Kollár: Podporujem očistu spoločnosti, ale nech sa deje zákonne. SaS stojí na strane Hegera, aj keby sa Sme rodina rozhodla odísť z koalície

Kollár: Podporujem očistu spoločnosti, ale nech sa deje zákonne. SaS stojí na strane Hegera, aj keby sa Sme rodina rozhodla odísť z koalície

Bratislava 19. septembra 2021 (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Hnutie Sme rodina podporuje vládny program očisty spoločnosti, ale musí sa to diať zákonným spôsobom. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár. Ak chce líder OĽANO Igor Matovič vládnuť bez Sme rodina, budú sa o tom podľa Kollára rozprávať na koaličnej rade

Boris Kollár
Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár

“Nebránim sa očiste, hovorím, že všetci, na ktorých sú relevantné dôkazy, majú byť postavení pred spravodlivý súd,” reagoval Kollár na slová Matoviča, že ak Sme rodina bude brániť očistnému procesu, treba sa rozprávať o koalícii bez nich.

Reklama

“Igor Matovič sa zase len vyhráža a chce vstupovať do svedomia Borisa Kollára, že si má vybrať, na ktorej strane chce byť,” reagoval Pellegrini. Najlepšie, čo sa môže Slovensku stať, je podľa neho pád tejto vládnej koalície, aby si ľudia vybrali v predčasných voľbách. Kollár chápe Pellegriniho, že sa mu nechce čakať do riadnych volieb, no nechce pustiť späť “smerácku mafiu”. “Budem podporovať túto vládu, aj keď robíme chyby. Určite je to lepšie, ako keby sa mala vrátiť ficovská mafia,” dodal.

Kollár odmieta, aby existovala skupinka s rozviazanými rukami, ktorá si bude rozhodovať, koho zavrie a koho nie. Kritizoval, že keď Slovenská informačná služba (SIS) pri svojej operatívnej činnosti vypočúvala kriminálne ‘závadovú’ osobu a zistenia postúpila prijímateľom zákona, zrazu sa našli dvaja kajúcnici a zbavili sa šéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

Reklama

Pellegrini kritizoval, že výsledkom bezpečnostnej rady je vytvorenie pracovnej skupiny. Premiér Eduard Heger (OĽANO) mohol podľa neho okamžite odvolať na základe zistení ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) a mohol tiež vymeniť šéfa polície, Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) či policajnej inšpekcie a vrátiť do riadenia polície hierarchiu.

Ak by sa hlasovalo o odvolaní Mikulca, Sme rodina nebude za, povedal Kollár. “Zatiaľ nemám relevantné dôkazy v rukách, aby som vyhlásil, že Roman Mikulec je zlý,” dodal. Minister vnútra musí mať podľa Kollára kompetenciu vymeniť si policajného prezidenta či šéfa NAKA alebo inšpekcie. “Teraz sa to ukázalo, keď tam má minister zabetónovaných smeráckych nominantov, nevie sa pohnúť. Musíme rozviazať ministrovi ruky aj v tomto, aby si mohol riadiť políciu,” doplnil Kollár.

Ochotu spolupracovať môže podľa Pellegriniho Fico prejaviť tak, že dodá podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie premiéra. “Teraz nie je dôvod rokovať o takýchto veciach. Keď budem vedieť dátum predčasných volieb, budem sa rozprávať o predvolebnej a povolebnej spolupráci,” reagoval na ponuku Fica. Len mať snahu uchopiť moc, vrátiť sa na stoličku podľa Pellegriniho nestačí. “Slovensko sa ani nemôže vrátiť tam, kde bolo pred rokom 2020, ani nemôže ostať v tomto marazme, musí vykročiť dopredu,” dodal. Keby sa Smer spojil s Hlasom, podľa Kollára by to pochovalo Pellegriniho.

Kollár pripomenul, že každá strana musí garantovať poslancov v parlamente, a to už Za ľudí nemá. “Zmenila sa situácia, nemôžeme sa tváriť, že zmluvu neotvoríme. Musíme znova otvoriť koaličnú zmluvu a dohodnúť sa na prerozdelení,” dodal. Chce, aby do budúcna bolo možné v súlade s Ústavou SR skrátiť volebné obdobie aj cez referendum. Dodal, že takýto návrh v koalícii pripravia.

 

Reklama
SaS: Podporujeme vládu Hegera, aj keby sa Sme rodina rozhodla odísť z koalície

Strana SaS plne podporuje vládu Eduarda Hegera (OĽANO) so všetkými poslancami klubu SaS vrátane odídencov zo Za ľudí. Platilo by to, aj keď by sa Sme rodina rozhodla opustiť koalíciu.

Eduard Heger
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger

“Hodnotové rozdiely medzi koaličnými partnermi sú prirodzené, avšak ak sa neustále zväčšujú, je taktiež prirodzené, že sa budeme rozprávať aj o ďalších možnostiach spoločného vládnutia,” doplnil hovorca SaS Ondrej Šprlák.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali