Dolár je vraj nevýhodný: Rusko, India a Čína odmietli americkú menu

Dolár je vraj nevýhodný: Rusko, India a Čína odmietli americkú menu

Moskva 9. novembra 2018 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Ramil Sitdikov)

 

Ruský vicepremiér Jurij Borisov oznámil, že India zaplatí za dodávku protiraketových systémov S-400 Triumf rubľami. Nezaostáva ani Čína. Podľa slov Igora Šuvalova, predsedu predstavenstva banky Vněšekonombank, dohoda o obchodovaní v národných menách môže byť podpísaná do konca tohto roka

Na snímke čínsky minister zahraničia Wang I, ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a indická ministerka zahraničia Sušamá Svarádžová

Zmluva o dodávke systémov S-400 Indii bola podpísaná 5. októbra tohto roka počas návštevy Vladimira Putina v Dillí. Podľa odborníkov má hodnotu 5 miliárd dolárov. Podľa kurzu Banky Ruska je to 331 miliárd rubľov.

Reklama

Najväčšia a najočividnejšia výhoda pre obe krajiny pri obchodovaní v národných menách spočíva v tom, že nedochádza k podstatným výkyvom pri prepočte.

Napríklad 1. januára tohto roka za 1 rubeľ dávali 0,89 indickej rupie a po desiatich mesiacoch – 0,88 rupie. Maximálny kurz počas tohto roka bol 0,98 rupie za rubeľ, minimálny zas 0,85 rupie. To znamená, že koridor volatility predstavoval 0,13 rubľa za celý rok.

Reklama

Pre porovnanie: 1. januára stál 1 dolár 57,04 rubľov a 1. novembra už 65,6 rubľov. Maximálna hodnota v tomto roku predstavovala 69,9 rubľov, minimálna – 55,6 rubľov. Koridor volatility činil 14,3 rubľov. Rozdiel podľa tohto ukazovateľa medzi dvojicami rubeľ/dolár a rubeľ/rupia je rozprávkový – 11 000%.

Ďalším nemenej dôležitým problémom v prepočtoch cez americký dolár je vysoká pravdepodobnosť sankcií, ktoré Washington rozdáva v tomto roku naľavonapravo.

V apríli indické médiá uvádzali, že finančné štruktúry Dillí zmrazili asi dve miliardy dolárov vyčlenené na platbu za mimoriadne dôležité projekty, vrátane opravy atómovej ponorky Chakra (projekt 971 Ščuka-B) prenajatej od Ruska.

Dôvodom bolo to, že Biely dom zaradil Rosoboronexport do sankčného zoznamu. Pre úverové a finančné organizácie to prakticky znamená zákaz všetkého účtovania v americkej mene.

Prax však ukazuje, že vo svete prestávajú brať vážne Trumpove vyhrážky. India uprednostnila zachovanie vzťahov s najspoľahlivejším partnerom v oblasti vojensko-technickej spolupráce a dovoze zbraní – Ruskom.

Reklama

Podľa údajov Štokholmského inštitútu štúdií svetových problémov (SIPRI) v rokoch 2007 – 2017 Rusko dodalo do Indie zbrane v hodnote 24,5 miliardy dolárov. USA iba v hodnote 3,1 miliardy.

Obchodovanie Ruska s Indiou však neznamená iba dodávku zbraní, ktorých hodnota predstavovala v roku 2017 približne 1,9 miliárd dolárov (na pozadí celkového obratu tovar v hodnote 9,1 miliárd dolárov). Podľa slov Borisova je možné v národných menách platiť aj za produkciu civilného charakteru.

“Dnes činí podiel platieb v rubľoch v oblasti vývozu 20%, v oblasti dovozu asi 21%,” uviedol ruský vicepremiér. “Je to dobrá úroveň, ale budeme aj naďalej zvyšovať objem obchodovania v národných menách ako prostriedok riešenie problému s neplatením. Týka sa to aj zmlúv v oblasti vojensko-technickej spolupráce.

 

Spája nielen Amur

Reklama

Ďalšia pre Moskvu skvelá správa na túto tému prišla začiatkom októbra od Šuvalova, ktorý oznámil, že Rusko a Čína majú svoje kanály pre spoluprácu, a dodal, že v súčasnej situácii je Peking tiež zainteresovaný v ich využitie.

Bankár spresnil, že počas najbližších týždňov sa uskutočnia bilaterálne konzultácie, počas ktorých bude definitívne rozhodnuté, akým spôsobom bude prebiehať spolupráca medzi finančnými organizáciami oboch krajín a kto na seba vezme úlohu autorizovaného operátora v Moskve a v Pekingu.

Je potrebné zdôrazniť, že dynamika kurzu rubľa a jüanu sa v tomto roku podobala skôr vzťahu rubľa k indickej rupie než vzťahu rubľa k doláru. Prvého januára tohto roku stál 1 juan podľa kurzu Centrálnej banky RF 8,74 rubľov a 1. novembra 9,4 rubľov. Najvyšší kurz čínskej meny tvoril 10,1 rubľov a najnižšiu – 8,72 rubľov.

Koridor volatility medzi rubľom a Juanom tak predstavoval iba 1,38 rubľa oproti koridoru medzi rubľom a dolárom. Rovnako ako v prípade s Indiou to pre biznis znamená zníženie rizika strát následkom stavu kurzu.

Na zrušenie účtovania v dolároch medzi Moskvou a Pekingom inšpirujú aj objemy vzájomného obchodu. V minulom roku obrat medzi Ruskom a USA tvoril 23,6 miliárd dolárov a medzi Ruskom a Čínou 84,9 miliárd dolárov (rozdiel je takmer 360%).

Moskva, Peking a Dillí svojím príkladom ukazujú celému svetu, ako sa zbaviť dolárovej závislosti. Je zaujímavé, že všetky tri krajiny sú najväčšími rozvojovými ekonomikami, zatiaľ čo v USA je ekonomika rozvinutá. To znamená, že vzájomné obchodovanie v národných menách vytvára perspektívu pre ostatné rozvojové ekonomiky a spôsoby, ako definitívne oslobodiť svetový obchod od dolárovej hegemónie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali