Maďarsko môže stále odmietnuť členstvo Švédska v NATO. Ide o niečo viac

Maďarsko môže stále odmietnuť členstvo Švédska v NATO. Ide o niečo viac

Budapešť/Štokholm 8. septembra 2023 (HSP/rmx.news/Foto:Pixabay)

 

Vrcholný politik Fideszu varuje, že “pre túto dôveru vo švédsku politiku neexistuje absolútne žiadny základ”. Informuje spravodajský portál REMIX News

Fínsko Švédsko NATO
Ilustračné foto

Členstvo Švédska a Fínska v NATO by si zaslúžilo širšiu spoločenskú diskusiu

Reklama

Členstvo Švédska v NATO sa blíži, ale teraz sa objavujú náznaky, že Maďarsko sa bráni možnosti vstupu Švédska do NATO, pričom predseda maďarského parlamentu László Kövér v rozhovore uviedol, že jeho strana Fidesz má množstvo bezpečnostných obáv týkajúcich sa členstva Švédska a dokonca aj Fínska.

Kövér povedal, že na rozdiel od tvrdení hlavných liberálnych médií Maďarsko nečaká na Turecko, aby ratifikovalo členstvo Švédska v NATO, a bude to suverénne rozhodnutie krajiny.

Reklama

“Fidesz-KDNP je živé politické spoločenstvo, takže jeho členovia môžu mať rôzne názory. A mnohí z nás v parlamentnej skupine si myslia, že by sa oplatilo počkať na rozhodnutie. Koniec koncov, nový člen by vstúpil do vojenskej aliancie, s ktorou by sme museli mať zásadný vzťah dôvery, ak si máme navzájom zveriť našu obranu,” povedal Kövér v rozhovore pre Mandiner pri začatí jesenného parlamentného obdobia.

Ak Maďarsko ustúpi od schválenia členstva Švédska, mohlo by to znamenať veľkú ranu pre švédske ambície v NATO. Kövér uviedol, že hoci maďarská vláda aj maďarská prezidentka Katalin Novaková jasne vyjadrili svoju podporu členstvu Švédska v NATO, ktoré ešte len bude ratifikované, mnohí poslanci vládnucej koalície Fidesz majú výhrady.

“Vo švédskej politike, najmä na ľavici, nebol v posledných rokoch absolútne žiadny základ pre túto dôveru. Naopak, Švédsko bolo v popredí, keď išlo o útok na Maďarsko, a odvtedy som nevidel žiadne gestá, ktoré by ukázali, že ak by s naším súhlasom vstúpili do NATO, skutočne by nás považovali za rovnocenného spojenca, a nie za poskokov,” povedal politik vládnej strany.

Kövér tiež povedal, že hlboký geopolitický vplyv členstva Švédska a Fínska v NATO by si zaslúžil hlbšiu diskusiu.

“Dve tradične neutrálne krajiny, Fínsko a Švédsko, sa vzdávajú svojich pozícií, pričom Fínsko je nádejou NATO, a vstupujú priamo do prvej línie Ruska. To je samo osebe vývoj hodný širšej a hlbšej diskusie v Maďarsku a v Európe. Podľa môjho názoru vstup týchto dvoch krajín do Severoatlantickej vojenskej aliancie v skutočnosti oslabí, nie posilní bezpečnosť Európy,” povedal Kövér.

Reklama

Požiadaný, aby túto myšlienku rozvinul, Kövér dodal:

“Pretože to zvyšuje doslovné a metaforické rozhranie medzi Ruskom a NATO, čo podľa mňa nie je ani v záujme švédskeho a fínskeho národa. Chcel by som tiež zdôrazniť, že v Maďarsku sa konalo referendum o pristúpení, zatiaľ čo vo Fínsku a Švédsku, ktoré sa nás vždy snažia poučovať o demokracii, sa s ľuďmi ani nekonzultovalo.

“Existujú nenápadné náznaky, že zostávajúce neutrálne krajiny, Rakúsko a dokonca aj Švajčiarsko, sú pod určitým diplomatickým tlakom zo zámoria a centra EÚ, aby prehodnotili svoj postoj navonok. Ide teda o niečo viac ako o bezpečnostnú situáciu dvoch severných krajín, či dokonca Európy ako celku.”

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:51

Rakúsky kancelár Karl Nehammer zvolal na pondelok (3. 6.) okrúhly stôl za účasti odborníkov, zástupcov verejného sektora a podnikateľskej sféry, s ktorými chce diskutovať o spoločnom postupe v otázke plánovaného zákazu spaľovacích motorov, ktorý má platiť v Európskej únii (EÚ) pre nové automobily od roku 2035.

15:48

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom sa v nedeľu pravdepodobne dohodnú na predĺžení obmedzenia ťažby ropy do konca tohto roka a možno aj do roku 2025. Kľúčoví producenti združení vo formáte OPEC+ sa snažia podporiť trh s ropou v situácii, keď globálny dopyt rastie pomalým tempom, vysoké úrokové sadzby brzdia ekonomiku a konkurencia zo strany USA sa stupňuje.

15:36

Jednu obeť a 26 zranených si vyžiadala v noci na nedeľu streľba na ulici v meste Akron v americkom štáte Ohio. K streľbe došlo údajne krátko po polnoci miestneho času. Podľa prvotných informácií prišiel o život 27-ročný muž. Desiatky zranených osôb bolo prevezených do neďalekých nemocníc.

14:09

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány postúpil do finále na pretekoch Svetového pohára v Mníchove v disciplíne vzduchová puška 10 m. Medzi najlepšiu osmičku sa dostal zo 7. priečky nástrelom 632,6 b. Víťazom kvalifikácie sa stal Číňan Šeng Li-chao výkonom 635,4. Finále je na programe v pondelok o 10.00.

14:00

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho armáde sa podarilo dobyť dedinku Umanske v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

13:37

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) pozastavil svoju činnosť v Rafahu po tom, čo izraelská armáda vstúpila do najjužnejšieho mesta v Pásme Gazy na hranici s Egytom.

13:27

Slovenský hokejista Michal Čajkovský podpísal nový dvojročný kontrakt so Spartakom Moskva. Tridsaťdvaročný obranca zaznamenal v uplynulej sezóne sa ruský klub 12 gólov a pridal 25 asistencií v 71 zápasoch.

13:25

Ceny ropy v piatok (31. 5.) klesli a zaznamenali aj týždennú stratu. Investori čakajú na výsledky zasadnutia skupiny OPEC+, na ktorom budú členovia ropného kartelu rozhodovať o možnom predĺžení produkčných škrtov. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júli uzavrel v piatok obchodovanie pri cene 76,99 USD (70,85 eura). To bolo o 1,2 %, alebo 92 centov, menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena júlového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 24 centov na 81,62 USD za barel. Za celý týždeň si ropa Brent odpísala 0,6 % a WTI 1 %.

13:21

Argentínsky futbalista Lionel Messi strelil svoj 12. gól v sezóne v MLS. Jeho tím Inter Miami remizoval vo svojom poslednom pred Copa America (od 20. júna do 14. júla) so St. Louis City 3:3. Miami je s 35 bodmi na čele tabuľky Východnej konferencie o dva body pred druhým Cincinnati. Okrem Messiho skóroval aj Luis Suárez, rovnako ako jeho spoluhráč má aj on na konte 12. gólov. Tretí gól Interu zaznamenal Jordi Alba.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Záhon ruží počas Slávnosti ruží v areáli kaštieľa v obci Dolná Krupá v okrese Trnava

Autor: TASR-Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali