Prieskum: Až 96 % Slovákov odmieta vojenskú zmluvu s USA. Slováci považujú Spojené štáty americké za väčšiu hrozbu než Rusko

Prieskum: Až 96 % Slovákov odmieta vojenskú zmluvu s USA. Slováci považujú Spojené štáty americké za väčšiu hrozbu než Rusko

Bratislava 12. januára 2022 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Jasný odkaz vláde. Drvivá väčšina občanov Slovenska odmieta škandalóznu vojenskú zmluvu so Spojenými štátmi americkými

usa vojak
Ilustračné foto

Vláda sa snaží presadiť pre Slovensko totálne nevýhodnú vojenskú zmluvu s USA, napriek tomu, že drvivá väčšina Slovákov ju absolútne odmieta.

Reklama

Portál EÚ TV, ktorý sa venuje najmä politickému dianiu v európskom parlamente zverejnil na svojom youtubovom kanáli prieskum verejnej mienky vytvorený formou ankety.

Hlasovania sa zúčastnilo 1 800 ľudí. Otázka znela, či súhlasia s podpisom obrannej dohody medzi Slovenskom a USA. Na výber mali štyri možnosti. Prieskum dopadol takto:

Reklama

– určite áno 2 %

– skôr áno 1 %

– skôr nie 1 %

určite nie 96 %

 

Reklama

Je potrebné poznamenať, že sa nejednalo o reprezentatívnu vzorku ľudí, keďže v ankete mohol hlasovať ktokoľvek a teda neboli zohľadnené rôzne sociologické aspekty, tak ako sa to robí pri agentúrnych prieskumoch verejnej mienky, ktoré sú o niečo presnejšie.

Aj takáto anketa však môže veľa napovedať a do veľkej miery odzrkadľuje nálady v spoločnosti.

Stačí sa pozrieť na sociálne siete, kde medzi bežnými ľuďmi jasne prevažujú občania, ktorí odmietajú Naďovu vojenskú zmluvu s USA.

Štandardný prieskum verejnej mienky o tejto téme zatiaľ nebol zverejnený, no veľa môžu napovedať prieskumy, ktoré boli zverejnené v blízkej minulosti.

 

Reklama
Slováci chcú byť geopoliticky neutrálni

Z prieskumu verejnej mienky z roku 2018 uskutočneného na reprezentatívnej vzorke obyvateľov Slovenska, v ktorom sa pýtali na geopolitické ukotvenie Slovenska vyplýva, že prozápadnú orientáciu preferuje 21 % opýtaných, provýchodú 13 % a ukotvenie „niekde uprostred“ až 56 % Slovákov.

Tieto dáta sa zrejme najviac približujú k súčasnej verejnej mienke ohľadom Naďovej vojenskej zmluvy s USA.

Keď si spočítame odpovede – niekde uprostred a provýchodná orientácia, dostaneme číslo 69 %. Dá sa z toho teda vydedukovať, že minimálne 69 % Slovákov odmieta vojenskú zmluvu s USA. Je totiž logické, že kto prechováva sympatie v Východu – teda k Rusku a kto chce mať ukotvenie niekde uprostred – nechce žiadne vojenské zmluvy s USA, ktoré sú samozrejme namierené proti Rusku.

Povedzme, že 21 % občanov, ktorí podporujú prozápadnú orientáciu Slovenska by teoreticky mohli byť za vojenské základne USA na Slovensku – aj to je však pravdepodobne prehnané číslo, keďže orientácia na Západ môže znamenať aj sympatie len k EÚ a nie aj k USA. A ani sympatie k USA neznamenajú automatický súhlas s de facto americkými vojenskými základňami na Slovensku.

Tí čo obhajujú škandalóznu vojenskú zmluvu s USA ako napríklad šéf branno-bezpečnostného výboru, Juraj Krúpa, často argumentujú tým, že vojenská zmluva s USA má slúžiť k odstrašeniu Ruska, ktoré vraj pre Slovensko predstavuje hrozbu.

S takýmto názorom sa však Slováci nestotožňujú.

 

Slováci považujú USA za väčšiu hrozbu než Rusko

Mimovládka Globsec si dala v roku 2019 vypracovať prieskum verejnej mienky vykonaný na reprezentatívnej vzorke občanov Slovenska, z ktorého vyplýva, že Rusko za hrozbu považuje len 26 % ľudí. Iróniou je, že práve Spojené štáty americké považuje za hrozbu až 41 % Slovákov.

Ak by sme sa mali trochu s nadsázkou riadiť Krupovými slovami, potom by sme podľa tohto prieskumu potrebovali práve ruskú vojenskú základňu proti hrozbe prichádzajúcej z USA.

To ale samozrejme nikto nechce. Slováci jednoducho omietajú prítomnosť akýchkoľvek cudzích vojsk a vojenských základní na svojom území. Máme zlé skúsenosti v okupačnou zmluvou s nacistickým Nemeckom, s okupačnou zmluvou so Sovietskym zväzom a preto v súčasnosti odmietame aj okupačnú vojenskú zmluvu so Spojenými štátmi americkými.

Reklama

A ak túto škandalóznu zmluvu vláda SR skutočne schváli, do dejín Slovenska sa navždy zapíše ako vláda vlastizradná.

Samuel Gdovin

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali