Boom čínskej elektromobility sa stáva hrozbou aj pre Slovensko

Boom čínskej elektromobility sa stáva hrozbou aj pre Slovensko

Bratislava 31. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Sven Hoppe/dpa-Bildfunk)

 

Čínske automobilky minulý rok predali v globálnom meradle dvakrát viac elektromobilov než európske a americké automobilky dokopy. Táto skutočnosť vnáša do automobilového priemyslu vo svete istý nepokoj. Dalo by sa dokonca hovoriť o hrozbe pre zvyšok sveta, Slovensko nevynímajúc. Z nedávnej štúdie poisťovne Allianz dokonca vyplýva, že Slovensko je najohrozenejšou krajinou z pohľadu čínskej konkurencie

elektromobil, nabíjanie
Ilustračné foto

Čína je vskutku krajinou zázrakov. Ak sa Číňania do niečoho s vervou pustia, svet im nedokáže konkurovať, len v nemom úžase obdivovať čínske zázraky. Ak sa v 19. storočí hovorilo o Anglicku ako o dielni sveta, v súčasnej dobe je skutočnou dielňou sveta Čína. Výkon čínskej ekonomiky rastie z mesiaca na mesiac. Je to skutočný valec, ktorý prevalcuje celý svet. Podiel Číny na celosvetovej výrobnej produkcii sa najnovšie zvýšil na takmer 30 %. Zjednodušene povedané, zhruba 30 % všetkého, čo sa vyrobí na tejto planéte, je čínskeho pôvodu. Čína sa tak vzďaľuje druhým Spojeným štátom, ktorých ekonomika sa potápa ako legendárny Titanic. Podiel USA na celosvetovej výrobnej produkcii najnovšie poklesol pod 15 %. Spojené štáty teda dokážu realizovať už len necelú jednu polovicu výrobnej produkcie Číny! A priepasť medzi týmito dvomi svetovými hospodárskymi veľmocami sa dramaticky zväčšuje.

Reklama

Aj vo výrobe automobilov je Čína jasným a bezkonkurenčným svetovým lídrom.

V roku 2022 sa v USA vyrobilo 10 760 768 osobných automobilov, no v Číne ich vyprodukovali viac ako dvojnásobok tohto počtu. Presnejšie 21 747 245 osobných áut.

Reklama

Čína teda bola najväčším výrobcom osobných automobilov, ale nebola ich najväčším exportérom. Krajina vyviezla len 11,5 percenta svojej celkovej výroby, pretože dopyt po čínskych osobných automobiloch je vysoký aj na domácom trhu. Avšak vďaka tomu, že export vozidiel z Číny vzrástol v roku 2022 medziročne o 54,4 percenta, Čína predstihla Nemecko a stala sa druhým najväčším vývozcom áut na svete s počtom 3,11 milióna vyexpedovaných vozidiel.

Od začiatku roka 2023 sa však situácia začala dramaticky meniť a Čína je už nielen najväčším výrobcom, ale aj najväčším vývozcom áut na svete. V období január – marec 2023 vďaka 58-percentnému medziročnému nárastu exportu vyviezla Čína 1,07 milióna automobilov a predstihla tak Japonsko, čím sa stala najväčším svetovým exportérom áut.

K úspechom Číny výrazným spôsobom prispel dynamický rozvoj elektromobility, aký nemá vo svete obdoby. Toto ohrozuje najmä európske štáty, závislé od výroby áut.

Tieto krajiny, už aj tak zdevastované nezmyselnými protiruskými sankciami, ktoré síce narobili Rusku starosti, ale európske ekonomiky posunuli na pokraj priepasti, stoja pred ďalšími hrozbami. V prípade, že ich automobilový priemysel nebude schopný konkurovať v elektromobilite Číne, hrozí im strata významného podielu hrubého domáceho produktu.

A keďže je Slovensko obzvlášť závislé na produkcii osobných automobilov, je najzraniteľnejšie zo všetkých štátov EU. Ako už bolo uvedené, čínske automobilky predali vlani v globálnom meradle dvakrát viac elektromobilov než európske a americké automobilky dokopy. Ak sa nepodarí tento trend zvrátiť, európski výrobcovia môžu spoločne prísť podľa novej štúdie poisťovne Allianz o viac než sedem miliárd eur zisku do roku 2030.

Reklama

Európske automobilky sú ohrozené dvojakým spôsobom. Jednak klesá podiel ich ziskov na čínskom trhu kvôli silnejúcej domácej konkurencii, jednak rastie dovoz čínskych automobilov do Európy. Číňania sú schopní vďaka gigantickým výrobným sériám produkovať mimoriadne lacné autá. Európske automobilky im cenami nedokážu konkurovať. Prispieva k tomu aj ťažkopádny systém európskych regulácií, ktorý ovplyvňuje všetky aspekty konštrukcie, výroby, dopravy a predaja vozidiel. Tento systém spôsobuje, že čínski výrobcovia automobilov sú schopní vyrobiť vozidlá a v EÚ ich predávať až o 40 % lacnejšie, ako by to dokázali európski konkurenti, vyrábajúci vozidlá priamo v Európe.

Pri neustále klesajúcej kúpnej sile obyvateľstva Európy hrozí, že európski zákazníci budú preferovať lacné čínske automobily. Platí to zvlášť u elektromobilov. Kým v Európe sú elektromobily v priemere o 27 % drahšie ako ich spaľovacie alternatívy, v Číne sú naopak už dnes elektromobily o 33 % lacnejšie ako alternatívne automobily so spaľovacími motormi. Čínske automobilky dokážu v súčasnosti vyrobiť elektromobil o 10 000 eur lacnejšie než v Európe. Pritom technologicky čínske elektromobily rozhodne nezaostávajú za alternatívnymi automobilmi so spaľovacími motormi.

Kapitáni európskeho automobilového priemyslu bijú na poplach a volajú po promptných opatreniach, ktoré by ubránili tento sektor pred čínskou konkurenciou. Ohrozená je zvlášť Európa, pretože Spojené štáty sa pred čínskym exportom ubránia ľahšie.

Európa je momentálne vo veľmi zlom stave. Pokračujúca deindustrializácia, spôsobená predovšetkým samovražednými sankciami voči Rusku, výrazne oslabila ekonomiku najsilnejších európskych štátov. Európa začína nebezpečne zaostávať za najvyspelejšími veľmocami sveta. Je potrebné podporiť predaj batériových elektromobilov urýchlením realizácie nabíjacej infraštruktúry. Taktiež je potrebné zvýšiť európsku sebestačnosť v kritických surovinách potrebných na výrobu batérií. Je nevyhnutné znížiť otvorenosť európskeho trhu a zaviesť také clá na dovoz automobilov, aké napríklad chránia americký trh. Predovšetkým je však potrebná reindustrializácia Európy v záujme obnovy stratených priemyselných odvetví a výrobných reťazcov. Lenže je málo pravdepodobné, že taký ťažkopádny byrokratický moloch, akým je EÚ, dokáže priviesť Európu k svetlejším zajtrajškom. Niet preto veľa dôvodov na optimizmus a zrejme nás neminie dlhé a bolestivé čakanie na lepšiu budúcnosť v Európe.

 

Reklama

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Len 10 výrobcov automobilov prežije globálny boj o elektromobily

Štvrtá priemyselná revolúcia v Číne otriasa americkými technologickými akciami

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali