To najdôležitejšie z Ukrajiny — Rusi nočnými útokmi poškodili viaceré tepelné a vodné elektrárne v stredných a západných regiónoch Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny — Rusi nočnými útokmi poškodili viaceré tepelné a vodné elektrárne v stredných a západných regiónoch Ukrajiny

Kyjev 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andriy Andriyenko, Telegram)

Aktualizované 29. marca 19:24

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruský letecký útok na mesto Záporožie na Ukrajine
Na snímke 71-ročná Inna drží nájdené potraviny pred svojím domom, ktorý bol zničený počas ruského leteckého útoku v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny

19:20 – Donecká oblasť prechádza na riadené výpadky elektriny.

Reklama

Informovala o tom agentúra DTEK, ktorá svoje rozhodnutie vysvetľuje masovým ostreľovaním infraštruktúry.

Poltavská oblasť údajne tiež prechádza na riadené výpadky.

Reklama

Pripomenieme, že Charkovská oblasť už je v režime riadených výpadkov dodávok elektrickej energie.

 

19:10 – Večer 29. marca: sedem regiónov Ukrajiny už bolo zaradených do núdzového režimu dodávok elektrickej energie.

Do večera Ukrenerho pridala ďalšie tri regióny – Sumskú, Poltavskú a Doneckú – na zoznam problematických oblastí, v ktorých sa zavádzajú harmonogramy núdzového zásobovania elektrickou energiou.

 

Reklama

18:55 – Počas nočného raketového útoku AFU zostrelila riadenú strelu Ch-101 s dvojitou hlavicou.

Uviedol to špecialista na drony Sergej “Flash” Beskrestnov.

Podľa neho modifikovaná verzia dostala dodatočný modul bojovej časti (2) a celkový ekvivalent sa zvýšil zo 450 kg na približne 800 kg.

“Druhý modul bojovej časti (2) má pripravené porážacie prvky v podobe oceľových úlomkov kubického tvaru na zvýšenie bojovej účinnosti. Pravdepodobne sa miesto pre dodatočný BŽD našlo zmenšením palivovej nádrže, čo pravdepodobne ovplyvní dolet Ch-101, ale pre územie Ukrajiny môže stačiť aj znížený dolet,” komentoval Beskrestnov.

 

Reklama

18:40 – Ďalšie vyhlásenia vo večernom príhovore Zelenského:

1. Hovoril o stretnutí Stavky o dôsledkoch ruských úderov na energetiku a o otázke obrany energetických zariadení.

2. Informoval, že dnes predstavil nového tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Litvinenka.

3. Povedal, že dal pokyn na zhromaždenie všetkých analytických údajov o online kasínach s cieľom rozhodnúť, či ich zablokovať alebo nie.

 

18:30 – Situácia na frontoch k 29. marcu

fronty Ukrajiny
Situácia na frontoch k 29. marcu 2024

 

18:10 – Vojenská operácia, 29. marca 2024. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ruská armáda podnikla v noci skupinový úder presnými zbraňami dlhého dosahu proti energetickým a protivzdušným zariadeniam AFU, uviedlo ministerstvo obrany.

– Ruské jednotky odrazili 15 ukrajinských útokov a protiútokov, Kyjev stratil takmer 800 vojakov, tri tanky, dve BMP, 8 obrnených vozidiel vrátane amerického APC M-113, uviedlo ministerstvo obrany.

Reklama

– Ruské delostrelectvo a letectvo zničilo radarovú stanicu ukrajinského komplexu S-300, protivzdušná obrana zostrelila 21 granátov HIMARS a Vampire a 175 dronov, uviedlo ministerstvo obrany.

– Rada expertov nemeckého parlamentu dospela k záveru, že článok 5 Charty NATO o kolektívnej reakcii sa nebude aktivovať, ak niektorá z krajín bloku nasadí svoje jednotky na Ukrajine a dostane sa pod ruský útok, informovala tlačová agentúra DPA.

– Švédsko stále rokuje o možnosti dodať Ukrajine svoje stíhačky Gripen, uviedol jeho minister obrany.

– Situácia na bojisku si vyžaduje maximálne vypätie síl AFU, dodávky západných zbraní sú nepredvídateľné a nedajú sa efektívne využiť, uviedol ukrajinský hlavný veliteľ Syrskij.

 

Reklama

18:03 – Po ukončení bombardovania elektrární Ukrajina dováža elektrinu z Rumunska, Slovenska, Poľska, Maďarska a Moldavska.

Informoval o tom premiér Denis Šmygaľ.

“Dnešný útok opäť dosť vážne poškodil zariadenia. Útok bol opäť namierený proti zariadeniam na výrobu elektrickej energie aj proti systému jej distribúcie,” – povedal premiér.

Šmygaľ vyzval Ukrajincov, aby znížili spotrebu elektrickej energie.

 

Reklama

16:55 – Mapa masívných úderov na ukrajinský energetický sektor v noci z 28. na 29. marca.

mapa úderov
Mapa úderov na ukrajinský energetický sektor

K zasiahnutým zariadeniam pribudla aj vodná elektráreň Kremenčuk, o ktorej sa predtým nevedelo.

Súdiac podľa rozsahu úderu a typu vybraných cieľov môžu byť čoskoro zasiahnuté aj ďalšie vodné elektrárne na hornom toku Dnepra. Je tiež veľmi pravdepodobné, že by mohli byť vyradené z prevádzky aj zvyšné TES/TEC na Ukrajine.

 

15:17 – Údery na ukrajinskú energetickú sústavu: Prečo je také dôležité zničiť manévrovacie kapacity a rozvodne naraz…

Tu je screenshot z najnovšieho príspevku na kanáli TG spoločnosti Ukrenergo. Ide o časť správy o práci ukrajinskej energetickej sústavy za 28. marec (t. j. pred dnešným útokom).

ukrajinská energetická sústava
Príspevok na kanáli TG spoločnosti Ukrenergo

Čo vidíme. Zničenie manévrovacích kapacít 22. marca, medzi ktoré patria aj vodné a tepelné elektrárne, viedlo k tomu, že hlavné zaťaženie pripadlo na bloky jadrových elektrárni, ktoré počas dňa nemôžu meniť parametre svojej práce. Pritom existujú denné minimá a špičky, ktoré vyrovnávajú manévrovacie kapacity.

Reklama

Včera počas špičiek EÚ pomohla Ukrajine maximálne 1 520 MW (t. j. ekvivalentom jeden a pol bloku VVER-1000. Alebo plný výkon Dneperskej vodnej elektrárne. Alebo polovica kapacity Dneperskej vodnej alektrárne a 3 – 4 blokov tepelnej elektrárne). Zároveň sa v noci prebytok vyrobený ukrajinskými JE odovzdával do európskej energetickej sústavy.

Hlavný tok ide cez západoukrajinskú rozvodňu pri meste Stryj. A ak sa táto a podobné rozvodne (ale s menším výkonom) úplne odstavia, takéto toky sa stanú nemožnými, čo bude mať najškodlivejší vplyv na ukrajinskú energetickú sústavu (výpadky budú masívne a trvalé a možno dôjde aj k blackoutu).

No dnešný útok jednoznačne viedol k ďalšiemu narušeniu rovnováhy ukrajinskej energetickej sústavy. Počkajme si, čo Ukrenergo napíše zajtra.

Energetické systémy, ktoré majú bezpečnostnú rezervu (ako postsovietske), sa nedajú rýchlo vyradiť z prevádzky. Ale keď napokon vypadne budú… Kyjev to bude mať ťažké…

 

15:10 – Odesa bola zasiahnutá dvoma riadenými strelami, informovala OVA.

Obe rakety boli zostrelené, ale ich trosky dopadli do mesta a zranili 15-ročné dieťa, uviedol vedúci OVA Oleg Kiper.

Reklama

 

15:00 – Vo viacerých regiónoch Ukrajiny boli zavedené núdzové harmonogramy výpadkov: Dnepropetrovská, Záporožská a Kirovohradská oblasť.

Informuje o tom spoločnosť Ukrenergo.

Do večera by mali byť zrušené.

Obmedzenia naďalej platia aj v Charkovskej oblasti a Krivom Rohu.

Dôvodom je nedostatok produkcie po nočnom ostreľovaní.

 

Reklama

14:20 – Podľa Zelenského boli dnes v noci napadnuté vodné elektrárne Kanevskaja a Dnester, ktoré boli zasiahnuté už minulý týždeň.

Na prvej “stavke” najvyššieho veliteľa bez Danilova diskutovali o spôsoboch “fyzickej” ochrany ukrajinského energetického sektora pred ruským ostreľovaním.

Zelenskyj povedal, že v prípade narušenia vodnej elektrárne by bola ohrozená nielen Ukrajina, ale aj Moldavsko.

 

13:45 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– V priebehu dňa ruská protivzdušná obrana zničila 175 ukrajinských dronov, zostrelila 21 granátov HIMARS a Vampire MLRS;

– Jednotky Južnej skupiny ruských ozbrojených síl zaujali výhodnejšie pozície na doneckom smere;

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili radarovú stanicu S-300 AFU;

– Ruské ozbrojené sily v priebehu dňa odrazili štyri útoky útočných skupín AFU v oblasti Kupjanska;

– Ozbrojené sily RF zlepšili situáciu na frontovej línii v smere na Avdejevku, odrazili osem protiútokov AFU, nepriateľ stratil viac ako 305 vojakov;

– AFU stratila viac ako 300 vojakov na doneckom smere;

– AFU stratila až 90 vojakov na južnom doneckom smere;

– Ruské ozbrojené sily porazili štyri ukrajinské brigády na Chersonskom smere.

 

Reklama

13:35 – Miestne publikácie hlásia výbuchy v Odese.

Predtým letectvo AFU informovalo o prelete ruskej rakety smerom k mestu.

 

13:15 – Zelenskyj organizuje prvé zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany v novom zložení – pod vedením Aleksandra Litvinenka.

Prezident uviedol, že Oleksij Danilov, ktorý bol odvolaný z funkcie tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany, bude pracovať “na diplomatickej dráhe”.

Reklama

Médiá špekulujú, že by mohol byť vyslaný ako veľvyslanec do Moldavska. Táto pozícia sa uvoľnila dnes.

Uvádza to aj poslanec Gončarenko, ktorý pôvodne informoval, že Danilov pôjde ako veľvyslanec do Nórska.

 

12:40 – Ministerstvo financií uviedlo, že Ukrajina dostala od Japonska a Spojeného kráľovstva prostredníctvom mechanizmu Svetovej banky pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov.

Vlády týchto krajín sa prostredníctvom trustového fondu WB Advance Ukraine zaručili za 984 mil. dolárov a 516 mil. dolárov výmenou za realizáciu reforiem na Ukrajine.

Ďalšia tranža je naplánovaná na október 2024, ak Ukrajina splní ďalšie reformy.

 

10:33 – Nasadenie vojsk jednej z krajín NATO na Ukrajine neznamená, že sa všetky ostatné krajiny aliancie automaticky stanú účastníkmi konfliktu.

Uviedla to výskumná služba dolnej komory nemeckého Bundestagu, informuje agentúra dpa.

Ruská verejnosť si to už teraz vysvetľuje tak, že ak Rusko udrie na tieto západné jednotky na Ukrajine, nebude nasledovať kolektívna odpoveď NATO. Hlavným rizikom pre alianciu v súvislosti s jej jednotkami na Ukrajine nie je len to, že by to mohlo viesť k jej zatiahnutiu do vojny s Ruskom, ale aj to, že ak Rusi zasiahnu armádu alebo územie niektorého zo štátov NATO bez kolektívnej reakcie aliancie, spochybní to samotný zmysel jej existencie.

V súčasnosti je väčšina krajín NATO (vrátane USA) proti vyslaniu vojsk na Ukrajinu. Proti je aj generálny tajomník Aliancie.

 

10:12 – Kuleba odcestoval do Indie a snaží sa ju “odtrhnúť od Moskvy”, uviedol denník Financial Times.

Minister zahraničných vecí vyzval Naí Dillí, aby podporilo Ukrajinu a “prehodnotilo sovietske dedičstvo” vzťahov s Ruskom, ktoré sa už “vyparuje”.

Povedal, že Indov by mali znepokojovať prehlbujúce sa väzby Ruska s Čínou, ktorá má s Indiou hraničný konflikt v Himalájach.

Reklama

Kuleba uviedol, že India môže veľa získať z rozšírenia obchodných a technologických väzieb s Ukrajinou, a navrhol, aby sa indické spoločnosti podieľali na povojnovej obnove Ukrajiny.

Kyjev sa tiež snaží “obnoviť obchod” s Indiou obnovením vývozu poľnohospodárskych výrobkov a zvýšením dovozu indického tovaru, najmä ťažkých strojov.

Pripomeňme, že India nedávno znížila nákup ruskej ropy v obave zo západných sankcií.

 

09:50 – Zelenskyj mal “dobré” dôvody na odvolanie Zalužného z funkcie hlavného veliteľa AFU, myslí si jeho nástupca Syrskij.

“Armáda má jednu povinnosť – o rozkazoch nediskutujeme, rozkazy plníme. Takže ak prezident krajiny, vrchný veliteľ, mal dôvody na takúto výmenu, najmä počas aktívnej fázy vojny – znamená to, že tieto dôvody sú závažné,” povedal Syrskij.

 

09:00 – Glavkom Syrskyj komentoval medializované informácie o plánoch Ruskej federácie zaútočiť na Charkov.

“Nemôžeme ignorovať žiadne informácie o príprave nepriateľa na útočné akcie, preto prijímame všetky opatrenia, aby sme na takúto pravdepodobnosť adekvátne reagovali. Dnes vykonávame veľký komplex prác na opevňovacích zariadeniach území a pozícií, inštalujeme komplexný systém zábran, plánujeme použitie našich vojsk v prípade takýchto akcií”, – povedal hlavný veliteľ.

Pripomeňme, že v posledných dňoch viaceré západné publikácie písali o príprave Ruska, veľkej ofenzíve. A Zelenskyj povedal, že AFU nemusí mať dostatok síl na zastavenie novej ruskej ofenzívy v máji a júni.

 

08:55 – Zariadenia spoločnosti Naftogaz sa opäť stali terčom nočného útoku Ruskej federácie, uviedla spoločnosť.

Zamestnanci neboli zranení a situácia je “pod kontrolou”.

Ľvovská verejnosť predtým informovala o výbuchoch v meste Stryj, kde bol pred niekoľkými dňami zrejme napadnutý najväčší ukrajinský podzemný zásobník plynu.

 

Reklama

08:45 – Kanada už nemá žiadne delostrelecké granáty a protilietadlové rakety, ktoré by mohla odovzdať Kyjevu, sťažuje sa vedúci ministerstva obrany krajiny. Ottawa “vyprázdnila špajzu”, zdôraznil Bill Blair.

 

08:30 – Počas dnešného nočného útoku bolo napadnutých desať ukrajinských regiónov. Informoval o tom šéf ministerstva vnútra Igor Klymenko.

“Nepriateľ zaútočil raketami a dronmi na energetickú infraštruktúru, civilné objekty, súkromné domy. Celkovo bolo napadnutých desať regiónov. O pomoc bezprostredne po úderoch požiadalo šesť ľudí, medzi nimi – dieťa. Asi desať súkromných domov bolo zničených, ďalšie desiatky boli poškodené,” informoval.

Treba poznamenať, že miestne úrady oficiálne potvrdili údery len v troch regiónoch – Dnepropetrovskom, Čerkaskom a Ivano-Frankovskom.

Ministerstvo energetiky tiež informovalo o útoku na zariadenia v Poltavskej oblasti, ale miestny OVA poprel, že by išlo o prichádzajúce útoky.

 

08:20 – V noci bol napadnutý aj objekt kritickej infraštruktúry v Ivano-Frankovskej oblasti, informovala OBA. K obetiam na životoch nedošlo.

 

08:10 – Ako informovala agentúra Ukrenergo, v noci na dnes boli zasiahnuté tepelné a vodné elektrárne v stredných a západných oblastiach Ukrajiny.

 

07:35 – Francúzske bezpečnostné služby odporúčajú zrušiť otvárací ceremoniál olympijských hier v Paríži. Ministerstvo vnútra krajiny by malo prejsť na “plán B” kvôli vysokej teroristickej hrozbe.

Informuje o tom rozhlasová stanica Europe 1 s odvolaním sa na svoje zdroje.

 

07:15 – Ruská federácia v noci zasiahla tri tepelné elektrárne spoločnosti DTEK, uviedla spoločnosť.

Reklama

Zariadenia elektrární boli vážne poškodené.

Spoločnosť predtým uviedla, že predchádzajúci útok z 22. marca vyradil 50 % výroby spoločnosti DTEK a že jej obnovenie potrvá roky.

 

07:10 – Starosta Belgorodu Valentin Demidov ukázal dôsledky ostreľovania mesta zo strany AFU.

“Okná v 37 bytoch sú rozbité alebo prasknuté. V jednom z bytových domov trosky zasiahli balkón na 9. poschodí,” napísal. Črepiny poškodili autá zaparkované vo dvoroch. Nikto nebol zranený.

ostreľovanie v Belgorode
Dôsledky ostreľovania v Belgorode

 

07:06 – Tepelné a vodné elektrárne boli poškodené v rôznych regiónoch strednej a západnej Ukrajiny, uviedol prevádzkovateľ Ukrenergo.

“Tepelné a vodné elektrárne v stredných a západných regiónoch boli poškodené. V Dnepropetrovskej oblasti sa teraz uplatňujú núdzové odstávky,” uviedla spoločnosť. V noci bol na celom území Ukrajiny vyhlásený letecký poplach.

 

07:03 – Sily protivzdušnej obrany zostrelili v noci nad Belgorodskou oblasťou 15 rakiet RM-70 Vampire MLRS, uviedlo ministerstvo obrany.

 

07:00 – Britský tank Challenger 2 nie je vhodný na boj na Ukrajine, uviedol Forbes. Vojenský publicista časopisu David Axe poznamenal, že vo všetkých misiách, na ktorých sa Spojené kráľovstvo zúčastnilo, bol tento tank vybavený prídavným pancierom, ktorý sa na Ukrajinu nedodáva.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 28. marca 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ak sa na Ukrajinu dodajú stíhačky F-16, situáciu na bojisku to nezmení, Rusko ich zničí rovnako ako ostatné lietadlá a tanky, povedal Putin.

– AFU presúva osobné rezervy velenia pozemných síl pri Časov Jare v DĽR, aby stabilizovala líniu kontaktu, povedal Maročko.

– Gubernátor Andrej Kličkov hovoril o zasiahnutom tanku Abrams pri Avdejevke. Americké vozidlo zničili vojaci z brigády špeciálnych síl, ktorým pravidelne pomáha Orlovská oblasť. Túto informáciu neskôr potvrdilo aj ministerstvo obrany.

– Ruská armáda v noci na štvrtok zničila svojimi údermi v Charkove asi 50 ukrajinských ozbrojencov, uviedol koordinátor mykolajivského podzemia Sergej Lebedev s odvolaním sa na kolegov.

– Ruské jednotky použili bezpilotné lietadlá na zničenie dvoch ukrajinských muničných vagónov pri ich vykladaní v meste Záporožie, uviedol Rogov.

– Šojgu udelil zlatú hviezdu Hrdinu Ruska Andrejovi Mordvičovovi, veliteľovi skupiny vojsk Stred, ktorá viedla dobytie Avdejevky.

– Podľa súhrnu ruského ministerstva obrany ukrajinské jednotky stratili za deň na všetkých smeroch kumulatívne až 680 ľudí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali