Kauza Vrbětice: Česi si strelili do vlastnej nohy – obvinením iných zo spáchania výbuchu na ich území vlastne priznávajú, že sami robia to isté v iných krajinách

Kauza Vrbětice: Česi si strelili do vlastnej nohy – obvinením iných zo spáchania výbuchu na ich území vlastne priznávajú, že sami robia to isté v iných krajinách

Bratislava 23. apríla 2021 (HSP/Foto:TASR-Mesto Valašské,SITA-Marko Erd,TASR/AP-Olivier Hoslet, Pool via AP)

 

Údajná účasť ruských agentov vo výbuchu muničného skladu, viac než čímkoľvek iným je smutným obrazom politickej tragédie našich dvoch bratských krajín. Ako by nás jedna mater mala: dve krajiny riadené trasorítkami, nútené konať proti vlastným záujmom

Vrbětice
Za obcou Vrbětice horí muničný sklad. Na snímke dymový “hríb”, ktorý odfotili z radnice mesta Valašské Klobouky vo štvrtok 16. októbra 2014

Slovensko v súvislosti s kauzou Vrbětice vyhostí troch ruských diplomatov. Majú opustiť SR do siedmich dní.

Reklama

Oficiálne stanovisko vlády hovorí, že je to reakcia na udalosti v Českej republike, a že SR k tomuto kroku pristúpila po dôkladnom vyhodnotení informácií našich spravodajských služieb. Lenže čo presne toto nemastné-neslané tvrdenie znamená? Veď aké ešte iné informácie potvrdzujúce pochybnú českú verziu kauzy Vrbětice môžu mať naše spravodajské služby, než len informácie od spravodajských služieb „spriaznených krajín“, konkrétne od českých spravodajských služieb, ktoré túto falošnú hru zrealizovali? Akú dôveryhodnosť teda má toto tvrdenie?

„S Čechmi sme vždy stáli pri sebe, v dobrom aj zlom. Vyhostením troch členov ruskej diplomatickej misie zo Slovenska sme jednak podporili nášho najbližšieho suseda, partnera a spojenca, a zároveň sme sa dôrazne ohradili voči takej činnosti cudzích spravodajských služieb na území našich krajín, ktorá ohrozuje naše bezpečnostné záujmy,“ povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Reklama

 

Európske hodnoty a solidarita v praxi

Je zaujímavé, že keď išlo o podporu postoja Českej republiky a ďalších susedov z V4, napríklad v súvislosti s migrantskou otázkou, tak vtedy podľa ľudí z tejto liberálnej proamerickej partičky vraj V4 „už stratila význam“ a treba sa držať toho, čo hovorí Brusel. Ale čuduj sa svete, hoci EÚ doteraz neprijala žiadne spoločné stanovisko, v tomto prípade naša junta okamžite konala: po Česku sme jediní, kto urobil takýto dramatický krok a vyhostil ruských diplomatov.

Jan Hamáček
Na snímke Jan Hamáček

Český minister vnútra Jan Hamáček doslova prosil západných spojencov: „Dovoľte, aby som využil túto príležitosť a požiadal vás o solidaritu, buďto vyjadrením, alebo možným vyhostením pracovníkov ruských spravodajských služieb z európskej pôdy.“ Lenže títo „spojenci“, tradične v duchu Mníchova 1938, si dôsledne hľadia na vlastné záujmy a kvôli českému špinavému prádlu si cestu na ruský trh zarúbať nemienia.

A naopak, niektorí hneď rozpoznali šancu: Berlín sa hneď ponúkol, že by rád prevzal diplomatické zastupovanie ČR v Moskve do svojich rúk. Nebolo by to nič nové: ani nemecký protektorát „Böhmen und Mähren“ nemal v rokoch 1939 – 1945 vlastné diplomatické zastúpenia v zahraničí a zastupovali ho veľvyslanci Veľkonemeckej ríše…

Mimochodom, prečo sa neponúklo zastupovať ČR v Moskve aj Slovensko, ak sme údajne s našimi bratmi „v dobrom aj zlom“? Slovenský postoj ku kauze Vrbětice je zvláštne nervózny a až podozrivo protirusky angažovaný. Prečo? K tomu sa ešte dostaneme.

Reklama

 

Český antirusizmus a dvojitý kilometer

Hanbou a naozaj veľmi trápnou kapitolou je patologický, až retardovaný antirusizmus časti českých koaličných politikov, keď niektoré vyjadrenia by na Slovensku spĺňali kritériá trestného činu hanobenia národa.

Všimol si to aj politický komentátor Eduard Chmelár, ktorý zostal „šokovaný“ demagogickou až xenofóbnou rétorikou českého ministra kultúry Lubomíra Zaorálka, ktorý v parlamente na základe Tolstého poviedky zovšeobecnil „typické vlastnosti Rusov“. „Na takúto megadávku xenofóbie som zvyknutý u protofašistov, ultranacionalistov, ale nie u kovaného sociálneho demokrata,“ hovorí Chmelár a pýta sa, či Zaorálek vôbec niekedy videl živého Rusa, ak tak bohorovne tvrdí, že „s Rusmi sa dá len ťažko žiť“. A poukazuje na to, že takíto šovinisti sú práve ľudia, „ktorí sa až donedávna tvárili, že národ je prežitá identita“.

Podobne tak prezidentský kandidát Michal Horáček, ktorý sa nechal počuť, že Rusko nikdy nebolo a nebude iné, a že je to všetko, čím sa Česká republika potrebuje riadiť. „Až ma mrazí z predstavy, že by niekto s takým primitívne splošteným názorom na svet stál na čele štátu. To je proste niečo tak tupé, ako keby niekto povedal, že Česi boli vždy kolaboranti – a debata sa skončila,“ konštatuje Chmelár.

Vlna rusofóbie a hystérie sa na celom kolektívnom Západe rozpútala na základe veľmi pochybného tvrdenia českých úradov, ktoré okrem tvrdení nepredložili zatiaľ ani jediný relevantný dôkaz o tom, že ruskí agenti údajne zlikvidovali sklad zbraní, ktoré Česká republika cez sprostredkovateľov načierno dodáva teroristom. Na druhej strane však je považované za „brilantnú akciu“, ak Izrael v Iráne vraždí vedcov a necháva vybuchovať rôzne zariadenia, alebo ak USA na území tretej krajiny zavraždili veliteľa iránskych ozbrojených síl (koľkých amerických diplomatov Slovensko vyhostilo po tejto nehoráznej vražde?). Čo by asi tak robili USA, keby napríklad Irán zavraždil amerického ministra obrany na návšteve napríklad Slovenska?

Reklama

Tento absolútne očividný dvojitý meter je sám osebe dostatočným dôkazom o tom, že Západ s jeho dlhými mediálnymi chápadlami je voči Rusku zaujatý.

 

A čo sa to v tých Vrběticiach vlastne stalo?

No áno, a ešte je tu taký detail, čo sa to vlastne v skutočnosti v tom muničnom sklade stalo. Pre systémové médiá, ktoré sa tak nepokryte tešia z vyhosťovania diplomatov, to nie je až taká dôležitá téma, ale kto hľadá pravdu, mal by si všimnúť, že aj tu sú určité podivné veci.

Akosi sa už nehovorí o tom, kto ten sklad navštívil deň pred výbuchom. A tiež sa podozrivo mlčí o tom, že tam najskôr horelo – a horelo tam tak dlho, že tam prišli hasiči, ktorí však, keď sa dozvedeli, že tam sú výbušniny, odtiaľ rýchlo zmizli. Existujú dokonca fotografie z toho hasičského auta.

Za týchto okolností je tiež veľmi podivná informácia o úmrtí tých dvoch zamestnancov. Ak vedeli, že tam horí, kde sa nachádzali? Spali vtedy? Alebo hasili požiar blížiaci sa k výbušninám ručným hasiacim prístrojom?

A čo ten druhý výbuch, ktorý sa udial o dva mesiace neskôr? Aj pri ňom boli ruskí agenti? Nikto nespomenul, že by tam mali byť, znamená to, že tam mali nastražiť výbušný systém, ktorý vybuchol o dva mesiace neskôr? Ako to, že ho nikto nenašiel pri kontrole po prvom výbuchu?

 

Dôkazy? Veď to obvinenie samo osebe je priznaním!

Premiér Babiš sľuboval odtajnenie správy Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) o ruskej stope vo Vrběticiach, lenže minister vnútra Jan Hamáček to v podstate poprel vyhlásením, že by vraj nebolo taktické odkrývať karty, aby sa vraj Rusi nedozvedeli, čo všetko BIS vypátrala. Lenže na zasadnutí branno-bezpečnostnom výbore českého parlamentu sa ukázalo, že všetky dôkazy sú iba nepriame, na základe ktorých nie je možné ani začať trestné stíhanie.

Andrej Babiš
Na snímke český premiér Andrej Babiš

A česká vláda by mala veľmi rýchlo vyjsť s dôkazmi von, ak teda nejaké naozaj má. Ona totiž má riadny kusisko masla na hlave, a nie, že nie.

Materiál vo Vrběticiach bol totiž oficiálne určený na likvidáciu a bol jednoznačný zákaz jeho reexportu do ďalších krajín – to by bolo hrubé porušenie medzinárodného práva. A teraz uvažujme spolu: ak by teda bolo pravdou, čo tvrdí oficiálna verzia o „ruskej stope“, prečo by vlastne ruskí Čuk a Huk, alebo Pat a Mat mali chcieť vyhodiť ten sklad do luftu?

Reklama

Jediný zmysel by to malo vtedy, ak by ten sklad bol pre Rusko nejakým spôsobom nebezpečný. Tu prichádza do úvahy jediná možnosť: že tie zbrane sa vyvážali do tretích krajín. A netreba dodávať, že asi nie do Vatikánu ani do San Marína, ale niekam, kde to riadne smrdí, a kde by boli tie zbrane použité proti Rusku alebo jeho spojencom: najskôr na Ukrajinu, do Sýrie, na Kaukaz…

A teda Česká republika, ak hovorí o ruskej stope, tým vlastne zároveň nepriamo uznáva svoju vinu v prípade zakázaného exportu zbraní. Vyhostenie osemnástich Rusov z veľvyslanectva bez predloženia dôkazov by mohlo byť vnímané ako priznanie – keby nebolo očividné, že je to účelová provokácia. A čo viac: súčasne s tým by Česko zároveň priznalo veľmi dobrý dôvod o celej veci klamať, a teda že jeho obvinenie je tendenčné a účelové…

Ako chcú vlastne obviňovať nejakú krajinu zo spáchania výbuchu na ich území, keď sa tým vlastne priznávajú, že sami to isté robia v iných krajinách?

Samozrejme, nič z toho naše osvietené panstvo neráčilo vziať do úvahy a rovno vyhostilo ruských diplomatov. Prečo?

 

Reklama
Dôvod postoja SR: aj my sme vo veci namočení!

Prečo quislingovská liberálna junta vládnuca na Slovensku reagovala tak rýchlo a tak neadekvátne? Samozrejme, okrem rovnakej politickej servilnosti ako v prípade Česka, je tu ešte jeden dôvod. Andrej Kiska mladší, o účasti ktorého v tejto veci médiá mlčia ako partizáni.

Mlčia, hoci súvislosť tu je viac než podozrivá. Syn bývalého amerického slovenského prezidenta v tom čase pracoval pre firmu Benson Oak, podnikajúcu vo východnej Európe, ale s koreňmi v USA. Táto firma pracuje tiež so zbraňami a sídli v rovnakom areáli vo Vrběticiach, ako vybuchnutý sklad. A teda, keď je reč o zakázanom reexporte zbraní z Vrbětíc, táto firma je prvá v rade podozrivých, ktorí by s tým mohli mať niečo do činenia… A teda tu má aj vládna proamerická junta na Slovensku, ktorej je Kiska starší kmotrom, krásny možný dôvod klamať o veci vo Vrběticiach…

„Môže Andrej Kiska vylúčiť, že ako prezident pri svojich stanoviskách proti Rusku nebol ovplyvnený podnikaním svojho syna? Môže Andrej Kiska garantovať občanom Slovenska, že počas vojenského konfliktu na ukrajinsko-ruskej hranici, rozhodoval ako prezident úplne autonómne a nezávisle? Môže vtedajší prezident Andrej Kiska vylúčiť, že jeho ústretové postoje voči Ukrajine neboli motivované najmä snahou pomôcť podnikaniu svojho syna na Ukrajine?“ pýta sa v tejto súvislosti poslanec Ján Podmanický.

A systémové médiá? Nejako si zabudli všimnúť, že je tu dosť reálna možnosť, že syn prezidenta Slovenskej republiky (ktorý sám má toho dosť na rováši), v čase, keď bol tatko vo funkcii, mohol na čierno vyvážať zbrane do centra geopolitických konfliktov, čím by bol spolupáchateľom závažného medzinárodného zločinu. No ale povedzte, načo by sa zaoberali takou prkotinou, všakže?

 

Reklama
Česko a Slovensko? Iba nevoľníci na špinavú prácu

Systémové médiá vytvárajú idylický dojem všeobjímajúcej euroatlantickej lásky medzi západnými veľmocami a ostatnými „partnermi“ z východnej Európy. Aká je však pravda o tomto „partnerstve“, to v praxi vidíme nielen na disciplíne podriadených systémových médií, ale tiež na správaní politikov, keď o niečo ide. A najsmutnejšie na tom je, že slaboduchí miestni správcovia východných gubernií často ani príliš nerozumejú hre, v ktorej sú iba kusom návnady, ani im nedochádza, že sú spravidla použití ako handry na špinavú prácu.

Slovensko či Česko nie je pre týchto „partnerov“ o nič dôležitejšie, než trebárs Ukrajina, ktorá nie je v ich očiach ničím iným, iba korisťou a nástrojom na rozvracanie Ruska (kto má v tomto smere ešte stále nejaké ilúzie, môže si pozrieť napríklad toto video, ako Západ v Bielorusku pripravoval prevrat).

„Obávam sa, že Česko zohralo len úlohu užitočného idiota v spore dvoch veľmocí. Že zohrali veľmi naivnú spravodajskú hru, ktorá sa môže v konečnom dôsledku obrátiť proti nim. Zadychčaný premiér Babiš mi veľmi pripomínal zadychčaného ministra Korčoka, ktorý sa práve vrátil z jednej ambasády, aby oznámil, že Sputnik V je ‘geopolitická zbraň’. Aj mlčanie prezidenta Miloša Zemana si vysvetľujem tým, že vie o celom incidente podstatne viac,“ hovorí Chmelár.

 

Diplomacia na úrovni „mama mi kázala, aby som sa s tebou nekamarátil“

Samozrejme, slovenské opozičné strany poukazujú na zbabelý a servilný postoj vládnucej junty. Podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica sa potvrdilo, že slovenská vláda je vládou amerických agentov.

Aj strana Hlas tvrdí, že ju mrzí, „že sa taký vážny akt uskutočnil bez informácií parlamentu a slovenská verejnosť nebola informovaná o príčinách tohto závažného zahraničnopolitického rozhodnutia.“ SNS zase upozorňuje, že „vďaka vyhosteniu ruských diplomatov bude ťažko doriešiteľné, aby bol Sputnik V, ktorý ostal na území Slovenskej republiky, poskytnutý na očkovanie.“ V podobnom duchu reagujú aj ostatné opozičné strany.

Ale aby sme nekrivdili českým a možno aj slovenským predstaviteľom: oni zrejme ani nemajú inú voľbu ako konať, keď z centrály príde tvrdý príkaz. Naše krajiny sú zbavené hospodárskej, potravinovej, finančnej či akejkoľvek inej samostatnosti a v prípade neuposlúchnutia by bolo veľmi jednoduché ich uvrhnúť do chaosu, nedostatku, nezamestnanosti, finančného úpadku…

Reklama

 

A čo na to Rusko?

Rusko zareagovalo na českú provokáciu tvrdo: ak Česi vyhostili osemnásť ruských diplomatov, Rusko vyhostilo Čechov rovno dvadsať. A nepochybne bude ich reakcia podobne tvrdá aj voči Slovensku.

Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR zverejnilo svoje stanovisko: „Obvinenia proti pracovníkom Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike z akejkoľvek nezákonnej činnosti, tým väčšmi z činnosti zameranej proti Slovenskej republike, sú absolútne neopodstatnené.“ Veľvyslanectvo považuje rozhodnutie vlády vyhostiť troch ruských diplomatov za krok, ktorý je v rozpore s historicky dobrými vzťahmi medzi národmi našich krajín. Leonid Sluckij, predseda výboru pre medzinárodné záležitosti Štátnej dumy, uviedol, že ide zo slovenskej strany o provokáciu. Slovensko podľa neho dobrovoľne vstúpilo do vazalského vzťahu s USA.

Netreba azda ani dodávať, že ruská strana si vyhradzuje právo primerane reagovať na postup slovenských vládnych orgánov, o ktorom budú tieto v krátkom čase informované. Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marie Zacharovovej, odpoveď „na seba nenechá dlho čakať“.

Zaujímavé je tiež vyjadrenie ruského prezidenta Putina. Ten vo svojom každoročnom prejave Povedal, že osoby zodpovedné za provokácie, ktoré ohrozujú bezpečnostné záujmy Ruska „to budú ľutovať tak, ako už dávno neľutovali“. Putin tiež uviedol:„ Nechceme spáliť mosty, ale ak niekto vníma naše dobré úmysly ako ľahostajnosť alebo slabosť a má v úmysle vyhodiť do povetria tieto mosty, mal by vedieť, že ruská reakcia bude asymetrická, rýchla a tvrdá“. Tento postoj voči Západu niektorí tiež vysvetľujú v kontexte zmeny priorít ruskej zahraničnej politiky, ktorá sa dlhodobo čoraz menej orientuje na Západ, a čoraz viac na Čínu.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali