Bývalí poprední členovia SaS hovorili otvorene o Galkových “intrigách”. Podľa Sulíka tento konflikt nijako neovplyvní plány SaS

Bývalí poprední členovia SaS hovorili otvorene o Galkových “intrigách”. Podľa Sulíka tento konflikt nijako neovplyvní plány SaS

Bratislava 17. septembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Pondelkový komentár Jozefa Mihála, ktorý vo vláde Ivety Radičovej zastával post ministra práce sociálnych vecí a rodiny za SaS, ktorej bol aj podpredsedom, o tom, že v opozičnej liberálnej strane “robí zlú krv” poslanec a exminister obrany Ľubomír Galko, odštartoval ďalšiu vlnu reakcií bývalých a súčasných členov SaS, ktorí taktiež poukazujú na Galkove intrigy

Na snímke poslanec NR SR Ľubomír Galko (SaS)

Ďalší z exministrov SaS Juraj Miškov sa taktiež vyjadril negatívne k Ľubomírovi Galkovi a pridal sa na stranu Mihála. “Možno nastal čas objasniť aj nejaké súvislosti z minulosti. V mediálnej prestrelke medzi Jozefom Mihálom a Ľubomírom Galkom stojím jednoznačne za vyjadreniami Joža Mihála,“ uviedol Miškov na sociálnej sieti.

Reklama

“Kým bol Sulík v Bruseli, mocensky takmer ovládol stranu a pripravoval sa už aj na odstavenie Sulíka po ďalších parlamentných voľbách“  Bývalý šéf rezortu hospodárstva si myslí, že Mihál by v tomto do médii neklamal.

“Galko stojí, do veľkej miery, za všetkými odchodmi schopných ľudí z SaS. Už v roku 2013 vytvoril obraz a presvedčil Richarda Sulíka o vnútornom nepriateľovi, akomsi imaginárnom „biznis krídle“, ktoré je proti Sulíkovi (Miškov, Krajcer, Kollár, Chren, Droba). Výsledkom straníckeho konfliktu bol masívny odchod takmer 100 ľudí z SaS,“ pripomenul.

Reklama

Miškov si navyše myslí, že Galko nie je dobrým človekom. “Na základe vlastnej osobnej skúsenosti si myslím, že Galko je zlý, zakomplexovaný človek a asi najväčší intrigán, akého som v živote stretol.“

 

O intrigách hovorí aj Krajcer

Ďalší zo známych exčlenov strany SaS Daniel Krajcer pre portál Topky uviedol, že tiež súhlasí s Mihálom a Miškovom. “S Richardom Sulíkom nemám problém dať si pohár vína a stretnúť sa s ním. Jeho osoba nebola primárne dôvodom môjho odchodu,“ prezradil Krajcer.

Vyjadrenia Jozefa Mihála podľa jeho názoru jednoznačne popierajú niekdajšie “výmysly” o biznis krídle, ktoré mali predstavovať práve Krajcer, Miškov, Droba, Chren, či Kollár a ďalších 70 členov, ktorí odišli zo strany. “Boli to výmysly a intrigy,“ pokračoval Daniel Krajcer.

Reklama

 

Demokratické jadro?

Galko včera v statuse na Facebooku vyhlásil, že Jozef Mihál odišiel zo SaS aj preto, lebo vraj “absolútne nepracoval ako poslanec a ani ako podpredseda pre SaS”.

“Bol najväčším absentérom v parlamente, nezúčastňoval sa na zasadnutiach, lebo sa venoval svojmu súkromnému biznisu – prednáškam a školeniam účtovníčok po celom Slovensku. Nezúčastňoval sa ani na straníckych aktivitách do volieb NR SR, celú Agendu 2020 a s ňou spojenú kampaň sme odmakali Sulík, Kiššová, Rajtár, Jurzyca a ja. Mihál bol v tom čase na dovolenke, alebo si opäť robil svoje súkromné prednášky. Ako poslanec NR SR zneužíval takto štátne zdroje,” (viac v článku).

V súčasnosti člen Spolu-OD Jozef Mihál v rozhovore pre časopis Týždeň poznamenal, že Galko v SaS ohovára a manipuluje, čoho výsledkom môže byť aj súčasná situácia u parlamentných liberálov.

Reklama

“Ak Sulík navrhne kandidátku tak, že sa to nebude páčiť ľuďom okolo Galka, tak mu tú kandidátku neschvália. Toto rozloženie síl znamená, že Richard Sulík bude musieť dať Galka na miesto číslo 2, a tým pádom bude tá kandidátka zmesou tých, ktorí sú na Sulíkovej strane a tých, ktorí sú na Galkovej,“ povedal o údajnej situácii v SaS Mihál a dodal, že podľa neho Galko stojí aj za tým, že bývalá podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová nedávno nebola zvolená do užšieho vedenia a rozhodla sa pre pozastavenie členstva v SaS.

Ľubomír Galko v boji so súčasným lídrom SaS Sulíkom zlákal na svoju stranu niekoľko členov republikovej rady a poslancov vrátane Jozefa Rajtára, Jany Kiššovej či Natálie Blahovej, ktorí nedávno vytvorili platformu Demokratické jadro SaS a nezúčastnili sa na sneme, kde bol Richard Sulík opätovne zvolený za predsedu.

Zaujímavý je pritom postoj europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá na jednej strane pred niekoľkými dňami na Facebooku vyjadrila podporu iniciatíve Demokratické jadro, krátko potom však vyjadrila súhlas s komentárom Jozefa Mihála, ktorý bol kritický ku intrigám Ľubomíra Galka, jedného z hlavným protagonistov Demokratického jadra.

Sulík: Tento konflikt nás neovplyvní

K celej situácii sa v utorok vyjadril aj predseda hnutia Richard Sulík, ktorý nepovažuj za vhodné takto otvorene prepierať vnútrostranícke záležitosti na verejnosti, najmä ak sú už ďalekou minulosťou. “Čo však môžem potvrdiť, je, že tento konflikt nijako neovplyvní naše plány. Máme nastavené pravidlá a strana sa pripravuje na intenzívnu kampaň, na ktorú sa už teraz tešíme,” tlmočila pre HS stanovisko šéfa liberálov jeho hovorkyňa Katarína Svrčeková.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali