Matovič ako opozičný politik vášnivo bojoval za znižovanie platov poslancov. Teraz si jeho vládni poslanci odmietli znížiť platy

Matovič ako opozičný politik vášnivo bojoval za znižovanie platov poslancov. Teraz si jeho vládni poslanci odmietli znížiť platy

Bratislava 27. marca 2020 (HSP/Foto:SITA-Martin Medňanský)

 

Súčasný premiér Igor Matovič a jeho hnutie OĽaNO boli v čase ich opozičného pôsobenia najväčšími bojovníkmi za znižovanie platov poslancov. Dnes, keď sa matovičovci chopili moci, návrh kotlebovcov, aby si poslanci a ostatní vládni predstavitelia aspoň počas tejto koronakrízy znížili platy o 33 %, vládni poslanci aj z hnutia OĽaNO odmietli

Na snímke Igor Matovič

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič bol ako opozičný politik známy tým, že často navrhoval zmrazovanie platov poslancov NR SR. Platy poslancov sa totiž vypočítavajú ako 3-násobok priemernej mesačnej mzdy na Slovensku za predchádzajúci rok plus paušálne náhrady, čo by bolo skutočne vysoké číslo.

Reklama

Poslanci si však od roku 2011 každoročne platy zmrazovali. Zlom nastal koncom roka 2018, keď neprešiel žiaden z návrhov na zmrazenie platov poslancov, čím poslancom odrazu poskočil plat o približne 1 500 eur. Konkrétne z približne 3 500 eur na vyše 5000, čo prirodzene pobúrilo slovenskú verejnosť.

Za najväčšieho bojovníka proti tomuto zvýšeniu platov poslancov sa vtedy pasoval líder hnutia OĽaNO Igro Matovič, ktorý následne v roku 2019 navrhol novelu zákona o tom, aby bol iný mechanizmus na výpočet platov poslancov, čím by sa ich platy v tom okamihu znížili.

Reklama

Podľa návrhu OĽaNO by sa výpočet platu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky mal odvíjať od medziročného nárastu priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zverejneného Štatistickým úradom SR. Plat poslanca NR SR by sa podľa Matoviča nemal odvíjať od násobku samotnej priemernej nominálnej mesačnej mzdy za predchádzajúci kalendárny rok, ako to bolo dovtedy.

“Dôvodom je súčasné výrazné zvýšenie platu poslancov NR SR, ktoré je jednoznačne neprimerané. Koaliční poslanci, a žiaľ, aj časť opozície, v októbri 2018 ignorovali zmrazenie platov ústavných činiteľov. Plat mimobratislavského poslanca spolu s paušálnymi náhradami porastie z 3 576 eur na 5 090 eur, čiže o viac ako 42 percent,” uviedol vtedy Matovič. Jeho návrh zákona ale nakoniec v parlamentne neprešiel.

Igor Matovič mal tiež v parlamente vášnivý prejav, v ktorom ostro skritizoval zvyšovanie platov poslancov:

“Ja sa pýtam ešte raz. Kde tie slobodné matky majú, ktoré hrdlačia a nemajú ani alimenty zaplatené a ledva uživia svoje rodiny. Kde oni v tej svojej práci majú to zázračné tlačítko, ktorým si môžu zvýšiť platy. Kde ho majú tie zdravotné sestry , čo stoja obetavo pri tých pacientoch. Učiteľ na základnej škole, ktorý zarobí 500, 600, 700 eur, kde on nájde, v ktorej triede, alebo v ktorom kabinete, kde on nájde to zázračné tlačítko kde si sám sebe zvýši plat?!, rozčuľoval sa Matovič v rozprave.

A pokračoval: “Samým sebe ste si dali 550-krát viac ako jednej sirote, ktorá za to vôbec nemôže, že prišla o svojich rodičov. Zobuďte sa, spamätajte sa, máte tu návrh zákona, stačí dnes zaňho zahlasovať a môžete to vrátiť späť. Musíte sa rovno pozrieť na seba do zrkadla a opýtať sa každé ráno seba, či som včerajší deň prežil tak ako sa tvárim, či som ho prežil ako sociálny demokrat, ktorý by mal byť sociálne cítiaci s najchudobnejšími,či som ho prežil ako kresťan, ktorý by sa mal vždy starať iba o chudobných, chorých a slabých v prvom rade, lebo bohatý, zdravý a silný sa o seba postará sám.”

Reklama

Vášnivý prejav Igora Matoviča z mája 2019 si môžete pozrieť tu:

 

https://www.facebook.com/obycajni.ludia.a.nezavisle.osobnosti/videos/2046767645627901/

 

Dnes je už však situácia celkom iná. Hnutie OľaNO jednoznačne vyhralo vo voľbách  a z Igora Matoviča sa stal premiér Slovenskej republiky.

Reklama

Matovič sa na tlačovej konferencii začal vykrúcať. Považoval by to za správny krok a symbolické gesto , ale  “ak nebude existovať dohoda v koalícii, nemám s tým, čo spraviť,” vyhlásil premiér a dodal, že politici teraz paradoxne robia viac ako “v mierových časoch.”

Matovičov obrat potvrdili aj jeho poslanci z hnutia OĽaNO. Poslanec Marian Kotleba (Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko) totiž  na schôdzi parlamentu žiadal prijať uznesenie, aby vláda v skrátenom legislatívnom konaní pripravila návrh novely zákona, ktorým by sa znížil plat poslancov a niektorých ústavných činiteľov najmenej o 33 percent po dobu trvania mimoriadnych opatrení ako prejav solidarity s ľuďmi, ktorí stratili prácu.

Kotlebov návrh a následne hlasovanie poslancov si môžete pozrieť v tomto videu:

https://www.youtube.com/watch?v=hIXoKTC2y9c&feature=emb_share&fbclid=IwAR2VIY8ZDrV-77vaa6ia0v4EMbYXcFxKcr-635lsrmXPVufQ3VNny1vh_bw

 

Z prítomných 127 poslancov za procedurálny návrh na zníženie platov pre poslancov hlasovalo 16 Kotlebových poslancov, 79 poslancov ostatných strán sa zdržalo hlasovania a 27 poslancov hlasovalo proti.

Proti procedurálnemu návrhu za zníženie platov pre poslancov a teda za ponechanie svojich 5 tisícových platov hlasovali napríklad známy “bloger” Ján Benčík zo strany Za ľudí, Peter Osuský a Ondrej Dostál (obaja SaS), Jozef Pročko a Anna Záborska z Matovičovej strany OĽaNO. Väčšina poslancov z hnutia OĽaNO sa alibisticky zdržala hlasovania.

Aj keď niektorí poslanci upozorňujú na to, že toto hlasovanie nebolo o samotnom prijatí zákona, ale len o procedurálnom návrhu, aj to by bol prvý krok k tomu , aby sa takýto zákon o znížení platov poslancov nakoniec prijal.

Ukázalo sa teda pokrytectvo Matovičovcov, ktorí pokiaľ boli v opozícii vykrikovali, že chcú zmrazovanie, či znižovanie platov poslancov, no teraz keď sú pri moci a majú tú možnosť to reálne naplniť, hrajú sa na mŕtveho chrobáka lebo už nie je potrebné hrať divadielko pre občanov.

Práve v týchto ťažkých časoch koronakrízy by zníženie platov poslancov bolo aspoň symbolické gesto voči bežných občanom, ktorým z dôvodu zatvorenia rôznych prevádzok pôjde plat rapídne dole, alebo dokonca prídu o prácu.

Reklama

Samuel Gdovin

 

Text článku si môžete vypočuť aj na našom kanáli:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali