ŠÚKL preskúmal piaty prípad úmrtia v súvislosti s očkovaním proti COVID-19. Aký je záver?

ŠÚKL preskúmal piaty prípad úmrtia v súvislosti s očkovaním proti COVID-19. Aký je záver?

Bratislava 22. októbra 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Matt Rourke,Pixabay, Sputnik-Ramil Sitdikov)

 

Štátny ústav uzavrel k strede (20. 10.) piaty prípad úmrtia v súvislosti s očkovaním na prevenciu ochorenia COVID-19. Ako ústav uviedol na svojom webe, išlo o muža vo veku 71 rokov s chronickým ochorením. Očkovaný bol vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech

očkovanie
Ilustračná snímka

Štátny ústav priblížil, že príčina úmrtia stanovená pitvou súvisela so vznikom ochorenia nervového systému.

Reklama

“Vzhľadom na závery patologicko-anatomickej pitvy a časovú súvislosť s očkovaním bola kauzálna súvislosť medzi očkovaním a úmrtím vyhodnotená ako pravdepodobná,” priblížil.

Doplnil, že v prípade, ak v časovej súvislosti po očkovaní nastane úmrtie, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nariadi vykonanie pitvy, výsledky ktorej poskytujú primárne dôkazy o príčine úmrtia. ŠÚKL v prípade hlásených úmrtí úzko spolupracuje so sekciou súdneho lekárstva a patologickej anatómie ÚDZS.

Reklama

K štvrtku (21. 10.) tak ústav na Slovensku evidoval spolu päť úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a v dvoch ako pravdepodobný. Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený.

 

Evidujú celkovo 8774 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín

Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nahlásili v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu k strede (20. 10.) 8774 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1051 z nich ako závažné. Ústav o tom informuje na svojom webe

ockovanie
Ilustračné foto

Pri vakcíne od konzorcia Pfizer/BioNTech išlo o 578 závažných hlásení, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky sa objavili pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, a to zväčša u pacientov liečených na hypertenziu, prekolapsový stav, kolaps, zlyhanie očkovania, ale hlásili napríklad aj náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu, artritídu, perikarditídu, hypertenznú krízu či poruchu sluchu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, polyneuropatiu či hyperpyrexiu.

Pri vakcíne od spoločnosti Moderna išlo o 115 závažných účinkov, z toho jedno úmrtie. Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky boli dočasná paralýza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, kolaps, strata vedomia, pľúcna embólia a napríklad aj náhla cievna mozgová príhoda.

Reklama

V rámci vakcíny od spoločnosti AstraZeneca hlásili 314 závažných účinkov, z toho dve úmrtia. Najčastejšie išlo o krátkodobú stratu vedomia, kolaps, trombózu, ale aj o parézu tvárového nervu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, pľúcnu embóliu, náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu či napríklad hypertenznú krízu.

Nežiaduce účinky nahlásili aj pri vakcíne od spoločnosti Johnson & Johnson, z toho 35 závažných. Išlo o stratu vedomia, kolaps, halucinácie a hyperpyrexiu.

Pri neregistrovanej vakcíne Sputnik V zaznamenali tri závažné hlásenia. Ide o pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi a flebotrombózu.

Ďalších šesť závažných účinkov bolo pri vakcínach s neuvedeným názvom, informácie ústav dožiadal. ŠÚKL zaznamenal aj ďalších šesť závažných reakcií po vakcíne. Úrad k nim dožiadal bližšie informácie.

Do štvrtka (21. 10.) evidoval ústav spolu päť úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach od konzorcia Pfizer/BioNTech, od spoločnosti Moderna a od spoločnosti AstraZeneca) a v dvoch ako pravdepodobný (po vakcíne od spoločnosti AstraZeneca). Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený.

Reklama

Na Slovensku bolo do štvrtka zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 2.487.216 osôb, druhou dávkou 2.287.277 osôb a treťou dávkou 7212 osôb.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

15:09

Španielsko v sobotu odsúdilo vyjadrenia argentínskej prezidentskej kancelárie, ktorá obvinila vládu v Madride z toho, že Španielom prináša “chudobu a smrť”.

Kancelária argentínskeho prezidenta Javiera Mileia zverejnila na sociálnej sieti vyhlásenie, v ktorom obvinila španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, že ľavicovou politikou poškodzuje ekonomiku a stabilitu Španielska.

14:58

Poľsko odsúdilo v sobotu kybernetické útoky ruskej skupiny APT28 na Nemecko a Česko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí pritom poukázalo na to, že aj samotné Poľsko je terčom takýchto útokov.

14:25

Nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho napadli a vážne zranili pri vylepovaní plagátov v Drážďanoch. Oznámili to v sobotu tamojšia polícia a jeho Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD).

Matthias Ecke
Na archívnej snímke nemecký europoslanec Matthias Ecke
14:18

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví vyzbrojená dronmi a raketami prekročila prvýkrát rovník a vplávala do vôd južnej hemisféry. Oznámila to v sobotu iránska štátna rozhlasová stanica IRIB.

14:07

Stavebníctvo na Slovensku dlhodobo stagnuje, pomôcť by mohla digitalizácia odvetvia. Prioritou by pritom mala byť digitalizácia povoľovacích procesov. Uviedol to expert na digitalizáciu spoločnosti PlanRadar Ivan Petráš.

13:57

Ozbrojené skupiny v Pásme Gazy vrátane jednej s predpokladanými väzbami na hnutie Hamas okradli v apríli Palestínsku banku o približne 70 miliónov dolárov. Informoval o tom v sobotu francúzsky denník Le Monde.

13:45

Štvormesačné vojenské cvičenia NATO blízko ruských hraníc, ktoré sú známe ako Steadfast Defender, sú dôkazom toho, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na potencionálny konflikt s Ruskom. Vyhlásila to v sobotu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali