Pozrite si na mape všetky nebezpečné situácie medzi vojskami Ruska a NATO

Pozrite si na mape všetky nebezpečné situácie medzi vojskami Ruska a NATO

Svet 21. augusta 2015 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-ITAR-TASS, Presidential Press Service, Alexei Panov, File)

 

NATO a Rusko v rozsiahlych manévroch nacvičujú vzájomnú vojenskú konfrontáciu. Štúdia varuje pred nadmernými vojnovými hrami. Cvičenia s ostrou muníciou už viedli k mnohým potenciálne nebezpečným stretom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Rusko a NATO sa v súčasnosti pripravujú na vojnu proti sebe. Ukazuje to súčasné masívne rozšírenie vojenských cvičení. Typy cvičení vykazujú znaky prípravy priamej konfrontácie. V takto vybičovanej politickej klíme existuje riziko náhodnej vojny, varuje britský think tank ELN (European Leadership Network). Organizácia vydáva pravidelné správy a analýzy, ako aj mapy súčasnej situácie konfliktu.

Reklama

Skutočnosť, že Rusko a NATO strieľajú ostrými nábojmi a pokúšajú sa sledovať, čo robí druhá strana, vedie k “nebezpečnému riziku vojenského stretu” medzi ruskými stíhačkami a vojenskými loďami NATO. Organizácia ELN v nedávnej správe varovala, že tento druh rizikových činností, “robí vojnu v Európe pravdepodobnejšou.”

Počas posledných 18 mesiacov sa vzťahy medzi Ruskom a Západom s vojnou na Ukrajine v pozadí výrazne zhoršili. Ďalším aspektom je zvyšujúci sa počet, rozsah a veľkosť vojenských cvičení, ktoré vykonáva ako Rusko, tak aj NATO a jeho partneri v euroatlantickej oblasti od začiatku krízy na Ukrajine.

Reklama

Organizácia ELN vydala v dvoch interaktívnych mapách podrobne spracovanú anatómiu rozsiahlych vojenských cvičení počas posledných dvoch: prvá skúmaná akcia bolo ruské cvičenie Snap v marci 2015, na ktorom sa zúčastnilo 80.000 príslušníkov armády, druhou skúmanou akciou je akcia NATO s názvom Allied Shield z júna 2015, ktorá zahŕňala štyri rôzne cvičenia pozdĺž východného krídla aliancie s celkovým počtom 15.000 zapojených vojakov z 19 členských štátov a troch partnerských štátov.

Obe cvičenia tak ukazujú, že každá strana pravdepodobne trénuje s vojnovými plánmi v mysli, tvrdí analýza. Kým oficiálni hovorcovia oboch strán argumentujú tým, že tieto operácie sú namierené proti čisto hypotetickému súperovi, povaha a rozsah akcií hovorí niečo iné: “Rusko sa pripravuje na konflikt s NATO a NATO sa pripravuje na prípadnú konfrontáciu s Ruskom” tvrdí správa ELA.

Doslovné zhodnotenie: “Operácia Allied Shield je zameraná na teritoriálnu obranu a to ako konvenčne – pomocou protitankových manévrov a leteckej podpory, tak aj prostredníctvom používania špeciálnych jednotiek. Vojaci v operácii čelili nepriateľským činnostiam, ktorých povaha určovala Rusko ako jediného možného súpera.”

“Témou ruského cvičenia bola územná obrana (založená na rýchlej posile) ruských pohraničných regiónov podporovaná rozsiahlym vojenským cvičením v centrálnom Rusku. Rozsah tohto cvičenia znamená, že by mohlo simulovať iba jeden scenár: vojnu so Spojenými štátmi a/alebo NATO.”

“Nehovoríme, že príručka na strelenie gólu na oboch stranách rozpúta vojnu, ale povaha týchto cvičení je jasná a hrá úlohu v zachovaní súčasnej atmosféry strachu a napätia v Európe,” uviedol šéf NGO Ian Kearns.

Reklama

Rusko sa nevyjadrilo k správe ELN, avšak jeho predchádzajúce stanovisko je, že Rusko len reaguje na rozširovanie pôsobenia NATO. Hovorca NATO – Carmen Romero – povedal, že ruské cvičenie simulovalo zodpovedajúcim spôsobom útočné operácie s jadrovými zbraňami, zatiaľ čo cvičenia NATO sú čisto defenzívne a konvenčné. Romero tiež  kritizoval skutočnosť, že hodnotenie ELN “dalo cvičenie NATO nespravodlivo na rovnakú úroveň s ruským cvičením.”

Podľa správy ELN z konca minulého roka práve takéto cvičenia vyvolávajú napätie na oboch stranách. Do začiatku marca bolo identifikovaných až 27 nových incidentov: dva z nich boli klasifikované ako “závažné,” čo znamená, že boli agresívnejšie alebo mali neobvykle provokatívny charakter. Prvým incidentom bola takmer kolízia lietadlom SAS s ruským lietadlom v blízkosti Kodani v decembri 2014. Druhý incident bolo hlásenie použitia vojnových lodí NATO v Čiernom mori ako cvičný cieľ pre ruské bombardéry počas bojových cvičení v marci 2015.

Celkový počet incidentov sa momentálne skladá z 3 “vysoko rizikových” incidentov, 13 “vážnych” mimoriadnych udalostí a 50 “takmer rutinných” incidentov. Zrátaním získame celkovo 66 mimoriadnych udalostí, ktoré môžu byť identifikované z verejných zdrojov. Úplný zoznam incidentov nájdete TU a na tejto mape:

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali