Nemecká solidarita v praxi: Ochranné rúška nebudú, nebude ale ani žiadny medzinárodný škandál. Nemci export zakázali už minulý týždeň!

Nemecká solidarita v praxi: Ochranné rúška nebudú, nebude ale ani žiadny medzinárodný škandál. Nemci export zakázali už minulý týždeň!

Berlín 12. marca 2020 (HSP/Foto:TASR-Martin Palkovič)

 

Tento týždeň prebehla v médiách správa že boli v Nemecku vraj “dočasne” zadržané ochranné rúška určené lekárom pre slovenské nemocnice

Ilustračné foto

Čo v informáciách chýbalo, bolo to, že Nemecko už pred týždňom vydalo obmedzenie vývozu lekárskeho ochranného odevu, ktorý sa prakticky rovná zákazu.

Reklama

Zaujímavé je, že naše médiá, ani naši politici akosi o tomto obmedzení respektíve zákaze nevedia, aj keď sa dá jednoducho nájsť na internete.

Celkovo sa na stránke v článku z dňa 5.3.2020 s názvom “Obmedzenia vývozu a prepravy lekárskeho ochranného odevu pre koronavírus” dozvedáme nasledovné informácie:

Reklama

“Koronavírus vyvolal celosvetovú epidemiologickú krízu. Potreba zdravotníckych ochranných pomôcok je takmer všade zodpovedajúca. Samotné Nemecko nemá dostatočnú výrobnú kapacitu na uspokojenie existujúceho, alebo aspoň očakávaného dopytu. Okrem toho sa zhoršuje predchádzajúci dovoz, ktorý je čiastočne spôsobený zákazom vývozu v príslušných krajinách. Z tohto hľadiska sa nemecká federálna vláda tiež domnieva, že je nútená udržiavať sortiment výrobkov, ktoré vyrába na domácom trhu. Za týchto okolností zodpovedné spolkové ministerstvo hospodárstva a energetiky dňa 04.03. vyhlasuje, že vývoz rôznych ochranných odevov do tretích krajín a ich preprava do krajín EÚ je zakázaná.

Jedná sa nasledovne o: ochranné okuliare tvárové štíty, prostriedky na ochranu ústnej dutiny,
chirurgické rúška, rúška na tvár – filtračná trieda 2 (FFP2), rúška na tvár – filtračná trieda 3 (FFP3), ochranné plášte, ochranné odevy, ochranné rukavice.

Zákaz sa zakladá na § 6 ods. 1 vete 1 v spojení s § 4 ods. 1 bodom 5 zákona o zahraničnom obchode a platbách, podľa ktorého sú možné jednotlivé zásahy do základnej slobody zahraničného obchodu s cieľom „čeliť hrozbe uspokojovania základných domácich potrieb […]” a tým […] chrániť zdravie a život ľudí. ”

V každom prípade právo EÚ v zásade povoľuje takéto vnútroštátne úsilie na účely ochrany zdravia (článok 36 ZFEÚ); Je potrebné dôkladnejšie preskúmať, či je zákaz v konkrétnej podobe zákonný.

Tento zákaz sa medzitým nevzťahuje na: i) cestujúcich, ak je to opodstatnené, ii) prevažne lekárov; a iii) v primeraných množstvách na poskytnutie prvej pomoci alebo v iných naliehavých prípadoch na autobusy, vlaky, lietadlá alebo lode v medzinárodnej doprave.

Reklama

Existuje tiež možnosť udeľovania výnimočných povolení. Nemecké spolkové ministerstvo hospodárstva a energetiky vymenúva niekoľko ústavných prípadov, napr. a. spoločné úsilie o podporu, podpora výziev na pomoc v rámci globálnej siete upozornení a reakcií na ohnisko Svetovej zdravotníckej organizácie atď. Z tohto hľadiska pohľad presahuje štátne hranice a naďalej umožňuje poskytovať pomoc tam, kde je potrebná pomoc, napríklad preto, že má vlastné výrobné kapacity…

Ďalej existuje tiež možnosť udeľovania výnimočných povolení…

… dôrazne odporúčame, aby ste v prípade primeraného úsilia požiadali o oslobodenie a aby ste namiesto porušenia zákazu vývozu požiadali o spoluprácu s veľvyslanectvom prijímajúcej krajiny.” koniec citátu.

Nemci teda oficiálne zakázali vývoz ochranných prostriedkov a to už minulý týždeň! O výnimku sa vraj dá teoreticky požiadať, ale reálna nádej, že nejaké rúška z Nemecka aj dostaneme, je veľmi malá.

Nemecko je krajina, ktorá miluje slovo “solidarita. A to hlavne vtedy, keď solidaritu vyžaduje od druhých.

Reklama

Na troch príkladoch sa môžeme názorne presvedčiť, ako Nemecko slovo solidarita chápe v skutočnosti. Slovo, ktorým sa Nemecko samo, veľmi často a veľmi rado, oháňa:

Nemecká solidarita – prípad prvý – grécka kríza:

Nemecko prinútilo Slovensko zobrať zodpovednosť, keď sa malo pomáhať Grécku. Už len nechať platiť aj chudobnejšie krajiny, bol viac menej nemorálny návrh, pretože podľa princípu solidarity by logicky mali pomáhať len tie krajiny, ktoré sú buď bohatšie, alebo aspoň rovnako bohaté ako Grécko. Bolo celkom absurdné žiadať od krajín, ktorých obyvatelia majú oveľa nižšie platy a dôchodky, skladať sa na dlhy krajiny, kde majú obyvatelia platy a dôchodky vyššie.

Nemecko, ktoré kedysi bez akýchkoľvek zábran dávalo Grécku pôžičky, ale zatlačilo, a my sme povolili. Nemecké banky samozrejme žiadnu solidaritu k Grécku neprejavili a od svojich dlhov neodpustili.

Nemecká solidarita – prípad druhý – migranti.

Najnovšie chcelo Nemecko od Slovenska a viacerých iných krajín, aby sme prejavili “solidaritu” a prevzali časť migrantov, ktorých ich vlastná kancelárka Angela Merkelova veľkodušne pozvala do krajiny. Netreba si tu nahovárať, že sa o migrantov nebude losovať, ale že si Nemecko predtým samozrejme vytriedi všetkých ako tak schopných a pracovitých, a do druhých krajín pošle zvyšok. Tie krajiny, ktoré “solidárne” nie sú a migrantov nechcú, majú samozrejme “solidárne” platiť.

Prípad posledný – koronavírus – zákaz vývozu lekárskeho ochranného odevu.

Tu samozrejme Nemecko vidí celú situáciu inak. Slovo “solidarita” je neznámy pojem, prvoradá je vlastná krajina a vlastné obyvateľstvo. Nemecko preto zastavilo vývoz všetkých lekárskych ochranných prostriedkov, aj keď boli tieto poctivo objednané a zaplatené. Je možné síce požiadať o výnimky, ale každý, kto pozná, ako funguje Nemecko, vie veľmi dobre, že dostať sa k ochranným rúškam bude prakticky nemožné.

Takto teda vyzerá teda tá slávna nemecká “solidarita” v praxi. Nech je táto kríza pre Slovensko ponaučením, že v prípade krízy sa môžeme spoľahnúť len sami na seba. Vyplakávanie a vyžadovanie sa spravodlivosti je v tomto prípade hádzanie hrachu na stenu.

Teraz je v prvom rade nutné zabezpečiť, aby sme mali v núdzových prípadoch dosť domácich výrobkov na prvotné zabezpečenie občanov našej vlasti.

Reklama

V krízovom období sa názorne ukázalo, že od Nemecka žiadnu solidaritu očakávať nemôžeme. Ani dnes, ani nikdy. Keď nám náhodou Nemecko niekedy pomôže, tak len vtedy, keď v tom má vlastné záujmy a vlastný profit.

Andrea Lopatková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali