Kto chce zarezať slovenského Dráčika?

Kto chce zarezať slovenského Dráčika?

Bratislava 1. novembra 2022 (HSP/Foto:Facebook)

 

Na Slovensku sa pred niekoľkými dňami objavil prostý web (dajte-im-vediet.sk), ktorý vyzýva na koordinovanú a špinavú aktivitu zameranú proti spoločnosti Dráčik

Dráčik
Dráčik

Úryvok z webu Dajte im vedieť:

Reklama

Už niekoľko mesiacov sa na webe najväčšieho hračkárstva na Slovensku dejú zaujímavé veci. Majiteľ firmy, pán Víglaský, si webu z hračkárstva urobil výkladnú skriňu demagógie, popierania očkovania a zatracovania základných demokratických princípov našej krajiny.

Web ďalej vyzýva ľudí k tomu, aby prostredníctvom mailu kontaktovali firmy na priloženom zozname, ktorých produkty Dráčik predáva, a napísali im, čo táto spoločnosť už niekoľko mesiacov zviditeľňuje:

Reklama

 

Úryvok z webu Dajte im vedieť:

Okrem toho, že budete ignorovať predajne a e-shop Dráčik, vieme spoločne spraviť ešte niečo. A to dať vedieť výrobcom hračiek, akého majú obchodného partnera a čo robí. Aby vedeli, s akými názormi sa prezentujú ich výrobky – hračky. Čo s tým ďalej urobia, je na nich.

Web sa odvoláva na pomerne početné množstvo odkazov, ktoré Dráčik vo forme bannerov umiestňuje na svoj e-shop zhruba od začiatku tohto roka.

 

Reklama

Úryvok z webu Dajte im vedieť:

Zmapované dôkazy:

Stačí si prejsť tento dokument. Zhromaždili sme väčšinu obsahu, ktorý sa na webe Dráčik.sk postupne objavil. Názor, či to je správne, alebo nie, si môže urobiť každý sám.

Na ukážku zopár “zmapovaných dôkazov”:

Kto chce mier, bude mať mier. Kto chce vojnu, bude mať vojnu. Zbraňami mier nedosiahneš. Myslite na budúcnosť detí.

Reklama

 

Alebo:

Slováci si želajú mier pre všetky národy. Chceme naše územie bez cudzích vojsk a základní.

Malo ísť o reakciu na aktuálne politické a spoločenské dianie. Začiatkom februára vrcholili prípravy na podpis obrannej zmluvy Slovenska s USA, ktorá sa Dráčikovi nepozdávala.

O dva týždne neskôr zasa takto reagoval na ruskú inváziu na Ukrajinu:

 

Milý Bože.

Ani sme sa nenazdali a opäť zúri vojna. Nenávisť, chamtivosť, bezcitnosť, hlúposť a lenivosť prekročili únosnú mieru. Dlhé roky na Ukrajine aj inde vo svete zomerajú ľudia, trpia deti. Ako sme im pomohli? Ako sme sa pričinili, aby si sadli za stôl a dohodli sa, keď toho sami nie sme schopní. Miesto pokoja hľadáme konflikt, miesto priateľa vytvárame nepriateľa. Vidíme smietku v oku blížneho, vo svojom brvno nevidíme. Vojnu sme tu mali len nedávno. Slobodu sme dostali. Cena za ňu boli desiatky miliónov mŕtvych. Vážíme si ju? Všetko dobré čo sme od Teba dostali nevidíme pre brvno zla v našom oku. Ponuky máme dve, duchovnú a materiálnu, ale materiálna vyhráva 99 ku 1. Konflikt je zdanlivý zisk, pokoj je šťastie. Dom sme si postavili na piesku a preto máme strach. Kým ťa nenájdeme a nevyhodíme brvno z vlastného oka, budeme bojovať. Sami so sebou. S úctou Dráčik.

Za zmienku stojí aj status, ktorým Dráčik koncom apríla reagoval na hroziaci nedostatok plynu v súvislosti s tým, že Rusi zaň žiadali platby v rubľoch, a nie v eurách:

Máme záujem o nákup plynu vo väčšom objeme pre Slovensko. Rozhoduje cena, nie mena. Skvapalenený plyn nám neponúkajte.

Reklama

Súrne, zásoby sa míňajú.

Takže nahromadené dôkazy: kritika obrannej dohody s USA, výzva na mier a výzva na nákup lacného plynu?

K tvorbe projektu sa na Facebooku prihlásila dvojica podnikateľov Jakub Rezníček a Štefan Polgári. Obaja sú zo sféry informačných technológií.

Z Facebooku Jakuba Rezníčeka:

S “kolegom” Štefan Polgári sme sa nudili a dali sme dokopy takýto web. Ak aj tebe nie je ľahostajné, že sa z webu Dráčik v ostatnej dobe stal nástroj na šírenie “propagandy” pána majiteľa, tak sa zapoj do tohto projektu aj ty. Inštrukcie nájdeš v pôvodnom poste, alebo priamo na webe: https://dajte-im-vediet.sk/

Reklama

Ku výzve na skomplikovanie fungovania tejto hračkárskej spoločnosti sa pripojil aj aktivista Tomáš Kriššák, manažér mimovládnej organizácie Gerulata Technologies, ktorá sa v minulosti zviditeľnila nepodloženým zoznamom šíriteľov proruskej propagandy.

 

Z Facebooku Tomáša Kriššáka:

Dráčik vnímam ako úspešnú sieť predajní hračiek pre deti, ale už dlhšie mám pocit, že ide o nejaký cover-up, aby sa aj k rodičom detí dostali psychotické výlevy vyzývajúce k svetovej revolúcii voči otrokárom z NWO,“

Tomáš Kriššák, ďalej odporučil kontaktovať dánsku spoločnosť LEGO, ktorej produkty Dráčik taktiež ponúka, s odvolaním sa na jej etický kódex.

Reklama

Majiteľom spoločnosti Dráčik je podnikateľ Dušan Víglaský. Hoci spomenuté odkazy nie sú podpísané, vo všeobecnosti sa predpokladá, že ich autorom je práve tento podnikateľ žijúci vo veľkom mediálnom ústraní.

História a finančné výsledky siete hračkárstiev ukazujú, že je úspešným podnikateľom. Dráčik sa v posledných rokoch rozbehol naplno a jeho tržby pravidelne atakujú hranicu 60 miliónov eur. Rekordný bol rok 2019, keď vykázal tržby vyše 68 miliónov eur. Vlani firma vykázala najvyšší zisk v histórii, keď majiteľovi zarobila takmer 2,2 milióna eur. Podľa portálu Finstat nebola firma v strate ani raz od svojho vzniku. Podľa oficiálnej stránky má Dráčik na Slovensku 74 predajní. Ďalších 73 prevádzkuje v susednom Česku. Dušan Víglaský vybudoval celoslovenskú sieť hračkárstiev, ktorá konkuruje aj silným zahraničným hráčom a vytvorila si na Slovensku dominantné postavenie. Vlani Dráčik získal ocenenie Obchodník roka.

Len málo takto úspešných podnikateľov, a najmä takých, ktorí sú odkázaní na maloobchod a bežných zákazníkov, komentuje spoločenské dianie. Uvedomujú si, že takýmto prístupom môžu svojmu biznisu ublížiť. Najmä ak na seba upozorňujú vyjadreniami mimo hlavného prúdu. To si zaslúži rešpekt.

Biznis s hračkami Dušana Víglaského si v tomto roku pripomenie okrúhle výročie. Minulý mesiac uplynulo 30 rokov, odkedy rozbehol svoju živnosť. To, či vôbec a ako sa jeho osobné názory odzrkadlia aj na biznisových výsledkoch spoločnosti, ukážu nasledovné mesiace a roky. Ja osobne mám už dospelé deti a vnúčatá bohužiaľ ešte nemám, ale tieto Vianoce určite Dráčika navštívim. Ono sa vždy nejaké deti nájdu.

Peter Kováč

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:20

Česko vo finálnom hlasovaní migračný pakt EÚ nepodporilo, lebo ho Európsky parlament zmäkčil. Preto je ČR v skupine asi 15 štátov, ktoré chcú prísť za Európskou komisiou s ďalšími návrhmi. V reakcii na prijatie nových migračných pravidiel to na stanici ČT24 v utorok povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 20:19

Osem ľudí zahynulo a približne 40 sa zranilo v utorok pri zrážke autobusu s veľkým osobným autom pri meste Orlando v americkom štáte Florida. Autobus prevážal 53 farmárov.

Florida autobus nehoda obete
Záchranári zasahujú na mieste nehody autobusu pri meste Orlando v americkom štáte Florida 14. mája 2024
Včera 20:14

Každý, kto sa snaží poprieť genocídu v Srebrenici z roku 1999, nemá v Európe miesto, vyhlásil v utorok hovorca Európskej komisie Peter Stano.

Včera 19:58

Francúzsko posiela Ukrajine novú sériu rakiet zem-vzduch Aster 30 určených pre už dodané systémy protivzdušnej obrany SAMP/T-MAMBA. Vo francúzskom parlamente o tom v utorok informoval minister obrany Sébastien Lecornu.

Včera 19:58

Americký prezident Joe Biden obvinil v utorok Čínu z nekalých hospodárskych praktík, čím odôvodnil svoje rozhodnutie o zvýšení ciel na dovoz elektromobilov a ďalšieho tovaru z Číny.

Včera 19:54

Vo veku 92 rokov zomrela kanadská spisovateľka a nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Alice Munroová, prirovnávaná často k ruskému klasikovi a majstrovi poviedkového žánru Antonovi Čechovovi.

Včera 19:53

Prvý let znovupoužiteľnej kozmickej lode Boeing CST-100 Starliner s posádkou opäť odložili. Loď tak neodštartuje ani 17. mája pre problém sa týkajúci sa úniku hélia z pohonnej jednotky Starlineru, uviedol Boeing v utorok vo vyhlásení.

Včera 19:51

Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson v utorok na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky ostro kritizoval americký súdny systém a tvrdil, že slúži ako zbraň proti exprezidentovi.

Mike Johnson
Na snímke predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson

 

Včera 19:50

Európska únia sa pripravuje na blížiacu sa sezónu lesných požiarov a podniká kroky na posilnenie úsilia v boji proti nim, a to predbežným umiestnením hasičov a dotváraním flotily hasičských lietadiel.

Včera 19:50

Úrady na Srí Lanke evidujú najmenej 280 svojich občanov, ktorí sa dali naverbovať do vojny na Ukrajine. K týmto zisteniam úrady dospeli po tom, ako ministerstvo obrany vytvorilo špeciálny tím na zhromažďovanie informácií o Srílančanoch, ktorí išli do vojny, aby bojovali na strane Ruska či Ukrajiny, a žiadali občanov, aby takéto prípady nahlásili. Rezort nateraz kontaktovalo najmenej 280 rodín, ktorých príslušníci odcestovali bojovať na Ukrajinu. Srílanské úrady pritom opakovane varovali svojich občanov pred zapojením sa do bojov na Ukrajine.

Včera 19:49

Islandská poslankyňa a spravodajkyňa Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Thorhildur Sunna Evarsdóttir vo svojej utorkovej správe poukázala na zlý zdravotný stav väzneného aktivistu Julian Assange.

Včera 19:48

Schválením migračného paktu sa zavŕšilo osemročné obdobie márnych pokusov krajín EÚ nájsť zhodu v tom, ako postupovať voči nelegálnej migrácii. V reakcii na prijatie finálnej podoby nových migračných pravidiel to v utorok na sociálnej sieti X napísal český minister vnútra Vít Rakušan. Prijatie paktu ocenil, hoci sa ČR pri hlasovaní zdržala.

Včera 19:48

Izrael si v utorok pripomína 76. výročie vyhlásenia svojej nezávislosti. Sviatok známy aj ako Jom ha-Acmaut má však tento rok pochmúrnu atmosféru pre pokračujúcu vojnu v Pásme Gazy i pre obavy o osud rukojemníkov, ktorých v tejto enkláve zadržiavajú radikáli z palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Váhavce poletujú nad skalami v pobrežnom pásme na okraji hlavného mesta Tallinn v Estónsku

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali