Prečo padla konštrukcia mosta pri Kurimanoch, polícia ešte vyšetruje. Zranení sú stabilizovaní

Prečo padla konštrukcia mosta pri Kurimanoch, polícia ešte vyšetruje. Zranení sú stabilizovaní

Iliašovce 3. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Pád mosta si vyžiadal štyroch mŕtvych a vyše desať zranených

V prípade pádu diaľničného mosta začalo trestné stíhanie 

V prípade pádu časti diaľničného mosta vo výstavbe pri obciach Kurimany a Iliašovce, ktorý si vyžiadal štyri obete, začal spišskonovoveský policajný vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Informoval o tom dnes košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

Reklama

Nešťastie sa stalo v piatok (2. novembra) okolo 14.30 h v katastri obce Iliašovce nad bezmenným potokom v okrese Spišská Nová Ves. Išlo o stavebný úsek diaľnice D1 Jánovce – Jablonov.

“Z doposiaľ nezistených príčin došlo k zboreniu nosnej konštrukcie II. etapy výstavby mosta. V dôsledku toho došlo k usmrteniu štyroch a k zraneniu 11 stavebných pracovníkov vykonávajúcich v tom čase stavebné práce,” uviedol Szabó. Materiálne škody doposiaľ neboli vyčíslené.

Reklama

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach na podnet jeho riaditeľa plk. Juraja Bukuša zriadilo pre objektívne a dôsledné vyšetrenie nešťastnej udalosti vyšetrovaciu pracovnú skupinu. Tá v zložení troch vyšetrovateľov Policajného zboru, znalcov z Ústavu súdneho inžinierstva, pracovníkov inšpekcie práce a Ústavu súdneho lekárstva a ďalších policajtov služby kriminálnej polície už začala vyšetrovanie. “Dnes prebieha pokračovanie v ohliadke miesta činu a vykonávajú sa ďalšie procesné úkony. O výsledku vyšetrovania tejto nešťastnej udalosti vás budeme včas informovať,” konštatoval policajný hovorca.

 

Zranení po páde diaľničného mosta sú v stabilizovanom stave 

Traja ťažko zranení, ktorých previezli do nemocníc po páde časti mosta diaľnice D1 vo výstavbe pri obciach Iliašovce a Kurimany, sú dnes v stabilizovanom stave. Potvrdila to dnes v Poprade po návšteve nemocníc ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská. Jeden pacient leží vo vážnom, ale stabilizovanom stave v nemocnici v Prešove, ďalší dvaja sú v popradskej nemocnici.

Piatkové (2. novembra) nešťastie si celkovo vyžiadalo štyroch mŕtvych a 11 zranených. Ľahšie prípady sa aktuálne nachádzajú v nemocniciach v Levoči a Spišskej Novej Vsi.

Reklama

Ministerka ocenila, že vďaka “výborne fungujúcim všetkým zložkám záchranného systému sa podarilo zachrániť veľa životov”. “Prvá ambulancia dorazila na miesto desať minút po prevzatí výzvy, výborná bola aj koordinácia pri prevoze zranených,” konštatovala. Poďakovala sa tak záchranárom aj lekárom.

Riaditeľ popradskej nemocnice Jozef Tekáč informoval, že v piatok operovali jedného ťažko zraneného pacienta a dnes druhého. “Obaja sú momentálne mimo ohrozenia života,” konštatoval. Jeden zranený má poranenie hrudníka, dnes sa podrobil operácii zlomenej stehennej kosti. Druhý má vykĺbené rameno, zlomeniny predlaktia a predkolenia, ktoré sú už podľa riaditeľa operačne vyriešené. Má tiež poranenie hlavy, ktoré si nevyžaduje operačný zákrok.

K nešťastiu došlo v katastri obce Iliašovce, okres Spišská Nová Ves, po 14.00 h počas betonáže. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka bol príčinou pravdepodobne “kolaps oceľových skruží, ktoré podopierajú debnenie, kam sa lial betón”.

Na mieste tragédie zahynuli dvaja robotníci. Ťažko zranených prepravovali letecky, jeden z nich svojim zraneniam počas transportu do Popradu podľahol, druhý v kritickom stave zomrel večer v košickej nemocnici.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali