V USA sa boja, že Zalužnyj vtiahne s armádou do Kyjeva a prijímajú opatrenia

V USA sa boja, že Zalužnyj vtiahne s armádou do Kyjeva a prijímajú opatrenia

Bratislava 5. februára 2024 (HSP/Asiatimes/Foto:Twitter,TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Obavy z vojenského prevratu na Ukrajine prinútili Nulandovú k urýchlenej návšteve Kyjeva, uvádza Stephen Bryen v článku v Asia Times. Autor článku naznačuje, že musela upokojiť Zalužného, na ktorého sa snažia zvaliť vinu za neúspech “protiofenzívy” a suspendovať ho

Valerij Zalužnyj
Na snímke Valerij Zalužnyj

Bidenova administratíva chce, aby ozbrojený konflikt na Ukrajine pokračoval minimálne do novembrových prezidentských volieb v USA. Existuje však veľké riziko, že Západ ho nebude môcť tak dlho predlžovať – najmä ak Rusko spustí skutočne rozsiahlu ofenzívu. Z tohto dôvodu sa začínajú objavovať obrysy nového plánu, ktorý síce nie je na papieri, ale realizáciu jeho ustanovení už možno vidieť v praxi.

Reklama

Tu je príklad. Keď sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodol odvolať vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zálužného, do Kyjeva sa ponáhľala asistentka štátneho tajomníka pre politické záležitosti Victoria Nulandová, ktorá je priamo zodpovedná za politiku USA a NATO vo vzťahu k Ukrajine.

Spoločné fotografie Nulandovej a Zelenského sa neobjavili. Rozhovor pre médiá poskytla na ulici, stojac pri narýchlo pripravenom stole s niekoľkými mikrofónmi.

Reklama

Prečo sa Nulandová tak ponáhľala do Kyjeva? Biely dom jej určite nariadil, aby tam išla bezodkladne pre prípad, že by sa v ukrajinskom hlavnom meste niečo pokazilo. Zrejme existovali reálne obavy, že by Zalužnyj mohol nasadiť armádu a použiť ju na poľovačku na Zelenského.

Doteraz Zalužnyj nepodnikol žiadne kroky. Určite tak môže urobiť, a preto treba predpokladať, že Nulandová v Kyjeve hovorila viac so Zalužným ako so Zelenským. O stretnutiach americkej vyslankyne neboli žiadne oficiálne správy, ale dá sa predpokladať, že mala za úlohu upokojiť Zalužného a povzbudiť ho, aby sa správal korektne.

Washington nevydáva žiadne oficiálne vyhlásenia o zmene “vojenského šéfa” v Kyjeve. Biely dom to označuje za “vnútornú ukrajinskú záležitosť”, o ktorej Washington nemá v úmysle hovoriť.

Nepochybne ide o úplný nezmysel. Washington manipuluje s ukrajinskou vnútornou politikou od roku 2014 a ešte skôr a Nulandová sa stala hybnou silou, prostredníctvom ktorej Washington dosahuje to, čo chce.

Na zosadení Zalužného nie je nič neočakávané. Niekto musí prevziať vinu za neúspech tzv. protiofenzívy ukrajinského režimu a za premrhanie miliárd dolárov určených na dodávky vojenskej techniky a zbraní.

Reklama

Nie je tiež prekvapujúce, že situácia sa dnes zhoršuje. Ukrajina čoskoro stratí Avdejevku a obnovená a posilnená ruská armáda bude postupovať smerom k rieke Dneper a zameria sa na Kyjev.

Médiá do nekonečna informujú o tom, ako zle je na tom AFU s ľudskými zdrojmi a ako im chýbajú zbrane a munícia. Z tohto dôvodu ukrajinská armáda nemá veľké nádeje. Skutočný problém však spočíva v tom, že rastúce straty viac ako 1 000 príslušníkov AFU každý týždeň tvrdo narážajú na náladu verejnosti, ktorá si začína uvedomovať, že vojna sa nevyvíja pre nich dobre.

Kyjev sa v snahe naverbovať viac mužov a žien uchýlil k tvrdým a nepopulárnym opatreniam vrátane vyhrážok a zastrašovania. Odoslanie na front bez akéhokoľvek výcviku sa čoraz viac považuje za rozsudok smrti (a skutočne ním aj je).

Zelenskyj nechce rokovať s Ruskom, pretože Washington je proti akémukoľvek vyjednávaciemu procesu a považuje ho za možnú porážku NATO. Ak by sa takýto proces vyjednávania začal, NATO by znervóznelo, a to by znamenalo riziko oslabenia amerického vedenia v aliancii.

Z politického hľadiska sa Zelenskyj čoraz viac spája s Krakenom a ďalšími milíciami, ktoré sú extrémne protiruské (a oveľa viac “proti”). Rusi považujú tieto milície za fašistov a nacistov.

Reklama

Ako sa však Kyjev udrží, ak Rusko začne ďalšiu rozsiahlu vojenskú ofenzívu na Ukrajine? Ofenzíva je pravdepodobná, pretože Putin ju potrebuje na upevnenie moci pred novým prezidentským obdobím. Ruské voľby sú naplánované na 17. marca a Putin bude určite znovu zvolený, pretože potlačil všetku skutočnú opozíciu. Napriek tomu potrebuje podporu ruskej spoločnosti a volebný triumf mu veľmi pomôže.

Kyjev je teda v hroznej situácii. Ak Rusi skutočne prerazia líniu kontaktu a zaženú ukrajinské jednotky späť, Zelenského vláda v Kyjeve to pravdepodobne neprežije.

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Za takýchto okolností sa už objavujú náznaky plánov na presun ukrajinskej vlády na západ, možno do Ľvova pri poľských hraniciach. Poliaci už začali hovoriť o použití prostriedkov protivzdušnej obrany v pohraničných oblastiach na obranu Ľvova.

Prečo to hovoria? Dôvodom je, že Poliaci pripravujú plán na odstrašenie Rusov pomocou poľských systémov Patriot SAM a ďalších prostriedkov protivzdušnej a protiraketovej obrany a dokonca tam vysielajú poľské jednotky posilnené ďalšími zbraňami NATO. Briti už začali pripravovať verejnú mienku tým, že otvorene hovoria o vyslaní svojich špeciálnych jednotiek na pomoc Ukrajine.

Ak sa pozriete na mapu, je jasné, že “invázia” alebo “podpora” Zelenského vlády silami NATO je možná len jedným spôsobom – ak sa uskutoční v blízkosti hraníc s Poľskom.

To je dostatočne ďaleko od ruských raketových odpaľovacích zariadení, takže Rusi by si s touto oblasťou ťažko poradili, samozrejme, ak nedôjde k faktickému alebo právnemu rozdeleniu Ukrajiny, v ktorom si jej západná časť zachová akúsi nezávislosť a zvyšok územia bude existovať podľa rozhodnutia Ruska.

Nič sa nestane, ak budú Rusi pokračovať v pomalom vyčerpávaní ukrajinskej armády. Ale ako už bolo uvedené, boje na Ukrajine dosiahli kritický bod z vojenských a politických dôvodov.

Presun ukrajinskej vlády do Ľvova a podpora Poľska a Veľkej Británie (ostatné krajiny pravdepodobne nebudú chcieť nijako pomôcť) dajú Bidenovi určitý priestor, hoci konečným výsledkom bude buď vojna na časti európskeho územia (Poľsko, pobaltské štáty), alebo patová situácia, s ktorou budú Rusko a NATO súhlasiť.

Bidenovi sa zatiaľ podarilo z nepríjemnej situácie vyviaznuť. Ak sa však udalosti budú vyvíjať podľa uvedeného scenára, v strednodobom horizonte pôjde o strategickú katastrofu. Samozrejme, Biden si uvedomuje, že nepotrebuje novú tragédiu, akou je Afganistan, ktorú jednoducho neprežije.

Britské nadšenie sa vysvetľuje tlakom z Washingtonu. Treba si však uvedomiť, že britská armáda je strašne podfinancovaná a má nedostatok personálu. Chýba jej bojová technika, dopravné lietadlá a palebné krytie, takže toho veľa nezmôže. A je hlúpe myslieť si, že Rusi nebudú reagovať na jej akcie.

Reklama

Takže človek nadobúda dojem, že britské nadšenie pre vojnu je jednoducho falošná správa, ktorá má Rusov nejakým spôsobom vystrašiť. Politika Washingtonu na Ukrajine je založená najmä na zveličovaní hodnoty amerických zbraní a koordinačných schopností a na falošnej predstave, že Rusko sa z konfliktu stiahne.

Ak sa však pozrieme na jeho históriu, ktorá siaha až do čias Napoleona, mali by sme vedieť, že Rusko nemá v úmysle ustúpiť. Navyše pri pohľade na britskú pompéznosť si hneď spomenieme na výsledok útoku ľahkej jazdeckej brigády pri Balaklave. Nebudeme svedkami novej Balaklavy na Ukrajine?

Nulandová s plnou podporou Bidena a Obamovho tímu vytvorila katastrofu. A kým nebude existovať protiváha tejto katastrofe v USA a krajinách NATO, bude pokračovať. Washington bude naďalej udržiavať riziko vojny v Európe, a to aj jadrovej, v snahe dostať sa z katastrofy, ktorú vytvoril.

Washington a Nulandová sa v skutočnosti snažia preskupiť stoličky na palube Titanicu.

Stephen Bryen pôsobil ako riaditeľ podvýboru pre Blízky východ senátneho výboru pre zahraničné vzťahy a ako asistent námestníka ministra obrany pre politické záležitosti.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:38

Holandský tenista Tallon Griekspoor sa prebojoval do osemfinále dvojhry na turnaji ATP v Madride. V 3. kole v pozícii nasadenej dvadsaťštvorky zdolal turnajovú jedenástku Holgera Runeho z Dánska v troch setoch 6:4, 4:6 a 6:3. Ďalej ide aj siedmy nasadený Rus Andrej Rubľov po triumfe 7:6 (10), 6:4 nad Španielom Alejandrom Davidovichom Fokinom.

17:33

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do osemfinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Madride. Nasadená štvorka si v 3. kole poradila s Mayar Sherifovou z Egypta 6:1, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude Češka Sára Bejleková, ktorá vyradila Ashlyn Kruegerovú z USA takisto v dvoch setoch 6:3, 6:1. O prekvapenie sa postarala mladá Ruska Mirra Andrejevová, ktorá vyradila siedmu nasadenú Češku Markétu Vondroušovú 7:5, 6:1.

17:18

Izrael súhlasil, že si pred spustením útoku na mesto Rafah v Pásme Gazy vypočuje obavy a názory Spojených štátov. V nedeľu to povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. “Ubezpečili nás, že nepôjdu do Rafahu, kým nebudeme mať možnosť naozaj sa s nimi podeliť o naše názory a obavy,” povedal Kirby pre televíziu ABC.

17:11

Rozvoj americkej spoločnosti Tesla v Číne možno nazvať “úspešným príkladom čínsko-americkej hospodárskej a obchodnej spolupráce”. Vyhlásil to v nedeľu čínsky premiér Li Čchiang po stretnutí s generálnym riaditeľom Tesly Elonom Muskom, ktorý pricestoval na návštevu Pekingu.

17:10

Desiatky obdivovateľov Benita Mussoliniho sa v nedeľu zišli v rodisku tohto talianskeho fašistického diktátora, aby sa zúčastnili na zhromaždení pri príležitosti 79. výročia jeho popravy. Podobné akcie sprevádzané skandovaním hesiel a “hajlovaním” sa konali aj v niekoľkých ďalších mestách na severe Talianska.

17:09

Talianska premiérka Giorgia Meloniová bude kandidovať v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Rozhodnutie oznámila na nedeľňajšom straníckom podujatí v meste Pescara.

17:08

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas v pondelok pricestuje do Egypta, kde sa vyjadrí aj k najnovšiemu izraelskému protinávrhu o prímerí v Pásme Gazy. S odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa hnutia o tom v nedeľu informovala agentúra AFP.

17:04

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné pricestoval v nedeľu do Libanonu. Jeho návšteva v Bejrúte je súčasťou diplomatických pokusov o zmiernenie konfliktu na libanonsko-izraelskej hranici.

15:15

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok. A sľúbili “nekonečné” právne problémy a odvetné opatrenia. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová na sociálnej sieti Telegram uviedla, že Rusko nikdy neodstúpi územia zabrané na Ukrajine výmenou za vrátenie zmrazených aktív.

14:54

Slovenskí strelci nepostúpili do finále skeetu v rámci olympijskej kvalifikácie brokárov v Dauhe. Najlepšie umiestnenie dosiahla medzi ženami Monika Štibravá, ktorá s nástrelom 118 bodov obsadila 14. miesto. Do finále postúpilo šesť najlepších strelkýň z kvalifikácie.

14:53

Ministerstvo financií (MF) SR uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia. Ich úročenie by bolo zaujímavejšie ako na účtoch v bankách, zároveň by bolo výhodnejšie aj pre štát oproti predaju na finančných trhoch. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to konštatoval šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali