Šéf slovenskej diplomacie šíri hoaxy, tvrdí Chmelár

Šéf slovenskej diplomacie šíri hoaxy, tvrdí Chmelár

Bratislava 10. augusta 2023 (HSP/Foto:Facebook)

 

Politický komentátor Eduard Chmelár vo svojom statuse upozorňuje na to, ako pri príležitosti 15. výročia vojny o Južné Osetsko minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský poskytol pre TASR vyjadrenie, ktoré nemalo vraj s pravdou nič spoločné. Podľa Chmelára šéf diplomacie vedome klame, šíri dezinformácie a prekrúca historické fakty v rozpore s oficiálnymi vyhláseniami EÚ a USA

minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský
Na snímke minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský

Pri príležitosti 15. výročia vojny o Južné Osetsko minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský poskytol pre TASR vyjadrenie, v ktorom sa okrem iného uvádza: „Pred 15 rokmi nám Rusko útokom na Gruzínsko ukázalo, že pod falošnými zámienkami neváha okupovať cudzie územia a šíriť skazu, len aby naplnilo svoje mocenské ambície… Od začiatku ruskej invázie do Gruzínska uplynulo 7. augusta 2023 pätnásť rokov… Pri tejto príležitosti chcem upozorniť aj na paralely vojny v Gruzínsku s ničím nepodloženou ruskou vojenskou intervenciou na Ukrajinu. Ide totiž o pokračovanie agresívnej politiky Kremľa voči susedom a ukážku jeho imperialistických ambícií.“

Reklama

Hoci je únavné neustále vyvracať ustavične sa opakujúce propagandistické bludy, musím aj tentoraz skonštatovať, že šéf slovenskej diplomacie vedome klame, šíri dezinformácie a prekrúca historické fakty v rozpore s oficiálnymi vyhláseniami EÚ a USA. Pravda, nerobí to sám, za „ruskú agresiu“ pravidelne označujú rusko-gruzínsky konflikt z roku 2008 aj prezidentka Zuzana Čaputová, jej nádejný kandidát Ivan Korčok, Jaroslav Naď, Juraj Krúpa, Peter Osuský, Tomáš Valášek a ďalší militaristi. Ospravedlňujem sa čitateľom, ktorí toto moje vysvetlenie už čítali, ale ak propaganda nerešpektuje fakty, musíme ich neustále pripomínať.

V rozpore s obrazom, ktorý je v našich končinách dlhodobo vykresľovaný, priniesli najväčšie mediálne koncerny sveta (BBC, Associated Press, Reuters, Agence France Presse, ale aj Spiegel Online a iné) už bezprostredne po vypuknutí konfliktu jasné dôkazy o tom, že útoky začali oddiely gruzínskych ostreľovačov, ktoré 2. augusta 2008 spustili paľbu na juhoosetské jednotky. V dôsledku bojov niekoľko tísíc Osetov opustilo svoje domovy a utieklo na územie Ruska, ktoré im poskytlo azyl. O štyri dni neskôr už Gruzínci použili pri ostreľovaní Cchinvali (hlavného mesta Južného Osetska) aj delostrelectvo. Až vtedy dalo Rusko najavo, že ak bude násilie pokračovať, zasiahne. Dôvodov na to malo viac než dosť – predovšetkým však treba spomenúť, že 90 percent obyvateľov Južného Osetska má ruské štátne občianstvo a (čo bolo zo strany Tbilisi úplne šialené) gruzínske sily začali ohrozovať aj ruské jednotky, rozmiestnené v oblasti na základe medzinárodnej dohody z roku 1992. Ak mi ktosi bude tvrdiť, že existuje nejaká veľmoc, ktorá by sa nečinne prizerala na takúto provokáciu a napadnutie vlastných občanov, asi ho prestanem považovať za svojprávnu osobu. A tak (zdalo sa) gruzínskemu vodcovi neostávalo nič iné, ako 7. augusta 2008 večer vyhlásiť jednostranné zastavenie paľby a dohodnúť prímerie.

Reklama

Saakašvili však hneď na druhý deň šokujúco oklamal celý svet, keď zaútočil s plnou vojenskou silou (bombardovanie, delostrelectvo a vzápätí tanky) na Cchinvali. Juhoosetský prezident Kokoity (nie Moskva) ako prvý oznámil, že barbarský zásah si vyžiadal najmenej 1400 ľudských životov z radov civilistov. Ruská armáda okamžite odpovedala, zničila vojenskú základňu v Gori a zostrelila dve gruzínske lietadlá. (Takže, zdôrazňujem, ruská armáda sa zapojila do konfliktu až 8. augusta, nie siedmeho, čiže ak si naše MZV pripomína výročie vojny 7. augusta, pripomína si tým výročie gruzínskeho útoku). Saakašvili na to vystúpil v televízii a emotívne až hystericky vyhlásil všeobecnú mobilizáciu, žiadal zapojenie amerických vojsk do konfliktu (sic!) a prirovnal správanie Moskvy k invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska v roku 1968. Nepochopím, ako mu mohli naše médiá zhltnúť práve túto demagogickú rétoriku, lebo podľa môjho názoru je urážkou všetkých obetí sovietskej invázie spred 55 rokov. Ľudí, ktorých lákajú takéto paralely, treba upozorniť, že Česi a Slováci v auguste 1968 na nikoho neútočili, nikoho nezabili a okupáciu ničím nevyprovokovali, takže porovnávať až gándhíovsky pasívny odpor nášho ľudu s vyvádzaním gruzínskych jednotiek je nehoráznosť, na ktorú (očakával by som) mali naši politickí predstavitelia alebo aspoň novinári zareagovať. Tým skôr, že prezident Abcházska Sergej Bagapš označil útok Gruzínska za genocídu malého osetského národa.

A teraz to najdôležitejšie: 22. augusta 2008 uviedol americký veľvyslanec v Rusku John Beyrle v rozhovore pre denník Kommersant, že USA považujú ruskú reakciu na vpád gruzínskej armády do Cchinvali za primeranú. “Vidíme, že odpoveď ruských vojsk bola úplne opodstatnená útokom na ruské mierové sily v Južnom Osetsku,” vyhlásil. Rusko však podľa neho zašlo príliš ďaleko, keď jeho jednotky vstúpili na územie Gruzínska. K podobnému stanovisku prišiel aj Brusel. V septembri 2009 zverejnila nezávislá vyšetrovacia komisia Európskej únie 1000-stranové stanovisko, podľa ktorého vojnu jednoznačne vyvolalo Gruzínsko. Správa popiera Saakašviliho verziu, že on iba reagoval na útok Ruska (keďže pred začiatkom gruzínskej invázie nedošlo k žiadnemu vojenskému zásahu ruskej armády) a protestuje aj proti gruzínskemu bombardovaniu Cchinvali ťažkým delostrelectvom, ktoré je z hľadiska medzinárodného práva neospravedlniteľné. O čo sa teda opiera stanovisko našej rusofóbnej vlády, ktoré neuviedlo korektne ani dátum, ani príčinu ruského zásahu?

Napriek týmto skutočnostiam Washington dlho držal ochrannú ruku nad hlavným architektom tejto vojny Michailom Saakašvilim, nad jedným neznesiteľným nacionalistickým autokratom, ktorý pre svoje krátkozraké a sebecké ciele nielenže vrcholne nezodpovedne zatiahol vlastnú krajinu na pokraj katastrofy, ale aj brutálne likvidoval domácu opozíciu. Naši analytici radi prejavujú obavu o demokraciu v Rusku, ale blahosklonne prehliadali, že gruzínsky vládca pred voľbami obvinil dvoch opozičných ľavicových lídrov zo špionáže a sprisahania a donútil ich k emigrácii; že vodcu pravicovej Ľudovej strany zbili počas demonštrácie príslušníci špeciálnych jednotiek tak, že skončil v nemocnici; že bývalý minister obrany Okruašvili, ktorý obvinil prezidenta zo sprenevery štátnych peňazí, bol zatknutý a po prepustení zo strachu o život emigroval; že po protestoch opozície Saakašvili vyhlásil výnimočný stav, zakázal vysielanie súkromných televízií a obmedzil slobodu zhromažďovania; že vo voľbách, pri ktorých znemožnil účasť niektorých zahraničných pozorovateľov, získal podozrivých viac ako 96 percent hlasov; že krátko potom začali krajinu opúšťať politicky nepohodlné osoby; že za jeho vlády sa korupcia rozrástla do nevídaných rozmerov; že si kúpil lietadlo z tajných fondov ministerstva obrany, o ktorých parlament nemal ani potuchy… Tento muž neposilnil demokraciu v krajine, nepodporil rozvojové a modernizačné programy, ale len vybudoval (s americkou pomocou) najlepšie vyzbrojenú armádu v regióne, ktorej presadil výdavky vo výške 10 percent HDP (viac dávajú už len africkí diktátori). A napriek tomu západné vlády ignorovali Saakašviliho násilné metódy, považovali ho za záruku demokracie v Gruzínsku a vyjadrovali mu podporu. Nie na základe jeho výsledkov, ale iba na základe jeho demagogických a silno nacionalisticky podfarbených protiruských výkrikov.

Saakašvili však nebol iba autokrat a hulvát. Saakašvili bol aj politický babrák, ktorý v tomto konflikte ukázal, že nemá elementárne znalosti z geopolitiky. Gruzínsky vodca rozohral zložitú geopolitickú šachovú partiu bez toho, aby poznal pravidlá hry, čo je samovražedný postup, nad ktorým ostáva rozum stáť. Myslel si, že je ohromný stratég, keď naplánoval akciu v deň otvorenia olympijských hier, kedy bol Putin v Pekingu a Medvedev na dovolenke, no to je asi tak celý jeho plán. V momente, keď začal presviedčať Američanov, aby sa po jeho boku pustili do vojny s Ruskom, sa ukázal ako totálny šialenec. Saakašvili riskoval, že totálna vojna medzi Moskvou a Tbilisi spôsobí najhoršiu eskaláciu napätia od čias kubánskej krízy roku 1961, ktorá ešte stále môže byť horšia ako tá, ktorá sprevádzala rozpad Juhoslávie. Keď ohrozíte priamo základy existencie štátu, vydesíte spojencov a zatiahnete krajinu do vojny, ktorú nemôžete vyhrať – nemôžete byť považovaný za dôveryhodného spojenca. Keby Saakašvili nebol arogantný šovinista, prišiel by na to, že voči odbojnej provincii mohol postupovať aj inak – pred 2. augustom tam bol predsa pokoj, fungovala doprava, obchod i medziľudské vzťahy. Keby uvažoval s chladnou hlavou, musel by si spočítať, že za takého stavu by Južné Osetsko bez pomoci Ruska nemohlo vo svojich separatistických snahách uspieť (Moskva nezávislosť oblasti šestnásť rokov neuznávala, tento postoj nemala dôvod meniť a donútil ju k tomu až Saakašvili).

Ďalšie konotácie sú už viac-menej vtipné. Naša diplomacia presadzuje stanovisko, že súčasné Gruzínsko patrí do NATO. Pripomínam však, že súčasné Gruzínsko Saakašviliho väzní – toho Saakašviliho, ktorého zároveň naša diplomacia podporuje. Minister Wlachovský rovnako tvrdí, že Moskva chcela týmto zásahom zabrániť členstvu Gruzínska v NATO. Som rád, že to hovorí, lebo tým potvrdil priamu súvislosť nezodpovedného sľubu na summite Severoatlantickej aliancie v Bukurešti tri mesiace predtým, ktorý si Saakašvili podľa vtedajšieho veľvyslanca USA pri NATO Roberta Huntera vysvetlil tak, že môže zaútočiť na Južné Osetsko a my mu prídeme vojensky na pomoc. Fatálny omyl. Ale tie sa rodia práve z domýšľavosti, zavádzania a dezinformácií, ktorými nás kŕmia aj tí, ktorí tvrdia, že proti nim bojujú.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:32

Srbská ministerka Dubravka Djedovičová Handanovičová podpísala vo štvrtok memorandum o porozumení medzi srbskou vládou a čínskou spoločnosťou Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology o projekte výstavby továrne na solárne panely v meste Paračin v centrálnej časti krajiny. Na základe memoranda sa obe strany zaviazali prehĺbiť spoluprácu v sektore obnoviteľných zdrojov energie. Informovala agentúra Tanjug.

20:26

Čínska spoločnosť BYD postaví svoju prvú európsku továreň na výrobu elektromobilov v Maďarsku. Vyhlásil to vo štvrtok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. V meste Segedín na juhu krajiny sa už realizujú stavebné práce a prvé autá opustia výrobné linky budúci rok, dodal.

20:15

Celoštátnym generálnym štrajkom protestovali vo štvrtok odborové zväzy v Argentíne proti tvrdej úspornej politike prezidenta Javiera Mileia. Štrajk zastavil v juhoamerickej krajine verejnú dopravu, obvykle rušné ulice zostali prázdne. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Štrajk zasiahol aj banky, supermarkety, školy, univerzity, nemocnice, štátne úrady, odvoz odpadu či poštu.

20:14

Najmladší syn amerického exprezidenta Donalda Trumpa, 18-ročný Barron Trump, bude jedným z delegátov Republikánskej strany na júlovom zjazde. Pôjde o debut tohto stredoškoláka na politickej scéne, informuje agentúra AFP.

20:11

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že na plánovanom vojenskom cvičení, ktoré zahŕňa nácvik použitia taktických jadrových zbraní, nie je nič nezvyčajné. Informuje o tom agentúra Reuters.

Moskva oznámila plány na manévre na juhu Ruska v pondelok. Prípravy na vojenské cvičenie sa už začali a zúčastní sa na nich aj Bielorusko, povedal Putin. “Nie je to nič neobvyklé, ide o plánovanú prácu… Je to výcvik,” dodal.

20:10

Slovinská vláda vo štvrtok spustila proces na uznanie Palestíny ako samostatného štátu, uviedla pre média slovinská ministerka zahraničných vecí Tanja Fajonová. Informovala agentúra STA.

19:52

Biden varoval Izrael, že ak začne rozsiahlu pozemnú operáciu v meste Rafah v pásme Gazy, USA mu prestanú dodávať niektoré zbrane.

“Ak pôjdu do Rafahu, nebudem im dodávať zbrane, ktoré sa v minulosti používali na riešenie situácie v Rafahu,” povedal Biden pre CNN.

“Nebudeme dodávať zbrane a delostrelecké granáty,” dodal.

V reakcii na to vysoký izraelský predstaviteľ uviedol, že Izrael je schopný dobyť Rafah aj bez americkej pomoci v podobe munície, ak by ju Biden skutočne odmietol Izraelu dodať.

“Máme dostatok prostriedkov na to, aby sme vstúpili do Rafahu a obsadili ho bez americkej pomoci. Rafah bude aj tak dobytý,” citoval izraelského predstaviteľa novinár Amit Segal.

19:17

V noci na piatok (10. 5.) treba takmer na celom Slovensku rátať s prízemnými mrazmi. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahy prvého stupňa.

15:50

Tchaj-pej vo štvrtok uviedol, že v okolí odľahlého taiwanského ostrova Ťin-men zaznamenal sedem lodí čínskych námorných síl a päť plavidiel čínskej pobrežnej stráže. Informuje agentúra AFP.

Flotila siedmich čínskych lodí vstúpila do “zakázaných” vôd Taiwanu približne o 15.00 h miestneho času (9.00 h SELČ), oznámila taiwanská pobrežná stráž. Dodala, že to isté urobili štyri plavidlá čínskej pobrežnej stráže, pričom piate sa plavilo v okolí ostrova mimo taiwanských vôd.

15:49

Tridsať šteniatok našli koncom apríla colníci v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko počas kontroly vozidla so slovenským evidenčným číslom. Zvieratá boli natlačené v klietkach a ich zdravotný stav bol veľmi zlý, uviedla vo štvrtok agentúra APA s dovolaním sa na oznámenie rakúskeho ministerstva financií.

Šteniatka prevážal 46-ročný Slovák, na ktorého bolo podané trestné oznámenie.

15:47

Na osobnom lietadle Boeing 737 spoločnosti Corendon Airlines smerujúcom z nemeckého Kolína nad Rýnom do tureckého stredomorského letoviska Alanya vo štvrtok pri pristávaní praskla pneumatika. 

Všetkých 190 ľudí na palube vrátane šiestich členov posádky evakuovali, nikto sa nezranil, informoval turecký telerozhlas TRT s odvolaním sa na ministerstvo dopravy.

15:45

Turecká centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju inflačnú prognózu a oznámila, že bude pokračovať v prísnej menovej politike s cieľom obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien. Informovala agentúra Reuters.

Spotrebiteľské ceny v apríli zrýchlili tempo medziročného rastu na 69,8 % napriek sérii zvyšovania úrokových sadzieb.

15:43

Situácia s informačnými systémami finančnej správy (FS) nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní. Upozornil na to vo štvrtok na rokovaní finančného výboru parlamentu prezident FS Jozef Kiss.

Pripomenul, že fungovanie FS, výber daní a ciel stojí na informačných systémoch. “Chceme vás informovať o tom, že tá situácia nie je úplne ideálna. Naozaj máme v niektorých prípadoch riziko, že bude ohrozený výber daní, hlavne spotrebných daní. Bavíme sa o sume 800 miliónov eur ročne, ktoré vyberáme cez Informačný systém kontrolných známok (ISKZ),” priblížil Kiss.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali