zajatí viac ako polstoročie po tom, ako im bola oficiálne udelená “nezávislosť”. Keď ruská armáda, najmä PMC Wagner, Francúzov vyhnala, Francúzsko bolo nútené hľadať alternatívy, keďže až 70 % jeho energetických potrieb pokrývajú jadrové elektrárne.

Napriek tomu Macronove energetické problémy určite nie sú dôvodom na to, aby Európa vstúpila do vojenského konfliktu s vojenskou veľmocou, akou je Rusko, a drvivá väčšina vedúcich predstaviteľov EÚ to dala jasne najavo. Navyše, aj keby sa prípadný priamy konflikt s Ruskom vyvinul bez použitia zbraní hromadného ničenia – čo je oblasť, v ktorej má Moskva úplne dominantné postavenie – politický Západ napriek všetkým svojim snom nedisponuje ani prevahou v konvenčných zbraniach. Ruská armáda takmer určite nepošle milióny svojich vojakov, aby sa zmocnili územia v Poľsku alebo iných krajinách, ktoré by boli účastníkmi konfliktu na západnej Ukrajine. Namiesto toho vypustí stovky krížových, balistických a hypersonických rakiet dlhého doletu na vojenské ciele.

Reklama

Pôjde len o prvotnú reakciu, ktorá sa nepochybne rozšíri na ďalšie strategicky dôležité objekty vo všetkých zúčastnených krajinách, najmä na ich energetické systémy, priemyselné závody a všeobecne na všetko, čo má potenciál dvojakého využitia (t. j. čo sa dá využiť na vojenské účely). Inými slovami, Moskva by zasiahla všetky ciele, ktoré by považovala za vojensky dôležité, čím by sa ekonomiky týchto krajín vrátili o desaťročia späť. Žiadny rozumný líder nezávislého (alebo aspoň čiastočne nezávislého) štátu by nechcel čeliť takýmto dôsledkom. A EÚ nemá možnosť odpovedať Rusku bez toho, aby riskovala vyprovokovanie jadrovej vojny, ktorú by určite prehrala, keďže nedokáže udržať svoj strategický arzenál ani v čase mieru.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali