Haag vydal zatykač na Putina

Haag vydal zatykač na Putina

Bratislava 17. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin,Screenshot)

Aktualizované 17. marca 2023

Podrobnosti o rozhodnutí Medzinárodného súdneho dvora v Haagu vydať zatykač na Putina a ruskú ombudsmanku pre práva detí Ľvovú-Belovú

Summit Spoločenstva nezávislých štátov
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Podľa denníka The Guardian sudcovia predbežného vyšetrovania zistili “dostatočné dôvody domnievať sa, že každý z podozrivých je zodpovedný za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva a nezákonného presunu obyvateľstva z okupovaných území Ukrajiny do Ruskej federácie na úkor ukrajinských detí”.

Reklama

“Putin je údajne zodpovedný za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a nezákonného presunu obyvateľstva (detí) z okupovaných území Ukrajiny do Ruskej federácie. Existujú opodstatnené dôvody domnievať sa, že pán Putin je individuálne trestne zodpovedný za uvedené zločiny, (i) za spáchanie činov priamo, spoločne s inými a/alebo prostredníctvom iných osôb v dôsledku toho, že riadne nekontroloval civilných a vojenských podriadených, ktorí tieto činy spáchali,” uvádza sa v oznámení.

Sudcovia údajne zvažovali vydanie tajných zatykačov, “ale rozhodli sa, že ich zverejnenie by mohlo pomôcť zabrániť páchaniu ďalších zločinov”.

Reklama
Medzinárodný trestný súd je založený na Rímskom štatúte, dokumente, ktorý ratifikovalo 123 krajín
Medzinárodný trestný súd je založený na Rímskom štatúte, dokumente, ktorý ratifikovalo 123 krajín

Kancelária prezidenta Ukrajiny reagovala na rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu vydať zatykač na Putina a ruského ombudsmana pre práva detí.

“To znamená, že môžu byť zatknutí na území krajín, ktoré ratifikovali Rímsky štatút,” napísal vedúci OP Andrij Jermak.

Uviedol, že v konaniach, ktoré sa vyšetrujú na Ukrajine (na základe obvinení z deportácie detí ICC a vydaných zatykačov), bolo zaznamenaných viac ako 16 tisíc prípadov násilnej deportácie detí.

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin potvrdil, že Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na Vladimira Putina.

Spresnil, že zatykač bol vydaný v prípade násilného vysídlenia ukrajinských detí.

Reklama

 

Maria Lvová-Belová sa vyjadrila k zatykaču ICC:

“Je skvelé, že medzinárodné spoločenstvo ocenilo prácu na pomoc deťom v našej krajine, že ich nenechávame vo vojnovej zóne, že ich vyťahujeme von, že im vytvárame dobré podmienky, obklopujeme ich milujúcimi a starostlivými ľuďmi. Boli na mňa uvalené sankcie zo všetkých krajín, dokonca aj z Japonska, teraz je na mňa vydaný zatykač, som zvedavá, čo bude ďalej – nuž pracujeme ďalej.

 

Objavila sa reakcia Ruska na to, že Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal zatykač na Putina.

Reklama

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že rozhodnutie ICC nemá pre Rusko “žiadny význam”.

“Rusko nie je zmluvnou stranou Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu a nemá z neho žiadne povinnosti. Rusko s týmto orgánom nespolupracuje a prípadné ‘predpisy’ o zatknutí pochádzajúce z Medzinárodného súdneho dvora budú pre nás právne neplatné,” uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

Zatykač vydaný na ruského prezidenta je jedným z najmocnejších nástrojov Medzinárodného trestného súdu. Medzinárodný trestný súd však nevynáša rozsudky v neprítomnosti, čo znamená, že na to, aby mohli byť Putin a Ľvova-Belová súdení, musia byť vo väzbe v Haagu, poznamenáva BBC.

Medzinárodný trestný súd je založený na Rímskom štatúte, dokumente, ktorý ratifikovalo 123 krajín, medzi ktorými nie je Rusko, Ukrajina ani USA (pozri mapu).

Vyšetrovanie bolo možné, pretože Ukrajina pred niekoľkými rokmi uznala jurisdikciu ICC nad zločinmi spáchanými na jej území a pretože 42 členských štátov ICC požiadalo prokurátora Chana o vyšetrovanie.

“To stačí na to, aby zločiny spáchané počas ruskej invázie patrili do jurisdikcie súdu,” konštatuje BBC.

Poznamenávame, že teoreticky by Putin mohol byť zatknutý počas návštevy jednej zo 123 krajín, ktoré ratifikovali Rímsky štatút.

Nie je však známe, či sa tak stane v praxi. Hoci v tejto situácii je nepravdepodobné, že by Putin do týchto krajín cestoval.

Peskov o zatykači ICC: samotná formulácia otázky je neprijateľná, neuznávame právomoc tohto súdu, všetky jeho rozhodnutia sú právne neplatné.

Senátor Klišas: Rusko by malo okamžite vydať zatykač na všetkých “sudcov” Medzinárodného trestného súdu;

Reklama

Volodin označil zatykač ICC na “zatknutie Putina” za hystériu Západu. Poslanec Štátnej dumy Vjačeslav Volodin komentoval vydanie “zatykača” na ruského prezidenta Vladimira Putina a detskú ombudsmanku Mariu Ľvovovú-Belovú Medzinárodným trestným súdom, ktorý Rusko neuznáva.

“Washington a Brusel chápu: je tu Putin – je tu Rusko. Preto na neho útočia. Putinova sila je v podpore ľudí, v konsolidácii spoločnosti okolo neho,” povedal Volodin.

 

Reagoval aj Medvedev

Medvedev o zatykači na Vladimira Putina vydanom Medzinárodným trestným súdom, ktorý Rusko neuznáva napísal nasledovné, pričom si pomohol piktogramom:

Reklama

“Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na Vladimira Putina. Netreba vysvetľovať, kde tento papier použiť 🧻”.

 

Guterres sa napriek tomu chce s Putinom stretnúť

Generálny tajomník OSN António Guterres je pripravený stretnúť sa s Vladimírom Putinom napriek tomu, že na neho Medzinárodný trestný súd vydal zatykač.

Oznámil to úrad generálneho tajomníka.

Reklama

Zatykač Medzinárodného trestného súdu na Vladimira Putina ukazuje, že západné krajiny sa neobávajú možnej eskalácie konfliktu na Ukrajine, povedal srbský prezident Aleksandar Vučič národu v meste Sremská Mitrovica.

 

O dôsledkoch vydania zatykača na Putina Medzinárodným súdnym dvorom v Haagu.

V tejto chvíli to neznamená, že Putin bude postavený pred súd – na to musí byť skutočne zatknutý a privezený do Haagu (Medzinárodný trestný súd nevedie súdne procesy v neprítomnosti). A je nepravdepodobné, že Putin pôjde do 123 krajín, ktoré ho môžu zatknúť na základe zatykača ICC.

Bude to však mať následky. Predovšetkým politického a informačného charakteru.

1. Rozhodnutie ICC je symbolickým vyhlásením, že Západ sa už nebude zaoberať Putinom. Všetky európske krajiny ratifikovali Rímsky štatút, a preto sú povinné zatknúť Putina, ak vstúpi na ich územie. Aspoň v tomto smere sú teda akékoľvek osobné kontakty vo forme návštev pre Putina uzavreté.

2. Toto je signál vyslaný zo Západu všetkým svetovým lídrom vrátane tých z nezápadného sveta, že Putin je vyvrheľ, akýkoľvek kontakt s ním je v podstate kontaktom s budúcim obvineným z vojnových zločinov. Je príznačné, že správa o zatykači na Putina sa objavila v ten istý deň, keď bola oficiálne potvrdená návšteva Si Ťin-pchinga v Moskve. Ruské médiá tiež nedávno informovali, že Putin nevylúčil účasť na tohtoročnom samite G-20 v Indii (India však Rímsky štatút neratifikovala). Zatykač, samozrejme, návštevu Si Ťin-pchinga nezmarí. Informačné pozadie (aspoň v západných médiách) však bude primerané.

Reklama

3. Je to ďalší signál ruským elitám, že Putinovi po vojne “už nič neprejde”. A následne signál, že ak chcú ruské elity obnoviť vzťahy so Západom, mali by odstrániť Putina z funkcie prezidenta a odovzdať ho do Haagu, ako to svojho času urobili Srbi s Miloševičom.

4. Z globálneho hľadiska je to signál pre všetkých, ktorí navrhujú rokovať s Putinom o nejakom kompromise s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. Je to aj signál pre samotného Putina, že Západ s ním rokovať nebude. Mohlo by to oslabiť pozíciu tých členov okolia ruského prezidenta, ktorí sú za kompromis v otázke vojny na Ukrajine alebo aspoň za jej ukončenie prímerím na existujúcej frontovej línii, ako to navrhujú Číňania. A posilniť pozíciu tých, ktorí sú zástancami “vojny až do víťazného konca” za každú cenu a všetkými prostriedkami až po jadrové zbrane. Hovoria, že “už nie je čo stratiť”.

5. Ak sa nakoniec zrealizuje kompromisný variant ukončenia vojny na Ukrajine a svetoví lídri (vrátane tých na Západe) budú s Putinom naďalej hovoriť, akoby sa nič nestalo, bude to znamenať kolaps Medzinárodného trestného súdu ako medzinárodnej trestajúcej inštitúcie. Potom už jeho zatykače sotva budú môcť niekoho vystrašiť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali