Geopolitika uprednostnená pred športom. “Ruskí športovci boli potrestaní za to, že sú Rusmi,” komentuje britský žurnalista

Geopolitika uprednostnená pred športom. “Ruskí športovci boli potrestaní za to, že sú Rusmi,” komentuje britský žurnalista

Londýn/Moskva 24. januára 2019 (HSP/RT/Foto:SITA/AP/NTB Scanpix-Heiko Junge)

 

V stredu sme priniesli správu, že ruskí športovci, ktorí boli falošne obvinení na základe dopingovej aféry na zimných olympijských hrách v Soči v roku 2014, sa mohli vyhnúť zákazu športovania a reprezentovania, ak by Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nezakamufloval skutočnosti o ich nevine, ako to vyhlásil ruský právnik zastupujúci športovcov (viac v článku). K situácii sa na stránkach televízie RT vyjadril aj britský novinár Neil Clark pôsobiaci v médiách ako The Guardian, Morning Star, Daily and Sunday Express, Mail on Sunday, Daily Mail, Daily Telegraph, The Spectator, ktorý tvrdí, že Rusi boli potrestaní len preto, že sú Rusmi.

Na snímke ruskí biatlonisti Anton Shipulin, Dmitry Malyshko, Anton Babikov a Maxim Tsvetkov

Clark uvádza, že ruskí športovci, ktorí boli falošne obvinení z dopingu, dosiahli počas uplynulého víkendu dôležité právne víťazstvo. “Bohužiaľ špina bola na nich už vyliata, čo ruskí geopolitickí nepriatelia vždy chceli.”

Reklama

Ako hovorí staré príslovie, “lož sa dostane do polovice sveta skôr, než pravda vyjde najavo.” V podstate na základe “dôkazov” jedného človeka, ktorý žije v Amerike, a lobovania niektorých krajín NATO boli ruskí športovci kolektívne považovaní za vinných z dopingových prehreškov a boli kvôli tomu zbavení ich príležitosti súťažiť na najvyššej úrovni.

Švajčiarsky najvyšší súd v sobotu odmietol odvolanie Medzinárodného olympijského výboru proti rozhodnutiu Rozhodcovského súdu v oblasti športu o rozhodol tak o oslobodení 28 členov tímu Ruska od dopingových obvinení počas zimných olympijských hier 2014 v domácom Soči.

Reklama

Christof Wieschemann, právnik ruského lyžiara Alexandra Legkova, ktorého sa MOV pokúsil zbaviť olympijských medailí, uviedol, že ruskí športovci, ktorí boli falošne obvinení, sa mohli vyhnúť zákazu činnosti do konca kariéry, ak by MOV nekryl informácie o ich nevine. Jeho kancelária tvrdí, že MOV “vážne porušil procesné práva športovcov a dokonca odmietal obhajobu pred súdom.”

Wieschemann hovorí, že podal na MOV aspoň päť písomných žiadostí o dôkazoch proti svojmu klientovi, ale nikdy sa tým výbor nezaoberal.

“Len si predstavte, či by sa aj so športovcami z USA zaobchádzali takým škandalóznym spôsobom… Ale sú to Rusi a samozrejme všetci vedia, že sú to podvodníci, nie? A určite by sme mali uveriť tým, ktorí chcú, aby sme nenávideli Rusko rovnako ako oni,” píše Neil Clark.

“Kampaň na diskreditáciu ruských športovcov je možné sledovať priamo v tých krajinách, ktoré sú najhlasnejšie v medzinárodnom boji proti Rusku. Ide o politiku a nie skutočný záujem o obmedzenie neprípustných športových praktík.”

V júli 2016 agentúra Reuters odhalila, ako vedúci predstavitelia amerických a kanadských antidopingových orgánov vypracovali list pre Svetovú antidopingovú agentúru WADA a vyzvali, aby všetci ruskí športovci boli odvolaní z Olympijských hier v Riu. List adresoval kanadský zástupca ostatným členom WADA.

Reklama

“Ako som napísal, len si skúste predstaviť, že by sa ruská antidopingová agentúra snažila dosiahnuť zákaz pre všetkých športovcov z USA alebo Kanady, či už boli alebo neboli uznaní vinnými z dopingu či podvádzania?”

Správu WADA o údajnom ruskom “dopingu” sponzorovanom štátom, založená výlučne na svedectve bývalého moskovského riaditeľa antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova, ktorý v roku 2015 odišiel do USA, zostavil kanadský právnik Richard McLaren.

Nikto nehovorí, že McLaren bol sám zaujatý, ale určite by to bolo v záujme prirodzenej spravodlivosti, ak by správu zostavila niektorá z krajín, ktorá nie je členom NATO, a nebol by z krajiny, ktorá jasne najviac tlačila za ruský zákaz?

Dokonca aj ruskí paraolympionici sa stali obeťami. V roku 2016 Medzinárodný paralympijský výbor (IPC) uvítal tlak na zavedenie všeobecného zákazu ruských paralympijských súťažiacich v Riu. Šesť zo 14 členov správnej rady IPC pri tom pochádza z krajín NATO.

MOV samotný sa dostal pod obrovský tlak, aby zaviedol podobný všeobecný zákaz aj pre celý tím Ruska na zimných olympijských hrách v roku 2018 v Južnej Kórei. Hackerská skupina Fancy Bear zverejnila, že MOV zďaleka nie je spokojný s “dôkazmi” o štátom sponzorovanom programe v niektorých častiach McLarenovej správy. Tiež vieme, že Martial Saugy, bývalý riaditeľ akreditovaného dopingového laboratória WADA v Lausanne, uviedol, že v McLarenovej správe sú “nesprávne obvinenia”.

Reklama

V novembri 2017 priznal šéf WADA Craig Reedie, že aj keď existovali “náznaky” a “tvrdenia” o dôkazoch systematickej štátnej sponzorovanej ruskej dopingovej schémy, 95 z 96 prípadov ruských športovcov, ktoré WADA vyšetrovala, bolo pozastavených, pretože nebol dostatočný dôkaz o porušení antidopingových pravidiel. ”

“V normálnych časoch by MOV uznal, že prípad, z ktorého je Rusko obviňované, sa nestal. Ale teraz nie sú normálne čas,” dodáva CLark.

Vykresľovanie Ruska ako krajiny, ktorá pravidelne podvádzala v športe, bolo dôležitou súčasťou propagandistickej kampane s cieľom delegitimizovať krajinu a umiestniť ju do medzinárodného “koša”.  Mal to byť pre Rusko trest za odvahu zmariť nedokončené plány na zmenu režimu v Sýrii a za konkurenciu USA na lukratívnych európskych trhoch s energiou. “Nemožno dôverovať Rusku. Musí byť sankcionované.!” V tomto kontexte sa k Rusku pristupovalo.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali