V Rusku už niekde skutočne žijú vysnenú nádhernú budúcnosť

V Rusku už niekde skutočne žijú vysnenú nádhernú budúcnosť

Jaroslavľ 24. novembra 2021 (HSP/Vzgľad/Foto:Pixabay)

 

Okolo mňa, v mojej vidieckej Jaroslavľskej divočine, je život v plnom prúde. Storoženkovci pečú perník, Panichinovci montujú postele, Vavilovci otvorili účtovnícku firmu, Larinovci spustili dielňu drevených modelov a Nataša Vodopolová rozbehla skutočnú školu

pole
Ilustračné foto: pole

Nataša a Stephen Williamsovci sa zasa presťahovali z Anglicka a všetkých prekvapili kvetinovou farmou. Joseph z USA sa stal pravoslávnym kňazom. Popovovci splodili deväť detí a opustili katedru biológie Moskovskej štátnej univerzity, aby si vybudovali nový vidiecky život. Kartašovci dostali prácu v miestnom laboratóriu zaoberajúcom sa štúdium umelej inteligencie. Andrej Morev založil v dedinskom múzeu kroketový klub a spolu so strážcom múzea sa stal majstrom Ruska. Uviedol Vzgľad.

Reklama

 

Všetci môžeme byť spoluvýrobcovia a spolupestovatelia

Existuje taká veľmi obľúbená organizácia. Nazýva sa Slow Food. Pôvodne talianska a teraz už medzinárodná. Táto organizácia chráni a podporuje malých remeselných výrobcov a farmárov. V každom smere pomáha zachovávať a rozmnožovať miestne vidiecke a gastronomické tradície.

Reklama

V jazyku tejto organizácie neexistuje slovo ako kupujúci. Hovoria im „koproducenti“. Veď my všetci každý deň, kupujúc to či ono, podporujeme tú či onú produkciu. Môžeme si kúpiť nejaký miestny produkt a podporiť farmára v jeho túžbe zachovať ohrozenú odrodu rastlín alebo miestne plemeno. Môžme si vybrať zeleninu, ktorá bola pestovaná bez pesticídov. Alebo môžeme investovať svoje peniaze do niečoho, čo otravuje pôdu, znižuje biodiverzitu a zabíja malé podniky. Všetci sa svojím záujmom a kúpou svojím spôsobom podieľame na výrobe a pestovaní konkrétnych tovarov a plodín.

Ale teraz mi nejde ani tak o jedlo. Bol to len príklad logiky. Aby sme porozumeli rozdielu medzi kupujúcim a spolutvorcom.

V roku 2062 bude mať Rusko 1200 rokov. Rok 2062 príde o 41 rokov. A to nie je tak skoro. Takže sa môžeme pokojne rozprávať o budúcnosti. V skutočnosti sa všetky reči o budúcnosti zvyčajne scvrkávajú na dosť banálnu futurológiu. Stále viac práce online a na diaľku, telemedicína, zánik národných štátov a všetok ten jazz. Akú budúcnosť ale naozaj chceme vidieť pre seba a našich blízkych? Pre všetkých obyvateľov Ruska a pre celý svet?

 

Budúcnosť je pre niekoho už dnes

Zhromaždili sme a stále zhromažďujeme okolo seba ľudí, ktorí už tu a teraz vo svojom praktickom živote ukazujú, aké ozaj môže byť Rusko budúcnosti. Vytúžené a milované.

Reklama

Chceme žiť v Rusku, v ktorom nie je obyvateľstvo sústredené v obrovských mestách. Ale rovnomerne rozmiestnené na ruskom veľkom území. Teraz je v našej komunite v regióne Jaroslavľ niekoľko stoviek ľudí. A 80 percent z nich sú prisťahovalci z Moskvy a iných veľkých miest.

 

Ruský vidiek priťahuje ľudí zo Západu

Chceme žiť v Rusku, ktoré vyzerá ako atraktívne miesto pre život a tvorivé naplnenie nielen pre jeho obyvateľov, ale pre celý svet. V blízkej budúcnosti sa má do Jaroslavľskej oblasti presťahovať ďalších 70 ľudí z USA.

Okrem spomínaných Natašy a Stephena Williamsovcov, ktorí prišli z Anglicka a všetkých prekvapili kvetinovou farmou, a Američana Josepha Gleasona, ktorý sa stal pravoslávnym kňazom, je tu aj Gilles Voltaire z Francúzska. Ten si otvoril cukráreň. Aj ďalší Francúz Frederic má tiež cukráreň. Nemky Ani a Gudrun prevádzkujú ekokemping, Švajčiar Benjamin sa pre zmenu zaoberá včelárstvom. A takých príkladov sú iba v Pereslavlskej oblasti desiatky.

 

Reklama
Škola snov

Chceme žiť v Rusku, kde sú také školy, aby sa deti, ktoré sa ráno zobudia, bežali s radosťou učiť. A neskrývali sa pod prikrývky. Také školy, v ktorých by učitelia sprostredkovali žiakom to najdôležitejšie, teda šťastie z aktívneho tvorivého poznávania sveta. Aby sa deti cítili rovnako ako kedysi priekopníci. Jednoducho, keď spoznávate svet okolo seba, sršíte šťastím poznania. Nataša Vodopolová nedávno odišla z Moskvy a spolu s aktívnymi členmi miestnej provinčnej komunity otvorila novú školu. Školu snov. Školu budúcnosti. Už je realitou. Už je tu.

Jaroslavľ
Jaroslavľ

 

Bez rodiny sa budú ľudia „rodiť“ v laboratóriu

Chceme žiť v Rusku, kde bude normou mať veľa detí. Ale nie preto, aby pracovali na rodinnom gazdovstve. Ako kedysi v romantických ale navždy zašlých časoch. A nie preto, že by nás k mnohým deťom nabádali štátne programy finančných stimulov. Hoci i tie treba.

Chceme, aby narodenie a výchova detí boli vrcholom spoločného tvorivého spojenia muža a ženy. Vrchol prejavu lásky a tvorivosti dvoch ľudí. Inak technológie, ktoré sa aj tak vyvíjajú, zabezpečia „pôrod v laboratóriu“. Inštitúcia rodiny zanikne ako nepotrebná.

Rodina Alexandra a Márie Popovovcov sa presťahovala na dedinu a zanechala oddelenie biológie Moskovskej štátnej univerzity. Už majú deväť detí. Pretože len v rodine, zrodení a výchove vidia veľkú príležitosť na prejavenie spoločného života. Na skutočnú ľudskú tvorivosť.

 

Nie konzum ale harmónia

Chceme žiť v Rusku bez ekonomiky nekonečného konzumu. Pretože zbavuje človeka akejkoľvek identity. Počnúc národnou a kultúrnou až po sexuálnu. A mení ho na bytosť s jedinou identitou. A to konzumenta.

Chceme konzum nahradiť „ekonomikou starostlivosti“. Keď sa ekonomická efektívnosť bude merať nie neustálym rastom hrubého domáceho produktu. Ale mierou, do akej táto činnosť sama o sebe priniesla harmóniu do okolitého sveta.

Musíme prestať naháňať nekonečný rast. Naše úsilie musíme nasmerovať k sociálnej, kultúrnej a environmentálnej harmonizácii krajiny a planéty. Podnikateľ Jevgenij Fedorov napríklad svojpomocne transformuje svoj rodný Kiržach. Investuje do neho zisky vlastných miestnych tlačiarní.

 

Reklama
Treba začať vlastným domom a ulicou

Chceme žiť v Rusku, v ktorom miestne komunity tvorivých a podnikavých ľudí prevezmú zodpovednosť za územie. Zabudnime na ochrannú ruku štátu. Každý nech začne meniť krajinu k lepšiemu. Môže začať od svojho obytného domu a ulice. Silná miestna komunita musí byť založená na láske k svojej „miestnej domovine“. A druhá stránka lásky je zodpovednosť. Ak ju milujeme, sme za ňu zodpovední. My sami môžeme otvárať školy, stavať cesty a oživovať naše dediny a mestá.

Rodina Panichinovcov, ktorá jedného dňa utiekla z Moskvy s desiatimi tisícmi rubľami vo vrecku, vybudovala svoju stolársku firmu od nuly. Potom sa pustila do premeny okolitého prostredia. Spolu so stovkou ďalších miestnych a nových miestnych obyvateľov začali obnovovať staré domy v centre malého Pereslavlu. V záujme zlepšenia mestského prostredia a zachovania provinčného kultúrneho dedičstva. Na vlastné náklady a vlastnou fyzickou silou.

 

Všetci sme „koproducenti“ želanej budúcnosti

A na záver sa vráťme k Slow Food a myšlienke „koproducentov“. Všetci tí „moderní ruskí ľudia“, ktorí tu a teraz budujú svoje vlastné akosi „inak usporiadané Rusko“, tí všetci „nespĺňajú“ to, čo od nás vyžaduje globálny svet efektivity. Do ktorého sa snaží začleniť i dnešné Rusko.

Všetci títo „koproducenti“ sú „spoluobčanmi“ nového Ruska. Už teraz budujú budúcnosť krajiny. Budúcnosť Ruska, v ktorom je radosť žiť. Títo spoluobčania už žijú v budúcnosti. A čím viac takýchto spoluobčanov bude, tým skôr sa všetci ocitneme vo vytúženej „krajine budúcnosti“.

Reklama

Boris Akimov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

David Cameron
Na snímke David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

06:46

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili do iných vysokých škôl v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť, informovala televízia BBC,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali