Denník N tvrdí, že obhajobu Pavla Ruska platí Haščák

Denník N tvrdí, že obhajobu Pavla Ruska platí Haščák

Bratislava 20. augusta 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Martin Baumann)

 

V kauzách Gorila a zmenky mali Marian K. a šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák spoločný záujem, aby Pavol R. nesvedčil proti nim. Podľa správ z Threemy mu zrejme chceli pomôcť vo veci objednávky vraždy Silvie Volzovej. Informuje o tom Denník N

Na kombosnímke Jaroslav Haščák a Pavol Rusko

Pavol R. je momentálne obžalovaný v kauze falšovania zmeniek voči televízii Markíza a v prípade objednávky vraždy Silvie Volzovej. Pre Mariana K. a šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka bol Pavol R. dôležitý hlavne preto, že by mohol byť potenciálnym svedkom v kauzách, ktoré sa týkali ich dvoch. V prípade Mariana K. ide o sfalšované zmenky a v prípade Haščáka o korupčnú kauzu Gorila, ktorá sa vyšetruje už osem rokov a súvisí s podozreniami, že korumpoval politikov a verejných činiteľov.

Reklama

Komunikácia Mariana K. s Haščákom, ale aj Mariana K. s Alenou Zs. ukazuje, že obaja spolu riešili, aby proti nim Pavol R. nesvedčil a zrejme v súvislosti s ním podnikali aj nejaké kroky a finančné opatrenia – zohnali a zaplatili mu právnika Mareka Paru. Pavla R. zatkla polícia v nákupnom centre Eurovea v pondelok 23. októbra 2017. Bol to v tom čase neočakávaný zásah. Písalo sa o ňom ako o podozrivom z viacerých ekonomických trestných činov, vražda sa však v súvislosti s ním nespomínala.

Problémy Pavla R. nevyhovovali ani Marianovi K. Len tri mesiace pred zatknutím vo veci objednávky vraždy Volzovej sa ukázalo, že podal na súdy žaloby práve voči Pavlovi R. a následne televízii Markíza v kauze zmenky. Žiadal vyplatiť 69 miliónov eur. Bývalý riaditeľ televízie podľa neho podpísal zmenky v roku 2000. Až do podania žaloby o takomto záväzku nikto okrem nich dvoch nevedel a nepočul a neexistoval o nich ani záznam v účtovníctve Markízy. V kauze od začiatku existuje podozrenie, že Marian K. využil situáciu, keď sa Pavol R. dostal do veľkej finančnej krízy a prišiel aj o bývanie. On ho zachránil a nahovoril ho na podvod. Ak by Pavol R. túto verziu priznal na súde, Marian K. by nemal žiadnu šancu.

Reklama

Marian K. krátko po zatknutí Pavla R. napísal Alene Zs.: “Čo hovoríš na Slinu?” Tak prezýval Pavla R. nielen v komunikácii s Alenou Zs., ale aj so Štefanom A., ďalším obvineným v kauze Zmenky. Alene Zs. sa zdalo, že Pavol R. si Volzovej vraždu naozaj mohol objednať. Marian K. ju presviedčal, že nie, že on vie, ako to bolo: “Ona chcela dať zaj…ť jeho,” napísal Marian K. a pokračoval: “Má môjho (najlepšieho) právnika. Niečo mi tam smrdí.” Pavla R. v prípade objednávky vraždy zastupuje Marek Para. Tento advokát vo veci objednávky vraždy Jána Kuciaka zastupuje aj Mariana K.

Alena Zs. odpovedala: “On už je príliš veľká investícia, aby si ho v tom nechal a druhá vec, nečudujem sa, že ti smrdí niečo, lebo ja by som mu nedokázala veriť.” Marian K. ju upokojoval, že to bude OK. ”Tak nejak. Aby ho tlačili k tomu, že to nepodpísal dobrovoľne. Preto je tam môj právnik. Aby ho nedotlačili k nejakej ko…e,” písal Marian K. Rozoberali potom spolu, či Pavol R. pôjde do väzby alebo nie. “Ako to vyzerá, pustia ho?” pýtala sa Alena Zs. v stredu 25. októbra 2017. “Riešime. Neviem. Dostane nového vyšetrovateľa… Takého, čo mu nebude klásť kok…é otázky,” odpovedal on.

Vo štvrtok 26. októbra 2017 Pavla R. predvádzali kukláči na Okresný súd Bratislava II. Súd rozhodol, že Pavol R. pôjde do väzby. Marian K. krátko na to písal: “Klídek. Znáša to skvele. Sudca neuznal útekovú väzbu, len ovplyvňovanie svedkov. To je dobrá východzia pozícia pre odvolanie.” Na druhý deň v piatok 27. októbra 2017 letel Marian K. podľa správ v Threeme na dovolenku do Dubaja. V sobotu 28. októbra ráno napísal, že prípad Pavla R. už prebral aj so šéfom Penty Haščákom. “Pôjde domov. Čoskoro. A vieš, kto to všetko zaplatí? Právnika, čapice, sudcov, prokurátora? Aby bol Pali ticho. Ja nie. S Haščákom som to včera preberal v lietadle. Strašne som ho vystrašil. Ďakoval za moju predvídavosť, že som tam dal právnika… A kúpi zmenky…, napísal Marian K. Označenie “čapice” v správach patrilo policajtom.

Šéf Penty na otázky, či letel s Marianom K. v tom čase v lietadle, či sa v ňom rozprávali o Pavlovi R. a či sa finančne podieľal na jeho obhajobe, neodpovedal a odkázal na jeho nedávny rozhovor pre portál Aktuality. Poprel, že by Marianovi K. sľúbil, že kúpi zmenky.

Vyšetrovanie vraždy Kuciaka ukázalo, ako si v januári 2018 k tomuto prípadu ešte písali. „Inak pracujem na odj…ní čuráka,“ písal Haščákovi Marian K. a ten mu odpovedal: „Povieme si, keď budeme spolu.“ Haščák si najprv na správu nevedel spomenúť, ale potom v rozhovore pre Aktuality.sk povedal, že sa zrejme bavili o vyšetrovateľovi Kyselicovi. Priznal to po tom, čo dostával otázky, či v správach išlo o odstránenie Kuciaka. Haščák hovoril, že radšej bude žiť s imidžom korupčníka, ale s vraždou nemá nič spoločné.

Reklama

Právny zástupca Volzovej Roman Kvasnica si spomína na tlaky vo vyšetrovaní. “Môžem potvrdiť, že v tom čase sme sa dozvedeli, že na vyšetrovateľa magistra Kyselicu je zo strany jeho nadriadených vyvíjaný určitý nátlak, aby tím Gorila nevyšetroval trestnú činnosť Pavla R. súvisiacu s objednávkou vraždy. Zároveň, pokiaľ si dobre pamätám, boli snahy, aby sa vyšetrovanie viedlo úplne opačným smerom, a to tak, že moja mandantka si objednala vraždu Pavla R. K tomuto neexistoval žiaden dôkaz, iba tvrdenie niektorého z obvinených,” hovorí Kvasnica. Kyselica podľa neho tlakom odolával a vyšetrovanie sa skončilo podaním obžaloby.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali