Jakov Kedmi: Rusko je pripravené ku konfliktu s USA

Jakov Kedmi: Rusko je pripravené ku konfliktu s USA

Moskva 13. apríla 2017 (HSP/warfiles/Foto:facebook)

 

Jakov Kedmi, bývalý izraelský spravodajský dôstojník a riaditeľ NATIV, sa na portáli warfiles venoval ďalším perspektívam vývoja rusko-amerických vzťahov

Podľa Jakova Kedmiho americký prezident Donald Trump si neželá skutočné vyostrenie vzťahov s Ruskom a ani Rusi a ani Američania nechcú, aby sa situácia na Blízkom východe vyhrotila. Američania však provokujú a vďaka ich krokom sa situácia naozaj stáva vážnou.

Reklama

Podľa Kedmiho ak budú v sýrskom vzdušnom priestore operovať Rusi i Američania na malom priestore a nebudú koordinovať spoločne bojové akcie, môže prísť k problémom. Treba sa vžiť aj do postavenia ruského velenia. Dva torpédoborce vystrelili 59 rakiet na sýrsku leteckú základňu. Ak by Američania vystrelili 300 rakiet na základne ruských vojakov, tieto základne by boli zničené. Posledne strieľali 2 torpédoborce, v budúcnosti môže byť týchto torpédoborcov aj 5. Rusi musia prijať nejaké rozhodnutie.

Jakov Kedmi Foto: PrintScreen Youtube

Americká flotila má k dispozícii 3,5 tisíc Tomahawkov. Ruské velenie sa teraz musí rozhodnúť: ak chce ostať v tomto priestore, musí posilniť svoju skupinu v Sýrii – aj loďstvo, aj protivzdušnú obranu, aj letectvo.

Reklama

Jakov Kedmi tvrdí, že u Donalda Trumpa dominoval jeden primárny cieľ – dokázať, že je lepším prezidentom ako Obama. Preto urobil to, k čomu sa Obama nemal. Trump dúfa, že sa zlepší jeho postavenie v zápase s americkou protitrumpovskou opozíciou. Útok na sýrsku základňu al-Shayrat mu v USA politicky pomohol.

Podľa Kedmiho však Trump nemá záujem vyhrocovať vzťahy s Ruskom. Američania tvrdia, že ich útok nebol útokom voči Rusku, ale len proti Sýrii. Trump navyše pred Američanmi tvrdí, že jeho útok sledoval zvýšenie bezpečnosti USA. Samozrejme, ponímanie zákonnosti a práva v USA je zvláštne a skutočnosť, že možno každú hlúposť a dobrodružstvo vysvetliť pred Američanmi tým, že ide o ochranu USA pred hrozbou, je kontraproduktívna.

Jakov Kedmi odpovedal aj na otázku, či môže konflikt medzi Ruskom a USA eskalovať do jadrovej podoby. Podľa jeho slov by jadrový konflikt bol dôsledkom prudkého zhoršenia konfliktu medzi Ruskom a USA. Samozrejme, existujú mechanizmy, ako túto možnosť konfliktu nepripustiť, mnohí americkí vojenskí odborníci sú však z nepochopiteľných príčin presvedčení, že by jadrový konflikt s Ruskom mohli zvládnuť, že majú viac možností a energie. Mýlia sa.

Časť médií vníma americký útok bombasticky v duchu “Šerif sa vrátil na Blízky východ”. Žiaden šerif sa však nevrátil, USA nemajú na to dostatok síl byť dnes šerifom. Podľa Kedmiho Američania utiekli zo Somálska, Libanonu, Afganistanu i Iraku. Nikde, kde Američania použili vojenskú silu, neslávili úspech. “Jediné, čo dokázali, bolo zničenie fungujúcich štátov a vytvorenie chaosu, korupcie, terorizmu,” uviedol Jakov Kedmi.

Na snímke americký prezident Donald Trump

Čo sa týka odchodu Asada, ten požadujú Američania už 6 rokov. No Američania nie sú momentálne zúčťastnenou stranou riešenia konfliktu o Sýrii. Nikto ich na rokovania v skutočnosti nepozval, všetko ide mimo USA. Rusko prišlo do Sýrie nie preto, aby chránilo Asada. Rusi potrebujú vojenskú námornú základňu v Stredozemnom mori, kvôli strategickým cielom a vlastnej bezpečnosti. To jednoznačne vypovedá o tom, že  Rusko je pripravené vstúpiť do konfliktu s USA, pretože vidia Sýriu a ruské základne v Sýrii ako prioritnú otázku svojej bezpečnosti.

Reklama

Čo sa týka Asada, Rusko hovorí jednoducho. Aká je alternatíva voči Asadovi, ktorá by zabezpečila, že Sýria ostane stabilným a jednotným štátom, v ktorom sa nebude rozmáhať islamský terorizmus? USA a Izrael na túto otázku odpovedali jednoznačne – nevieme. Na to Rusko odpovedalo takisto jednoznačne – keď budete vedieť, potom začneme s vami komunikovať.

Rusko a Čína odpovedali jednoznačne – o tom, kto bude stáť v čele Sýrie, rozhodne sýrsky národ. Pokiaľ tam budú ruské vojská, nikto silou Asada nebude odstraňovať. Budú musieť byť rozhovory. O tom, kto v súčasnosti rozhoduje o osude Asada niet pochýb – ide o Rusko, Irán a Turecko
Čo sa týka Turecka, je tu viacero problémov. Erdogan sa na bruchu priplazil k Putinovi a prosil o odpustenie. Jeho pozícia je ťažká, Erdogan si nemôže dovoliť otvorene jednať proti Asadovi, pretože tureckí vojaci môžu byť okamžite vystavení úderom zo strany Kurdov či sýrskej armády. Ich postavenie v Sýrii je veľmi napäté a nebezpečné.

Američania nemajú dostatok síl vyriešiť problém s teroristami bez pomoci Ruska. To vedia všetci seriózni odborníci v USA, okrem niektorých v Pentagone, CIA a Senáte. Američania nemajú šancu riešiť situáciu v Sýrii vojenskou silou, musia proste viesť rozhovory.

Jakov Kedmi sa venoval aj faktu, že k útoku na sýrske vojenské letisko Tomahawkami prišlo v čase, kedy predstavitelia Trumpovej elity rokovali s Číňanmi. Podľa jeho slov Číňania neveriacky sledovali amerických barbarov, ktorí nechápu elementárne základy diplomatickej etikety. Pokúšať sa o barbarský nátlak v podobe amerického útoku, ktorý mal “čosi naznačiť Číňanom” v čase čínskej návštevy v USA, tak takáto hlúposť sa len tak ľahko nevidí. Číňania majú dlhú pamät a nezabúdajú. Podľa Kedmiho Američania budú prekvapení čínskou odpoveďou. Takisto nátlak Američanov voči Číňanom, pri ktorom Američania oznámili, že ak Čína nepomôže USA v aktivitách voči Severnej Kórei, budú pokračovať v týchto aktivitách Američania sami, nie je podľa Kedmiho práve tým najlepším a najšťastnejším diplomatickým riešením.

Čo sa týka chemických zbraní na leteckej základni al- Shayrat, túto možnosť označil Jakov Kedmi za totálne klamstvo a nepravdu. Pri útoku Tomahawkami  sa nedostali žiadne bojové otravné látky do ovzdušia a do pôdy, čo jednoznačne svedčí o tom, že sa na základni žiadne bojové otravné látky nenachádzali. Pritom v Aleppe teroristi, ktorých USA podporovali a ktorých nakoniec sýrske vládne jednotky vyhnali, mali chemickú muníciu uskladnenú v centre mesta v budovách školy. Podľa Kedmiho Asad žiadne chemické zbrane nepoužil, pretože ich pod dohľadom OSN a Ruska už pred niekoľkými rokmi zničil.

Reklama
Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad TASR/AP-SANA

Na otázku, či po Sýrii zaútočí Trump aj na Severnú Kóreu, Jakov Kedmi odpovedal na americké snahy ruským príslovím. “Keď je sila, tak tam rozum evidentne  netreba”. Podľa Kedmiho Trumpovi tlieskajú k tomuto americkému kroku viacerí obmedzení predstavitelia politických elít, väčší politický zmysel však tento krok nemá. Tí, čo tlieskajú teraz Trampovi, tlieskali Američanom aj v čase amerických útokov na Irak, Belehrad či Líbyu. K čomu to priviedlo, všetci vidia a vedia. Ak padne Asad, chaos na Blízkom východe sa prehĺbi.

Bližšie sa napätiu v blízkosti Kórejského polostrova venoval Jakov Kedmi na portáli inforeactor, kde bližšie rozviedol, čím sa môže skončiť dobrodružstvo USA voči Severnej Kórei.

Podľa neho Američania majú vo vzťahu k Severnej Kórei na výber z troch možností. Prvou je odstránenie severokórejského vodcu Kim Čen Ina a hlavných predstaviteľov severokórejského režimu, druhou možnosťou je likvidácia severokórejských vojenských základní a strategických vojenských bodov, treťou možnosťou je  navrátenie jadrových zbraní na územie Južnej Kórei, ktoré USA stiahli v roku 1991.

Najväčším problémom Američanov je však to, že v posledných rokoch varianty, ktoré oni považujú za optimálne, však optimálnymi objektívne často nebývajú. Jakov Kedmi sa priznal že nechápe, prečo sa Američania rozhodli riešiť naraz problémy v Sýrii, Iraku, Lýbii, Filipínach, s Ruskom, Čínou, Iránom, Tureckom a k tomu ešte aj so Severnou Kóreou.

Podľa jeho slov tieto problémy vyriešiť Donald Trump proste nedokáže, navyše to všetko v čase, kedy majú USA vnútropolitické problémy. Donald Trump sa rozhodol zvýšiť svoju prestíž, správa sa však ako slon v porceláne.

Potom Jakov Kedmi poukázal na to, ako reagujú na americký útok voči Sýrii Severná Kórea alebo Irán. Oba štáty sa utvrdili v tom, že ak nebudú mať jadrové zbrane, Američania na nich bez problémov zaútočia, pretože Američania sú presvedčení, že dodržiavať medzinárodné dohody a pravidlá evidentne nemusia.

Takže namiesto toho, aby sa rokovalo a dosiahol všeobecný konsenzus, vrhnú Iránci a Severná Kórea všetok svoj potenciál na výrobu jadrových zbraní, svet sa teda stane ešte nebezpečnejším miestom. Jakov Kedmi vyjadril presvedčenie, že ani Čína a ani Rusko nebudú otvorene bojovať za Severnú Kóreu, určite však vyvinú úsilie, aby k žiadnemu americkému  útoku neprišlo.

Ak však k útoku Američanov voči Severnej Kórei príde, Jakov Kedmi uviedol, že nezávidí Južnej Kórei a ani Japonsku, pretože existuje veľmi reálna možnosť, že Severná Kórea použije jadrové zbrane. Severokórejčania už nebudú mať čo stratiť. Severokórejské rakety sú primitívne a určite nemajú šancu ohroziť americké územie, v regióne však Severokórejci dokážu narobiť ozajstnú paseku.

Čo sa týka Kyjeva, ktorý očakáva že sa znova mení situácia a čoskoro sa bude môcť spoľahnúť na americkú pomoc voči Rusku odvetil Jakov Kedmi jednozačne. Šťastní sú tí, ktorí tomu veria, pretože ich nič netrápi a sú optimisticki naladení. Veria však vlastným hlúpostiam, na čo majú ale samozrejme právo, on však situáciu na Ukrajine až tak optimisticky pre Ukrajincov nevidí. Ukrajinci si napríklad neuvedomujú, že po americkom útoku v Sýrii môžu Rusi napríklad podľa amerického vzoru zničiť ukrajinské delostrelectvo, aby chránili životy civilistov Donecka a Luhanska a Ukrajina nemá žiadne možnosti, aby tomu zabránila. Čo môže Ukrajincov jediné  zachrániť, je upevnenie vzťahov medzi Ruskom a USA, nie zvyšovanie napätia medzi oboma krajinami.

Jekaterina Barova

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali