Kolíková: Šírenie nepravdivej informácie bude po novelizácii Trestného zákona trestným činom. Šeliga nerozumie, prečo chce Kolíková zatvárať ľudí za hoaxy

Kolíková: Šírenie nepravdivej informácie bude po novelizácii Trestného zákona trestným činom. Šeliga nerozumie, prečo chce Kolíková zatvárať ľudí za hoaxy

Bratislava 1. decembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:TASR-Martin Baumann, Jakub Kotian)

 

Ministerstvo kultúry a v spolupráci s rezortom spravodlivosti pripravujú novú legislatívu upravujúcu oblasť médií. Detaily majú predstaviť už tento týždeň na samostatnej tlačovej konferencii. Viacerí politici z radov opozície sa už vyjadrili, že z ich pohľadu vláda pripravuje nástroj na umlčanie alternatívnych médií, ktoré budú môcť byť pokutované likvidačnými sankciami.

21. schôdza vlády SR
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí)

Už skôr sme písali o tom, že rezort kultúry pripravuje nový mediálny zákon a s ním určitý register vlastníkov médií, v ktorom majú byt evidované konkrétne osoby, ktoré stoja za médiami. Ministerstvo tiež uviedlo, že chce zákony prispôsobiť 21. storočiu a ide mu tiež o zrovnoprávnenie všetkých foriem médií: televízii, rádií, novín i internetových periodík. Ministerstvo chce taktiež bojovať s hoaxami a dezinformáciami.

Reklama

Novinkou majú byť rôzne finančné postihy, ktoré hrozia médiám za šírenie zakázaného obsahu.

Ruky k dielu pridáva aj rezort spravodlivosti ministerky Márie Kolíkovej, ktorý pracuje na novom Trestnom zákone a Trestnom poriadku. Majú sa v nich údajne vyskytovať aj ustanovenia, ktorými rezort plánuje sankcionovať napríklad šírenie medicínsky zavádzajúcich informácii o ochorení covid-19 a o očkovaní. Informoval o tom v stredu denník SME.

Reklama

Postihované by vraj mali byť správy, ktoré majú objektívne za následok ujmu na zdraví či živote ľudí.

„V súčasnosti si totiž polícia nevie poradiť s prípadmi, kedy bežní ľudia a dokonca aj lekári šíria bludy. Dokáže riešiť len situácie, ktoré sa zmestia do paragrafu o šírení poplašnej správy alebo priame poškodenie zdravia ľudovými liečiteľmi,“ píše denník.

Podľa konkrétneho znenia novely zákona sa zdá, že slobode médií na Slovensku odzvonilo. Uvádza sa, že dezinformácia bude definovaná ako nepravdivá informácia, ktorá je spôsobilá vyvolať nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva nejakého miesta, ohroziť životy alebo zdravie ľudí alebo ovplyvniť obyvateľstvo pri jeho rozhodovaní o závažných otázkach celospoločenského významu.

Pod formulkou „ovplyvnenie obyvateľstva pri jeho rozhodovaní o závažných otázkach celospoločenského významu“ budú môcť angažovaní policajti či prokurátori stíhať skoro akúkoľvek správu zverejnenú v médiách, ktorá nebude sedieť do ich názorového spektra.

Otázkou je, čo je demokratické na tom, že názory jednej skupiny obyvateľstva budú môcť byť naďalej zverejňované v masmédiách, zatiaľ čo názorom inej skupiny občanov bude hroziť tvrdá cenzúra pod hrozbou väzenia.

Reklama

Kolíkovej rezort chce, aby boli šíritelia dezinformácii postihovaní trestnom odňatia slobody od jedného roka až na 5 rokov. V prípade škôd veľkého rozsahu bude hroziť trest štyri až desať rokov za mrežami.

 

Kolíková dnes: Šírenie nepravdivej informácie bude trestným činom

Šírenie nepravdivej informácie bude po novelizácii Trestného zákona trestným činom. Informovala o tom dnes na tlačovej konferencii ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) s tým, že novelu rezort spravodlivosti predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

„Je dôležité, aby ľudia dostávali pravdivé informácie, keď sa rozhodujú o dôležitých otázkach, ako je napríklad očkovanie,“ priblížila Kolíková.

Novela, ktorá mení viaceré oblasti bola podľa ministerky vypracovaná v duchu „k slabším by sme mali byť miernejší, k silnejším prísnejší“.

Reklama

Novela navrhuje zavedenie nového osobitného motívu trestných činov. Dôvodom na vyšší trest by bolo, keby k trestnému činu došlo pre výkon povolania. „Reagujeme na nárast útokov voči lekárom, učiteľom, bezpečnostným zložkám či novinárom,“ vysvetlila Kolíková.

Navrhovaná úprava sa dotýka aj vybraných sexuálnych trestných činov vrátane komplexnej zmeny trestného činu znásilnenia a zlúčenia tejto skutkovej podstaty so súčasným trestným činom sexuálneho násilia.

Novela sa snaží nastaviť pravidlá, aby sa poškodený dostal k náhrade škody skôr. „Obeť by už nemala čakať na odškodnenie či zameškané výživné niekoľko rokov,“ povedala ministerka.

Zmeny v Trestnom zákone by tiež mali umožniť efektívnejšie postihovať konanie spočívajúce v špekulatívnom prevode obchodných podielov v obchodných spoločnostiach na tzv. biele kone. Novela sprísňuje aj volebnú korupciu.

Zmenou by malo prejsť stíhanie drogových trestných činov. Kolíková zdôraznila, že návrhom nedochádza k dekriminalizácii či legalizácii drog. Za prechovávanie marihuany v množstve do jedného gramu by sa už po novom neukladal trest odňatia slobody, ale niektorý z alternatívnych trestov. „Účelom je minimalizovať negatívne dosahy na spoločenské uplatnenie spravidla mladistvých prvopáchateľov spôsobené aj viacročným zápisom v registri trestov,“ vysvetlila ministerka. Cieľom novely je rozlišovať trestanie užívateľov drog od ich výrobcov a dílerov.

Návrh zákona už neráta s trestom odňatia slobody ako s univerzálnym trestom. Za vybrané trestné činy bude môcť súd ukladať iba tresty nespojené s odňatím slobody. „Takéto alternatívne bude môcť súd ukladať pri držbe marihuany v nepatrnom množstve alebo pri ohováraní,“ spresnila Kolíková. Novela ráta s odňatím slobody, ak by sa alternatívny trest nedodržiaval.

Zvyšuje sa aj hranica malej škody z pôvodných 266 eur na 500 eur a zavádza sa nová kategória škody – škoda mimoriadne veľkého rozsahu, ktorej hranica je najmenej jeden milión eur. „To nachádza svoje využitie najmä pri daňových trestných činoch a trestných činoch proti životnému prostrediu, ktoré sú nezriedka páchané v tomto rozsahu,“ spresnilo ministerstvo.

Návrhom zákona dochádza aj k spresneniu viacerých skutkových podstát trestných činov a ďalšie nové trestné činy sa zavádzajú. Kolíková chce, aby sa priaznivejšie tresty dotkli aj už odsúdených. „Nepredpokladám však, že dôjde k prepúšťaniu väzňov,“ dodala ministerka.

„Ja sama očakávam veľkú debatu, ktorá je na mieste, aby bola,“ vyhlásila ministerka.

 

Reklama
Juraj Šeliga: Očakával som, že novela Trestného zákona prinesie znižovanie trestov

Modernizáciu Trestného zákona mohlo priniesť plošné znižovanie najprísnejších trestov. SR má jedny z najprísnejších v rámci Európskej únie. Až na pár výnimiek sa to nedeje. Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga je preto z novely Trestného zákona predloženej do medzirezortného pripomienkového konania z dielne Ministerstva spravodlivosti (MS) SR mierne sklamaný. Uviedol to na sociálnej sieti

48. schôdza Národnej rady SR
Na snímke poslanec NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí)

„Dlhoročné väzenie má byť naozaj za vážne trestné činy, ochranu verejného záujmu vieme dosiahnuť aj kombináciou väzenia, alternatívnych trestov a najmä prevenciou,“ poukázal Šeliga.

Snahe zaviesť nový trestný čin „šírenie nepravdivej informácie“ ako reakcie na rozširovanie hoaxov nerozumie.

„Som presvedčený, že sloboda slova je citlivá vec, ale náš trestný poriadok už pozná skutkové podstaty, ktoré chránia verejný záujem, a my namiesto toho, aby sme ich aplikovali, opäť vytvárame nové. Dezinformáciám sa nedá zabrániť tak, že zavrieme ľudí do väzenia. Nová skutková podstata v tejto vypätej dobe nič nevyrieši,“ mieni Šeliga.

Ocenil, že novela sa snaží o častejšie využívanie trestu domáceho väzenia, možnosť jeho uloženia by však podľa neho mala byť upravená podrobnejšie.

Reklama

„Rovnako sa prikláňam k tomu, aby sme sa začali rozprávať o tom, čo ideme robiť napríklad s trestom pre tehotné ženy alebo ženy s malým dieťaťom,“ uviedol Šeliga.

Nie je tiež presvedčený o správnosti zavedenia osobitného motívu, ktorý má priniesť vyššie tresty tým, ktorí napadnú lekárov, hygienikov, učiteľov či novinárov pre ich povolanie.

„Protesty a vyhrážky pred domami lekárov, hygienikov vieme postihnúť už dnes prostredníctvom skutkovej podstaty nebezpečného vyhrážania,“ pripomenul Šeliga.

Rozlišovanie trestov pre ľudí, ktorí sú len užívateľmi drog, od ich výrobcov a distribútorov víta. Navrhuje však, aby sa marihuana dekriminalizovala.

„Trestný čin ohovárania by sme mali a mohli vypustiť. V moderných trestných kódexoch takéto trestné činy nepoznajú,“ priblížil Šeliga.

Reklama

Zvýšenie hodnoty škody, ktorá je hranicou pre spáchanie trestného činu z 266 eur na 500 eur hodnotí ako dobrý krok.

„Som presvedčený, že toto bude jeden z najväčších prínosov novely,“ skonštatoval.

Zároveň priznal, že nerozumie niektorým novým skutkovým podstatám, ako je napríklad výroba a držba prostriedkov určených na prekonanie zabezpečenia či ohrozenie a poškodenie životného prostredia.

„Vzhľadom na návrh novely, poznajúc koaličných partnerov, považujem za chybu, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková najprv nepredstavila tento návrh koaličným partnerom a následne komunikovala verejne,“ dodal Šeliga s tým, novela bude ešte predmetom verejnej diskusie.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR chce po novom presadiť výraznejšie využívanie alternatívnych trestov namiesto odňatia slobody či rozlišovanie užívateľov od výrobcov drog. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo MS SR. Kolíková predstavila verejnosti novelu zákona v stredu.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali