Jozef Šátek označil Kyselicove vyjadrenia o čistkách na polícii za dôkaz jeho nedostatočnej kompetencie. Čo si myslí o Lipšicových tvrdeniach o sledovaní? Podporil ho aj bezpečnostný analytik Bránik

❚❚

Bratislava 19. septembra 2021 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Poslanec Národnej rady SR za OĽANO Lukáš Kyselica včera pre Sobotné dialógy vyhlásil, že hnutie nechcelo hneď po voľbách robiť v polícii čistky, ale zdá sa mu, že teraz nastal ten správny čas. Zastáva tiež názor, podľa ktorého je úplne normálne, že sa vyšetrovatelia radia, ako koncipovať uznesenia o začatí trestného stíhania. Na tieto jeho slová zareagoval bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek, pričom mu pripomenul pár káuz, ktoré sprevádzali začiatok jeho politickej kariéry

Daniel Lipšic
Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic

„Kyselica si asi myslí, že všetci sme stratili pamäť, že sme tak pripečení, že po pár mesiacoch už zabudneme na jeho prešľapy, že presadzoval Bilecovú, že si obsadil s rodinkou ako štátny tajomník vilu ministerstva vnútra a že počas volebných kortešačiek do parlamentu bol „utajeným“ príslušníkom Vojenského spravodajstva, keď ho ešte v tom čase riadil Balciar,“ spomenul pár Kyselicových prešľapov Šátek.

.

Zdôraznil, že to bol práve Kyselica, ktorý 8 rokov pôsobil v tíme „Gorila,“ pričom za celý ten čas sa vo vyšetrovaní nedosiahol žiadny pokrok. Nie je preto istý, či práve on je tá správna osoba na tvrdenie, o neexistencii čistiek v polícii. Podľa slov Šáteka to skôr svedčí o jeho nekompetencii vo funkcii.

Len trochu skúsenejší vedúci funkcionár polície, ktorým Kyselica nikdy nebol, musel vedieť, že bez zásadnej personálnej previerky všetkých funkcionárov od najvyššieho stupňa až po spodok nemôže prísť k skutočnej zmene charakteru policajnej práce. Je jasné, že týmto vyhlásením len dokazuje, že situáciu na začiatku vládnutia zle zhodnotili, túto podcenili a jej výsledkom je súčasná katastrofálna situácia v polícii ako aj vo vzťahoch k prokuratúre a SIS,“ vysvetlil bývalý vyšetrovateľ.

.

Rovnako nepokladá za normálne, aby sa vyšetrovatelia pred vydaním uznesenia dohovárali na tom, „ako skutok bez podložených konkrétnych dôkazov obsahovo zmanipulujú, aby ho právne mohli kvalifikovať tak, aby výkonom dozoru bola vecne príslušná špeciálna prokuratúra.“

 

Lipšicove vyjadrenia  o sledovaní vyznievajú skôr ako komédia. Načo tá dráma?

No to nie sú jediné znepokojujúce informácie posledných dní. Šátek sa pozastavil aj nad tvrdením Daniela Lipšica o tom, že ho sledovalo auto s neexistujúcimi poznávacími značkami.

Je šokujúce vyjadrenie špeciálneho prokurátora D. Lipšica, že ho sledovalo vozidlo s neevidovanou poznávacou značkou, pričom akosi u neho absentuje vyjadrenie, prečo nepoužil ten najjednoduchší postup, zavolať operačného dôstojníka polície, oznámiť mu túto hrozbu a okamžite k zastaveniu a previerke osadenstva vozidla a dôvodu sledovania vozidla so špeciálnym prokurátorom privolať policajné hliadky. Aspoň takto sa to v normálne fungujúcej spoločnosti robí a nie hovoriť o niečom, čoho pravdivosť už nemožno následne preveriť,“ vyjadril sa Jozef Šátek.

Jeho slová potvrdzuje aj bezpečnostný analytik a bloger Radovan Bránik. Ten sa vyjadril rovnako jasne. Pre špeciálneho prokurátora s ochrankou a ďalšími bližšie nešpecifikovanými opatreniami na zaistenie bezpečnosti jeho osoby predsa pohyb takéhoto vozidla nemôže predstavovať problém, obzvlášť, keď jeho pohyb a činnosť zaregistrovali. Podľa jeho názoru je možné sa domnievať, že v tomto prípade vôbec nešlo o skryté sledovanie, ale skôr o sprevádzanie Lipšicovho vozidla.

.

V tomto ponímaní vidí Lipšicove vyjadrenia o sledovaní Slovenskou informačnou službou skôr ako komédiu. Jediným spôsobom, ako si totiž overiť sledovanie vozidlom bez zvláštnej evidencie je taký, že si jeho značku poznamená a následne si ju overí v dostupných databázach.

Nuž a potom je už najmenší problém zistiť, kto sa to okolo neho a jeho bezpečákov motal. A teda keď si to preveroval, tak musel to ečv poznať a mať ho zaznamenané. Ale je fakt, že potom by tomu chýbal ten pravý nádych tajomstva a hrdinského ohrozeného Froda,“ poznamenal Bránik.

Ten je presvedčený, že ak by išlo naozaj o skrytú aktivitu informačnej služby alebo dokonca hrozbu, tak by tajní použili autá, ktoré sa od bežných áut len ťažko rozoznávajú. Stratégia využívania “utajených” áut, ktorých “utajenosť” možno na par klikov zistiť na webe, je už podľa neho dávno prežitkom.

„Okrem toho – ak by to hneď aj bolo auto sis, tak kde je problém? Veď je ich úlohou monitorovať potenciálne hrozby a isto sa so šéfom špeciálu zhodneme, že reálne existujú, tak načo tá dráma? Sis, ktorú riadi človek Vlada Pčolinského, ktorému svojim svedectvom Lipšic pomohol je zrazu zlá?“ pýta sa na záver Bránik.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali