Ústavný súd zasiahol. Okamžitá reakcia politikov. Zruší sa ÚŠP?

Ústavný súd zasiahol. Okamžitá reakcia politikov. Zruší sa ÚŠP?

Bratislava 29. februára 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Pavol Zachar)

Aktualizované 29. februára 2024 o 13:05

Ak sú medializované informácie pravdivé, Ústavný súd (ÚS) SR poprel pozastavením účinnosti zmien v Trestnom zákone svoje predošlé rozhodnutia. Skonštatoval to minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) na sociálnej sieti. Kritizoval tiež, že rozhodnutie súdu mali k dispozícii médiá skôr ako dotknuté orgány štátnej moci

Boris Susko
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD)

“Ak sú informácie pravdivé, potom musím konštatovať, že ešte nikdy v histórii SR sa nestalo, aby nezverejneným rozhodnutím najvyššej súdnej inštancie – Ústavného súdu – disponovali médiá skôr ako dotknuté štátne orgány,” uviedol minister. Pripomenul pritom nedávne vyjadrenie ÚS, že o veciach, o ktorých koná alebo budú podané nekomunikuje mimo zákonných postupov s nikým.

Reklama

Susko pripomenul, že novela ešte nie je zverejnená v Zbierke zákonov SR, a teda nie je platná. Poukázal pritom na niektoré predošlé rozhodnutia ÚS. “Nikdy v histórii SR sa totiž nestalo, že by ÚS rozhodol o zákone, ktorý ešte nenadobudol platnosť,” podčiarkol minister.

 

Reklama

Ústavný súd pozastavil účinnosť novely Trestného zákona

Ústavný súd (ÚS) SR v stredu rozhodol o pozastavení účinnosti novely Trestného zákona a časti novely Trestného poriadku. Vyplýva to z informácií, ktoré má TASR k dispozícii. O rozhodnutí informovala aj televízia Markíza. Samotný ÚS o rozhodnutí zatiaľ neinformoval.

Návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely prijal na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti súd nevyhovel.

Samotný ÚS sa k rozhodnutiu nevyjadril. “Ústavný súd nebude svoje postupy s nikým komunikovať,” uviedla pre TASR hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Ešte v utorok (27. 2.) ÚS na neverejnom zasadnutí spojil tri podania, v ktorých prezidentka a poslanci opozičných strán napadli novelu Trestného zákona, do jedného spoločného konania. Hlava štátu aj opozičné strany v podaniach namietajú protiústavnosť novely Trestného zákona a navrhli aj pozastavenie účinnosti zákona, kým súd o ich návrhoch nerozhodne. Zmena zákona prijatá vládnou koalíciou zatiaľ nebola zverejnená v Zbierke zákonov.

 

Reklama

Taraba: Ústavný súd uznal, že parlament mal právo zrušiť ÚŠP v skrátenom konaní

Rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nie je podľa Ústavného súdu (ÚS) SR protiústavné, ocenil vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Súd tak podľa neho uznal, že parlament mal právo o zrušení špeciálnej prokuratúry rozhodnúť v skrátenom legislatívnom konaní. Uviedol to na sociálnej sieti.

“Ústavný súd pri Trestnom zákone pri niektorých paragrafoch (najmä sadzby, premlčania a kajúcnici) pozastavil ich účinnosť, čo neznamená, že zmeny trestných sadzieb a premlčacích lehôt vyhlásil za protiústavné. Ústavný súd len povedal, že sa týmito zmenami ešte bude zaoberať,” vyhlásil Taraba.

Myslí si, že ak ÚS nechal zrušiť špeciálnu prokuratúru a odobril pritom skrátené legislatívne konanie, ako aj uznal niektoré zmeny v paragrafoch trestného zákona v skrátenom konaní, mal by odobriť aj zmenu trestných sadzieb a premlčacích lehôt. “Pretože určovať tieto zmeny je právo zákonodarného zboru,” dodal.

 

Prezidentka ešte nemá rozhodnutie ÚS k dispozícii

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ešte nemá k dispozícii rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti s novelou Trestného zákona. Pre TASR to uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec s tým, že reagovať bude až vo štvrtok (29. 2.).

Reklama

ÚS SR v stredu rozhodol o pozastavení účinnosti novely Trestného zákona a časti novely Trestného poriadku. Vyplýva to z informácií, ktoré má TASR k dispozícii. Samotný ÚS o rozhodnutí zatiaľ neinformoval. Návrhy prezidentky a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely prijal na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti súd nevyhovel.

 

Ústavný súd potvrdil, že pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov

Ústavný súd (ÚS) SR potvrdil, že pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho (28. 2.) neverejného zasadnutia pléna ÚS, o ktorom informovala hovorkyňa súdu Martina Ferencová.

ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) súd nevyhovel.

Novela Trestného zákona prijatá v decembri vládnou koalíciou mala nadobudnúť účinnosť 15. marca.

Pozastavenie účinnosti v prípade Trestného poriadku sa týka ustanovenia o zavedení procesného pravidla, podľa ktorého majú orgány činné v trestnom konaní a súd možnosť použiť dôkaz získaný nezákonným spôsobom v prípade, ak sa použije iba v prospech obvineného. Ďalšia pozastavená časť sa týka predĺženia lehoty na podanie dovolania v neprospech obvineného zo šiestich mesiacov na tri roky.

K uzneseniu a jeho odôvodneniu pripojili odlišné stanovisko ústavní sudcovia Peter Straka a Robert Šorl.

 

Kolíková: Ústavný súd sa ukazuje ako silná inštitúcia v kritických chvíľach pre demokraciu

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR vzbudzuje nádej, že v kritických chvíľach pre demokraciu sa ukazuje ako silná inštitúcia. Vyslal tiež signál, že víťaz nemôže všetko. V reakcii na rozhodnutie ÚS, ktorý pozastavil účinnosť novely Trestného zákona, to uviedla poslankyňa parlamentu a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). ÚS podľa nej ukázal osobitné nasadenie, ocenila jeho rýchlosť.

Kolíková priblížila, že rozhodnutie ÚS zamedzilo účinkom časti novely, ktorá sa týkala otvárania Trestného zákona. “Všetkého, čo súviselo s tým, čo chcela vládna koalícia určiť, že má byť trestným činom, tiež stanovenia od buka do buka výšky škody, podľa čoho sa má určovať, čo je trestným činom a jeho závažnosť. Potom skracovanie premlčacích dôb, čomu nikto nerozumel, prečo to vládna koalícia robí,” uviedla s tým, že koalícia si sama uvedomila, že skracovanie premlčacích dôb bola chyba.

Reklama

ÚS tiež podľa Kolíkovej zamedzil tomu, aby minister spravodlivosti otváral spätne dohody o vine a treste tak, ako si to predstavovala vládna koalícia. Zamedzil tiež, aby sa nezákonné dôkazy mohli používať v trestnom konaní v prospech obvinených. “To sú kľúčové veci, ktoré vyplývajú z rozhodnutia Ústavného súdu,” dodala.

Ústavný súd tiež podľa Kolíkovej vyslal odkaz predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) aj ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD), že je kľúčové, aby orgány spolupracovali a mali konať bezodkladne pri zverejnení zákona. “Keď je zrejmé zo zákona, že je dôležité, aby bol verejne známy 15 dní predtým, ako je účinný, má urobiť všetko pre to, aby bol vyhlásený v Zbierke zákonov,” priblížila. Je presvedčená, že toto rozhodnutie ÚS bude včas zverejnené v Zbierke zákonov.

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) povedal, že v rozhodnutí nie je ani slovo o tom, že zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je alebo nie je v súlade s Ústavou SR. Kolíková si myslí, že v podaní na ÚS sú výhrady na zrušenie ÚŠP, ktoré by nemali obstáť v teste ústavnosti.

Ústavný súd pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho (28. 2.) neverejného zasadnutia pléna ÚS. ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia ÚŠP súd nevyhovel.

 

Reklama

Šimečka vyzval koalíciu na skoré zverejnenie rozhodnutia Ústavného súdu

Predseda PS Michal Šimečka vyzval na čo najskoršie zverejnenie rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) v Zbierke zákonov. Vládnu koalíciu varoval, aby ho nezačala spochybňovať.

“Ja chcem dôrazne varovať Roberta Fica, pána Suska a všetkých, aby po prvé nezačali spochybňovať ÚS, nezačali útočiť na ÚS, lebo to je naozaj zahrávanie sa s ohňom, ale predovšetkým, aby konali v zmysle zákona a aby uverejnili uznesenie ÚS v Zbierke zákonov v tej lehote, ktorá je určená. Mali by to robiť čo najskôr, lebo tam neexistuje dôvod na žiadne prieťahy, to by sa malo stať zajtra,” uviedol Šimečka.

Ak bude chcieť vládna koalícia “zmariť” rozhodnutie ÚS, sú podľa Šimečku pripravení použiť všetky nástroje vrátane veľkých masových demonštrácií. “Ukázalo sa, že keď spoločne zabojujeme za právny štát, za ochranu slobody a demokracie, že to má obrovskú silu,” dodal šéf PS s tým, že rozhodnutie ÚS je pre Roberta Fica (Smer-SD) obrovská prehra.

 

Prezidentka: Rozhodnutie Ústavného súdu je dobrou správou pre demokraciu a právny štát

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR je dobrou správou pre demokraciu a právny štát na Slovensku. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v reakcii na pozastavenie účinnosti časti novely trestných kódexov. Rýchle rozhodnutie podľa prezidentky svedčí aj o tom, že zásah do ústavou garantovaných práv občanov by mohol byť natoľko závažný, že ústavní sudcovia považovali za dôležité preskúmať ho ešte pred nadobudnutím účinnosti novely Trestného zákona.

Reklama

“Systém bŕzd a protiváh zafungoval, a to je asi najdôležitejší odkaz všetkým občanom Slovenska. Samozrejme, treba pripomenúť, že ide o rozhodnutie o pozastavení účinnosti niektorých častí novely a nie o meritórne rozhodnutie ústavného súdu. Je však dobrou správou pre poškodených trestnou činnosťou, lebo nateraz nebudú negatívne dotknuté ich práva domôcť sa odškodnenia a spravodlivosti,” skonštatovala prezidentka.

Hlava štátu vníma rozhodnutie aj ako odkaz zahraničným partnerom, že financie európskych daňových poplatníkov zostávajú na Slovensku primerane chránené. Rozhodnutie ÚS podľa nej znamená náročnú úlohu pre generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zabezpečil plynulý prechod prokurátorov a presun spisov na nové pôsobiská bez dochádzania k prieťahom v konaniach.

ÚS pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho (28. 2.) neverejného zasadnutia pléna ÚS. ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia ÚŠP súd nevyhovel.

 

Premiér víta rozhodnutie Ústavného súdu, pretože nepozastavil účinnosť zrušenia ÚŠP

Premiér Robert Fico (Smer-SD) víta rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, pretože nepozastavil účinnosť zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Koalícia dosiahla hlavný cieľ, ktorý mala pri reforme trestného práva. Uviedol to po výjazdovom rokovaní vlády v Košiciach.

“Ja som z pohľadu rozhodnutia ÚS veľmi spokojný. ÚŠP, toto semenište zla a nenávisti, porušovania ľudských práv, prestane 20. marca existovať,” povedal Fico s tým, že sa tak naplní programové vyhlásenie vlády. Súdu preto nič nevyčíta. Zároveň skonštatoval, že ostatné veci v novele Trestného zákona nech ÚS prerokuje.

Ústavný súd by mal podľa Fica vysvetliť zmenu rozhodovacej praxe. Tvrdí, že rozhodovacia prax ÚS hovorí, že ak chce pozastaviť účinnosť zákona, musí mať nejakú kvalitu, ktorá je definovaná zverejnením v Zbierke zákonov. Novela Trestného zákona nie je ešte podľa Fica podpísaná. “Som zvedavý na vysvetlenie ÚS, prečo pristúpil k prelomeniu tejto rozhodovacej praxe, ktorá tu bola dlhoročná a prečo pod takýmto tlakom pracoval, pretože toto rozhodnutie o pozastavení účinnosti mohol urobiť kedykoľvek,” podotkol predseda vlády.

Reklama

Fico chce tiež vedieť, pod akým tlakom súd pracoval a prečo o jeho rozhodnutí vedeli skôr médiá ako účastníci konania.

 

Hnutie Igora Matoviča víta rozhodnutie ÚS, nepovažuje ho za víťazstvo opozície

Igor Matovič víta rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorým pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Odmieta však, že by toto rozhodnutie bolo víťazstvom opozície. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej besede.

Matovič zdôraznil, že aj keď sudcovia ÚS boli zvolení za vlády Smeru-SD, ich rozhodnutie je prejavom toho, že majú vlastnú integritu, rozhodli sa byť osobnosťami v otázkach práva a Slovensku dávajú nádej, že novelu Trestného zákona vyhlásia za protiústavnú. “Ústavný súd chránil verejný záujem, práva nás všetkých a najmä práva obetí trestných činov,” povedal Matovič.

Rozhodnutie ÚS považuje poslankyňa Veronika Remišová za kľúčové, pretože podľa nej pozastavil účinnosť pri najperfídnejších zmenách, ktoré chcela presadiť koalícia. “Pokus o zmenu premlčacích lehôt, udelenie amnestie svojim ľuďom a nebezpečným zločincom…,” priblížila.

Poslanec Gábor Grendel vníma rozhodnutie ÚS ako dobrú aj zlú správu. “Zlou správou je, že Úrad špeciálnej prokuratúry zanikne. Tušili sme to, pretože špeciálna prokuratúra nie je priamo v ústave spomenutá a nie je ani ústavným zákonom zriaďovaná,” uviedol Grendel. Dobrou správou podľa neho je existencia nádeje, že sa vládnej koalícii nepodarí doručiť beztrestnosť vybraným, vplyvným ľuďom.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:23

Čínska tenistka Čeng Čchin-wen postúpila do štvrťfinále dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Ríme. V úvodnom osemfinále zdolala ako nasadená sedmička Naomi Ósakovú 6:2, 6:4. Japonka sa na turnaj vrátila po troch rokoch a absolvovaní materskej dovolenky. Aktuálne jej patrí 173. priečka rebríčka WTA.

14:20

Európska komisia (EK) v pondelok zverejnila najnovší prieskum Eurobarometra o mládeži a demokracii, ktorý naznačil, že 64 percent mladých ľudí v krajinách EÚ a 58 percent mladých Slovákov má v úmysle ísť voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu. Uskutočnia sa od 6. do 9. júna.

14:19

Britský premiér Rishi Sunak v pondelok vyhlásil, že by uprednostnil národnú bezpečnosť pred členstvom v Európskom dohovore o ľudských právach (EDĽP). Uviedol to v súvislosti s kontroverzným zákonom o deportácii žiadateľov o azyl do Rwandy.

14:11

V najbližších týždňoch sa očakáva súboj súvisiaci s návrhom NATO v otázkach podpory Ukrajiny. Nátlak na Maďarsko je enormný, Budapešť sa však nechce podieľať ani na výcviku ukrajinských vojakov, a ani na dodávke zbraní. Podľa agentúry MTI to v pondelok uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

14:04

Neznáma osoba vykopala jamu na hrobe nemeckého politika Wolfganga Schäubleho, jednej z najvplyvnejších postáv povojnovej histórie krajiny. Pre incident začali vyšetrovanie, oznámila v pondelok tamojšia polícia.

14:02

Švédsky premiér Ulf Kristersson v pondelok uviedol, že je otvorený tomu, aby povolil rozmiestnenie jadrových zbraní na území Švédska v čase vojny.

13:58

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že sa rozhodla zaregistrovať európsku iniciatívu občanov s názvom “Zachráňme planétu presunom zdanenia príjmov z práce na emisie skleníkových plynov”.

13:44

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR má vyššiu absorpciu eurofondov, než ich má pridelených. Preto vláda plánuje presúvať zdroje z iných rezortov a fondov tam, kde je ich schopná míňať. Vyhlásil to v pondelok predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii s tým, že v súvislosti s eurofondami a plánom obnovy bude pravdepodobne zvolané v budúcom týždni mimoriadne rokovanie vlády.

13:43

Návrat na predpandemické a zároveň rekordné úrovne obsadenosti domácich ubytovacích kapacít je len otázkou krátkeho času. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k údajom o marcovej návštevnosti ubytovacích zariadení cestovného ruchu na Slovensku, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:42

Krajiny Európskej únie v pondelok definitívne schválili nariadenie o znížení emisií oxidu uhličitého z motorov ťažkých úžitkových vozidiel. Väčšina z nich predávaných v EÚ bude musieť byť od roku 2040 bez emisií. Slovensko hlasovalo proti prijatiu tohto právneho predpisu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara nad Žilinou - pohľad od Višňového

Autor: Miroslav Broz

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Pavel Jacz

Miro Majerník

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali