Nájdi v sebe vedca: Deti sa na jeden deň stali skutočnými vedcami

Nájdi v sebe vedca: Deti sa na jeden deň stali skutočnými vedcami

Bratislava 21. marca 2018 (HSP/Foto:SAV)

 

Priviesť tých najmenších k vede a získať ich záujem o túto disciplínu – to je cieľ projektu štyroch ústavov Slovenskej akadémie vied – Nájdi v sebe vedca. Už druhého ročníku projektu zameraného na popularizáciu vedy sa v stredu 21. marca zúčastnili žiaci 5. – 8. ročníka Základnej školy Pavla Marcelyho v Bratislave. „Obyčajný deň“ v školskej lavici sa tak zmenil na jedinečný zážitok plný nových objavov a poznaní. Vďaka projektu získali školáci interaktívnou formou informácie „zo života“, ktoré nadväzujú na učebné osnovy z vybraných predmetov.

Na snímke deti v Ústave polymérov

Ústav materiálov a mechaniky strojov, Ústav pre výskum srdca, Chemický ústav a Ústav polymérov, to je štvorica ústavov, ktoré stoja za unikátnym projektom Nájdi v sebe vedca. „Za cieľ sme si stanovili prepojenie poznatkov, ktoré deti získajú na vyučovaní s reálnym životom a výskumom sprístupneným vo vybraných laboratóriách SAV. Školáci navštívili jednotlivé pracoviská tak, aby bol obsah priamo napojený na učebné osnovy preberané v aktuálnom ročníku z chémie, biológie a technickej výchovy. Takýmto spôsobom chceme prebudiť v žiakoch vedcov a inšpirovať ich k tvorivej činnosti už počas základnej školy, aby videli, že veda je pre život nevyhnutná a možno sa aj z nich v budúcnosti stanú vedci,“ uviedli organizátori projektu.

Reklama

Hlavným cieľom organizátorov je pritiahnuť tých najmenších školákov k vede. „Dôvodom, či skôr dlhodobým cieľom projektu, je aj neustále klesajúci záujem a nedostatok záujemcov o doktorandské štúdium. Radi by sme preto už u tých najmenších vzbudili záujem o vedu, a tak vytvorili ich potenciálny záujem vo vyššom veku, v čase, keď sa budú rozhodovať nad ďalším štúdiom,“ uviedol Martin Nosko z Ústavu materiálov a mechaniky strojov.

Tohtoročný projekt Nájdi v sebe vedca rozšírili organizátori aj o spoluprácu s kolegami z Ústavu experimentálnej psychológie CSPV SAV. Ich úlohou bolo odborné poradenstvo pri metodike výučby nielen pre pedagógov na školách, ale aj pre vedeckých pracovníkov na pracoviskách SAV, aby tak zvýšili záujem mladých o vedu.

Reklama

Na konci projektu návštevy žiaci vypĺňali špeciálne pripravený dotazník. „Dotazníkom chceme zistiť vedeckú gramotnosť detí a ich schopnosť aplikovať poznatky do praxe. Našou ambíciou je porovnať deti, ktoré boli na akcii s ich vrstovníkmi, ktorí sa jej nezúčastnili,“ vysvetlila Vladimíra Kurincová Čavojová, z Centra spoločenských a psychologických vied SAV. Ako ďalej tvrdí, je zaujímavé, že už deti na druhom stupni základnej školy sú schopné “uvažovať ako vedci”, ak sú k tomu veku primeraným spôsobom vedené.

Vedecká gramotnosť je dôležitou kompetenciou nápomocnou pri orientácii v čoraz väčšom množstve informácií rôznej kvality, ktorým sme v dnešnom svete vystavení. Okrem Ústavu experimentálnej psychológie CSPV SAV sa k akcii pridali aj kolegovia z Ústavu experimentálnej farmakológie a toxikológie CEM SAV.

 

PROGRAM A OBSAH PROJEKTU NÁJDI V SEBE VEDCA

Ústav polymérov SAV

Reklama

Na Ústave polymérov SAV sa piataci dozvedeli čo je polymér, na čo sa používa a že sa s ním bežne stretávajú napríklad aj doma v kuchyni. Žiaci pochopili čo je plast a čo polymér, kde všade sa s ním stretávajú v bežnom živote ale aj v rôznych špecifických aplikáciách a prečo je dôležité recyklovať (nielen) plastový odpad. V laboratóriách mohli žiaci všetko ohmatať a skúsiť. Na záver si vytvorili vlastný pracovný denníček s postupmi, použitými materiálmi, nákresmi a prípadne fotografiami. Postupy boli jednoduché a niektoré z nich budú môcť žiaci zopakovať aj doma v kuchyni so svojimi rodičmi.

Na snímke deti v Ústave materiálov a mechaniky strojov

Ústav materiálov a mechaniky strojov SAV

Ústav materiálov a mechaniky strojov SAV šiestakov v úvode oboznámil s teóriou evolúcie a vývoja materiálov. Nasledovali praktické ukážky výroby materiálov odlievaním, vďaka čomu školáci pochopili, ako kovové materiály získavajú svoj finálny tvar. V špičkovo vybavených laboratóriách sa napríklad zoznámili s 3-D tomografiou, kde museli prísť na princíp zobrazovania a podstatu, že materiál inej farby má inú hustou. Šiestaci mali tiež možnosť vidieť a najmä zistiť na vlastnej koži ako funguje mikroskop, naučili sa pripraviť vzorku pre pozorovanie a určiť chemické zloženie kovových materiálov.

Na snímke deti v Ústave pre výskum srdca

Ústav pre výskum srdca SAV

Siedmaci zo ZŠ Pavla Marcelyho odhalili počas projektu Nájdi v sebe vedca výskumné laboratória, v ktorých začína náročná cesta poznania správnej funkcie srdca. Vypočuli si základné informácie o srdci, jeho nenahraditeľnej úlohe v organizme a potrebe udržiavať si dobrú fyzickú kondíciu. Vyskúšali si prácu s laboratórnou pipetou, zoznámili sa s laboratórnym a prístrojovým vybavením, nazreli do tajomného sveta pod mikroskopom a veľa ďalšieho o činnosti srdca.

Reklama

 

Ústav experimentálnej farmakológie a toxikológie SAV

Tajomnou cestou vzniku nového lieku previedli školákov vedci z Ústavu experimentálnej farmakológie a toxikológie. Žiaci 7. ročníka sa zoznámili s čarovnou, no občas aj divokou objavnou cestou, ktorej výsledok môže zachrániť mnoho ľudských životov. Zistili, že aj niečo čo je úplne rovnaké, je vlastne úplne odlišné. V neposlednom rade preskúmali koľko cukru je v ich obľúbených nápojoch a tiež nazreli do hlbín mozgu.

 

Chemický ústav SAV

V rámci projektu Nájdi v sebe vedca privítal už po druhýkrát Chemický ústav žiakov 8. ročníka. Ôsmaci sa dozvedeli o zaujímavom príbehu chémie, princípoch vedy a zoznámili sa s výskumnou činnosťou Chemického ústavu SAV, konkrétne s výskumom cukrov. Po krátkej prednáške si školáci pozreli laboratóriá, kde im vedci demonštrovali pokusy, na ktorých im vysvetlili základné princípy klasickej i modernej chémie.

Na snímke žiak v Chemickom ústave SAV

Nájdi v sebe vedca pokračuje ďalej

S projektom a s jeho samotným obsahom a priebehom boli okrem nádejných vedcov spokojní aj zástupcovia ZŠ Pavla Marcelyho, ktorí žiakov počas návštev sprevádzali. Učitelia ocenili opodstatnenosť projektu, a to najmä možnosť nahliadnuť do laboratórií so špičkovými zariadeniami. Uvítali zaujímavé témy z oblasti chémie, biológie a techniky, ktoré vhodne dopĺňajú učivo žiakov z praktického hľadiska. Navyše mohli diskutovať o prezentovaných témach s odborníkmi v daných oblastiach.

V najbližších mesiacoch bude projekt Nájdi v sebe vedca pokračovať aj v ďalších etapách, počas ktorých navštívia Ústavy SAV postupne aj ďalšie triedy druhého stupňa ZŠ Pavla Marcelyho. Projekt Nájdi v sebe vedca plánujú jeho tvorcovia rozšíriť aj na ďalšie základné školy v ďalších regiónoch Slovenska a o ďalšie Ústavy SAV.

Redakciu informoval Peter Sedláček

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali