Poznámka pre Macrona: Francúzsko zaútočilo na Rusko štyrikrát a vždy dostalo výprask

Poznámka pre Macrona: Francúzsko zaútočilo na Rusko štyrikrát a vždy dostalo výprask

Bratislava 2. apríla 2024 (HSP/Svpressa/Foto:AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

 

Po vyhnaní Francúzov z Ruskej ríše pred 210 rokmi ruské vojská dobyli Paríž, píše Svetlana Gomziková pre noviny Svobodnaja Pressa

Zelenskyj Bjraunová-Pivetová
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a predsedníčka francúzskeho Národného zhromaždenia Yael Braunová-Pivetová

Oficiálny Paríž naďalej pokúša osud a tvrdí, že nevylučuje vyslanie vojsk na Ukrajinu. Šéfka francúzskeho Národného zhromaždenia (dolnej komory parlamentu) Yaël Braun-Pivetová, ktorá prednedávnom navštívila Odesu, povedala, že vo veci podpory Kyjeva je “možné všetko”.

Reklama

Počas vystúpenia na tlačovom brífingu sa tak vyjadrila k vyhláseniu prezidenta V. republiky Emmanuela Macrona, ktorý predtým pripustil intervenciu francúzskych vojakov do konfliktu na Ukrajine na strane AFU.

“Prezident republiky vo svojom vyhlásení povedal, že a priori nič nevylučuje. V pozícii, ktorú Francúzsko demonštrovalo, demonštruje a bude demonštrovať až do konca, do víťazstva, nie je nič vylúčené, všetko zostáva možné. Nebudem ďalej interpretovať prezidentove slová, tento postoj je dostatočne jasný,” zdôraznila Yaël Braun-Pivetová.

Reklama

Predtým hostka z Francúzska, ako pripomína agentúra PolitNavigator, stihla navštíviť Kyjev a vystúpiť s prejavom vo Verchovnej rade, kde opäť potvrdila, že Paríž si nekladie žiadne obmedzenia a hranice v prostriedkoch podpory Ukrajiny. Vo svojom prejave vyjadrila vďaku za hetmana Ivana Mazepu, ktorého “majestátnu postavu” vraj obdivoval francúzsky mysliteľ Voltaire už v 18. storočí. Odesu tiež označila za “najfrancúzskejšie z ukrajinských miest, odkedy vojvoda de Richelieu (vojvoda, potomok francúzskeho kardinála de Richelieu – pozn. red.) pred dvoma storočiami premenil malú rybársku dedinu na veľkolepé prístavné mesto podľa vzoru Marseille”.

V tomto prípade pani hovorkyňa zamlčala skutočnosť, že Emanuel Osipovič de Richelieu (francúzske meno – Armand-Emmanuel du Plessis) sa dobrovoľne zúčastnil na prepade tureckej pevnosti Izmael a potom 24 rokov verne a oddane slúžil “adoptívnej vlasti” – Rusku. V roku 1803 ho vymenovali za starostu vtedy ešte malého mesta Odesa a v roku 1805 za generálneho gubernátora celej Novorossie a Besarábie.

Zamlčala, pravdepodobne zámerne. Inak by bolo potrebné priznať, že v ňou spomínaných časoch neexistoval taký štátny útvar ako Ukrajina.

V každom prípade by sa však pani Braun-Pivetovej celkom hodila rada, ktorú hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová dala nemeckej ministerke zahraničných vecí Annalene Baerbockovej po tom, čo povedala, že Vladimir Putin chce Ukrajinu zbaviť suverenity a “zatiahnuť NATO do vojny”. Aj ona by si mala kúpiť mapu, knihu o histórii a žuvačky, aby “menej hovorila takéto nezmysly” a verejne nedemonštrovala hlúposť francúzskej vládnucej elity.

Okrem toho by bolo dobré, keby si Elyzejský palác spomenul, čo sa stalo pred 210 rokmi. Dňa 31. marca 1814 ruské vojská na čele s cisárom Alexandrom I. triumfálne vstúpili do francúzskeho hlavného mesta. Predchádzal tomu zúrivý útok na mesto, počas ktorého sa podarilo zlomiť vôľu obrancov.

Reklama

Pád Paríža viedol k abdikácii cisára Napoleona Bonaparteho – dobyvateľ, ktorý zvíťazil v Moskve, bol definitívne porazený. A čo je najdôležitejšie, ukončilo to dlhoročné napoleonské vojny.

Žiaľ, francúzski “partneri” sa z lekcie, ktorú dostal Napoleón, zrejme dobre nepoučili. V každom prípade sa Macron zatiaľ nevzdal svojho plánu bojovať proti Rusom, čo v Odese vlastne potvrdila aj šéfka dolnej komory parlamentu Braun-Pivetová.

SP požiadala o komentár k situácii Vladimíra Šapovalova, zástupcu riaditeľa Inštitútu histórie a politiky Moskovskej štátnej univerzity, doktora politických vied:

– Samozrejme, že si absolútne nepamätajú lekcie z histórie. Súčasná generácia francúzskych elít, odchovaná in vitro, je úplne zbavená historickej pamäti a národnej orientácie. Čas veľkých Francúzov je už dávno preč. Posledným z nich bol azda prezident Jacques Chirac, človek, ktorý dokonale chápal osud Francúzska.

Keď Spojené štáty v roku 2003 zaútočili na Irak, bol, ako viete, proti, ale Američanov podporili ich satelity – Bulharsko a Rumunsko (mimochodom, veľmi podobná situácia je aj s Ukrajinou). Vtedy Jacques Chirac povedal svoju legendárnu vetu na adresu lídrov týchto dvoch krajín: “Premeškali ste veľkú príležitosť mlčať.

Reklama

V tomto prípade by som chcel tieto slová adresovať nielen Macronovi, ale aj predsedníčke Národného zhromaždenia. Aj ona premeškala veľkú príležitosť mlčať vo veľmi nejednoznačnej situácii pre Francúzsko.

“SP: Škoda, že im nikto nepripomenul, čo sa stalo pred 210 rokmi …

– Naozaj, 31. marca uplynulo 210 rokov od dobytia Paríža ruskými vojskami. Zároveň si treba pripomenúť históriu vzťahov medzi našimi dvoma krajinami.

Rusko nikdy nezaútočilo na Francúzsko. Francúzsko okrem rôznych hybridných vojen – napríklad nepriamej podpory Poľska proti Rusku v 18. storočí – zaútočilo na Rusko štyrikrát. A zakaždým sa to pre Francúzsko skončilo potupou.

Prvýkrát to bola napoleonská vojna – kampaň na Moskvu. Druhýkrát to bola krymská vojna. Vtedy na krymskej pôde zostali ležať desaťtisíce francúzskych vojakov a dôstojníkov, iba na jednom francúzskom cintoríne v Sevastopole ich odpočíva až 28-tisíc.

V občianskej vojne sa Francúzi a Angličania rozhodli využiť situáciu, rozdelili Rusko na kúsky a rozdelili si ho na sféry vplyvu. Odesa pripadla Francúzom, ale tí sa stále chceli dostať ku Kyjevu, dokonca sa vopred dohodli s Petľurom – vtedajším ukrajinským Zelenským.

Nakoniec to nevyšlo. Z Odesy utiekli a do Kyjeva sa nedostali.

No a, samozrejme, Veľká vlastenecká vojna, keď bolo Francúzsko spojencom nacistického Nemecka. Určite si pamätáme Normandiu-Neman, francúzskych komunistov v odboji a veľkého Charlesa de Gaulla. Musíme si však uvedomiť aj to, že takmer celé Francúzsko bolo spojencom hitlerovského Nemecka. A francúzska divízia SS stála neďaleko Moskvy.

Tu je teda história dobrodružných pokusov Francúzska o ovládnutie Ruska. Podobne sa skončí aj každý ďalší francúzsky pokus prísť na ruské územie alebo na historicky ruské územie, napríklad do Odesy.

” SP: Súdiac podľa vyjadrenia madam Braun-Pivetovej, Macron sa ešte nevzdal svojho plánu ísť do vojny s Rusmi. Alebo obaja blafujú?

Reklama

– Pokiaľ ide o vyhlásenie predsedníčky parlamentu, je úplne nezodpovedné. A, samozrejme, je to takpovediac pokus zakryť Macronove riskantné plány.

V skutočnosti preto, lebo jej formulácia, že “všetko je možné”, je veľmi dvojzmyselná. Na jednej strane je “možné všetko” – vrátane ničoho. To znamená, že na jednej strane je možné všetko a Francúzsko svoje vojská na Ukrajinu nepošle.

Na druhej strane je možné všetko, až po jadrovú vojnu. Koniec koncov, ak je možné všetko, je možné aj toto. A Francúzsko je jadrová mocnosť.

Podľa môjho názoru prejav predsedníčky Národného zhromaždenia vyzerá ako veľmi nešikovný pokus nahrať Macronovi. Aby zachránil jeho povesť.

Situáciu to však len zhoršuje a, samozrejme, nevedie to k ničomu dobrému. Ukazuje totiž, že Francúzsko nevedie len jeden nezodpovedný politik, ktorý si dovoľuje množstvo rôznych pochybných vyhlásení.

Reklama

Ale že sa s ním solidarizujú aj ďalší francúzski politici a zaujímajú podobné postoje. To je nešťastie celej vládnucej politickej triedy súčasného Francúzska.

 

Prečítajte si tiež

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:43

Aiman Zárab, líder teroristickej organizácie Islamský džihád, zomrel pri izraelskom nálete na juhu Pásma Gazy. 

07:42

Ceny ropy vzrástli, za celý týždeň však smerujú k poklesu. Investori sa obávajú, že Federálny rezervný systém v USA posunie rozhodnutie o znížení úrokových sadzieb až na jeseň tohto roka, čo môže zabrzdiť hospodársky rast v krajine, ktorá je najväčším svetovým spotrebiteľom ropy na svete. Dopyt tlačí nadol aj vývoj konfliktu na Blízkom východe, ktorý zatiaľ neviedol k významnejšiemu narušeniu globálnych dodávok ropy.

07:39

Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro bol ošetrený v nemocnici v meste Manaus na severe Brazílie. Dôvodom ošetrenia bola bakteriálna kožná infekcia.

Bolsonaro
Na snímke bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro
07:38

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

07:37

Ukrajinské jednotky nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

07:36

Pretrvávajúca požiadavka palestínskeho militantného hnutia Hamas na trvalé zastavenie bojov vo vojne s Izraelom v Pásme Gazy marí vyhliadky na dosiahnutie dočasného prímeria, vyhlásil vysoko postavený izraelský predstaviteľ.

07:34

Polícia na západe Austrálie zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.

06:33

 Stovky Tunisanov sa zhromaždili v meste al-Amra na protest proti provizórnemu táboru pre migrantov najmä z krajín subsaharskej Afriky. 

06:32

Rada Európy je najstaršou medzinárodnou politickou organizáciou pôsobiacou na starom kontinente. V nedeľu 5. mája uplynie 75 rokov odvtedy, čo v Londýne podpísali multilaterálnu medzinárodnú zmluvu – štatút Rady Európy, čím sa položili základy vzniku tejto inštitúcie. RE je medzinárodná organizácia, ktorej cieľom je presadzovanie ľudských práv, demokracie a princípov právneho štátu v Európe.

06:26

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zničila šesť dronov, ktorými útočila Ukrajina.

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali