QR kódy: sú našou novou identitou. A tiež naším novým biľagom. Uvedomujeme si, čo všetko to môže znamenať?

QR kódy: sú našou novou identitou. A tiež naším novým biľagom. Uvedomujeme si, čo všetko to môže znamenať?

Bratislava 6. decembra 2021 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Odrazu sú všade. Za krátky čas sme si na ne zvykli ako na samozrejmú súčasť sveta, ktorý nás obklopuje. Stali sa novými preukazmi našej identity. A ani nám neprišlo, že s nimi prichádza aj čosi, čo vlastne nemusí byť v poriadku

QR kód, aplikácia
Ilustračné foto

Ako mravce v mravenisku, ktoré si vymieňajú chemické signály, aj my si prostredníctvom nich posielame informácie o tom, kto sme a či smieme ísť ďalej. Ibaže je tu problém.

Reklama

Mravec v mravenisku rozumie signálu, ktorý mu jeho kolega posiela, ale my QR kód bez špeciálneho zariadenia rozlúštiť nevieme. Je to jednosmerná informácia: systém, ktorý kontroluje a usmerňuje naše životy, ten si ich číta, ale my nie. Nie sme subjektmi komunikácie, ale len objektmi. Ako ovečky, ktoré majú v uchu plastové visačky, ktoré si samy nedokážu prečítať.

Akosi automaticky sme prijali skutočnosť, že sme odrazu obklopení komunikáciou, ktorej nerozumieme. V informačnej spoločnosti, kde (ešte stále) základnou jednotkou je človek so svojou komunikačnou schopnosťou, najmä prostredníctvom hlasu a písaného slova, je čoraz viac zavádzaný systém, ktorý s človekom nie je kompatibilný, keďže ho človek nevie sám prečítať.

Reklama

QR kód bol prvotne vyvinutý ako prostriedok na komunikáciu strojov so strojmi. Ako taký môže mať svoje miesto tam, kde komunikujú stroje so strojmi. Avšak v spoločnosti, patrí ľuďom, všade tam, kde prebieha komunikácia a identifikácia, ktorej sa zúčastňujú ľudia, by mal byť používaný jazyk zrozumiteľný nielen strojom, ale aj ľuďom.

Niekto povie, ale veď dnes predsa v každom smartfóne môžete mať čítačku QR kódu. No isteže – ale budete ju vyťahovať vždy, keď okolo seba zbadáte nejaký QR kód? Aj keby niekto bol nadšencom takéhoto spôsobu komunikácie, musí uznať, že jedna strana, v ňom je výrazne znevýhodnená.

A potom je tu ešte jedna dimenzia celej veci: v tom nezrozumiteľnom štvorčekovanom kóde môže existovať viacero úrovní šifrovania informácií, pričom niektoré môžu byť zrozumiteľné iba prostredníctvom špeciálneho softvéru či hardvéru. Pravdou je, že problém s meta-kódovaním a tajnou symbolikou je večný a môže sa vyskytovať v ľubovoľnom druhu komunikácie, ale tiež je pravdou, že systémy ako QR kódovanie dávajú tomuto spôsobu špinavosti oveľa viac priestoru, priam sa na to ponúkajú.

Niekto povie, že výhodou QR kódov je, že dokážu v sebe skoncentrovať viac informácií než písaný text zrozumiteľný ľuďom – a budú mať pravdu. Ale ako často je nevyhnutné odovzdávať si už v prvom kroku taký objem informácií, ktorý by sa nedal vyjadriť ľuďom zrozumiteľným spôsobom? Vo väčšine prípadov je dôležité odovzdať iba základnú informáciu a adresu, kanál, cez ktorý je možné získať tie ostatné.

Človek, resp. jeho existencia vo virtuálnom svete sa čoraz viac stáva objektom informačného spracovania. Prúd dát z našich elektronických zariadení, kreditných kariet, nákupov či iných zdrojov vytvára našu tieňovú identitu a je úplne jasné, že inteligencie, ktoré týmito informáciami disponujú, nemajú najmenší problém si o nás vytvoriť komplexný a detailný obraz. My o nich pritom nevieme absolútne nič. A za týchto okolností sme označkovaní kódmi, ktoré sami ani nevieme prečítať.

Reklama

Pre budúcnosť sú možné iba dve cesty: jedna možnosť je, že bude existovať demokracia, teda svet, kde suverénni občania, majitelia svojich zvrchovaných štátov, budú aj zvrchovanými pánmi nad svojou virtuálnou existenciou – teda budú mať plnú kontrolu nad všetkými digitálnymi dátami týkajúcimi sa každej oblasti ich života.

Druhou možnosťou je totalita.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

Včera 20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

Včera 19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

Včera 19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

Včera 19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

Včera 19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

Včera 19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

Včera 19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

Včera 19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

Včera 19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

Včera 18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali