Prečo a ako obhajovať pro-life?

Prečo a ako obhajovať pro-life?

Utah 12. mája 2018 (HSP/lifesitenews.com/Foto:TASR/AP-Fred Ernst)

 

Časť 2: Ľudské embryo je iba zhluk buniek. Naozaj?

Žena v treťom mesiaci, ktorá prišla na potratovú kliniku, spomína: „Pýtala som sa ´Ako vyzerá trojmesačný plod?´ ´Je to iba zhluk buniek,´ odpovedala mi ´poradkyňa ´vecne.(i)  Neskôr, tá istá žena uvidela obrázky prenatálneho vývoja. „Keď som uvidela, že ´zhluk buniek´ má prsty na rukách i nohách, a je to maličké dokonalo vyformované dieťa, dostala som hysterický záchvat. Bola som oklamaná a podvedená, a som si istá, že tisíce iných žien je rovnako klamlivo informovaná.“ [ii]

Reklama
Ilustračné foto

 

Plod: Fungujúci organizmus, nie iba zhluk buniek

Reklama

Z vedeckého hľadiska, tvrdenie, že ľudské embryo je iba „zhluk buniek“ je úplne nesprávne.

Dr. Maureen L. Condicová, profesorka neurobiológie a anatómie na Univerzite v Utahu vyzýva čitateľov, aby zvážili základný rozdiel medzi zhlukom žijúcich buniek a organizmom ako má dospelý človek alebo nenarodené dieťa.

Doktorka Condicová vysvetľuje, že dokonca mŕtve telá obsahujú na určitý čas zhluky žijúcich buniek, ktoré ešte žijú a fungujú: „Život bunky môže pokračovať určitý čas potom, čo zlyhajú integrované telesné funkcie, avšak keď raz schopnosť konať koordinovaným spôsobom skončila, ´život´ nemôže byť znovuobnovený – nezáleží na tom aké ´aktívne´ sú bunky. [iii]

Ľudské embryo, na druhej strane, je značne odlišné ako iba mŕtve telo obsahujúce zhluk buniek. Doktorka Condicová píše:

„Embryá nie sú iba súhrnom ľudských buniek, ale žijúce stvorenia s všetkými vlastnosťami, ktoré definujú akýkoľvek organizmus ako odlišný než je zhluk buniek; embryá sú schopné rásť, dospievať, dosahovať fyziologickú rovnováhu medzi rôznymi systémami orgánov, adaptovať sa na zmenu prostredia a hojiť sa po zranení. Obyčajné skupiny ľudských buniek nerobia nič z toho za akýchkoľvek okolností.

Reklama

Doktorka Condicová pokračuje:

Ľudské embryá v skorom štádiu sú často opisované ako „ledva guľovitý zhluk buniek,“ a pre mnohých je ťažké si predstaviť, že niečo, čo vyzerá viac ako guľôčka než ako dieťa by mohlo byť ľudskou bytosťou. V podstate, tento argument presadzuje, že ľudský život je hodný rešpektu podľa toho, ako vyzerá. Keď to povieme zreteľne, tento záver je naozaj znepokojujúci a taktiež dosť problematický. Akú úroveň telesných závad sme schopní akceptovať, kým odvoláme právo na pokračovanie niečej existencie? [v]

Ultrazvuková technológia nám umožnila pohľad do maternice. Pomohla ľuďom vidieť zjavnú ľudskosť nenarodených, najmä v pokročilých štádiách vývoja. V skorých štádiách po počatí, nenarodené dieťa nevyzerá hneď ako človek, hlavne pre nás, ktorí sme zvyknutí posudzovať ľudskosť podľa výzoru. Napriek tomu, v objektívnom vedeckom ponímaní, je takéto dieťa každým kúskom rovnaký človek ako akékoľvek iné dieťa či dospelý. V podstate, vyzerá presne tak, ako má človek vyzerať v danom štádiu vývoja. A ako vieme a budeme vidieť, to dieťa sa veľmi skoro aj začne na človeka podobať, dokonca tak skoro, že žena v tom štádiu ešte ani nevie, že je tehotná.

 

Čo sa deje na začiatku tehotenstva

Reklama

Novo oplodnené vajíčko, odlišný a žijúci organizmus obsahuje ohromné množstvo genetických informácii, dostatočných na to, aby riadili rast a vývoj individuálnej bytosti pre jeho alebo jej celý život.

Bunky novej bytosti sa rapídne delia a znásobujú, čo vyúsťuje do fenomenálneho rastu. Existuje rast, pretože existuje život.

Medzi piatimi až deviatimi dňami po počatí sa v maternici ukrýva nový človek, ktorý potrebuje bezpečnosť a výživu. Jeho alebo jej pohlavie už vedecky môže byť určené. O dva týždne už bude možné pozorovať ľudské znaky a o tri týždne už budú zreteľné.

Už po približne 18 dňoch po počatí sa formuje srdce a vyvíjajú sa oči. Do 21. dňa srdce pumpuje v tele krv. Do 28. dňa sú na dieťati viditeľné ruky a nohy. Do 30. dní má mozog a zväčšilo veľkosťou 10 000x!

Do 35. dní sa formujú jeho ústa, uši a nos. V približne 40. dni môžu byť zaznamenané mozgové vlny dieťaťa a tlkot jeho srdca, ktoré už začalo byť pred troma týždňami, môže byť zachytený stetoskopom. Do 42. dní sa formuje kostra a mozog riadi pohyb svalov a orgánov.

Do ôsmeho týždňa sú ruky a nohy takmer dokonalo sformované. Deväťtýždňové dieťa robí „už dokonalé kotrmelce, otočky či kope nohami.“ [viii]  Nenarodené dieťa reaguje na stimuly a môže byť schopné cítiť bolesť.[ix]

Do desiateho týždňa dieťa prehĺta a zíva. Do jedenásteho týždňa ciká, robí rôzne grimasy či sa dokonca usmieva. [x]   Do dvanásteho týždňa dieťa kope, otáča nohami, cmúľa si prsty na nohách, zatína dlane, hýbe zápästiami a otvára ústa. [xi]

Všetko toto sa deje v prvom trimestri, v prvých troch mesiacoch života.

Toto nie je iba zhluk buniek – toto je žijúca a rastúca ľudská bytosť.

 

Reklama

„Mám zhluk buniek?“

Potratoví aktivisti a poradcovia používajú často v komunikácii dehumanizáciu, najmä, keď hovoria o tehotenstve v skorom štádiu, aby ženu presvedčili, že potrat nezabíja žijúcu ľudskú bytosť. Avšak, keď hovoríme o želanom tehotenstve, tak používame úplne iný slovník, pretože aj podvedome dobre vieme, ako to naozaj je.

Už ste niekedy počuli tehotnú ženu, ktorá práve s radosťou zistila, že je tehotná, oznámiť: „Mám zhluk buniek/Som tehotná so zhlukom buniek…?“ Je to stále: „Budeme mať dieťa!“ Nikto by potom nereagoval slovami gratulujem k embryu, zhluku buniek… Namiesto toho sa ľudia pýtajú: „Kedy to dieťa príde na svet?“

Kedykoľvek diskutujeme o potratoch, vždy hovoríme o smrti nenarodenej osoby, zvyčajne už s rozoznateľným tlkotom srdca. V žiadnom prípade sa teda nedá hovoriť o „zhluku buniek.“

Preklad článku od Randyho Alcorna

Reklama

Viktória Dandárová

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali