Prípad, ktorý v Čechách nemá obdobu: Kardinál Duka podáva žalobu kvôli kontroverzným predstaveniam znevažujúcim kresťanstvo a Ježiša Krista

Prípad, ktorý v Čechách nemá obdobu: Kardinál Duka podáva žalobu kvôli kontroverzným predstaveniam znevažujúcim kresťanstvo a Ježiša Krista

Praha/Brno 13. júla 2018 (HSP/Foto: Screenshot divadelnisvet.cz)

 

Pražský arcibiskup Dominik Duka kritizoval divadelné predstavenia “Naše násilí, vaše násilí” a “Prokletí” od bosniansko-chorvátskeho autora Olivera Frljiča už v máji, kedy boli uvedené na festivale Divadelní svět Brno 2018. Teraz podáva aj konkrétnu žalobu, pretože sa ho ako veriaceho výrazne dotklo to, ako je v nich zobrazený Ježiš Kristus a tiež pápež Ján Pavol II.

Záber z predstavenia

Server Lidovky.cz konštatuje, že česká justícia sa bude zaoberať prípadom, ktorý v Česku nemá obdoby. Podaním žaloby na Mestský súd v Brne sa do súdneho sporu totiž rozhodol pustiť samotný český primas a pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka. Aj jeho pobúrilo, že počas divadelného festivalu v Brne boli predstavené dve kontroverzné inscenácie, v ktorých v jednej postava predstavujúca Ježiša Krista znásilňuje moslimku a v druhej je scéna felácie a obesenia figuríny znázorňujúcej pápeža Jana Pavla II.

Reklama

“Rozhodol som sa podať žalobu ako fyzická osoba. Som síce aj štatutárny orgán Českej biskupskej konferencie a reprezentujem katolícku cirkev navonok v Českej republike, ale v prvom rade milujem Krista ako človek. Postup divadla silne zasiahol do môjho vyznania a preto sa obraciam na súd, aby rozhodol, čo je ešte umenie a čo už len úmyselné poškodzovanie inej osoby a mojich práv,” vysvetlil Duka svoj postoj.

Divadelné predstavenia “Naše násilí, vaše násilí” a “Prokletí” od bosniansko-chorvátskeho autora Olivera Frljiča sa odohrali v brnenskom Divadle Husa na provázku, ktoré spravuje Centrum experimentálneho divadla (CED). Podľa Duku okrem základných práv a slobôd útočia aj na slobodu náboženského vyznania či na samotnú dôstojnosť a česť, a hanlivé zobrazenie Ježiša Krista dopadá aj naňho.

Reklama

Duku bude na súde zastupovať advokát Ronald Němec, ktorý bude zároveň aj druhým žalobcom. Ten totiž ešte pred uvedením predstavenia verejne požadoval, aby sa kvôli svojmu charakteru ani vôbec neodohralo, pretože jej extrémne podanie ho ako katolíka uráža, obmedzuje jeho právo na náboženské vyznanie a inscenácia kvôli tejto scéne “hanobí kresťanov” a podnecuje k nenávisti (viac pozri TU).

Dukovo podanie žaloby do značnej miery nadväzuje na prudkú reakciu a verejnú diskusiu, ktorá prebiehala pred, počas aj po uvedení kontroverzných divadelných predstavení. Duka spolu s advokátom Němcom požadujú, aby sa im CED ospravedlnilo aj prostredníctvom svojho webu, kde by toto ospravedlnenie bolo ponechané 180 dní.

 

19 trestných oznámení

No tou inštitúciou, ktorá mala na starosti program festivalu “Divadelní svět Brno 2018”, bolo Národné divadlo Brno, ktoré vedie režisér Martin Glaser. Ten pre Lidovky povedal, že “keď kardinál Duka už predtým vyšiel s kritikou na jeho osobu odporučil mu podať trestné oznámenie, aby nezávislé súdy rozhodli, či sa dopustil trestného činu”. Podľa Glaserových informácií bolo podaných celkovo 19 trestných oznámení v súvislosti s uvedením Frljičových inscenácií a polícia ich pre neodôvodnenosť všetky odložila.

Reklama

Glaser vraví, že “ľudia by sa mali naučiť oddelovať umelecké gestá od politických”. Umelecké vyjadrenie podľa neho “nemôže narušiť slobodu viery a vyznania” a Frljičova inscenácia “rozhodne nie je istou normou správania a jediný možný výklad sveta, ale len jeden z jeho obrazov”. Nejde o žiadnu realitu, ktorá sa stala, ale ide o metaforické stvárnenie reality. Glaser tiež vyzýva, aby “bolo rešpektované právo na slobodné vyznávanie viery a slobodné vyjadrovanie všetkých ľudí v tejto krajine a bol by rád, keby to bolo dopriate aj umelcom”.

Ďalej však Glaser dodáva, že “môžeme zobrazovať, čo chceme, ak neprekračujeme zákony” a verí, že v tom mu dá súd za pravdu. K situácii sa pre agentúru ČTK podľa Lidoviek vyjadril aj novozvolený riaditeľ CED Miroslava Oščatka. Jeho tiež zaskočila žaloba kardinála Dominika Duku kvôli dvom kontroverzným inscenáciám a tiež verí, že súd rozhodne v prospech centra.

Stojí však naozaj na zamyslenie, akú úroveň dosiahlo dnešné umenie, keď v hre “Naše násilí a vaše násilí” postava predstavujúca Ježiša krista znásilňuje moslimskú ženu a herečka si vyťahuje z prirodzenia českú vlajku, v druhej hre “Prokletí” má socha pripomínajúca pápeža Jána Pavla II. stoporený penis.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali